Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmums Nr. 124/1-2

Rīgā 2022. gada 4. martā

Par piekļuves ierobežošanu tīmekļa vietnēm

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (turpmāk arī - Padome) šādā sastāvā - Padomes priekšsēdētājs Ivars Āboliņš, Padomes priekšsēdētāja vietniece Aurēlija Ieva Druviete, Padomes locekle Ieva Kalderauska, Padomes locekle Ilva Milzarāja -, ievērojot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteikto kompetenci,

konstatē:

[1] 2022.gada 1.martā ir pieņemta Eiropas Savienības Padomes regula 2022/350, ar ko groza Regulu (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā.

[2] Regulu (ES) Nr. 833/2014 groza, iekļaujot tajā 2.f pantu, kura 1.punktā noteikts, ka "operatoriem ir aizliegts pārraidīt vai padarīt iespējamu, veicināt vai kā citādi sekmēt to, ka tiek pārraidīts jebkāds XV pielikumā uzskaitīto juridisko personu, vienību vai struktūru saturs, tostarp to pārraidīt vai izplatīt ar jebkādiem līdzekļiem, piemēram, kabeli, satelītu, interneta protokola televīziju, interneta pakalpojumu sniedzējiem, interneta video koplietošanas platformām vai lietotnēm neatkarīgi no tā, vai tās ir jaunas vai iepriekš instalētas." Savukārt 2.punktā noteikts, ka "tiek apturētas visas apraides licences un atļaujas, pārraides un izplatīšanas vienošanās ar XV pielikumā uzskaitītajām juridiskajām personām, vienībām vai struktūrām."

[3] Regulas XV pielikumā ir norādīts Regulas 2.f pantā minēto juridisko personu, vienību vai struktūru saraksts, un konkrēti:

1) RT - Russia Today English;

2) RT - Russia Today UK;

3) RT - Russia Today Germany;

4) RT - Russia Today France;

5) RT - Russia Today Spanish;

6) Sputnik.

[4] 2022.gada 3.martā Padome konstatēja, ka Latvijas teritorijā ir pieejamas šādas ar "Russia Today" un "Sputnik" saistītas tīmekļa vietnes: www.rt.com; http://rt.com/; https://francais.rt.com/; https://rt.com/uk; https://www.rt.com/usa/; https://arabic.rt.com/; https://doc.rt.com/; https://actualidad.rt.com/; https://de.rt.com/; http://russian.rt.com/; www.russian.rt.com; https://rtd.rt.com/; www.rtd.rt.com; https://sputniknewslv.com/; https://sputnik.com/; https://lv.sputniknews.ru/; www.lv.baltnews.com; www.baltnews.lt; www.baltnews.ee.

[5] 2022.gada 3.martā Padome pieņēma lēmumu Nr. 114/1-2 "Par piekļuves ierobežošanu tīmekļa vietnēm", ar kuru noteica Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā reģistrēto interneta izplatīšanas pakalpojumu sniedzēju pienākumu nekavējoties liegt piekļuvi šī lēmuma 4.punktā minētajiem interneta resursiem. Lēmums interneta izplatīšanas pakalpojumu sniedzējiem nosūtīts 2022.gada 3.martā, vēstule Nr. 36/6-9.

[6] 2022.gada 4.martā Padome ir konstatējusi, ka Latvijā pieejamas arī šādas ar "Sputnik" saistītas tīmekļa vietnes - https://sputniknews.com/; https://radiosputnik.ria.ru/; https://ria.ru/; www.iz.ru; www.tsargrad.tv; www.kommersant.ru; www.svpressa.ru; www.regnum.ru; www.5-tv.ru; www.tvc.ru.

Ievērojot minēto, Padome

secina:

[5] Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (turpmāk arī - EPLL) 57.panta pirmā daļa noteic, ka "Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome ir neatkarīga pilntiesīga autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā, kā arī uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Latvijas Republikas Satversme, šis likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona." Savukārt saskaņā ar EPLL 60.panta panta pirmās daļas 13.punktu viena no Padomes kompetencēm elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā ir "veicināt Latvijas nacionālajām interesēm atbilstošu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu politiku". Padomes ieskatā minētais nosacījums ir attiecināms gan uz Latvijā reģistrētajām, gan retranslējamo audio un audiovizuālo programmu sarakstā iekļautajām programmām, kā arī tādu audiovizuālu saturu, kas Latvijas teritorijā ir pieejams neatkarīgi to tā, kādā veidā tas gala lietotājam tiek piegādāts - izmantojot kabeli, satelītu, interneta protokola televīziju, interneta pakalpojumu sniedzējiem, interneta video koplietošanas platformām vai lietotnēm neatkarīgi no tā, vai tās ir jaunas vai iepriekš instalētas.

[6] Regulas (ES) Nr. 833/2014 12.pantā ir noteikts, ka "ir aizliegts apzināti un ar nodomu piedalīties darbībās, kuru mērķis vai sekas ir apiet šajā regulā noteiktos aizliegumus [..]".

[7] Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 11.panta pirmā daļa par sankciju ieviešanu, noteikšanu un izpildi nosaka: "Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes rezolūcijās noteiktās finanšu un civiltiesiskās sankcijas un Eiropas Savienības regulās noteiktās sankcijas ir saistošas un tieši piemērojamas Latvijas Republikā.". Tāpat Eiropas Savienības regulās un lēmumos noteiktais arī atbilstoši Līguma par Eiropas Savienības darbību 288. pantam ir tieši piemērojams dalībvalstīs. Pamatojoties uz Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 5.panta pirmo daļu, ja attiecībā uz sankciju subjektu noteikti finanšu ierobežojumi, visām personām atbilstoši to kompetencei ir pienākums nekavējoties un bez iepriekšēja brīdinājuma veikt šādas darbības:

"1) iesaldēt visus finanšu līdzekļus un finanšu instrumentus, kas tieši vai netieši, pilnībā vai daļēji ir sankciju subjekta īpašumā, valdījumā, turējumā vai kontrolē, tai skaitā tos finanšu līdzekļus un finanšu instrumentus, kas nodoti trešām personām;

2) liegt sankciju subjektam piekļuvi finanšu līdzekļiem un finanšu instrumentiem;

3) nesniegt sankciju subjektam (tai skaitā izmantojot pilnvarojumu) starptautiskajās vai nacionālajās sankcijās noteiktos finanšu pakalpojumus."

[8] Pamatojoties uz minēto un Padomei rūpīgi izvērtējot Regulā norādīto informāciju, kā arī nolūkā izvairīties no Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanas vai iespējamās apiešanas un nolūkā pasargāt elektroniskos plašsaziņas līdzekļus, kā arī interneta pakalpojumu sniedzējus no Regulas pārkāpšanas, Padome, pamatojoties uz Administratīvā procesa likuma 15.panta ceturto daļu, 57.pantu, 62.panta otrās daļas 1.punktu, 63.panta pirmās daļas 1.punktu, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 57.panta pirmo un otro daļu, 60.panta pirmās daļas 13., 15.punktu, Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 11.panta pirmo daļu un 2022.gada 1.marta Eiropas Savienības Padomes regulu 2022/350, ar ko groza Regulu (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā,

nolemj:

1. Ierobežot piekļuvi Latvijas teritorijā pieejamajām tīmekļa vietnēm https://sputniknews.com/; https://radiosputnik.ria.ru/; https://ria.ru/; www.iz.ru; www.tsargrad.tv; www.kommersant.ru; www.svpressa.ru; www.regnum.ru; www.5-tv.ru; www.tvc.ru uz laiku līdz Eiropas Savienības noteikto sankciju atcelšanas brīdim.

2. Ierobežot piekļuvi Latvijas teritorijā pieejamajām tīmekļa vietnēm https://sputniknews.com/; https://radiosputnik.ria.ru/; https://ria.ru/; www.iz.ru; www.tsargrad.tv; www.kommersant.ru; www.svpressa.ru; www.regnum.ru; www.5-tv.ru; www.tvc.ru dublējošām spoguļlapām.

3. Pieņemto lēmumu paziņot tīmekļa vietņu https://sputniknews.com/; https://radiosputnik.ria.ru/; https://ria.ru/; www.iz.ru; www.tsargrad.tv; www.kommersant.ru; www.svpressa.ru; www.regnum.ru; www.5-tv.ru; www.tvc.ru īpašniekiem un/vai uzturētājiem, izmantojot Padomei pieejamo kontaktinformāciju, ja tāda ir Padomes rīcībā.

4. Pieņemto lēmumu paziņot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai.

5. Pieņemto lēmumu paziņot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā reģistrētajiem interneta piekļuves pakalpojumu sniedzošajiem komersantiem.

6. Uzdot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā reģistrētajiem interneta piekļuves pakalpojumu sniedzošajiem komersantiem nekavējoties ierobežot piekļuvi tīmekļa vietnēm https://sputniknews.com/; https://radiosputnik.ria.ru/; https://ria.ru/; www.iz.ru; www.tsargrad.tv; www.kommersant.ru; www.svpressa.ru; www.regnum.ru; www.5-tv.ru; www.tvc.ru.

7. Iekļaut tīmekļa vietnes https://sputniknews.com/; https://radiosputnik.ria.ru/; https://ria.ru/; www.iz.ru; www.tsargrad.tv; www.kommersant.ru; www.svpressa.ru; www.regnum.ru; www.5-tv.ru; www.tvc.ru Padomes mājaslapā izvietotajā sarakstā, kurā norādīti tie interneta resursi, kuru izmantošana uz laiku ir tikusi ierobežota.

8. Publicēt lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

9. Publicēt lēmumu Padomes tīmekļvietnē internetā.

10. Noteikt, ka lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību, saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 185.panta ceturtās daļas 9. un 10.punktu.

11. Noteikt, ka atbildīgais Padomes loceklis par šī lēmuma izpildes kontroli ir Padomes priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Lēmumu var pārsūdzēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā Baldones ielā 1A, Rīgā, LV-1007. Lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu
padomes priekšsēdētājs I. Āboliņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par piekļuves ierobežošanu tīmekļa vietnēm Izdevējs: Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome Veids: lēmums Numurs: 124/1-2Pieņemts: 04.03.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 46, 07.03.2022. OP numurs: 2022/46.8
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
330566
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"