Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 592

Rīgā 2021. gada 31. augustā (prot. Nr. 58 9. §)
Kārtība, kādā tiek veikti lidojumi ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu, gaisa pūķi, bezpilota raķeti un raķešu modeļiem
Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju"
117.13 pantu
I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek veikti lidojumi ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu, gaisa pūķi, bezpilota raķeti un raķešu modeļiem.

II. Atsaitē piestiprinātu gaisa balonu un gaisa pūķu lidojumi

2. Lidojumus ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu un gaisa pūķi atļauts veikt augstumā līdz 50 m virs zemes vai ūdens virsmas.

3. Lidojumi ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu un gaisa pūķi augstāk par 50 m virs zemes vai ūdens virsmas, kā arī atkāpes no šo noteikumu 4.3. apakšpunktā minētās prasības ir atļautas, ja ir veikts riska novērtējums un saņemta valsts aģentūras "Civilās aviācijas aģentūra" (turpmāk – Civilās aviācijas aģentūra) atļauja, kas izsniegta saskaņā ar normatīvajiem aktiem par gaisa telpas pārvaldības kārtību, gaisa telpas struktūru un tās mainīšanas kārtību.

4. Ja atsaitē piestiprināta gaisa balona diametrs ir lielāks par 2 m vai apvalka tilpums ir lielāks par 3 m3, vai gaisa pūķim kopējā pacelšanās masa ir lielāka par 2 kg, lidojumus ar to atļauts veikt:

4.1. ja redzamība uz zemes ir ne mazāka par 5 km;

4.2. ne tuvāk par 500 m no mākoņu apakšējās robežas;

4.3. ne tuvāk par 10 km no lidlauka skrejceļa vai helikoptera laukuma;

4.4. laikposmā starp saulrietu un saullēktu, ja gaisa balons vai gaisa pūķis un tā atsaites ik pēc 15 m ir aprīkotas ar apgaismojumu, kas redzams vismaz no 10 km attāluma un kura uzzibsnījuma biežums ir 40–100 cikli minūtē;

4.5. ja tas ir aprīkots ar automātisku straujas gaisa izsūknēšanas ierīci, kas sāk darboties, ja atsaite pārrauta vai atraisījusies.

5. Ja lidojumus ar atsaitē piestiprinātu bezpilota gaisa balonu un gaisa pūķi veic ne tālāk par 75 m horizontālā plaknē no būves un ne augstāk par tās augstāko punktu, uz tiem nav attiecināmas šo noteikumu 4.1., 4.2. un 4.3. apakšpunktā minētās prasības.

6. Ja atsaite pārrauta vai atraisījusies, bet šo noteikumu 4.5. apakšpunktā minētā ierīce nedarbojas un gaisa balons turpina nekontrolētu lidojumu, tādējādi radot sadursmes riskus gaisa telpas lietotājiem, tā operators nekavējoties informē valsts akciju sabiedrību "Latvijas gaisa satiksme" (turpmāk – Latvijas gaisa satiksme), sazinoties atbilstoši Latvijas gaisa satiksmes tīmekļvietnes www.lgs.lv norādījumiem, tostarp norādot atsaites atraisīšanās vai pārrāvuma laiku, vietu un paredzamo gaisa balona lidojuma maršrutu.

7. Atsaitē piestiprinātu bezpilota gaisa balonu un gaisa pūķu lidojumus aizliegts veikt augstāk par 20 m virs zemes vai ūdens virsmas, ja tie tiek veikti tuvāk par 50 m horizontālā plaknē no militāriem un valsts aizsardzības objektiem, karakuģiem, militārā pasākuma vietām vai Nacionālo bruņoto spēku apsargātiem noteiktiem objektiem un personām, izņemot gadījumus, ja lidojums ir saskaņots ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

III. Bezpilota raķešu un raķešu modeļu lidojumi

8. Latvijas Republikas gaisa telpā lidojumus ar bezpilota raķeti atļauts veikt, ja tā atbilst šādām prasībām:

8.1. tā izgatavota no viegliem un trausliem materiāliem bez būtiskām metāla detaļām tās konstrukcijā;

8.2. tā aprīkota ar rūpnieciski ražotu dzinēju, kas aizsargāts pret spontānu pašaizdegšanos mehāniskas iedarbības vai temperatūras (līdz 80 °C) ietekmē un ir izgatavotāja hermetizēts ar nemetāliska materiāla viegli noņemamām plombām sprauslā un dzinēja priekšgalā (izņemot gadījumu, ja konkrētais dzinējs ir projektēts savas funkcijas veikšanai ar uzstādītām plombām);

8.3. tā aprīkota ar aerodinamiskās bremzēšanas ierīci (izpletni, bremzēšanas lenti, aerodinamisku virsmu), kas nodrošina bezpilota raķetes drošu piezemēšanos;

8.4. tā aprīkota ar elektroniski vadāmu palaišanas mehānismu, kas starta brīdī operatoram nodrošina atrašanos drošā attālumā, kas nav mazāks par 5 m no bezpilota raķetes starta vietas.

9. Lidojumus ar bezpilota raķeti veic gaisa telpas struktūras elementā, kas speciāli izveidots konkrētiem lidojumiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par gaisa telpas pārvaldības kārtību, gaisa telpas struktūru un tās mainīšanas kārtību, ņemot vērā, ka mākoņi vai citas dabas parādības neaizēno vairāk par pusi (4/8 oktas) no raķešu palaišanas zonas un horizontālā redzamība jebkurā augstumā nav mazāka par 10 km.

10. Pirms lidojuma uzsākšanas ar bezpilota raķeti tās operators nodrošina, ka palaišanas teritorijā vismaz 500 m rādiusā neatrodas cilvēki, kas nav saistīti ar bezpilota raķetes palaišanu, transportlīdzekļi, personu manta, ugunsbīstami un sprādzienbīstami priekšmeti, kā arī netiks traucēti dzīvnieki.

11. Bezpilota raķeti palaiž no starta iekārtas, kas atrodas uz stabila un ugunsdroša pamata un nepieļauj nejaušu bezpilota raķetes kursa maiņu.

12. Par raķešu modeļiem tiek uzskatīta bezpilota raķete, kas atbilst šādām prasībām:

12.1. tā izgatavota no viegliem un trausliem materiāliem;

12.2. tās konstrukcijā nav būtisku metāla daļu (monolītas metāla daļas nav izmantotas nesošā korpusa, priekšgala aptecētāja, stabilizatoru vai stabilizējošo virsmu izgatavošanai);

12.3. tās pilna starta masa, ieskaitot dzinējus, nepārsniedz 1500 g;

12.4. tās dzinēji kopā satur ne vairāk par 200 g cietās degvielas maisījuma un modeļos ievietoto dzinēju kopējais impulss nav lielāks par 160 ņūtonsekundēm;

12.5. tās atsevišķs dzinējs nesatur vairāk par 125 g cietās degvielas maisījuma;

12.6. tās atsevišķa dzinēja impulss nav lielāks par 100 ņūtonsekundēm;

12.7. tās atsevišķa dzinēja vilkmes laiks ir lielāks par 0,05 s.

13. Uz raķešu modeļiem netiek attiecinātas šo noteikumu 8., 9. un 10. punkta prasības.

14. Raķešu modeļu lidojumi atļauti augstumā līdz 120 m virs zemes vai ūdens virsmas un ne tuvāk par 10 km no lidlauka skrejceļa vai helikopteru laukuma, izņemot gadījumu, ja ir saņemta Civilās aviācijas aģentūras atļauja, kas izsniegta saskaņā ar normatīvajiem aktiem par gaisa telpas pārvaldības kārtību, gaisa telpas struktūru un tās mainīšanas kārtību.

15. Gaisa satiksmes vadības zonā (CTR) vai satiksmes informācijas zonā (TIZ) raķešu modeļu lidojumi augstāk par 50 m virs zemes vai ūdens virsmas atļauti tikai tad, ja tos koordinē gaisa satiksmes pakalpojumu sniedzējs atbilstoši Civilās aviācijas aģentūras apstiprinātajiem nosacījumiem un koordinācijas procedūrām.

16. Bezpilota raķešu un raķešu modeļu lidojumus aizliegts veikt tuvāk par 50 m horizontālajā plaknē no militāriem un valsts aizsardzības objektiem, karakuģiem, militārā pasākuma vietām vai Nacionālo bruņoto spēku apsargātiem noteiktiem objektiem un personām, izņemot gadījumus, ja lidojums ir saskaņots ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Satiksmes ministrs T. Linkaits
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā tiek veikti lidojumi ar atsaitē piestiprinātu gaisa balonu, gaisa pūķi, bezpilota .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 592Pieņemts: 31.08.2021.Stājas spēkā: 03.09.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 169, 02.09.2021. OP numurs: 2021/169.8
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
325792
03.09.2021
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"