Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 672

Rīgā 2020. gada 10. novembrī (prot. Nr. 70 16. §)
Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākuma "Konsultāciju pakalpojumi, lauku saimniecību pārvaldības un lauku saimniecību atbalsta pakalpojumi" apakšpasākumam "Atbalsts konsultantu apmācībai"
Izdoti saskaņā ar Lauksaimniecības un lauku
attīstības likuma
5. panta ceturto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu pasākuma "Konsultāciju pakalpojumi, lauku saimniecību pārvaldības un lauku saimniecību atbalsta pakalpojumi" apakšpasākumam "Atbalsts konsultantu apmācībai" (turpmāk – apakšpasākums) saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 17. decembra Regulas (ES) Nr. 1305/2013 par atbalstu lauku attīstībai no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un ar ko atceļ Padomes Regulu (EK) Nr. 1698/2005 (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2013. gada 20. decembris, Nr. L 347) (turpmāk – regula Nr. 1305/2013) 15. pantu.

2. Saskaņā ar regulas Nr. 1305/2013 15. panta 1. punkta "c" apakšpunktu apakšpasākuma mērķis ir veicināt konsultantu apmācību, lai vairotu konsultantu kapacitāti un zināšanas konsultāciju pakalpojuma kvalitātes uzlabošanai lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarē.

3. Apakšpasākuma īstenošanas vieta ir Latvijas Republika un citas Eiropas Savienības valstis.

4. Finansējuma saņēmējs ir regulas Nr. 1305/2013 15. panta 2. punktā minētais atbalsta pretendents.

5. Atbalsta pretendents ir juridiska persona, kas atbilst šajos noteikumos minētajiem atbalsta saņemšanas nosacījumiem un kas apakšpasākuma īstenošanai izvēlēts, organizējot publisko iepirkumu atbilstoši regulas Nr. 1305/2013 15. panta 3. punktam.

6. Lauku atbalsta dienests pēc līguma noslēgšanas ar atbalsta pretendentu sniedz tam informāciju par šo noteikumu 9. punktā minētajiem gala labuma guvējiem – juridiskās personas nosaukumu, reģistrācijas numuru, kontaktpersonas tālruņa numuru, e-pasta adresi.

7. Lai nodrošinātu apakšpasākuma īstenošanu, Lauku atbalsta dienests un apakšpasākuma atbalsta pretendents apstrādā mācību dalībnieku personas datus – personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, tālruņa numuru, e-pasta adresi.

II. Atbalsta saņemšanas nosacījumi

8. Apakšpasākumā tiek atbalstītas teorētiskas un praktiskas mācības gan grupās, gan individuāli. Praktiskas mācības aizņem ne vairāk kā 80 procentu no kopējā mācību kursa. Mācību ilgums ir no 16 līdz 80 stundām, un tās īstenojamas viena gada laikā, sākot no pirmās mācību norises dienas.

9. Gala labuma guvēji ir:

9.1. konsultāciju pakalpojumu sniedzēji, kas izvēlēti, lai nodrošinātu Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.–2020. gadam pasākuma "Konsultāciju pakalpojumi, lauku saimniecību pārvaldības un lauku saimniecību atbalsta pakalpojumi" apakšpasākuma "Atbalsts konsultāciju pakalpojumu izmantošanas veicināšanai" īstenošanu;

9.2. konsultāciju organizācijas, kas iesaistītas pakalpojuma sniegšanā, lai nodrošinātu Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.–2020. gadam pasākuma "Zināšanu pārneses un informācijas pasākumi" apakšpasākuma "Atbalsts demonstrējumu pasākumiem un informācijas pasākumiem" īstenošanu.

10. Mācību dalībnieks (apmācāmais konsultants) ir šo noteikumu 9. punktā minētā gala labuma guvēja nodarbinātais (konsultants – speciālists, kas sniedz konsultācijas).

11. Atbalsta pretendents ir juridiska persona, kas ir iekļauta Izglītības un zinātnes ministrijas izglītības iestāžu reģistrā ar vismaz vienu licencētu izglītības programmu lauksaimniecības vai mežsaimniecības jomā.

12. Ņemot vērā regulas Nr. 1305/2013 15. panta 3. punktu, atbalsta pretendentam ir:

12.1. vismaz divus gadus ilga pieredze pieaugušo tālākizglītības organizēšanā;

12.2. personāls ar nepieciešamo kvalifikāciju un pieredzi mācību organizēšanā un īstenošanā lauksaimniecības un mežsaimniecības jomā:

12.2.1. lektori, tostarp piesaistītie, ar vismaz triju gadu darba pieredzi nozarē, par kuru tie izglīto;

12.2.2. lektori ar augstāko vai profesionālo vidējo izglītību nozarē, par kuru tie izglīto. Lektoru skaits ar profesionālo vidējo izglītību nepārsniedz 10 procentus no attiecīgā mācību kursa lektoru kopskaita;

12.2.3. vismaz reizi gadā apmācīts iesaistītais personāls;

12.2.4. no pakalpojuma izpildē iesaistīto lektoru kopskaita vismaz 60 procenti ir piesaistītie ārvalstu lektori, kuri nodarbināti universitātēs, kas specializējušās lauksaimniecības, mežsaimniecības, vides un klimata jomā, vai lauksaimniecisko un mežsaimniecisko konsultāciju dienestos;

12.3. mācību īstenošanai nepieciešamais materiāltehniskais nodrošinājums.

III. Atbalsta saņemšanas kārtība

13. Atbalsta pretendents nodrošina konkrētu pieņemšanas laiku gala labuma guvējiem un vismaz divus mēnešus pirms mācībām informāciju par tām ievieto savā tīmekļvietnē, kā arī informē Lauku atbalsta dienestu un šo noteikumu 9. punktā minētos gala labuma guvējus par mācību norises vietu un laiku.

14. Gala labuma guvējs mācībām piesakās vismaz vienu mēnesi pirms mācību sākuma un atbalsta pretendentam iesniedz sarakstu ar mācību dalībnieku vārdu, uzvārdu, personas kodu, tālruņa numuru un e-pasta adresi, ietverot arī apliecinājumu, kurā norādīta mācību dalībnieka saistība ar gala labuma guvēju.

15. Atbalsta pretendents pirms mācību sākuma ievada Lauku atbalsta dienesta Elektroniskās pieteikšanās sistēmā (turpmāk – Elektroniskās pieteikšanās sistēma) datus par mācību dalībnieku, kas pieteikts mācībām, gala labuma guvēju, mācību vietu un laiku.

16. Atbalsta pretendents piecu darbdienu laikā pēc mācību beigām aktualizē Elektroniskās pieteikšanās sistēmā mācību dalībnieku un gala labuma guvēju sarakstu un ievada katram gala labuma guvējam aprēķināto atbalsta apmēru.

17. Atbalsta pretendents reizi ceturksnī iesniedz Elektroniskās pieteikšanās sistēmā maksājuma pieprasījumu un šādus pavaddokumentus:

17.1. šo noteikumu 14. punktā minēto mācību dalībnieku sarakstu, kurā ietverts apliecinājums par mācību dalībnieka saistību ar gala labuma guvēju;

17.2. katras mācību dienas mācību dalībnieku sarakstu ar dalībnieka vārdu, uzvārdu un parakstu, norādot mācību norises laiku un vietu;

17.3. to katra mācību kursa dalībnieku sarakstu, kuriem ir izsniegts apliecinājums par mācību kursa beigšanu, norādot mācību dalībnieka vārdu, uzvārdu un apliecinājuma numuru;

17.4. mācību kursa programmu, norādot nodarbību norises laiku, vietu, mācību kursa saturu, lektora vārdu un uzvārdu;

17.5. vienu mācību materiāla eksemplāru;

17.6. mācību organizēšanas un īstenošanas darbu nodošanas un pieņemšanas aktu, kas Elektroniskās pieteikšanās sistēmā izveidots kā pārskats par ceturksni;

17.7. rēķinu par mācību organizēšanu un īstenošanu.

18. Ja Lauku atbalsta dienests, veicot pārbaudi saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā administrē plānošanas perioda 2014.–2020. gadam finansējumu no Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda, Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda, kā arī valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauksaimniecībai, lauku un zivsaimniecības attīstībai, konstatē neatbilstību apakšpasākuma īstenošanas nosacījumiem, tas atbalsta pretendentam piemēro finanšu korekciju.

19. Atbalsta pretendents līdz kārtējā gada 15. februārim Elektroniskās pieteikšanās sistēmā iesniedz apliecinājumu par iepriekšējā kalendāra gadā mācību īstenošanā iesaistīto lektoru apmācību jomā, kas nepieciešama to darba pienākumu izpildei, ievērojot regulas Nr. 1305/2013 15. panta 3. punktu.

IV. Publiskā finansējuma veids un apmērs

20. Publiskā finansējuma atbalsta intensitāte ir 100 procentu.

21. Saskaņā ar regulas Nr. 1305/2013 15. panta 8. punktu maksimālais atbalsta apmērs vienam gala labuma guvējam ir 200 000 euro triju gadu periodā. Atbalsta apmērs tiek piemērots pa mācību jomām "Augkopība", "Lopkopība", "Mežsaimniecība" un "Ekonomika".

22. Apakšpasākumā ir noteiktas šādas attiecināmās izmaksas:

22.1. mācību materiālu izmaksas;

22.2. lektoru atlīdzība;

22.3. tulkošanas izmaksas;

22.4. publicitātes izmaksas;

22.5. transporta un uzturēšanās izmaksas;

22.6. mācību vajadzībām nepieciešamo telpu, iekārtu, tehnikas un mācību materiālās bāzes izmaksas;

22.7. organizatoriskās izmaksas;

22.8. vispārējās izmaksas – izmaksas, kas nepieciešamas mācību pakalpojuma nodrošināšanai, bet nav tieši saistītas ar mācību pakalpojuma sniegšanu, piemēram, biroja administratīvie izdevumi.

23. Šajos noteikumos paredzētā atbalsta attiecināmajās izmaksās iekļauj pievienotās vērtības nodokli, ja tas nav atgūstams no valsts budžeta.

V. Ar valsts atbalsta saņemšanu saistītie nosacījumi

24. Lauku atbalsta dienests pirms šo noteikumu 6. punktā minētās informācijas nodošanas atbalsta pretendentam pārbauda, vai uz gala labuma guvēju neattiecas kāda no šādām grūtībās nonākuša saimnieciskās darbības veicēja statusam atbilstošām pazīmēm:

24.1. kapitālsabiedrībai – akciju sabiedrībai vai sabiedrībai ar ierobežotu atbildību (izņemot mazos un vidējos uzņēmumus, kas ir pastāvējuši mazāk nekā trīs gadus) – uzkrāto zaudējumu dēļ ir zudusi vairāk nekā puse no tās parakstītā kapitāla, ja, uzkrātos zaudējumus atskaitot no rezervēm (un visām pārējām pozīcijām, kuras vispārpieņemts uzskatīt par daļu no sabiedrības pašu kapitāla), rodas negatīvs rezultāts, kas pārsniedz pusi no parakstītā kapitāla, ņemot vērā arī kapitāldaļu uzcenojumu;

24.2. sabiedrībai, kurā vismaz dažiem dalībniekiem ir neierobežota atbildība par sabiedrības parādsaistībām (izņemot mazos un vidējos uzņēmumus, kas ir pastāvējuši mazāk nekā trīs gadus), uzkrāto zaudējumu dēļ ir zudusi vairāk nekā puse no kapitāla, kas norādīts sabiedrības grāmatvedības pārskatos. Šā apakšpunkta izpratnē sabiedrība ir tāda sabiedrība, kurā vismaz dažiem dalībniekiem ir neierobežota atbildība par sabiedrības, īpaši pilnsabiedrības un komandītsabiedrības, parādsaistībām;

24.3. gala labuma guvējam ar tiesas spriedumu ir pasludināts maksātnespējas process vai ar tiesas spriedumu tiek īstenots tiesiskās aizsardzības process, vai tas atbilst normatīvajos aktos noteiktiem kritērijiem, lai tam pēc kreditora pieprasījuma piemērotu maksātnespējas procesu;

24.4. gala labuma guvējs ir saņēmis glābšanas atbalstu un vēl nav atmaksājis aizdevumu vai atsaucis garantiju vai ir saņēmis pārstrukturēšanas atbalstu un uz to joprojām attiecas pārstrukturēšanas plāns;

24.5. gala labuma guvējs neatbilst mazo un vidējo uzņēmumu statusam, un pēdējos divus gadus saimnieciskās darbības veicēja parādsaistību un pašu kapitāla bilances vērtību attiecība ir pārsniegusi 7,5, kā arī saimnieciskās darbības veicēja procentu seguma attiecība, kas rēķināta pēc saimnieciskās darbības veicēja ieņēmumiem pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem (EBITDA), ir bijusi mazāka par 1,0;

24.6. uz to attiecas neizpildīts atgūšanas rīkojums, kas izdots pēc Eiropas Komisijas iepriekš pieņemta lēmuma, ar kuru atbalsts ir atzīts par nelikumīgu un nesaderīgu ar iekšējo tirgu.

25. Piešķirto finansējumu par šo noteikumu 22. punktā minētajām attiecināmajām izmaksām nevar apvienot ar citā atbalsta programmā piešķirto finansējumu par tām pašām attiecināmajām izmaksām.

26. Lauku atbalsta dienests, atbalsta pretendents un gala labuma guvējs datus par piešķirto atbalstu, tostarp fiziskas personas datus, kas minēti šo noteikumu 7. punktā, glabā 10 gadus no atbalsta piešķiršanas dienas, t. i., dienas, kad apstiprināta dalība mācībās.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Zemkopības ministrs K. Gerhards
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākuma "Konsultāciju pakalpojumi, .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 672Pieņemts: 10.11.2020.Stājas spēkā: 12.11.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 219, 11.11.2020. OP numurs: 2020/219.9
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
318581
12.11.2020
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"