Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā

Izdarīt Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā (Latvijas Vēstnesis, 2020, 110.A, 140., 193., 211.A, 247.A nr.; 2021, 58., 63.A, 84.B, 102.B, 139., 215.A, 244.B nr., 2022, 41.A nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 4. panta pirmās daļas 18. punktu šādā redakcijā:

"18) kārtību, kādā finansē no valsts budžeta finansētu asistenta pakalpojumu un pavadoņa pakalpojumu pašvaldībā, kā arī augstskolās un koledžās studējošajiem;".

2. Papildināt 7.3 pantu ar 5.1 daļu šādā redakcijā:

"(51) Nacionālo bruņoto spēku komandierim ir tiesības profesionālā dienesta karavīriem un Nacionālajos bruņotajos spēkos nodarbinātajiem civilajiem darbiniekiem par obligātu amata prasību noteikt derīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta esību."

3. Izteikt 8.1 panta pirmo, otro un trešo daļu šādā redakcijā:

"(1) Bāriņtiesa lietu var izskatīt un lēmumus pieņemt bāriņtiesas sēdē rakstveida procesā (bez personu klātbūtnes), ja iespējams nodrošināt lietas dalībnieku procesuālo tiesību ievērošanu un bāriņtiesa nav atzinusi par nepieciešamu lietu izskatīt mutvārdu procesā vai lietas dalībnieks nav lūdzis lietu izskatīt mutvārdu procesā. Institūcija (amatpersona) rakstveida procesa būtībai atbilstošā veidā nodrošina procesa dalībniekiem tādu pašu tiesību apjomu kā mutvārdu procesā.

(2) Ja lietu izskata rakstveida procesā (bez personu klātbūtnes), bāriņtiesas sēdē vai izmantojot videokonferenci, iepazīšanos ar šīs lietas materiāliem nodrošina klātienē vai, ja saņemts attiecīgs personas parakstīts pieteikums, attālināti, bāriņtiesai triju darbdienu laikā nosūtot uz personas norādīto e-pasta adresi skenētas lietas materiālu kopijas vai informāciju par piekļuvi lietas materiāliem elektroniski (nodrošinot iespēju iepazīties ar lietas materiāliem vai iegūt kopiju) vai nosūta uz personas norādīto adresi lietas materiālu kopijas.

(3) Bāriņtiesa var noteikt, ka procesuālās darbības, tai skaitā arī bāriņtiesas sēdē veicamās darbības, tiek veiktas, izmantojot videokonferenci, ja to paredz Covid-19 infekcijas izplatības dēļ noteiktie ierobežojumi vai epidemioloģiskā situācija valstī."

4. Papildināt 31.1 panta pirmo daļu pēc vārdiem "kā arī Iekšlietu ministrijas sistēmas" ar vārdiem "un Ieslodzījuma vietu pārvaldes".

5. Izteikt 34. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Ministru kabinets uz noteiktu laiku var noteikt pienākumu elektronisko sakaru komersantam, kas nodrošina publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu, atbilstoši tehniskajām iespējām nosūtīt personai (viesabonentam, kurš ir reģistrējies Latvijas mobilo sakaru operatora tīklā, un Latvijas mobilo sakaru operatora balss pakalpojuma lietotājam, kurš ir reģistrējies sava operatora tīklā pēc viesabonēšanas), kura ir ieradusies Latvijā, automātisko paziņojumu ar atbildīgās ministrijas sagatavoto vienotā paziņojuma nosaukumu, saturu un paziņojumā norādāmo sūtītāju, kuru minētajam komersantam iesniedz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Minētā pienākuma izpildes izmaksas elektronisko sakaru komersantam sedz no valsts budžeta."

6. Aizstāt 36.1 pantā vārdus un skaitļus "līdz 2021. gada 31. decembrim" ar vārdiem un skaitļiem "līdz 2022. gada 31. martam" un vārdus un skaitļus "līdz 2022. gada 1. jūnijam" - ar vārdiem un skaitļiem "līdz 2022. gada 1. septembrim".

7. Papildināt 38. pantu ar sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieka rīkojumu uz laiku var noteikt arī tādu ieslodzīto īslaicīgas vai ilgstošas satikšanās veidu, kādu neparedz ieslodzījuma izpildi reglamentējoši normatīvie akti."

8. Izslēgt 40. pantā vārdus "kurš pārņemts no ārvalsts".

9. Izteikt 45. pantu šādā redakcijā:

"45. pants. (1) Vispārējās izglītības likuma 36. un 46. pants neattiecas uz 2021./2022. mācību gada ilgumu, izņemot mācību gada ilgumu speciālās izglītības iestādēs un izglītības programmu apguvē tālmācības izglītības ieguves formā, kā arī 1.-8. klasei sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni". 2021./2022. mācību gads 1.-8. klases (izņemot sociālās korekcijas izglītības iestādi "Naukšēni") un 10.-11. klases izglītojamiem ilgst līdz 2022. gada 31. maijam, 9. klases izglītojamiem - līdz 2022. gada 14. jūnijam un 12. klases izglītojamiem - līdz 2022. gada 21. jūnijam.

(2) Ja pašvaldības teritorijā ir vairākas pašvaldības vispārējās vidējās izglītības iestādes, uzņemot izglītojamos vispārējās vidējās izglītības programmā 2022./2023. mācību gadā, pašvaldība ir tiesīga organizēt vienotus iestājpārbaudījumus atbilstoši valsts pamatizglītības standartam un noteikt uzņemšanas kritērijus.

(3) Izglītības likuma 60. panta 3.2 daļu nepiemēro no 2021. gada 1. septembra līdz 2022. gada 31. augustam."

10. Izslēgt 48. pantu.

11. Izteikt 49.7 pantu šādā redakcijā:

"49.7 pants. (1) Ministru kabinets nosaka prasības un kārtību, kādā pieprasa, piešķir un izmaksā kompensāciju vai atsaka tās piešķiršanu, kā arī nosaka izmaksājamās kompensācijas apmēru atbilstoši kaitējuma smagumam, nepārsniedzot 142 290 euro, ja radies smags vai vidēji smags kaitējums pacienta veselībai vai dzīvībai apstiprināto vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību dēļ.

(2) Pacienta kompensācijas prasījumu par smago vai vidēji smago kaitējumu viņa veselībai vai dzīvībai, kas radies apstiprināto vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību dēļ, izskata un lēmumu pieņem sešu mēnešu laikā pēc kompensācijas prasījuma saņemšanas. Ja nepieciešams pieprasīt, savākt un izvērtēt papildu informāciju, kompensācijas prasījuma izskatīšanas un lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts uz laiku līdz vienam gadam.

(3) Pacients kompensāciju par smago vai vidēji smago kaitējumu viņa veselībai vai dzīvībai, kas radies apstiprināto vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību dēļ, pieprasa ne vēlāk kā divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas, taču ne vēlāk kā triju gadu laikā no vakcinācijas dienas. Šajā pantā minēto kompensāciju neizmaksā, ja pacients kompensāciju par viņa dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu jau ir saņēmis civilprocesa ietvaros."

12. Papildināt likuma VI nodaļu ar 49.10, 49.11, 49.12 un 49.13 pantu šādā redakcijā:

"49.10 pants. (1) Ministru kabineta noteiktā īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanas kārtība Latvijas Republikā reglamentētā profesijā ir piemērojama arī ārstniecības personām (ārstiem, māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem), kuras ierodas Latvijas Republikā neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai, palīdzības sniegšanai akūtos gadījumos un Covid-19 pacientu ārstēšanai un aprūpei no ASV, Kanādas, Meksikas, Brazīlijas, Austrālijas, Jaunzēlandes, Japānas, Dienvidkorejas, Izraēlas, Lielbritānijas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Kataras un Singapūras. 

(2) Ministru kabineta noteiktā reģistrācijas termiņa atjaunošanas kārtība ārstniecības personām, kuras profesijā vai kādā no profesijas pamatspecialitātēm, apakšspecialitātēm vai papildspecialitātēm ir veikušas profesionālo darbību ārpus Latvijas Republikas kādā no Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm vai Šveices Konfederācijā, ir piemērojama arī ārstniecības personām (ārstiem, māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem), kuras ierodas Latvijas Republikā neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai, palīdzības sniegšanai akūtos gadījumos un Covid-19 pacientu ārstēšanai un aprūpei no ASV, Kanādas, Meksikas, Brazīlijas, Austrālijas, Jaunzēlandes, Japānas, Dienvidkorejas, Izraēlas, Lielbritānijas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Kataras un Singapūras.

(3) Ministru kabineta noteiktā resertifikācijas kārtība ārstniecības personām, kuras profesionālo darbību ilgstoši veikušas ārpus Latvijas Republikas kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, ir piemērojama arī ārstniecības personām (ārstiem, māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem), kuras profesionālo darbību sertifikātā norādītajā pamatspecialitātē, apakšspecialitātē, papildspecialitātē vai ārstnieciskajā vai diagnostiskajā metodē veikušas ASV, Kanādā, Meksikā, Brazīlijā, Austrālijā, Jaunzēlandē, Japānā, Dienvidkorejā, Izraēlā, Lielbritānijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Katarā vai Singapūrā un kuras ierodas Latvijas Republikā neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai, palīdzības sniegšanai akūtos gadījumos un Covid-19 pacientu ārstēšanai.

(4) Ārstniecības iestāde var nodarbināt ārstniecības personu, ja ir iespējams nodrošināt ārstniecības personas profesionālās darbības veikšanai nepieciešamo saziņu (piemēram, ar tulka palīdzību), tostarp sniegt pacientam informāciju saprotamā formā un saprotami sazināties ar ārstniecības personām, ārstniecības atbalsta personām un personālu ārstniecības iestādē.

49.11 pants. Ārstniecības personai, kurai termiņš, uz kuru tā reģistrēta Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā, ir beidzies ne agrāk kā pirms pieciem gadiem, tas tiek atjaunots vienu reizi uz vienu gadu, ja ārstniecības persona iesaistās neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā, palīdzības sniegšanā akūtos gadījumos un Covid-19 pacientu ārstēšanā un aprūpē.

49.12 pants. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam atļauts nodarbināt personas, kuras saņem izdienas pensiju atbilstoši Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā iesaistīto darbinieku izdienas pensiju likumam. Minētajām personām tiek saglabāta izdienas pensijas izmaksa.

49.13 pants. Ministru kabinets nosaka pašvaldībai veicamos uzdevumus, ja to nepieciešams iesaistīt Covid-19 ierobežošanas un vakcinācijas pret Covid-19 infekciju nodrošināšanas un veicināšanas pasākumos."

13. Papildināt pārejas noteikumus ar 26. un 27. punktu šādā redakcijā:

"26. Ārstniecības personām, kurām termiņš, uz kuru tās reģistrētas Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā, ir atjaunots saskaņā ar Ministru kabineta 2021. gada 9. oktobra rīkojuma Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 9.17 punktu, tas tiek pagarināts par vienu gadu.

27. Šā likuma 46. panta devītā daļa ir piemērojama līdz 2022. gada 30. jūnijam."

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Likums Saeimā pieņemts 2022. gada 17. martā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2022. gada 22. martā

 
Tiesību akta pase
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
330969
23.03.2022
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"