Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 265

Rīgā 2021. gada 27. aprīlī (prot. Nr. 36 10. §)
Noteikumi par mantas konfiskācijas izpildes rezultātā iegūto naudas līdzekļu sadali ar Eiropas Savienības dalībvalstīm un ārvalstīm
Izdoti saskaņā ar Kriminālprocesa likuma
792. panta septīto daļu un 800. panta sesto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā mantas konfiskācijas izpildes rezultātā iegūtos naudas līdzekļus (turpmāk – naudas līdzekļi) sadala ar Eiropas Savienības dalībvalstīm un ārvalstīm un kādā naudas līdzekļus pārskaita, kā arī naudas līdzekļu sadales kritērijus.

2. Tieslietu ministrija 14 dienu laikā pēc tam, kad saņemts zvērināta tiesu izpildītāja vai Valsts ieņēmumu dienesta paziņojums par mantas konfiskācijas izpildes rezultātu, par to atbilstoši Kriminālprocesa likuma nosacījumiem informē Eiropas Savienības dalībvalsti vai ārvalsti, no kuras ir saņemts lūgums par mantas konfiskāciju.

3. Ja Eiropas Savienības dalībvalsts vai ārvalsts ir izteikusi lūgumu par naudas līdzekļu sadali, Tieslietu ministrija mēneša laikā no lūguma saņemšanas dienas sasauc naudas līdzekļu sadales komisijas (turpmāk – komisija) sēdi, lai pieņemtu lēmumu par naudas līdzekļu sadali.

4. Komisiju izveido Tieslietu ministrija. Komisijas sastāvā ir četri komisijas locekļi un komisijas priekšsēdētājs – pārstāvji no Tieslietu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta, kā arī zvērināts tiesu izpildītājs, kurš izpildījis tiesas nolēmumu, ar kuru personai piemērota mantas konfiskācija. Ja nepieciešams, piedalīties komisijas sēdē uzaicina arī citus speciālistus (ekspertus) no naudas līdzekļu sadales procesā iesaistītajām institūcijām.

5. Komisija ir lemttiesīga, ja sēdē piedalās vismaz trīs komisijas locekļi un komisijas priekšsēdētājs. Komisijas sēdes protokolē. Protokolu saskaņo ar komisijas locekļiem, kas piedalījās komisijas sēdē, un to paraksta komisijas priekšsēdētājs.

6. Komisija izvērtē naudas līdzekļu sadales apmēru, ievērojot:

6.1. Kriminālprocesa likumā noteiktos naudas līdzekļu sadales nosacījumus;

6.2. kreditoru apmierinātos prasījumus, kas segti no naudas līdzekļiem;

6.3. Eiropas Savienības dalībvalsts vai ārvalsts sniegto viedokli naudas līdzekļu sadales jautājumā, ja tāds ir prasīts un ticis sniegts.

7. Pēc šo noteikumu 6. punktā minētā jautājuma izvērtēšanas komisija sniedz rakstisku atzinumu, ko apstiprina ar vienkāršu balsu vairākumu. Ja klātesošo komisijas locekļu balsis sadalās līdzīgi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss. Atzinumu paraksta komisijas priekšsēdētājs. Komisijas atzinumam ir ieteikuma raksturs.

8. Tieslietu ministrija, pamatojoties uz komisijas atzinumu, pieņem lēmumu par naudas līdzekļu sadali. Lēmumā norāda Eiropas Savienības dalībvalstij vai ārvalstij pārskaitāmo naudas līdzekļu apmēru, valsts budžeta ieņēmumu kontā pārskaitāmo naudas līdzekļu apmēru, lēmuma pieņemšanas pamatojumu, Eiropas Savienības dalībvalsts vai ārvalsts kompetentās iestādes norādīto konta informāciju un bankas rekvizītus maksājuma veikšanai.

9. Tieslietu ministrija piecu darbdienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas lēmuma norakstu nosūta Valsts ieņēmumu dienestam.

10. Valsts ieņēmumu dienests piecu darbdienu laikā no lēmuma noraksta saņemšanas dienas pārskaita lēmumā norādīto naudas līdzekļu apmēru Eiropas Savienības dalībvalsts vai ārvalsts kompetentās iestādes norādītajā kontā. Ja naudas līdzekļi ir kredītiestādes kontā, tad Valsts ieņēmumu dienests uzdod kredītiestādei pārskaitīt naudas līdzekļus valsts budžeta kontā.

11. Jautājumu par valsts budžeta papildu finanšu līdzekļu piešķiršanu izdevumiem, kas saistīti ar naudas līdzekļu sadali ar Eiropas Savienības dalībvalsti vai ārvalsti, un finansējuma avotu lemj Ministru kabinets katrā gadījumā atsevišķi. Ministru kabineta rīkojuma projektu par papildu finanšu līdzekļu piešķiršanu virza Tieslietu ministrija.

12. Ja Latvijas tiesas lēmums par Latvijā izpildāmo mantas konfiskāciju ir pieņemts pēc tam, kad saskaņā ar Latvijas tiesas nolēmumu, kas paredz mantas konfiskāciju, manta ir konfiscēta un naudas līdzekļi ir ieskaitīti valsts budžetā, līdzekļi Eiropas Savienības dalībvalsts vai ārvalsts lūguma izpildei tiek piešķirti no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tādā apmērā, kādā ir panākta vienošanās ar Eiropas Savienības dalībvalsti vai ārvalsti par naudas līdzekļu sadali. Ministru kabineta rīkojuma projektu par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" virza Tieslietu ministrija.

13. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2012. gada 19. jūnija noteikumus Nr. 431 "Kārtība, kādā mantas konfiskācijas rezultātā iegūtos naudas līdzekļus vai mantu sadala ar ārvalstīm, un kārtība, kādā naudas līdzekļus pārskaita uz ārvalstīm" (Latvijas Vēstnesis, 2012, 101. nr.; 2013, 215. nr.).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ministru prezidenta biedrs,
tieslietu ministrs J. Bordāns
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par mantas konfiskācijas izpildes rezultātā iegūto naudas līdzekļu sadali ar Eiropas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 265Pieņemts: 27.04.2021.Stājas spēkā: 01.05.2021.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 83, 30.04.2021. OP numurs: 2021/83.8
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
322819
01.05.2021
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"