Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Pieejama likumprojekta papildinātā anotācija.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Krimināllikumā

Izdarīt Krimināllikumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1998, 15. nr.; 2000, 12., 13. nr.; 2001, 15. nr.; 2002, 11., 16., 22., 23. nr.; 2003, 10., 15. nr.; 2004, 2., 3., 4., 6., 11., 12., 13. nr.; 2005, 2., 11., 12., 13., 20., 21. nr.; 2006, 1., 7., 22. nr.; 2007, 3., 15. nr.; 2008, 3., 24. nr.; 2009, 13., 15., 21. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 193. nr.; 2010, 178., 199. nr.; 2011, 99., 117., 148., 199. nr.; 2012, 202. nr.; 2013, 61. nr.; 2014, 66., 70., 105., 204., 214. nr.; 2015, 11., 34., 227., 235. nr.; 2016, 31., 59., 81., 254. nr.; 2017, 124., 132. nr.; 2018, 90., 210. nr.; 2019, 123., 130. nr.; 2020, 119.C, 178. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 7. panta sestajā daļā vārdus "var paredzēt" ar vārdu "paredz".

2. 36. pantā:

papildināt pirmo daļu ar 4.1 punktu šādā redakcijā:

"41) probācijas uzraudzība;";

aizstāt pirmās daļas 5. punktā vārdu "piespiedu" ar vārdu "sabiedriskais";

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Notiesātajam bez pamatsoda var piespriest šādus papildsodus:

1) mantas konfiskācija;

2) izraidīšana no Latvijas Republikas;

3) probācijas uzraudzība;

4) sabiedriskais darbs;

5) naudas sods;

6) tiesību ierobežošana.";

aizstāt trešajā daļā vārdus "naudas sodu vai piespiedu darbu, kā arī papildsodus - tiesību ierobežošanu vai probācijas uzraudzību" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu, kā arī papildsodus - sabiedrisko darbu, naudas sodu vai tiesību ierobežošanu".

3. Papildināt likumu ar 38.1 pantu šādā redakcijā:

"38.1 pants. Probācijas uzraudzība

(1) Probācijas uzraudzība kā pamatsods vai papildsods ir personas piespiedu iesaistīšana tās vecumam, psiholoģiskajām īpašībām un attīstības līmenim piemērotos sociālās uzvedības korekcijas un sociālās rehabilitācijas pasākumos.

(2) Probācijas uzraudzību kā pamatsodu var piemērot tikai šā likuma sevišķajā daļā minētajos gadījumos uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem. Prokurors, priekšrakstā par sodu nosakot probācijas uzraudzību, var piemērot ne vairāk kā pusi no šajā likumā paredzētā maksimālā probācijas uzraudzības ilguma.

(3) Probācijas uzraudzību kā papildsodu var piemērot tikai kopā ar brīvības atņemšanu šā likuma sevišķajā daļā minētajos gadījumos uz laiku no viena gada līdz trim gadiem. Šā likuma sevišķajā daļā īpaši paredzētajos gadījumos personai var piemērot probācijas uzraudzību kā papildsodu arī uz ilgāku laiku, bet ne ilgāku par pieciem gadiem. Atbilstoši noziedzīga nodarījuma raksturam probācijas uzraudzību kā papildsodu tiesa var noteikt arī gadījumos, kad šis sods nav paredzēts šā likuma sevišķās daļas attiecīgā panta sankcijā, uz laiku no viena gada līdz trim gadiem.

(4) Notiesātais vai persona, kam probācijas uzraudzība noteikta ar prokurora priekšrakstu par sodu, probācijas uzraudzības laikā pilda kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzētos un soda izpildes iestādes noteiktos pienākumus.

(5) Probācijas uzraudzību kā papildsoda izpildi uzsāk pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas. Ja persona ir nosacīti pirms termiņa atbrīvota no brīvības atņemšanas soda izpildes, probācijas uzraudzību kā papildsoda izpildi uzsāk ar brīdi, kad beigusies personas uzraudzība pēc nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas.

(6) Tiesa pēc soda izpildes iestādes iesnieguma saņemšanas var samazināt probācijas uzraudzības termiņu vai atcelt probācijas uzraudzību, ja persona, kurai ar tiesas spriedumu vai prokurora priekšrakstu par sodu noteikta probācijas uzraudzība, izcietusi pusi no noteiktā soda termiņa, ir priekšzīmīgi pildījusi kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzētos un soda izpildes iestādes noteiktos pienākumus un sadarbojusies ar soda izpildes iestādi identificēto kriminogēna rakstura problēmu risināšanā un sociāli atbalstāmu mērķu sasniegšanā.

(7) Ja persona, kurai ar tiesas spriedumu vai prokurora priekšrakstu par sodu noteikta probācijas uzraudzība, bez attaisnojoša iemesla nepilda kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzētos vai soda izpildes iestādes noteiktos pienākumus, tiesa pēc soda izpildes iestādes iesnieguma saņemšanas aizstāj neizciesto soda laiku, vienu probācijas uzraudzības dienu rēķinot kā vienu brīvības atņemšanas dienu, bet ne ilgāku par:

1) trim mēnešiem, ja probācijas uzraudzība noteikta par kriminālpārkāpumu;

2) trim gadiem, ja probācijas uzraudzība noteikta par mazāk smagu noziegumu;

3) pieciem gadiem, ja probācijas uzraudzība noteikta par smagu vai sevišķi smagu noziegumu."

4. Izteikt 40. pantu šādā redakcijā:

"40. pants. Sabiedriskais darbs

(1) Sabiedriskais darbs kā pamatsods vai papildsods ir personas piespiedu iesaistīšana tās vecumam, psiholoģiskajām īpašībām, fiziskajām spējām un attīstības līmenim piemērotos sabiedrībai nepieciešamos darbos no pamatdarba vai mācībām brīvajā laikā un bez atlīdzības.

(2) Sabiedrisko darbu kā pamatsodu nosaka uz laiku no četrdesmit līdz divsimt astoņdesmit stundām. Sabiedrisko darbu kā papildsodu uz laiku no četrdesmit līdz simt stundām var piemērot personai, kura notiesāta nosacīti vai kurai noteikta probācijas uzraudzība kā pamatsods. Prokurors, priekšrakstā par sodu nosakot sabiedrisko darbu, var piemērot ne vairāk kā pusi no šajā pantā paredzētā maksimālā sabiedriskā darba ilguma.

(3) Sabiedriskais darbs nav piemērojams personām, kuras fizisku vai psihisku traucējumu dēļ to nespēj veikt.

(4) Pēc soda izpildes iestādes priekšlikuma tiesa personu, kura notiesāta ar sabiedrisko darbu vai kurai sabiedriskais darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu, var atbrīvot no soda izciešanas, ja sabiedriskais darbs ir noteikts uz laiku, kas nav mazāks par astoņdesmit stundām, ja faktiski izciesta ne mazāk kā puse no noteiktā soda un persona pildījusi kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzētos pienākumus, ievērojusi sabiedriskā darba izpildes nosacījumus un kārtību, kā arī priekšzīmīgi pildījusi sabiedrisko darbu.

(5) Ja persona, kura notiesāta ar sabiedrisko darbu, vai persona, kurai sabiedriskais darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu, bez attaisnojoša iemesla to nepilda, tiesa pēc soda izpildes iestādes iesnieguma saņemšanas neizciesto sodu aizstāj ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, četras darba stundas rēķinot kā vienu īslaicīgas brīvības atņemšanas dienu, taču ne ilgāk par trim mēnešiem."

5. Izslēgt 45.1 pantu.

6. Papildināt 50. pantu ar 4.1 daļu šādā redakcijā:

"(41) Ja pamatsods un papildsods atbilst vienam soda veidam, tad tie pilnīgi vai daļēji saskaitāmi, galīgo sodu nosakot kā pamatsodu. Šādā gadījumā kopējais soda apmērs vai laiks drīkst pārsniegt attiecīgajam pamatsoda veidam paredzēto maksimālo apmēru vai laiku, bet ne vairāk par pusi no tā."

7. 52. pantā:

aizstāt pirmās daļas 2. punktā vārdu "piespiedu" ar vārdu "sabiedriskā";

izteikt otro un 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(2) Naudas sods, tiesību ierobežošana, ja šie sodi tiek piespriesti kopā ar brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību vai sabiedrisko darbu, tiek izpildīti patstāvīgi. Nosacītas notiesāšanas gadījumā papildsods - sabiedriskais darbs - tiek izpildīts patstāvīgi, sākoties pārbaudes laikam.

(21) Ja par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem vienā spriedumā vai pēc vairākiem spriedumiem ir piespriesti pamatsodi - sabiedriskais darbs un brīvības atņemšana, kuras termiņš kopā nepārsniedz piecus gadus -, tad sodu - sabiedriskais darbs - izpilda patstāvīgi. Šādos gadījumos sabiedriskā darba izpildi uzsāk pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas, bet nosacītas notiesāšanas gadījumā - uzreiz pēc sprieduma spēkā stāšanās.";

papildināt pantu ar 2.2 un 2.3 daļu šādā redakcijā:

"(22) Ja par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem vienā spriedumā vai pēc vairākiem spriedumiem ir piespriesti sodi - sabiedriskais darbs un probācijas uzraudzība -, tad sabiedrisko darbu izpilda vienlaikus ar probācijas uzraudzību.

(23) Ja par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem vienā spriedumā vai pēc vairākiem spriedumiem ir piespriesti pamatsodi - probācijas uzraudzība un brīvības atņemšana, kura nav noteikta nosacīti un kuras termiņš kopā nepārsniedz piecus gadus -, tad sodu - probācijas uzraudzība - izpilda patstāvīgi. Šādos gadījumos probācijas uzraudzības izpildi uzsāk pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas.";

aizstāt piektajā daļā vārdus "soda termiņā ieskaita" ar vārdiem "ieskaita smagākā soda termiņā".

8. 55. pantā:

aizstāt otrajā un devītajā daļā vārdus "Valsts probācijas dienesta" ar vārdiem "soda izpildes iestādes";

izteikt 10.1 daļu šādā redakcijā:

"(101) Ja nosacīti notiesātais jaunu noziedzīgu nodarījumu izdarījis aiz neuzmanības un par jauno noziedzīgo nodarījumu viņš ir atbrīvots no kriminālatbildības atbilstoši šā likuma 58. pantam vai atbrīvots no soda atbilstoši šā likuma 59. pantam, vai par jauno noziedzīgo nodarījumu viņam kā pamatsods noteikts naudas sods vai sabiedriskais darbs, tiesa var pieņemt lēmumu par pārbaudes laika pagarināšanu līdz vienam gadam."

9. 58.1 panta ceturtajā daļā:

aizstāt 2.1 punktā vārdus "Valsts probācijas dienesta" ar vārdiem "soda izpildes iestādes";

izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3) periodiski reģistrēties soda izpildes iestādē un piedalīties probācijas programmās saskaņā ar soda izpildes iestādes norādījumiem;".

10. Aizstāt 61. panta ceturtajā, 4.1, 4.2, 4.3 un 4.4 daļā vārdus "Valsts probācijas dienesta" ar vārdiem "soda izpildes iestādes".

11. 62. panta pirmajā daļā:

aizstāt ievaddaļā vārdus "nav izpildīts" ar vārdiem "tā izpilde nav uzsākta";

aizstāt 1. un 1.1 punktā vārdu "piespiedu" ar vārdu "sabiedriskais";

papildināt daļu ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

"21) trijos gados - ja piespriesta probācijas uzraudzība;".

12. 63. panta trešajā daļā:

aizstāt 4. punktā vārdu "piespiedu" ar vārdu "sabiedrisko";

izteikt 5. punktu šādā redakcijā:

"5) pēc diviem gadiem - personas, kas izcietušas brīvības atņemšanas sodu, ne ilgāku par trim gadiem, vai probācijas uzraudzību;".

13. Aizstāt VII nodaļas nosaukumā vārdu "Nepilngadīgo" ar vārdu "Nepilngadīgā".

14. Izteikt 64. un 65. pantu šādā redakcijā:

"64. pants. Nepilngadīgā atbildība

(1) Šīs nodaļas nosacījumi attiecas uz personu, kas līdz noziedzīgā nodarījuma izdarīšanai nav sasniegusi astoņpadsmit gadu vecumu.

(2) Uz nepilngadīgo ir attiecināmi citi šā likuma vispārīgās daļas nosacījumi, ja šajā nodaļā nav noteikts citādi.

(3) Ievērojot šā likuma 35. panta otrajā daļā noteikto soda mērķi, attiecībā uz nepilngadīgo primāra ir viņa resocializācija.

65. pants. Sodu veidi nepilngadīgajam

(1) Nepilngadīgajam var piemērot vienu no šādiem pamatsodiem:

1) brīvības atņemšana;

2) probācijas uzraudzība;

3) sabiedriskais darbs;

4) naudas sods.

(2) Nepilngadīgajam bez pamatsoda var piemērot šādus papildsodus:

1) probācijas uzraudzība;

2) tiesību ierobežošana;

3) izraidīšana no Latvijas Republikas.

(3) Prokurors, sastādot priekšrakstu par sodu, var piemērot probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu, kā arī papildsodu - tiesību ierobežošanu."

15. Papildināt likumu ar 66.1, 66.2, 66.3, 66.4 un 66.5 pantu šādā redakcijā:

"66.1 pants. Brīvības atņemšanas piemērošana

(1) Brīvības atņemšana ir nepilngadīgā ievietošana audzināšanas iestādē un ietver nepilngadīgā vecumam, psiholoģiskajām īpašībām un attīstības līmenim piemērotu kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā noteiktu sociālās uzvedības korekcijas un sociālās rehabilitācijas līdzekļu un uzvedības noteikumu kopumu.

(2) Brīvības atņemšanas laiks nedrīkst pārsniegt desmit gadus - par sevišķi smagiem noziegumiem; piecus gadus - par smagiem noziegumiem, kas saistīti ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu vai izraisījuši smagas sekas; divus gadus - par citiem smagiem noziegumiem.

(3) Par kriminālpārkāpumiem un mazāk smagiem noziegumiem brīvības atņemšanu nepiemēro.

(4) Ja persona pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par ko šā likuma sevišķās daļas attiecīgā panta sankcijā noteikta piemērojamā brīvības atņemšanas soda minimālā robeža, tiesa var piespriest sodu, kas ir zemāks par šo minimālo robežu, arī gadījumos, ja tā atzinusi, ka noziedzīgais nodarījums izdarīts atbildību pastiprinošos apstākļos.

(5) Brīvības atņemšanu nepilngadīgajam vienmēr piemēro kopā ar papildsodu - probācijas uzraudzību, arī gadījumos, kad šis papildsods nav paredzēts šā likuma sevišķās daļas attiecīgā panta sankcijā.

66.2 pants. Probācijas uzraudzības piemērošana

(1) Atbilstoši noziedzīga nodarījuma kaitīgumam tiesa probācijas uzraudzību kā pamatsodu nepilngadīgajam var noteikt uz laiku no trim gadiem līdz sešiem gadiem arī par tāda smaga nozieguma izdarīšanu, par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par pieciem gadiem, un par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

(2) Tiesa, pamatojoties uz soda izpildes iestādes iesniegumu, var pieņemt lēmumu, ka nepilngadīgais, kuram ar tiesas spriedumu vai prokurora priekšrakstu par sodu noteikta probācijas uzraudzība, ievietojams sociālās korekcijas izglītības iestādē uz laiku līdz trim gadiem, bet ne mazāku par vienu gadu, ņemot vērā nelabvēlīgo sociālo vidi, kurā nepilngadīgais atrodas, iespējamu nepilngadīgā veselības vai dzīvības apdraudējumu vai citu iemeslu dēļ, kuri kavē probācijas uzraudzības izpildi.

(3) Ja nepilngadīgais, kuram ar tiesas spriedumu vai prokurora priekšrakstu par sodu noteikta probācijas uzraudzība vai kuram sabiedriskais darbs aizstāts ar probācijas uzraudzību šajā likumā noteiktajā kārtībā, bez attaisnojoša iemesla nepilda kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzētos vai soda izpildes iestādes noteiktos pienākumus, tiesa, pamatojoties uz soda izpildes iestādes iesniegumu, var neizciesto soda laiku aizstāt ar brīvības atņemšanu, divas probācijas uzraudzības dienas rēķinot kā vienu brīvības atņemšanas dienu.

66.3 pants. Sabiedriskā darba aizstāšana

Ja nepilngadīgais, kurš notiesāts ar sabiedrisko darbu, vai nepilngadīgais, kuram sabiedriskais darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu, bez attaisnojoša iemesla nepilda sabiedrisko darbu, tiesa, pamatojoties uz soda izpildes iestādes iesniegumu, neizciesto sodu aizstāj ar probācijas uzraudzību uz vienu gadu.

66.4 pants. Naudas soda piemērošana

Naudas sods piemērojams tikai tiem nepilngadīgajiem, kuriem ir savi ienākumi. Naudas sods nepilngadīgajiem piemērojams no vienas līdz piecdesmit Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.

66.5 pants. Citi ar soda noteikšanu saistīti jautājumi

(1) Personai, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, sodu par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem vai pēc vairākiem spriedumiem nosaka saskaņā ar šā likuma 50. un 51. panta noteikumiem, ievērojot to, ka kopējais brīvības atņemšanas laiks par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem nedrīkst pārsniegt divpadsmit gadus un sešus mēnešus, bet pēc vairākiem spriedumiem - piecpadsmit gadus.

(2) Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var ierosināt, ja persona izcietusi ne mazāk par pusi no piespriestā brīvības atņemšanas laika.

(3) Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu var ierosināt, ja persona izcietusi ne mazāk par vienu trešdaļu no piespriestā brīvības atņemšanas laika.

(4) Persona, kas pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas izdarījusi kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu, pēc soda izciešanas atzīstama par nesodītu."

16. Aizstāt 74.1 panta sankcijā un 78. panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

17. Izteikt 79.6 panta pirmās daļas, 80.1, 81. un 81.1 panta sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu."

18. Aizstāt 84. panta pirmās un otrās daļas, 90. panta pirmās un otrās daļas, 92., 93., 94., 95., 95.1, 96. panta, 97. panta otrās daļas, 98. panta otrās daļas, 98.1 panta pirmās un otrās daļas, 99. panta otrās un trešās daļas, 100. panta pirmās daļas, 101. panta otrās daļas, 102. panta otrās daļas, 103. panta otrās daļas, 104., 104.1, 105. panta un 106. panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

19. 107. pantā:

izteikt pirmās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.";

izteikt otrās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu."

20. Aizstāt 108. panta pirmās un otrās daļas, 109. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 110. panta otrās, 2.1 un trešās daļas, 111. panta, 112. panta otrās un trešās daļas, 113., 114., 115., 115.1, 119., 120., 121. panta, 122. panta pirmās un otrās daļas un 123. panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

21. 124. pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

izteikt otrās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu."

22. 126. pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

izteikt otrās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu."

23. Aizstāt 127., 128. panta, 129. panta pirmās un otrās daļas, 130. panta otrās un trešās daļas, 130.1, 131., 132., 132.1, 133., 133.1 panta, 134. panta pirmās un otrās daļas, 135. panta pirmās un otrās daļas, 136. panta, 137. panta pirmās daļas, 138. panta pirmās un otrās daļas, 139. panta pirmās daļas un 140. panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

24. 141. pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību vai ar sabiedrisko darbu";

aizstāt otrās un trešās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

25. Aizstāt 142. panta pirmās un otrās daļas, 143. panta pirmās un otrās daļas, 144. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 145. panta pirmās, otrās un trešās daļas un 146. panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

26. 147. pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību vai ar sabiedrisko darbu";

aizstāt otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

27. Aizstāt 148. panta pirmās un otrās daļas, 149.1 panta pirmās un otrās daļas un 150. panta pirmās, otrās un trešās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

28. 152. pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

izteikt otrās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu."

29. Izteikt 153. panta pirmās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu."

30. Aizstāt 155. panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

31. 157. pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību vai ar sabiedrisko darbu";

aizstāt otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

32. Aizstāt 161. panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

33. Aizstāt 162. panta pirmās daļas un 162.1 panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem" ar vārdiem "probācijas uzraudzību".

34. Aizstāt 163.1 panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

35. 164. pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

izteikt otrās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.";

aizstāt 3.1 daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu, vai ar naudas sodu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību".

36. Izteikt 165. panta pirmās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas."

37. Aizstāt 165.1 panta pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

38. 166. pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

izteikt otrās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas."

39. Aizstāt 167. panta pirmās un otrās daļas, 168., 168.1, 169. panta, 169.1 panta pirmās, otrās un trešās daļas, 170., 171., 172. panta un 173. panta otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

40. 174. pantā:

izteikt pirmās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.";

izteikt otrās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu."

41. Aizstāt 175. panta pirmās, otrās un trešās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

42. Izteikt 176. panta pirmās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas."

43. Aizstāt 177. panta pirmās un otrās daļas, 177.1 panta pirmās un otrās daļas, 178. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 179. panta pirmās un otrās daļas, 180. panta pirmās daļas, 182. panta pirmās un otrās daļas un 182.1 panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

44. Izteikt 183. panta pirmās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas."

45. Aizstāt 185. panta pirmās daļas, 186. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 187. panta pirmās daļas, 188. panta pirmās un otrās daļas, 190. panta pirmās un otrās daļas, 190.1 panta pirmās daļas, 191. panta pirmās un otrās daļas, 192. panta pirmās daļas un 192.1 panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

46. Aizstāt 193. panta otrās daļas, 193.1 panta pirmās un otrās daļas, 193.2 panta pirmās daļas un 194. panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdu "piespiedu" ar vārdu "sabiedrisko".

47. Aizstāt 194.1 panta pirmās, otrās un trešās daļas, 195. panta pirmās un otrās daļas un 195.1 panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

48. Aizstāt 195.2 panta otrās un trešās daļas, 196. panta pirmās un otrās daļas un 197. panta sankcijā vārdu "piespiedu" ar vārdu "sabiedrisko".

49. Aizstāt 198. panta pirmās, otrās, trešās un ceturtās daļas un 199. panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

50. Aizstāt 200. panta pirmās, otrās un trešās daļas sankcijā vārdu "piespiedu" ar vārdu "sabiedrisko".

51. Aizstāt 201. panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

52. Aizstāt 202. un 203. panta, 205. panta otrās daļas, 206. panta pirmās un otrās daļas, 207. panta otrās daļas, 208. panta, 210. panta pirmās un otrās daļas un 211. un 212. panta sankcijā vārdu "piespiedu" ar vārdu "sabiedrisko".

53. Aizstāt 212.1 panta pirmās, otrās un trešās daļas, 213. panta pirmās un otrās daļas, 214. panta otrās daļas un 215. panta otrās un trešās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

54. 215.1 pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību vai ar sabiedrisko darbu";

aizstāt otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

55. Aizstāt 216. panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

56. Aizstāt 217. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 217.1 panta, 218. panta otrās daļas un 219. panta otrās un trešās daļas sankcijā vārdu "piespiedu" ar vārdu "sabiedrisko".

57. Aizstāt 220. panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

58. 220.1 pantā:

aizstāt pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

izteikt trešās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas."

59. 221. pantā:

aizstāt pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

izteikt trešās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas."

60. Aizstāt 221.1 panta pirmās un otrās daļas un 221.2 panta pirmās, otrās un trešās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

61. Aizstāt 222. panta pirmās un otrās daļas un 223. panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdu "piespiedu" ar vārdu "sabiedrisko".

62. Aizstāt 225.1 panta pirmās un otrās daļas, 226. panta pirmās un otrās daļas, 227. panta, 228. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 229. panta pirmās un otrās daļas un 229.1 panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

63. 230. pantā:

izteikt pirmās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.";

izteikt otrās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu."

64. Aizstāt 230.1 panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

65. 231. pantā:

izteikt pirmās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.";

izteikt otrās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu."

66. Aizstāt 231.1 panta pirmās, otrās un trešās daļas, 232. panta, 233. panta pirmās un otrās daļas, 234. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 236. panta pirmās un otrās daļas, 237. panta pirmās un otrās daļas, 237.1 panta pirmās un otrās daļas, 238. panta pirmās daļas, 239. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 240. panta otrās un trešās daļas un 241. panta pirmās, otrās un trešās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

67. 243. pantā:

aizstāt pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

izteikt trešās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas."

68. Aizstāt 244. panta pirmās un otrās daļas, 244.1 un 245. panta, 246. panta pirmās daļas un 247. panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

69. 248. pantā:

aizstāt pirmās, otrās un trešās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

papildināt ceturtās daļas sankciju ar vārdiem "un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās".

70. 248.1 pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

aizstāt otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem" ar vārdiem "ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

71. Aizstāt 248.2 panta pirmās un otrās daļas un 249. panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

72. 250. pantā:

aizstāt pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

papildināt trešās daļas sankciju ar vārdiem "un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās".

73. 251. pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

izteikt otrās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu."

74. 252. pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu, vai ar naudas sodu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

papildināt otrās daļas sankciju ar vārdiem "un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās".

75. Izteikt 253. panta pirmās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu."

76. Aizstāt 253.2 panta pirmās un otrās daļas, 255. panta pirmās un otrās daļas, 256. panta pirmās un otrās daļas, 257. panta pirmās daļas, 258. panta pirmās daļas, 259. panta otrās daļas, 260. panta 1.1 daļas, 262. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 262.1 panta pirmās un otrās daļas, 263. un 264. panta, 265. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 266. panta pirmās daļas, 267. panta, 269. panta pirmās daļas, 270. panta pirmās un otrās daļas, 272. panta, 272.1 panta pirmās un otrās daļas, 273. panta, 274. panta pirmās un otrās daļas, 275. panta pirmās un otrās daļas, 275.1 panta, 276. panta pirmās un otrās daļas, 277. un 278. panta, 279. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 280. panta pirmās un otrās daļas, 281. panta pirmās un otrās daļas, 281.1 panta otrās daļas, 282.1 panta pirmās un otrās daļas, 282.2 panta pirmās un otrās daļas, 284. panta pirmās, 1.1 un otrās daļas, 285. panta pirmās un otrās daļas, 285.1 panta pirmās un otrās daļas, 285.2 panta pirmās un otrās daļas, 286., 287. un 288. panta, 288.1 panta otrās daļas, 288.2 panta pirmās un otrās daļas, 288.3 panta, 288.4 panta pirmās, otrās un trešās daļas, 289. panta pirmās un otrās daļas, 290. panta pirmās un otrās daļas, 291. panta pirmās un otrās daļas, 292. un 293. panta, 294. panta pirmās daļas, 294.1 panta pirmās un otrās daļas, 295. panta pirmās un otrās daļas, 296. panta pirmās un otrās daļas, 297. panta, 298. panta pirmās un otrās daļas, 299. panta, 300. panta pirmās un otrās daļas, 300.1 panta, 301. panta pirmās un otrās daļas, 302. panta pirmās un otrās daļas, 304. panta, 305. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 306., 307. un 307.1 panta, 308. panta pirmās un otrās daļas, 309. panta pirmās daļas, 310. panta pirmās un otrās daļas, 312. panta, 313. panta pirmās un otrās daļas, 314. panta pirmās daļas, 315. panta, 317. panta pirmās un otrās daļas, 318. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 319. panta pirmās, otrās un trešās daļas un 320. panta pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

77. 321. pantā:

aizstāt pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu";

izteikt trešās daļas sankciju šādā redakcijā:

"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas."

78. Aizstāt 322. panta pirmās daļas, 323. panta pirmās daļas, 325. panta pirmās un otrās daļas, 326. panta pirmās un otrās daļas, 326.1 panta pirmās un otrās daļas, 326.2 panta pirmās un otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

79. 326.3 pantā:

aizstāt pirmās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību vai ar sabiedrisko darbu";

aizstāt otrās daļas sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

80. Aizstāt 327. panta pirmās un otrās daļas un 328. un 329. panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

81. Aizstāt 330. panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību vai ar sabiedrisko darbu".

82. Aizstāt 332. un 333. panta, 334. panta pirmās un otrās daļas, 335. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 336. panta, 337. panta pirmās daļas, 338. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 340. panta pirmās, otrās un trešās daļas, 341. panta pirmās daļas, 342. panta pirmās un otrās daļas, 343. panta otrās daļas, 344. panta pirmās un otrās daļas, 345. panta, 346. panta pirmās un otrās daļas, 350. panta pirmās un otrās daļas, 351. panta otrās daļas un 352., 354. un 356. panta sankcijā vārdus "piespiedu darbu" ar vārdiem "probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu".

83. Pārejas noteikumos:

papildināt pārejas noteikumus ar 12.1 punktu šādā redakcijā:

"12.1 Sākot ar 2022. gada 1. janvāri, šo pārejas noteikumu 12. punktā minētajām personām, kuras vēl nav notiesātas, papildsoda - policijas kontrole - vietā piemēro papildsodu - probācijas uzraudzība -, divas policijas kontroles dienas rēķinot kā vienu probācijas uzraudzības dienu.";

papildināt 14.1 punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Ja probācijas uzraudzība ir noteikta saskaņā ar šo pārejas noteikumu 12.1 punktu, tad to ietver probācijas uzraudzībā, kas ir noteikta saskaņā ar šo pārejas noteikumu 14. punktu.";

papildināt pārejas noteikumus ar 24. un 25. punktu šādā redakcijā:

"24. Soda veida - piespiedu darbs - jaunais nosaukums "sabiedriskais darbs" ir izmantojams, pieņemot nolēmumus par soda piemērošanu arī par tādiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti līdz 2021. gada 31. decembrim.

25. Pamatsodu - probācijas uzraudzība - sāk piemērot ar 2022. gada 1. janvāri pilngadīgām personām, kuras izdarījušas šā likuma 126., 130., 130.1, 174., 248.2, 253.2 un 340. pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pēc 2021. gada 31. decembra, un nepilngadīgajiem, kuri izdarījuši jebkuru šā likuma sevišķajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pēc 2021. gada 31. decembra."

Likums stājas spēkā 2022. gada 1. janvārī.

Likums Saeimā pieņemts 2020. gada 17. decembrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2020. gada 29. decembrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Krimināllikumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 17.12.2020.Stājas spēkā: 01.01.2022.Tēma: KrimināltiesībasPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 250, 29.12.2020. OP numurs: 2020/250.4
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Ārējās saites
319860
01.01.2022
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"