Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 6

Bauskā 2022. gada 27. janvārī (prot. Nr. 2, 11. p.)
Par Bauskas novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas apmēru
Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta
2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350
"Publiskas personas zemes nomas un apbūves
tiesības noteikumi
" 31. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Bauskas novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) aprēķina zemes nomas maksu par pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu (turpmāk – zemesgabals) vai tā daļu Bauskas novada teritorijā.

2. Šo noteikumu izpratnē zemesgabals ir zemes vienība vai tās daļa, par kuru tiek slēgts nomas līgums.

3. Saistošie noteikumi attiecas uz visām fiziskām un juridiskām personām, kas vēlas nomāt vai nomā neapbūvētu pašvaldības zemesgabalu personisko palīgsaimniecību vai sakņu dārzu ierīkošanai.

II. Nomas maksas apmērs

4. Noteikt šādu nomas maksu neapbūvētajiem zemesgabaliem:

4.1. neapbūvēts zemesgabals, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas, kā arī mazdārziņu vai sakņu (ģimenes) dārzu ierīkošanai ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts – 1,5 % apmērā no zemes kadastrālās vērtības, bet ne mazāku kā 7 (septiņi) euro gadā;

4.2. neapbūvēts zemesgabals, kas pilsētā nodots pagaidu sakņu (ģimenes) dārza ierīkošanai ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts – 1,5 % apmērā no zemes kadastrālās vērtības, bet ne mazāku kā 7 (septiņi) euro gadā.

III. Noslēguma jautājumi

5. Līdz noteikumu spēkā stāšanās dienai noslēgtajiem nomas līgumiem noteikumos noteikto nomas maksu piemēro ar 2023. gada 1. janvāri.

6. Pēc noteikumu spēkā stāšanās atzīt par spēku zaudējušiem:

6.1. Bauskas novada domes 2019. gada 28. novembra saistošos noteikumus Nr. 15 "Par neapbūvētu Bauskas novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu zemesgabalu iznomāšanas kārtību un nomas maksas apmēru";

6.2. Iecavas novada domes 2019. gada 26. marta saistošos noteikumus Nr. 5 "Par Iecavas novada pašvaldībai piekrītošu vai piederošu neapbūvētu zemesgabalu, kuri tiek izmantoti personisko palīgsaimniecību vajadzībām, nomas maksas noteikšanu";

6.3. Rundāles novada domes 2011. gada 27. janvāra saistošos noteikumus Nr. 1 "Par Rundāles novada pašvaldībai piekrītošo un piederošo neapbūvētu zemesgabalu iznomāšanu un nomas maksas noteikšanu";

6.4. Vecumnieku novada domes 2020. gada 23. septembra saistošos noteikumus Nr. 7 "Neapbūvēta zemesgabala nomas maksa".

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Okmanis
Bauskas novada domes saistošo noteikumu Nr. 6 "Par Bauskas novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas apmēru"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAdministratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma 17. pants nosaka, ka jaunievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Tā kā apvienoto novadu saistošie noteikumi būtiski atšķiras, tad ir nepieciešams izstrādāt jaunus saistošos noteikumus, lai novadā būtu vienāda nomas aprēķinu kārtība personīgām palīgsaimniecībām un sakņu dārziem.

2. Īss projekta satura izklāsts

MK 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" (turpmāk – noteikumi) 31. punkts nosaka tiesības pašvaldībai savos saistošajos noteikumos noteikt lielāku nomas maksu par pašvaldības neapbūvētajiem zemesgabaliem, nekā minēts šo noteikumu 30.2. un 30.3. apakšpunktā, it īpaši attiecībā uz zemi, kuras kadastrālā vērtība un iznomājamās platības ir nelielas, kā rezultātā nomas maksa nesedz administrēšanas izdevumus. Saistošajos noteikumos tiek noteikta lielāka maksa zemēm, kas tiek iznomāta noteikumu 29.2. un 29.3. apakšpunktā minētajos gadījumos, tas ir 7 EUR (bez PVN).

Izvērtējot administratīvo slogu, kas rastos, ja noteikumos noteikto nomas maksu piemērotu un veiktu pārrēķinu nomas līgumiem, kas noslēgti pirms šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās, par lietderīgu atzīts noteikt pārejas periodu, un noteikt, ka līdz noteikumu spēkā stāšanās dienai noslēgtajiem nomas līgumiem noteikumos noteikto nomas maksu piemēro ar 2023. gada 1. janvāri.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu projekts paredz pašvaldības zemes nomas minimālo apmēru, lai segtu administrēšanai nepieciešamo līdzekļu apjomu. Līdz ar to saistošo noteikumu izpildei tiek prognozēta pozitīva ietekme uz pašvaldības budžeta ienākumu sadaļu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSabiedrības mērķgrupas, uz kurām attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas personas, kuras novada administratīvajā teritorijā savu vajadzību nodrošināšanai vēlas nomāt pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošo noteikumu projekts neskar administratīvās procedūras un nemaina veicamo darbību līdzšinējo kārtību privātpersonām.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.
Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Okmanis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Bauskas novada pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas apmēru Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Bauskas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 6Pieņemts: 27.01.2022.Stājas spēkā: 11.02.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 29, 10.02.2022. OP numurs: 2022/29.16
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
329863
11.02.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"