Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Centrālā zemes komisija

Lēmums Nr.319

Rīgā 1998. gada 23. novembrī

(174. protokols, 9.§)

Par kārtību, kādā atjaunojamas zemes īpašuma tiesības un piešķirama kompensācija par zemi pilsētās

Saskaņā ar likuma "Par zemes reformas pabeigšanu pilsētās" 17. pantu, ja ir nokavēts termiņš, līdz kuram bija jāiesniedz dokumenti, kas apliecina zemes īpašuma vai mantošanas tiesības, atjaunot zemes īpašuma tiesības vai piešķirt kompensāciju var Centrālā zemes komisija (CZK).

CZK ar 11 balsīm "par" (klātesot 12 komisijas locekļiem), vienam komisijas loceklim atturoties, nolemj noteikt šādu kārtību, kādā atjaunojamas zemes īpašuma tiesības un piešķirama kompensācija iepriekš minētajos gadījumos:

 

I

1. Pretendents uz zemes īpašuma tiesību atjaunošanu iesniedz CZK pieprasījumu un tam pievieno šādus dokumentus (to oriģinālus vai apliecinātas kopijas):

a) pilsētas pašvaldībai vai pilsētas zemes komisijai iesniegtā zemes pieprasījuma (pieprasījumu) kopiju;

b) arhīva izziņu vai citus īpašuma tiesības apliecinošus dokumentus par zemes īpašuma piederību un zemes gabala plānu pēc stāvokļa uz 1940. gada 21. jūliju;

c) dokumentus, kas apliecina zemes mantošanas tiesības;

d) pilsētas zemes komisijas lēmumus prasītāja zemes lietā;

e) pilsētas zemes komisijas priekšsēdētāja parakstītu izziņu, kurā norādīts:

• zemes gabala, uz kura tiek atjaunotas īpašuma tiesības, citi pieprasītāji;

• par šo zemes gabalu pieņemtie pilsētas zemes komisijas lēmumi (atzinumi), kas pieņemti, izskatot citus pieprasījumus;

f) zemes gabala, uz kuru tiek atjaunotas zemes īpašuma tiesības, robežu shēmu; šo shēmu sagatavo attiecīgā Valsts zemes dienesta (VZD) nodaļa, apstiprina pilsētas zemes komisija, paraksta zemes komisijas priekšsēdētājs un prasītājs, tādējādi apliecinot, ka viņš piekrīt zemes gabala (gabalu) robežām, kādās viņam tiks atjaunotas zemes īpašuma tiesības.

2. CZK lēmumā par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu jābūt norādītam:

a) īpašuma atrašanās vietai, tā platībai saskaņā ar arhīva izziņu (vai saskaņā ar citu zemes īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu), ar piebildi — vairāk vai mazāk — cik izrādīsies pie robežu uzmērīšanas dabā;

b) ka robežas jāuzmēra saskaņā ar CZK lēmumam pievienoto zemes gabala (gabalu) robežu shēmu.

3. Uz CZK lēmuma un tam pievienotās zemes gabala (gabalu) robežu shēmas pamata tiek uzmērītas zemes īpašuma robežas dabā un izgatavots robežu plāns. Šajā plānā tiek uzrādīti arī zemes īpašuma tiesību aprobežojumi.

4. Robežu plānu, īpašuma galīgo platību un zemes īpašuma tiesību aprobežojumus ar savu lēmumu apstiprina pilsētas zemes komisija un šo plānu paraksta zemes komisijas priekšsēdētājs.

 

II

Ja prasītājs nepiekrīt zemes gabala piešķiršanas variantam, viņam ir tiesības pieprasīt kompensāciju par bijušo zemes īpašumu vai tā daļu. Kompensācijas piešķiršana tiek formēta šā CZK lēmuma trešajā sadaļā noteiktajā kārtībā.

 

III

Ja bijušajam zemes īpašniekam (mantiniekam) nav piešķirta pieprasītā kompensācija par bijušo zemes īpašumu sakarā ar to, ka nokavēts termiņš, līdz kuram bija jāiesniedz dokumenti, kas apliecina zemes īpašuma vai mantošanas tiesības, CZK saskaņā ar likuma "Par zemes reformas pabeigšanu pilsētās" 17. pantu nosaka šādu kārtību, kādā piešķirama kompensācija par bijušo zemes īpašumu:

1. Pretendents uz kompensācijas saņemšanu iesniedz pieprasījumu CZK un tam pievieno šādus dokumentus (to oriģinālus vai apliecinātas kopijas):

a) pilsētas pašvaldībai vai pilsētas zemes komisijai iesniegto kompensācijas pieprasījumu;

b) šā CZK lēmuma pirmās sadaļas 1. punkta "b", "c" un "d" apakšpunktos minētos dokumentus.

Pretendents paziņo personas kodu, bankas adresi, nosaukumu un tā norēķina punkta numuru, kurā atvērts vai tiks atvērts sertifikātu konts, kā arī konta numuru, ja konts jau ir atvērts.

2. Pēc šā CZK lēmuma trešās sadaļas 1. punktā minēto dokumentu saņemšanas CZK pieprasa VZD attiecīgajai nodaļai 14 dienu laikā aprēķināt kompensācijas apmēru par CZK norādīto platību un aprēķinu iesniegt CZK.

3. Pēc iepriekšminēto aprēķinu rezultātu saņemšanas CZK pieņem lēmumu par kompensācijas piešķiršanu prasītājam. Šis lēmums jānosūta prasītājam, pilsētas pašvaldībai un pilsētas zemes komisijai.

Centrālās zemes komisijas priekšsēdētāja vietnieks G.Grūbe

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par kārtību, kādā atjaunojamas zemes īpašuma tiesības un piešķirama kompensācija par zemi pilsētās Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Centrālā zemes komisija Veids: lēmums Numurs: 319Pieņemts: 23.11.1998.Stājas spēkā: 23.11.1998.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 359, 03.12.1998.
33206
23.11.1998
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"