Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 316

Rīgā 2022. gada 24. maijā (prot. Nr. 28 21. §)
Pievienotās vērtības nodokļa kompensācijas atmaksas kārtība Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes (BEREC) atbalsta aģentūras darbiniekiem un norīkotajiem ekspertiem

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes (BEREC) atbalsta aģentūras (turpmāk – Aģentūra) darbiniekiem un norīkotajiem ekspertiem, kuriem nav diplomātiskā statusa un kuri nav Latvijas Republikas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, tiek kompensēta summa pievienotās vērtības nodokļa apmērā par to personiskajām vajadzībām iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem saskaņā ar Latvijas Republikas valdības un Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes atbalsta aģentūras mītnes līguma (turpmāk – Mītnes līgums) 12. panta 3. un 4. punktu, 13. panta 4. un 5. punktu un A pielikumu.

2. Šie noteikumi attiecas uz kompensācijas pieteikuma iesniedzējiem atbilstoši Mītnes līguma 12. panta 3. un 4. punktam, 13. panta 4. un 5. punktam.

3. Samaksāto nodokli par Latvijas Republikā iegādātām precēm un pakalpojumiem, kas ir noteikti Mītnes līguma A pielikumā (1. pielikums), kompensē, ja tiek nodrošināta atbilstība šādām prasībām:

3.1. iegādātās preces un pakalpojumi ir paredzēti personiskām vajadzībām;

3.2. attaisnojuma dokumenta vērtība ar nodokli nav mazāka par 50 euro;

3.3. uz attaisnojuma dokumenta norādīts kompensācijas pieteikuma iesniedzēja vārds un uzvārds;

3.4. darījums veikts vai attaisnojuma dokuments izsniegts iepriekšējā kalendāra ceturksnī;

3.5. preces piegādājuši vai pakalpojumus snieguši Latvijā reģistrēti nodokļu maksātāji;

3.6. kompensācijas atmaksa par transportlīdzekļa iegādi notiek atbilstoši Mītnes līguma 12. panta 4. punktam un 13. panta 5. punktam.

4. Ārlietu ministrija sniedz informāciju Satiksmes ministrijai (turpmāk – ministrija) par iepriekšējā ceturkšņa Aģentūras štata darbiniekiem un valstu norīkotajiem ekspertiem 15 kalendāra dienu laikā pēc ceturkšņa beigām.

5. Kompensācijas pieteikuma iesniedzējs iesniedz ministrijā ar Aģentūras direktoru vai citu pilnvarotu personu saskaņotu kompensācijas pieteikumu (2. pielikums) vienu reizi ceturksnī kompensācijas saņemšanai par iepriekšējā ceturksnī Latvijas Republikā iegādātajām precēm, kuras ir piegādājuši, un saņemtajiem pakalpojumiem, kurus ir snieguši Latvijā reģistrēti nodokļa maksātāji un kas atbilst Mītnes līguma A pielikumam. Kompensācijas pieteikumu iesniedz 30 dienu laikā pēc kalendāra ceturkšņa beigām.

6. Kompensācijas pieteikuma iesniedzējs šo noteikumu 5. punktā minētajam pieteikumam pievieno attaisnojuma dokumentus, kuros ir norādīta informācija par saņemto pakalpojumu vai piegādātajām precēm, pakalpojuma vai preces saņēmējs (vārds, uzvārds), darījuma vērtība bez nodokļa, nodokļa vērtība, darījuma kopējā vērtība un datums. Ja attaisnojuma dokumenti nesatur pakalpojuma vai preces saņēmēja identifikācijas datus, kompensācijas pieteikuma iesniedzējs papildus iesniedz dokumentu, kas identificē pakalpojuma vai preces saņēmēju, un šīs informācijas patiesumu preču pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs ir apliecinājis atbilstoši normatīvajiem aktiem par dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu.

7. Kompensācijas pieteikuma iesniedzējs iesniedz ministrijai kompensācijas pieteikumu kopā ar attaisnojuma dokumentu oriģināliem.

8. Kompensācijas pieteikumā norāda šādu informāciju:

8.1. kompensācijas pieteikuma iesniedzēja vārdu, uzvārdu;

8.2. kompensācijas pieteikuma iesniedzēja telefona numuru;

8.3. laikposmu, uz ko attiecas kompensācijas pieteikums;

8.4. kompensācijas pieteikuma iesniedzēja bankas kontu (norādot konta īpašnieku, BIC/SWIFT kodu, IBAN konta numuru);

8.5. apliecinājumu, ka kompensācijas pieteikumā norādītā informācija ir patiesa;

8.6. attaisnojuma dokumentu, kurā norāda:

8.6.1. preču piegādātāja vai pakalpojuma sniedzēja nosaukumu un juridisko adresi (fiziskai personai – vārdu, uzvārdu un adresi);

8.6.2. preču piegādātāja vai pakalpojuma sniedzēja reģistrācijas numuru nodokļu maksātāju reģistrā;

8.6.3. attaisnojuma dokumenta numuru un datumu;

8.6.4. ar nodokli apliekamo preču vai pakalpojumu vērtību bez nodokļa, nodokļa vērtību, darījuma kopējo vērtību, kas izteikta euro;

8.6.5. kompensējamo nodokļa kopējo summu, kas izteikta euro.

9. Ministrija 30 dienu laikā pēc kompensācijas pieteikuma saņemšanas:

9.1. pārbauda pieteikuma atbilstību šo noteikumu 3. punktā minētajām prasībām;

9.2. pārbauda, vai kompensācijas pieteikums atbilst Mītnes līguma A pielikumam un vai pieteikumam ir pievienoti attaisnojuma dokumenti atbilstoši šo noteikumu prasībām;

9.3. pārbauda, vai kompensācijas pieteikuma iesniedzējs ir bijis nodarbināts Aģentūrā laikposmā, par kuru iesniegts kompensācijas pieteikums;

9.4. ja nepieciešams, lūdz kompensācijas pieteikuma iesniedzēju piecu darbdienu laikā iesniegt precizējošu informāciju vai dokumentus;

9.5. pieņem lēmumu par nodokļa kompensēšanu, daļēju kompensēšanu vai atteikumu kompensēt nodokli (turpmāk – lēmums). Lēmumu nosūta  kompensācijas pieteikuma iesniedzējam, pievienojot attaisnojuma dokumentus, kurus kompensācijas pieteikuma iesniedzējs pieprasījis atdot, kā arī attaisnojuma dokumentus, par kuriem netika piešķirta kompensācija.

10. Ministrija pieņem lēmumu par atteikumu kompensēt nodokli pilnībā vai daļēji, ja:

10.1. persona nav tiesīga saņemt nodokļa kompensāciju;

10.2. kompensācijas pieteikumam pievienotie dokumenti neatbilst šo noteikumu 3., 6.7. un 8. punktā noteiktajām prasībām;

10.3. kompensācijas pieteikums nav iesniegts šajos noteikumos noteiktajā termiņā;

10.4. kompensācijas pieteikuma iesniedzējs šo noteikumu 9.4. apakšpunktā noteiktajā termiņā nav iesniedzis pieprasīto informāciju vai dokumentus.

11. Ministrijas lēmumus, kas pieņemti saskaņā ar šiem noteikumiem, var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

12. Finansējums šo noteikumu 9. punktā minētā uzdevuma izpildei tiek nodrošināts no resora "74. Gadskārtējā  valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" valsts budžeta programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas.

13. Ministrija triju mēnešu laikā no lēmuma par nodokļa kompensāciju pieņemšanas izmaksā nodokļa kompensāciju uz kompensācijas pieteikuma iesniedzēja pieteikumā norādīto bankas kontu.

14. Kompensācijas pieteikuma iesniedzējs līdz 2022. gada 1. jūlijam var iesniegt nodokļa kompensācijas pieteikumu par personiskajām vajadzībām iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, kuri attiecas uz laikposmu no 2021. gada 15. jūnija līdz šo noteikumu spēkā stāšanās brīdim. Visus dokumentus par minēto laikposmu iesniedz vienlaikus.

15. Šo noteikumu 5. un 9. punktā minētā kompensācijas pieteikuma iesniegšanas un izskatīšanas termiņš neattiecas uz kompensācijas pieteikumiem, kas iesniegti par laikposmu no 2021. gada 15. jūnija līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai. Par minēto laikposmu iesniegtie kompensācijas pieteikumi tiks izskatīti triju mēnešu laikā no kompensācijas pieteikuma iesniegšanas brīža.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Satiksmes ministrs T. Linkaits
1. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 24. maija
noteikumiem Nr. 316
Aģentūras personāla personiskajām vajadzībām paredzētās preces un pakalpojumi, par ko uzņēmēja dalībvalsts kompensē pievienotās vērtības nodokli

1. Preces:

1.1. sauszemes transportlīdzekļi, Latvijas Republikas normatīvajos aktos par ceļu satiksmi un transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos noteiktais aprīkojums, rezerves daļas, smērvielas un degviela;

1.2. telpu interjera priekšmeti;

1.3. biroja tehnika, sastāvdaļas un piederumi, tostarp rezerves daļas;

1.4. sadzīves tehnika:

1.4.1. elektropreces;

1.4.2. audio un video iekārtas;

1.4.3. fotoaparatūra un tās piederumi;

1.4.4. mobilie telefoni un to piederumi;

1.5. drošības sistēmas personu un īpašuma aizsardzībai.

 

2. Pakalpojumi:

2.1. sauszemes transportlīdzekļu remonts un apkope;

2.2. transporta pakalpojumi šā pielikuma 1. punktā minēto preču pārvadāšanai;

2.3. pakalpojumi interjera veidošanai, tostarp interjera priekšmetu izgatavošana un uzstādīšana;

2.4. biroja tehnikas un sadzīves tehnikas remonts un  apkope;

2.5. pakalpojumi personu un īpašuma aizsardzības nodrošināšanai;

2.6. elektronisko sakaru pakalpojumi;

2.7. radio un televīzijas apraides pakalpojumi.

2. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 24. maija
noteikumiem Nr. 316
Pieteikums pievienotās vērtības nodokļa kompensēšanai BEREC atbalsta aģentūras štata darbiniekam un norīkotajam ekspertam par personiskajām vajadzībām iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem

Satiksmes ministrijai

Iesniedzējs

(vārds, uzvārds)

 

(e-pasts)

   

(adrese)

  
   
 BEREC atbalsta aģentūras štata darbinieks
 Norīkotais ekspertsDarba attiecības ar BEREC uzsāktas _____________________
  
     
Konta īpašnieks (vārds, uzvārds) (BIC/SWIFT kods) (IBAN konta numurs)

Lūdzu kompensēt šā iesnieguma tabulas 6. ailē norādīto pievienotās vērtības nodokli (PVN) _______________ euro apmērā par laikposmu _______________________________.

Lūdzu atdot oriģinālu dokumentam 
 

(iemesls)

 

 

Nr.
p. k.

Preces vai pakalpojuma nosaukums

Attaisnojuma dokumenta (nodokļa rēķina) numurs un datums

 

PVN2

preces vai pakalpojuma vērtība bez PVN (euro)

PVN likme (%)

PVN summa (euro)

1

2

3

4

5

6

      
      
 Kopā  

Apliecinu, ka iesniegumā norādītās preces nav izmantotas un netiks izmantotas komerciāliem nolūkiem.

Iesniedzējs 
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

  
BEREC atbalsta aģentūras vadītājs vai pilnvarotā persona 
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

Datums _____________________

Z. v.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Pievienotās vērtības nodokļa kompensācijas atmaksas kārtība Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 316Pieņemts: 24.05.2022.Stājas spēkā: 27.05.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 101, 26.05.2022. OP numurs: 2022/101.11
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
332682
27.05.2022
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"