Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Militārā dienesta likumā

Izdarīt Militārā dienesta likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2002, 14. nr.; 2003, 2., 15. nr.; 2004, 14. nr.; 2005, 8. nr.; 2006, 14. nr.; 2007, 10. nr.; 2008, 3. nr.; 2009, 2., 14., 15., 21. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 200. nr.; 2010, 51./52., 178. nr.; 2012, 203. nr.; 2013, 40., 187., 191. nr.; 2015, 49., 245. nr.; 2017, 236. nr.; 2019, 57., 212. nr.; 2020, 223. nr.; 2021, 37., 246. nr.) šādus grozījumus:

1. Izslēgt 2. panta 14. punktu.

2. Izslēgt 9. panta trešajā daļā vārdus "Garnizona reglamentu, kas nosaka garnizona organizāciju un dienesta izpildi".

3. 13. pantā:

papildināt ceturto daļu ar 8. punktu šādā redakcijā: 

"8) veiktu speciālo operāciju.";

papildināt septīto daļu ar 3. punktu šādā redakcijā: 

"3) tas nepieciešams, lai veiktu speciālo operāciju, un ir pamatots ar operācijas konceptu.";

izteikt desmito daļu šādā redakcijā:

"(10) Dienesta šaujamieroča pielietošanai un izmantošanai jābūt nepieciešamai un samērīgai. Dienesta šaujamieroča pielietošanas gadījumā karavīrs atbilstoši savām zināšanām un prasmēm sniedz cietušajam nepieciešamo pirmo vai paplašināto pirmo palīdzību. Par katru dienesta šaujamieroča pielietošanas gadījumu karavīrs nekavējoties pakļautības kārtībā ziņo vienības komandierim (priekšniekam), kurš par notikušo nekavējoties ziņo Militārajai policijai, bet, ja negadījuma rezultātā iestājusies cilvēka nāve, arī prokuratūrai."

4. 14. pantā:

papildināt pirmo daļu ar 5. punktu šādā redakcijā: 

"5) veiktu speciālo operāciju.";

aizstāt trešajā daļā vārdus "militārajai policijai" ar vārdiem "Militārajai policijai".

5. 16. pantā:

papildināt pirmo daļu ar 6. punktu šādā redakcijā:

"6) pieņemti darbā militāro darbinieku amatos.";

izslēgt otrās daļas ievaddaļā vārdus "iesaukt un nevar".

6. Izteikt 29. panta pirmās daļas pirmo teikumu šādā redakcijā: 

"Ja pret karavīru notiek militārās disciplīnas pārkāpuma izskatīšana vai viņš ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā un karavīra atrašanās amatā var traucēt militārās disciplīnas pārkāpuma izskatīšanas gaitu vai dienesta pienākumu pildīšanu, viņu ar motivētu lēmumu līdz lietas izlemšanai var atstādināt no amata."

7. Papildināt 45. panta otro daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Nacionālo bruņoto spēku komandieris noteiktu uzdevumu veikšanai uz laiku var piešķirt tiesības valkāt karavīra formas tērpu citām personām, ja tas nepieciešams Nacionālo bruņoto spēku likumā noteikto uzdevumu izpildei vai publiskā tēla veidošanas pasākumiem."

8. Papildināt 59. panta otro daļu ar 7. punktu šādā redakcijā:

"7) pirms atvaļināšanas ieņēmis Nacionālo bruņoto spēku komandiera amatu."

9. Papildināt 60. pantu ar trešo punktu šādā redakcijā:

"3) militārie darbinieki."

10. Papildināt likumu ar 60.1 pantu šādā redakcijā:

"60.1 pants. Militārā darbinieka darba tiesiskās attiecības

(1) Militārie darbinieki ir civilpersonas, kas uz darba līguma pamata pilda aizsardzības ministra noteiktos militāro darbinieku amatus Nacionālajos bruņotajos spēkos un Aizsardzības ministrijas padotībā esošajās iestādēs.

(2) Ar militāro darbinieku slēdz darba līgumu. Darba tiesiskās attiecības reglamentējošie normatīvie akti attiecināmi uz militārajiem darbiniekiem tikai tajā daļā, kura nav regulēta šajā likumā.

(3) Militārajam darbiniekam darba dienas ilgumu nosaka un atvaļinājumu piešķir tādā pašā kārtībā kā karavīram.

(4) Kārtību, kādā militāro darbinieku pieņem darbā, tostarp prasības attiecībā uz veselības stāvokli, psiholoģiskajām īpašībām un fizisko sagatavotību, militārajiem darbiniekiem nosaka aizsardzības ministrs.

(5) Militārais darbinieks apgūst militāro darbinieku pamatapmācību. Iegūto militāro prasmju uzturēšanai militārais darbinieks piedalās militārajās apmācībās aizsardzības ministra noteiktajā kārtībā.

(6) Militārajam darbiniekam ir tiesības aizsardzības ministra noteiktajā kārtībā valkāt karavīra formas tērpu, piedaloties militārajās mācībās.

(7) Militāro darbinieku aizsardzības ministra noteiktajā kārtībā iesauc aktīvajā dienestā izņēmuma stāvokļa izsludināšanas vai kara laika gadījumā.

(8) Militārais darbinieks atrodas daļējā valsts apgādībā. Militārais darbinieks saņem karavīra uzturdevu, karavīra formas tērpu un nepieciešamo inventāru. Apgādes nosacījumus, normas un kārtību, kādā militārais darbinieks nodrošināms ar materiāltehniskajiem līdzekļiem, nosaka aizsardzības ministrs. Militārais darbinieks nesaņem karavīra uzturdevu, ja viņam piešķirta uzturdevas kompensācija."

11. Papildināt 63. panta otro daļu ar 6. punktu šādā redakcijā:

"6) militāros darbiniekus, ja viņi sekmīgi apguvuši noteiktu apmācības kursu, devuši karavīra zvērestu un nav sasnieguši maksimālo vecumu dienestam Nacionālo bruņoto spēku rezervē."

12. 64. pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

"64. pants. Rezerves karavīru un rezervistu reģistrācija, uzskaite un iesaukšana aktīvajā dienestā";

papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Mobilizācijas gadījumā rezerves karavīru un rezervistu iesauc aktīvajā dienestā, ja viņš:

1) atbilst aizsardzības ministra noteiktajām veselības stāvokļa prasībām;

2) nav vai nav bijis PSRS, Latvijas PSR vai kādas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata vai ārštata darbinieks, aģents, rezidents vai konspiratīvā dzīvokļa turētājs;

3) nav sodīts par sevišķi smagu noziegumu, ja sodāmība nav noņemta vai dzēsta."

13. 66. panta astotajā daļā:

izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3) ja rezerves karavīrs ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā par tīšu noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, ir sodīts par smagu vai sevišķi smagu noziegumu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas, ir notiesāts par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, atbrīvojot no soda, vai pret viņu uzsāktais kriminālprocess par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu izbeigts uz nereabilitējoša pamata;";

papildināt daļu ar 5. punktu šādā redakcijā:

"5) ja rezerves karavīra iesaukšana uz mācībām neatbilst nacionālās drošības interesēm saskaņā ar Militārās izlūkošanas un drošības dienesta atzinumu."

14. 70. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdu "materiālo" ar vārdu "mantisko";

izslēgt otro daļu.

15. Papildināt pārejas noteikumus ar 31. punktu šādā redakcijā:

"31. Darbinieki, kuri neatbilst šā likuma 60.1 pantā noteiktajām veselības stāvokļa prasībām vai nav apguvuši militāro darbinieku pamatapmācību, ir tiesīgi pildīt militārā darbinieka amata pienākumus ne ilgāk kā līdz 2024. gada 1. janvārim, un uz šiem darbiniekiem nav attiecināmi 60.1 panta nosacījumi par darba dienas ilgumu, formas tērpa valkāšanu, dalību militārajās mācībās, atrašanos daļējā valsts apgādībā un karavīra uzturdevas vai tās kompensācijas piešķiršanu. Ar darbiniekiem, kuri neatbilst šā likuma 60.1 pantā noteiktajām veselības stāvokļa prasībām vai nav apguvuši militāro darbinieku pamatapmācību, izbeidz darba tiesiskās attiecības ar 2024. gada 1. janvāri saistībā ar neatbilstību amatam izvirzītajām obligātajām prasībām attiecībā uz profesionālām spējām vai veselības stāvokli."

Likums Saeimā pieņemts 2022. gada 21. aprīlī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2022. gada 3. maijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Militārā dienesta likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 21.04.2022.Stājas spēkā: 17.05.2022.Tēma: Valsts drošība un aizsardzība; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 85A, 03.05.2022. OP numurs: 2022/85A.2
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
332076
17.05.2022
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"