Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.

Ogres novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 7/2022

Ogrē 2022. gada 24. februārī (prot. Nr. 3; 18)

Par atbalstu svētkos Ogres novada iedzīvotājiem

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi nosaka Ogres novada pašvaldības svētku atbalsta (turpmāk - atbalsts) veidus, apmērus, piešķiršanas un izmaksas kārtību Ogres novada pašvaldībā (turpmāk - pašvaldība), personas, kurām ir tiesības saņemt atbalstu, kā arī lēmumu pieņemšanas, apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

2. Saistošie noteikumi nosaka šādus pašvaldības atbalsta veidus:

2.1. atbalsts senioram 100 un vairāk gadu jubilejā;

2.2. atbalsts nozīmīgā laulības jubilejā;

2.3. atbalsts Mātes dienā;

2.4. atbalsts Starptautiskajā senioru dienā un Starptautiskajā invalīdu dienā;

2.5. atbalsts Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā;

2.6. atbalsts Ziemassvētkos.

3. Šajos noteikumos minēto atbalstu ir tiesības saņemt personai, kura atbilst šādiem nosacījumiem:

3.1. Latvijas Republikas pilsonis, nepilsonis vai ārzemnieks, kuram piešķirts personas kods un kura saņēmusi pastāvīgo uzturēšanās atļauju Latvijas Republikā;

3.2. kuras deklarētā dzīvesvieta ir Ogres novada administratīvajā teritorijā.

4. Noteikumu 2.1. apakšpunktā minēto atbalstu piešķir arī ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā dzīvojošai personai, kuras deklarētā dzīvesvieta pirms ievietošanas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā bijusi Ogres novada administratīvajā teritorijā.

5. Lēmumu par atbalstu piešķiršanu pieņem Atbalsta svētkos piešķiršanas komisija (turpmāk - komisija). Komisiju izveido un tā darbojas saskaņā ar pašvaldības domes apstiprinātu nolikumu. Pamatojoties uz komisijas pieņemto lēmumu par atbalsta veidu un atbalsta piešķiršanu:

5.1. atbalstu izmaksā Ogres novada pašvaldības centrālā administrācija (turpmāk - Centrālā administrācija);

5.2. dāvanas pasniedz pašvaldības domes priekšsēdētājs, komisijas pārstāvis vai pašvaldības domes priekšsēdētāja nozīmēts pārstāvis.

6. Centrālās administrācijas Komunikācijas nodaļa informāciju par atbalsta veidu, saņemšanas laiku vai attiecīgā pasākuma norises laiku ievieto pašvaldības mājaslapā www.ogresnovads.lv, publicē pašvaldības informatīvajā izdevumā un nodrošina informācijas brīvu pieejamību Centrālās administrācijas telpās, novada pilsētu un pagastu pārvaldēs un Ogres novada sociālā dienesta telpās.

II. ATBALSTS SENIORAM 100 UN VAIRĀK GADU JUBILEJĀ

7. Atbalstu senioram 100 vai vairāk gadu jubilejā (turpmāk šajā nodaļā - atbalsts) vienu reizi gadā ir tiesības saņemt personai, kura ir sasniegusi 100 vai vairāk gadu vecumu un atbilst šo noteikumu 3. un 4. punkta nosacījumiem.

8. Atbalsta apmērs ir 150 euro par katru šo noteikumu 7. punktā minēto jubileju.

9. Atbalsts pieprasāms, personai iesniedzot iesniegumu pašvaldībā.

10. Pirms lēmuma pieņemšanas komisija pārbauda atbalsta pieprasītāja datus Fizisko personu reģistrā.

11. Komisija 10 (desmit) darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu, ievērojot, ka atbalsts piešķirams ne vēlāk kā mēneša laikā pēc dienas, kad persona sasniegusi 100 vai vairāk gadu vecumu.

12. Ja personai ir tiesības saņemt atbalstu saskaņā ar šiem noteikumiem, bet persona to nav saņēmusi, tad persona ir tiesīga pieprasīt šo atbalstu, iesniedzot iesniegumu pašvaldībā ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc dienas, kad persona sasniegusi 100 vai vairāk gadu vecumu attiecīgajā kalendāra gadā. Šādā gadījumā komisija lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atbalstu pieņem 10 (desmit) darba dienu laikā no šajā punktā minētā iesnieguma saņemšanas.

13. Atbalstu pēc pieprasītāja izvēles nogādā atbalsta saņēmējam viņa dzīvesvietā skaidrā naudā, vienlaikus pasniedzot ziedus 20 euro vērtībā, vai ieskaita iesniegumā norādītajā norēķinu kontā

III. ATBALSTS NOZĪMĪGĀ LAULĪBAS JUBILEJĀ

14. Atbalstu nozīmīgā laulības jubilejā (turpmāk šajā nodaļā - atbalsts) ir tiesības saņemt laulātajiem, sasniedzot 50., 60. un 70. laulības jubileju, ja laulātie atbilst šo noteikumu 3. punkta nosacījumiem.

15. Atbalsta apmērs ir 150 euro par katru šo noteikumu 14. punktā minēto jubileju.

16. Atbalsts pieprasāms, personai iesniedzot iesniegumu pašvaldībā.

17. Pirms lēmuma pieņemšanas komisija pārbauda atbalsta pieprasītāja datus Fizisko personu reģistrā.

18. Komisija 10 (desmit) darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atbalstu.

19. Atbalstu pēc pieprasītāja izvēles izmaksā skaidrā naudā vai ieskaita iesniegumā norādītajā norēķinu kontā.

20. Ja personai ir tiesības saņemt atbalstu, bet persona to nav saņēmusi, tad persona ir tiesīga pieprasīt šo atbalstu, iesniedzot iesniegumu pašvaldībai ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc šo noteikumu 14. punktā minēto kāzu jubileju dienas.

21. Centrālās administrācijas Dzimtsarakstu nodaļa sadarbībā ar Komunikācijas nodaļu organizē laulāto svinīgu sveikšanu.

22. Svinīgās sveikšanas laikā laulātajiem tiek pasniegti ziedi 20 euro vērtībā.

IV. ATBALSTS MĀTES DIENĀ

23. Atbalstu reizi gadā saistībā ar Mātes dienas atzīmēšanu ir tiesības saņemt personai, kura papildus šo noteikumu 3. punkta nosacījumiem un ir politiski represētā persona.

24. Atbalsta apmērs šo noteikumu 23. punktā minētajai personai ir 25 euro.

25. Lai šo noteikumu 23. punktā minētās personas saņemtu atbalstu, Ogres politiski represēto kluba pārstāvis katru gadu ne vēlāk kā līdz 30. aprīlim iesniedz komisijai iesniegumu, kurā norādīta informācija par politiski represētām personām - mātēm (personas vārds, uzvārds un dzīvesvietas adrese), un tam pievieno dokumentu, kas apliecina iesniedzēja tiesības pārstāvēt biedrību.

26. Komisija 10 desmit darba dienu laikā pēc šo noteikumu 25. punktā minētās informācijas saņemšanas pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atbalstu Mātes dienā.

27. Atbalstu šo noteikumu 23. punktā minētajām personām izmaksā skaidrā naudā ne vēlāk kā mēneša laikā pēc Mātes dienas, pasniedzot arī ziedus līdz 10 euro vērtībā.

28. Ja personai ir tiesības saņemt atbalstu Mātes dienā saskaņā ar šiem noteikumiem, bet persona to nav saņēmusi, tad persona ir tiesīga pieprasīt šo atbalstu, iesniedzot iesniegumu pašvaldībai ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc Mātes dienas.

V. ATBALSTS STARPTAUTISKAJĀ SENIORU DIENĀ UN STARPTAUTISKAJĀ INVALĪDU DIENĀ

29. Pašvaldība vienu reizi gadā organizē svētku pasākumu par godu Starptautiskajai senioru dienai un Starptautiskajai invalīdu dienai, uz šo pasākumu aicinot:

29.1. Ogres novada pensionārus un pensionāru biedrību grupu brīvprātīgos vadītājus;

29.2. Ogres novada invalīdus un invalīdu biedrību grupu brīvprātīgos vadītājus.

30. Atbalstu Starptautiskajā senioru dienā ir tiesības saņemt aktīviem Ogres novada pensionāru biedrību grupu brīvprātīgajiem vadītājiem.

31. Atbalstu Starptautiskajā invalīdu dienā ir tiesības saņemt aktīviem Ogres novada invalīdu biedrību grupu brīvprātīgajiem vadītājiem.

32. Šo noteikumu 30. un 31. punktā minēta atbalstu apmērs ir 30 euro.

33. Lai šo noteikumu 30. punktā minētās personas saņemtu atbalstu, attiecīgās biedrības pārstāvis katru gadu līdz 15. septembrim iesniedz pašvaldībā iesniegumu, kurā norādīta informācija par šo noteikumu 30. punktā minētajām personām (personas vārds, uzvārds un dzīvesvietas adrese), un tam pievieno dokumentu, kas apliecina iesniedzēja tiesības pārstāvēt biedrību.

34. Lai šo noteikumu 31. punktā minētās personas saņemtu atbalstu, attiecīgās biedrības pārstāvis katru gadu līdz 15. novembrim iesniedz pašvaldībā iesniegumu, kurā norādīta informācija par šo noteikumu 31. punktā minētajām personām (personas vārds, uzvārds un dzīvesvietas adrese), un tam pievieno dokumentu, kas apliecina iesniedzēja tiesības pārstāvēt biedrību.

35. Komisija 10 (desmit) darba dienu laikā pēc informācijas saņemšanas pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu.

36. Atbalstu Starptautiskajā senioru dienā izmaksā skaidrā naudā ne vēlāk kā līdz katra gada 31. oktobrim.

37. Atbalstu Starptautiskajā invalīdu dienā izmaksā skaidrā naudā ne vēlāk kā līdz katra gada 10. decembrim.

38. Ja personai ir tiesības saņemt atbalstu Starptautiskajā senioru dienā un Starptautiskajā invalīdu dienā saskaņā ar šiem noteikumiem, bet persona to nav saņēmusi vai nav iekļauta šo noteikumu 33. un 34. punktā minētajā iesniegumā, tad persona ir tiesīga pieprasīt šo atbalstu, iesniedzot iesniegumu un atbalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus pašvaldībā ne vēlāk kā līdz katra gada 20. decembrim.

VI. ATBALSTS LATVIJAS REPUBLIKAS PROKLAMĒŠANAS DIENĀ

39. Atbalstu Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā (turpmāk šajā nodaļā - atbalsts) ir tiesības saņemt personai, kura atbilst šo noteikumu 3. punkta nosacījumiem un ir politiski represētai persona vai kurai ir piešķirts nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss.

40. Atbalsta apmērs ir 100 euro.

41. Lai šo noteikumu 39. punktā minētās personas saņemtu atbalstu, Ogres politiski represēto kluba pārstāvis katru gadu līdz 1. novembrim iesniedz pašvaldībai iesniegumu, kurā norādīta informācija par šo noteikumu 39. punktā minētajām personām (personas vārds, uzvārds un dzīvesvietas adrese), un tam pievieno dokumentu, kas apliecina iesniedzēja tiesības pārstāvēt biedrību.

42. Komisija 10 (desmit) darba dienu laikā pēc informācijas saņemšanas pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atbalstu Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā.

43. Atbalstam Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā piešķirto summu pašvaldība, pamatojoties uz komisijas lēmumu, ieskaita Ogres politiski represēto kluba norēķinu kontā, deleģējot Ogres politiski represēto kluba valdei veikt atbalsta izmaksu katrai personai šo noteikumu 39. punktā norādītajā apmērā ne vēlāk kā mēneša laikā pēc Latvijas Republikas Proklamēšanas dienas.

44. Ja personai ir tiesības saņemt atbalstu Latvijas Republikas Proklamēšanas dienā saskaņā ar šiem noteikumiem, bet persona to nav saņēmusi vai nav iekļauta šo noteikumu 41. punktā minētajā iesniegumā, tad persona ir tiesīga pieprasīt šo atbalstu, iesniedzot iesniegumu un atbalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus pašvaldībai ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc Latvijas Republikas Proklamēšanas dienas attiecīgajā kalendāra gadā.

VII. ATBALSTS ZIEMASSVĒTKOS

45. Atbalstu Ziemassvētkos (turpmāk šajā nodaļā - atbalsts) ir tiesības saņemt personai (ģimenei), kura papildus šo noteikumu 3. punktā noteiktajam atbilst vienai no šādām prasībām:

45.1. ģimenē ir trīs vai vairāk nepilngadīgi bērni un ir piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss;

45.2. ģimene audzina vienu vai vairāk nepilngadīgus bērnus, kuriem ir noteikta invaliditāte;

45.3. ģimenes pilngadīgā persona ir aizbildnis vai ir ieguvis audžuģimenes statusu;

45.4. ir nepilngadīgs bērns, kurš saskaņā ar Ogres novada bāriņtiesas lēmumu ievietots un atrodas bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā;

45.4. ir pilngadīga persona, kura ievietota un atrodas ilgstošas sociālās aprūpes institūcijā.

46. Šo noteikumu 45. punktā minētā atbalsta apmērs ir līdz 10 euro, ko piešķir vienu reizi kalendāra gadā laika posmā no 1. decembra līdz 31. decembrim.

47. Atbalsts var tikt piešķirts pabalsta vai dāvanas veidā. Šo noteikumu 45.1., 45.2. un 45.3. apakšpunktos minētajām ģimenēm atbalstu Ziemassvētkos piešķir par katru bērnu.

48. Ogres novada Sociālais dienests katru gadu līdz 15. novembrim iesniedz komisijai informāciju par šo noteikumu 45. punktā minētajām personām.

49. Komisija 10 (desmit) darba dienu laikā pēc šo noteikumu 48. punktā minētās informācijas saņemšanas pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atbalstu Ziemassvētkos.

50. Atbalsta pasniegšanu vai izmaksāšanu organizē Ogres novada Sociālais dienests saskaņā ar komisijas lēmumu līdz katra gada 30. decembrim.

51. Ja personai (ģimenei) ir tiesības saņemt atbalstu Ziemassvētkos saskaņā ar šiem noteikumiem, bet persona (ģimene) to nav saņēmusi, tad persona (ģimene) ir tiesīga pieprasīt šo atbalstu, iesniedzot iesniegumu un atbalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus pašvaldībai ne vēlāk kā līdz nākamā kalendārā gada 31. janvārim.

VIII. KOMISIJAS PIEŅEMTO LĒMUMU APSTRĪDĒŠANAS UN PĀRSŪDZĒŠANAS KĀRTĪBA

52. Komisijas pieņemto lēmumu un faktisko rīcību var apstrīdēt pašvaldības domē.

53. Pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

IX. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

54. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

54.1. Ikšķiles novada pašvaldības 2019. gada 27. marta saistošie noteikumi Nr. 4/2019 "Par pašvaldības pabalstu piešķiršanu Ikšķiles novada iedzīvotājiem" ("Ikšķiles Vēstis", 2019, 5 (301) nr.);

54.2. Ķeguma novada pašvaldības 2016. gada 16. novembra saistošie noteikumi Nr. 22/2016 "Par pabalstiem represētajām personām un naudas balvām dzīves jubilejās" ("Ķeguma Novada Ziņas", 2017, 14/15 (518/519) nr.; 2020, 2/2020 (575/576) nr.);

54.3. Lielvārdes novada pašvaldības 2015. gada 28. oktobra saistošie noteikumi Nr. 20 "Par pabalstiem Lielvārdes novadā" ("Lielvārdes Novada Ziņas", 2015, 12. nr.; 2016, 2., 6. nr.; 2017, 7. nr.; 2018, 6. nr.);

54.4. Ogres novada pašvaldības 2016. gada 21. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 9/2016 "Par atbalstu svētkos Ogres novada iedzīvotājiem" ("Ogrēnietis", 2016, 9 (198) nr.; 2017, 20 (530) nr.; 2018, 18 (551) nr.).

Ogres novada domes priekšsēdētājs E. Helmanis

 

Ogres novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 7/2022 "Par atbalstu svētkos Ogres novada iedzīvotājiem"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē bijušo novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Jaunizveidotajā Ogres novadā šobrīd ir spēkā šādi saistošie noteikumi par pašvaldības atbalstu iedzīvotājiem svētkos, kas ir izvērtējami:

1. Ikšķiles novada pašvaldības 2019. gada 27. marta saistošie noteikumi Nr. 4/2019 "Par pašvaldības pabalstu piešķiršanu Ikšķiles novada iedzīvotājiem;

2. Ķeguma novada pašvaldības 2016. gada 16. novembra saistošie noteikumi Nr. 22/2016 "Par pabalstiem represētajām personām un naudas balvām dzīves jubilejās";

3. Lielvārdes novada pašvaldības 2015. gada 28. oktobra saistošie noteikumi Nr. 20 "Par pabalstiem Lielvārdes novadā" (9., 10. 17. punkts);

4. Ogres novada pašvaldības 2016. gada 21. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 9/2016 "Par atbalstu svētkos Ogres novada iedzīvotājiem".

Saistošie noteikumi "Par atbalstu svētkos Ogres novada iedzīvotājiem" (turpmāk - saistošie noteikumi) paredz vienotus pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas atbalstu veidus, apmērus un piešķiršanas kārtību Ogres novada iedzīvotājiem svētkos gadījumos.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu projekts nosaka svētku atbalsta veidus, apmērus, piešķiršanas un izmaksas kārtību Ogres novada pašvaldībā, personas, kurām ir tiesības saņemt atbalstu, kā arī lēmumu pieņemšanas, apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Atbalstam svētkos 2022. gada budžetā ieplānoti EUR 91 840.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Ogres novada pašvaldības domes izveidota Atbalsta svētkos piešķiršanas komisija. Komisijas pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Ogres novada pašvaldības domē. Ogres novada pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu izstrādes procesā konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Ogres novada domes priekšsēdētājs E. Helmanis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par atbalstu svētkos Ogres novada iedzīvotājiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ogres novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 7/2022Pieņemts: 24.02.2022.Stājas spēkā: 12.03.2022.Zaudē spēku: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 50, 11.03.2022. OP numurs: 2022/50.17
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
330695
12.03.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"