Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Zemkopības ministrijas lēmums Nr. 4.1-12e/13

Rīgā 2021. gada 6. maijā

Par papildus zvejas limita piešķiršanu zvejai īpašos nolūkos Burtnieku ezerā 2021. gadā

Zvejniecības likuma 3. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka zivju resursus Latvijas Republikas iekšējos ūdeņos un teritoriālajos ūdeņos pārvalda valsts, pamatojoties uz to uzskaiti, ekspertu novērtējumu un zinātniskajām rekomendācijām. Saskaņā ar Zvejniecības likuma 5. panta trešo daļu Zemkopības ministrija zvejniecību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā organizē valstij piederošo zvejas tiesību izmantošanu teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos.

Atbilstoši Zvejniecības likuma 16. panta pirmajai daļai, lai nodrošinātu zivju resursu saglabāšanu un aizsardzību, Zemkopības ministrija, pamatojoties uz Eiropas Savienības tiesību aktu prasībām, kā arī zinātniskajām vai Dabas aizsardzības pārvaldes rekomendācijām, pēc saskaņošanas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju var noteikt zvejas, makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību tiesību izmantošanu regulējošus pasākumus uz konkrētu laiku, ierobežot vai pilnīgi apturēt šo tiesību izmantošanu atsevišķos ūdeņos vai to daļā un ierosināt, lai ūdeņos un tauvas joslā tiek pārtraukta tāda darbība, kas negatīvi ietekmē ūdeņu hidroloģisko režīmu, piesārņo ūdeņus vai tauvas joslu, maina ūdens līmeni ūdenstilpē vai rada citus zivju resursiem nelabvēlīgus apstākļus, kā arī noteikt zivju un vēžu ieguvi regulējošus un limitējošus pasākumus ūdeņos vai to daļā, kur tiek veikta zveja zivju atražošanas valsts iepirkuma vajadzībām.

Savukārt Zvejniecības likuma 12. panta pirmā daļa paredz, ka zveju īpašos nolūkos (zivkopība, aklimatizācija, kontrolzveja, melioratīvā un cita veida zveja) un zinātniskās izpētes nolūkos veic, pamatojoties uz valsts zinātniskā institūta " Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūtā "BIOR"" (turpmāk - Institūts) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā saskaņotiem ūdenstilpes ekspluatācijas noteikumiem, zivsaimniecības programmām vai projektiem, kas pamatoti ar zinātniskām rekomendācijām, kuras nosaka šādas zvejas nepieciešamību. Zvejai īpašos nolūkos atļauts izmantot tikai konkrētajā zivsaimniecības programmā vai projektā paredzētos zvejas rīkus programmā vai projektā paredzēto zivju sugu ieguvei. Veicot šādu zveju, ievēro atbilstoši zvejniecību regulējošiem normatīvajiem aktiem noteiktos aizliegumus attiecībā uz projektā vai programmā neminētu zivju sugu ieguvi.

Kopējo nozvejas apjoma limitu, nozvejas apjoma limitu atsevišķām zivju sugām un zvejas rīku skaita limitu sadalījumā pa ūdenstilpēm Latvijas Republikas iekšējos ūdeņos un to izmantošanas kārtību nosaka Ministru kabineta 23.12.2014. noteikumi Nr. 796 "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību iekšējos ūdeņos" (turpmāk - MK noteikumi Nr. 796). Šo noteikumu 9.1 punkts paredz, ka ievērojot Zvejniecības likuma 16. panta pirmo daļu, Zemkopības ministrijai ir tiesības zvejai īpašos un zinātniskās izpētes nolūkos attiecīgajos ūdeņos un uz konkrētu laiku paredzēt atsevišķu zivju sugu vai kopējā nozvejas apjoma limitu, kas tiek noteikts papildus šo noteikumu 9. un 10. pielikumā norādītajam limita apjomam.

Zemkopības ministrija ir saņēmusi Burtnieku novada pašvaldības (turpmāk - pašvaldība) 21.04.2021. vēstuli Nr. 3.11.4/2021/592c "Par zvejas limita piešķiršanu zvejas īpašos nolūkos veikšanai", kurā pašvaldība informē, ka Burtnieku novada dome ar 19.11.2020. lēmumu Nr. 484 ir lēmusi uzsākt zveju īpašos nolūkos (melioratīvo zveju) Burtnieku ezerā. Pašvaldība ir izstrādājusi melioratīvās zvejas programmu 2021. gadam (turpmāk - programma), kas paredz melioratīvās zvejas veikšanu Burtnieku ezerā ar velkamo vadu un murdiem, ar nolūku samazināt karpu dzimtas zivju - karpu, karūsu, sudrabkarūsu, plaužu, pliču, raudu, ruduļu, vīķu u.c. populāciju blīvumu (līdakas, zandartus, vēdzeles un zušus paturēt lomā aizliegts, izņemot zvejas laikā bojā gājušos). Ievērojot Zvejniecības likuma 12. panta pirmo daļu pašvaldība minēto programmu ir saskaņojusi ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Institūtu (programma un institūciju sniegtie saskaņojumi pievienoti pašvaldības vēstules pielikumā). Ievērojot minēto, pašvaldība lūdz piešķirt papildus kopējo nozvejas apjoma limitu 10 tonnu apmērā melioratīvās zvejas veikšanai Burtnieku ezerā 2021. gadā saskaņā ar programmu.

Ministrija konstatē, ka MK noteikumu Nr. 796 9. pielikumā "Kopējais nozvejas apjoma limits un nozvejas apjoma limits komerciālajā zvejā atsevišķām zivju sugām ezeros" zvejai Burtnieku ezerā ir noteikts kopējais visu zivju sugu limits 49 tonnas, tai skaitā 12 tonnas līdaku un 26 tonnas zandartu limits.

Ievērojot pašvaldības 21.04.2021. vēstulē Nr. 3.11.4/2021/592 "Par zvejas limita piešķiršanu zvejas īpašos nolūkos veikšanai" sniegto informāciju un to, ka melioratīvās zvejas veikšana Burtnieku ezerā 2021. gadā ir saskaņota atbilstoši Zvejniecības likuma 12. panta pirmajā daļā noteiktajam, ministrija uzskata, ka Burtnieku ezeram zvejai īpašos nolūkos (karpu dzimtas zivju melioratīvajai zvejai) 2021. gadā ir iespējams palielināt kopējo nozvejas limitu par 10 tonnām, tādējādi kopējais nozvejas apjoma limits Burtnieku ezerā 2021. gadā kopā veidotu 59 tonnas, tomēr līdaku limits (12 tonnas) un zandartu limits (26 tonnas) ir saglabājams MK noteikumu Nr. 796 9. pielikumā noteiktajā apjomā, jo šo sugu zivis (izņemot bojā gājušās zivis) saskaņā ar programmu ir aizliegts paturēt lomā.

Atbilstoši Zvejniecības likuma 16. panta pirmajai daļai ministrija lēmuma projektu par papildus zvejas limita piešķiršanu zvejai īpašos nolūkos Burtnieku ezerā 2021. gadā iesniedza saskaņošanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (turpmāk - VARAM), uz ko 30.04.2021. tika saņemts VARAM saskaņojums.

Ievērojot iepriekš minēto, kā arī Zvejniecības likuma 3. panta pirmo un otro daļu, 5. panta trešo daļu un 16. panta pirmo daļu, Administratīvā procesa likuma 68. panta otro un trešo daļu, MK noteikumu Nr. 796 9.1 punktu ministrija

nolemj:

zvejai īpašos nolūkos Burtnieku ezerā 2021. gadā palielināt Ministru kabineta 23.12.2014. noteikumu Nr. 796 "Noteikumi par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību iekšējos ūdeņos" 9. pielikumā Burtnieku ezeram noteikto kopējo nozvejas apjoma limitu par 10 tonnām. Šis palielinājums neattiecas un neskar Burtnieku ezeram šajos noteikumos noteikto līdaku limitu - 12 tonnas un zandartu limitu - 26 tonnas, jo šo sugu zivis (izņemot bojā gājušās zivis) aizliegts paturēt lomā saskaņā ar melioratīvās zvejas programmu Burtnieku ezerā 2021. gadam.

Pamatojoties uz Zvejniecības likuma 16. panta sesto daļu un Administratīvā procesa likuma 185. panta ceturtās daļas 3. punktu lēmums ir izpildāms ar tā spēkā stāšanās brīdi, un lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

Lēmumu saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 188. panta otro daļu un 189. panta pirmo daļu var pārsūdzēt Administratīvās rajona tiesā, iesniedzot pieteikumu attiecīgajā tiesu namā pēc pieteicēja adreses, mēneša laikā no dienas, kad tas stājies spēkā.

Administratīvā procesa likuma 70. panta pirmā daļa nosaka, ka administratīvais akts stājas spēkā, kad tas ir paziņots adresātam. Ievērojot Paziņošanas likuma 9. panta pirmo daļu, šis lēmums, ir paziņots uz oficiālo Burtnieku novada pašvaldības elektronisko adresi atbilstoši Oficiālās elektroniskās adreses likumā noteiktajam. Dokuments, kas nosūtīts uz oficiālo elektronisko adresi, uzskatāms par paziņotu otrajā darba dienā pēc tā nosūtīšanas.

Zemkopības ministrijas valsts sekretāre D. Lucaua

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par papildus zvejas limita piešķiršanu zvejai īpašos nolūkos Burtnieku ezerā 2021. gadā Izdevējs: Zemkopības ministrija Veids: lēmums Numurs: 4.1-12e/13Pieņemts: 06.05.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 86, 07.05.2021. OP numurs: 2021/86.12
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
322998
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"