Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 134

Rīgā 2020. gada 21. oktobrī (prot. Nr. 44, 3. p.)

Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Wesemann-Sigulda" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk - Regulators) 2019.gada 31.jūlijā saņēma sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Wesemann-Sigulda", vienotais reģistrācijas numurs: 40003709385, juridiskā adrese: Pulkveža Brieža iela 109, Sigulda, Siguldas novads, LV-2150 (turpmāk - SIA "Wesemann-Sigulda"), iesniegumu (2019.gada 31.jūlijs Nr.234) ar tam pievienotu siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projektu un 2019.gada 11.oktobrī un 30.decembrī, 2020.gada 28.februārī, 5.maijā, 30.jūnijā, 11.septembrī un 15.oktobrī papildu informāciju, izmaksas pamatojošos dokumentus un tarifu projekta precizējumu (2019.gada 11.oktobris Nr.337, 2019.gada 30.decembris Nr.367, 2020.gada 28.februāris Nr.11, 2020.gada 30.aprīlis Nr.19, 2020.gada 30.jūnijs Nr.37, 2020.gada 11.septembris Nr.230 un 2020.gada 15.oktobris Nr.246) (turpmāk - tarifu projekts).

Regulators konstatē

1. Tarifu projekts ir aprēķināts saskaņā ar Regulatora 2010.gada 14.aprīļa lēmumu Nr.1/7 "Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika" (turpmāk - Metodika) un atbilst likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" (turpmāk - Likums) 19.panta pirmajai daļai un 20.panta pirmajai daļai.

2. SIA "Wesemann-Sigulda" paziņojumu par tarifu projekta iesniegšanu Regulatoram publicēja 2019.gada 1.augustā (Latvijas Vēstnesis, 2019, 155.nr.). Priekšlikumi un ieteikumi par iesniegto tarifu projektu Regulatorā nav saņemti.

3. Regulators 2019.gada 4.septembrī Siguldas kultūras centrā, Pils ielā 10, Siguldā, rīkoja uzklausīšanas sanāksmi par SIA "Wesemann-Sigulda" iesniegto tarifu projektu. Uzklausīšanas sanāksmē piedalījās SIA "Wesemann-Sigulda" pārstāvji, kā arī siltumenerģijas pakalpojuma lietotāji. Uzklausīšanas sanāksmes laikā priekšlikumi par tarifu projektu netika izteikti.

4. SIA "Wesemann-Sigulda" saskaņā ar Metodikas 43.2punktu ir aprēķinājusi dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti - 0,29 EUR/MWh.

5. Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļa noteic, ka energoapgādes komersants, kas piegādā siltumenerģiju enerģijas lietotājiem, pārdod siltumenerģiju tiem nepieciešamajā vai noteiktajā kvalitātē un pieprasītajā daudzumā par Regulatora noteiktajiem tarifiem vai par tarifiem, ko noteicis attiecīgais pakalpojumu sniedzējs saskaņā ar Regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku, ja ir saņemta Regulatora atļauja, izņemot Enerģētikas likuma 49.panta pirmajā daļā minētos gadījumus.

6. No Metodikas 43.8 punkta izriet, ka Regulators pēc savas iniciatīvas vai komersanta pieprasījuma atbilstoši Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļai var dot uz noteiktu termiņu atļauju komersantam pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku, ja ir mainījusies kurināmā cena vai iepirktās siltumenerģijas cena. Atļaujā Regulators nosaka atskaites periodu komersanta iesniedzamajai informācijai par kurināmā un iepirktās siltumenerģijas izmaksu izmaiņām.

7. Metodikas 43.9punkts noteic, ja komersants ir saņēmis 43.8punktā minēto atļauju un komersants pieņem lēmumu par jauniem tarifiem, tad ne vēlāk kā 30 dienas pirms jauno tarifu spēkā stāšanās brīža komersants publicē tarifus oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", nosūta attiecīgajai pašvaldībai iedzīvotāju informēšanai un ievietošanai tās tīmekļvietnē un publicē savā tīmekļvietnē, ja tāda ir, un vienlaikus iesniedz Regulatoram pamatojumu jaunajiem tarifiem, iesniedzot Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju.

8. SIA "Wesemann-Sigulda" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu veidojošajās izmaksās ir iekļautas dabasgāzes un šķeldas kā kurināmā izmaksas un iepirktās siltumenerģijas izmaksas.

9. SIA "Wesemann-Sigulda" pilnvarotais pārstāvis tika uzaicināts attālināti piedalīties padomes sēdē un uzturēja lūgumu apstiprināt SIA "Wesemann-Sigulda" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus.

Regulators secina

1. Regulators ir izvērtējis tarifu projektu un tarifu veidojošo izmaksu pamatojumu un secina, ka tarifu projekts ir pamatots un aprēķināts tādā apmērā, lai segtu SIA "Wesemann-Sigulda" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas.

2. Regulators secina, ka SIA "Wesemann-Sigulda" ir iespējamas kurināmā un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņas. Tādējādi, lai SIA "Wesemann-Sigulda" būtu tiesiska iespēja savlaicīgāk reaģēt uz kurināmā un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņām un noteikt tarifu, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām, ir pamatoti izdot Regulatora atļauju SIA "Wesemann-Sigulda" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus.

3. Regulators secina, ka būtisks nosacījums atļaujas izdošanai ir šis lēmums par SIA "Wesemann-Sigulda" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu apstiprināšanu, kuru pieņemot Regulators izvērtēja visas SIA "Wesemann-Sigulda" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas. Ņemot vērā minēto, atļaujas termiņš nosakāms, līdz stājas spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi SIA "Wesemann-Sigulda".

4. Pēc atļaujas piešķiršanas SIA "Wesemann-Sigulda" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus Likuma un enerģētikas nozares speciālo normatīvo aktu tiesību normas nodrošina Regulatora tiesības uzraudzīt SIA "Wesemann-Sigulda" darbību un aizstāvēt lietotāju tiesības saņemt siltumenerģijas apgādes pakalpojumus par tarifiem, kuri atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

5. Atļauja SIA "Wesemann-Sigulda" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus nozīmē SIA "Wesemann-Sigulda" tiesības izvēlēties, vai un kad atļauju izmantot.

Vienlaicīgi, lai nodrošinātu lietotāju interešu aizstāvību, nosakāms atļaujas nosacījums - SIA "Wesemann-Sigulda" pienākums pašai saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, ja divpadsmit mēnešu laikā no apstiprināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās vai pašas noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās vidējā svērtā šķeldas cena, vidēji svērtā dabasgāzes cena un iepirktās siltumenerģijas cena būs zemāka nekā attiecīgā cena piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā un ja šo trīs lielumu kopējās izmaiņas ietekmē siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksu samazinājumu, kas rada vismaz 0,25 EUR ietekmi uz siltumenerģijas gala tarifu, vai arī ja pēc divpadsmit mēnešiem kopš apstiprināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu vai pašas noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās saskaņā ar Metodikas 26.punkta nosacījumiem būs radušies neparedzētie ieņēmumi.

Šāds nosacījums nodrošinās šā lēmuma atbilstību Likuma 1., 5.pantam un 20.panta pirmajai daļai, nosacījums ir samērīgs ar SIA "Wesemann-Sigulda" noteiktajām tiesībām līdz ar atļaujas piešķiršanu un atbilst šā lēmuma mērķim - piešķirt tiesības SIA "Wesemann-Sigulda" saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

6. Saņemot no SIA "Wesemann-Sigulda" Metodikas 43.91. līdz 43.94. apakšpunktā noteikto informāciju saistībā ar aprēķinātajiem tarifiem, Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas izvērtēs iesniegto tarifu atbilstību Metodikai un iesniegto tarifu pamatojumu, kas nodrošinās Regulatora uzraudzību pār SIA "Wesemann-Sigulda" aprēķinātajiem tarifiem. Ja Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas pieņems lēmumu par SIA "Wesemann-Sigulda" iesniegto tarifu neatbilstību Metodikai vai noraidīs iesniegto tarifu pamatojumu, tarifi nestāsies spēkā SIA "Wesemann-Sigulda" noteiktajā termiņā un Regulators rīkosies atbilstoši Metodikas 43.12punktā noteiktajam.

Saskaņā ar Metodikas 5., 7., 11., 14. un 26.punktu, 31.22., 33.17., 34.14. un 41.2.apakšpunktu, 43.2 un 43.8 punktu, likuma "Par akcīzes nodokli" 6.1 panta pirmo daļu, 15.1 panta pirmās daļas 1.punktu, pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1.pantu, 5.pantu, 7.pantu, 9.panta pirmās daļas 1., 3. un 9.punktu un otro daļu, 10.panta pirmo daļu, 19.panta pirmo, septīto un trīspadsmito daļu, 20.panta pirmo daļu, 21.panta piekto daļu un 25.panta pirmo daļu, Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļu, Administratīvā procesa likuma 55.panta 1.punktu, 56.panta pirmo daļu, 63.panta pirmās daļas 1.punktu, 65.panta pirmo daļu, 68.panta pirmo, otro un trešo daļu,

padome nolemj:

1. apstiprināt SIA "Wesemann-Sigulda" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus (bez pievienotās vērtības nodokļa):

1.1. siltumenerģijas ražošanas tarifu 44,31 EUR/MWh;

1.2. siltumenerģijas pārvades un sadales tarifu 18,12 EUR/MWh;

1.3. siltumenerģijas tirdzniecības tarifu 1,67 EUR/MWh;

1.4. siltumenerģijas gala tarifu 64,39 EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti 0,29 EUR/MWh);

2. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 1.punktā apstiprinātie tarifi stājas spēkā 2020.gada 1.decembrī;

3. piešķirt SIA "Wesemann-Sigulda" atļauju pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus kurināmā (šķeldas un dabasgāzes) un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņu gadījumā;

4. noteikt atļaujas termiņu - līdz stāsies spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprināti siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi SIA "Wesemann-Sigulda";

5. noteikt atļaujas nosacījumu - SIA "Wesemann-Sigulda" pienākumu pašai saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, ja divpadsmit mēnešu laikā no apstiprināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās vai pašas noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās vidējā svērtā šķeldas cena, vidēji svērtā dabasgāzes cena un iepirktās siltumenerģijas cena būs zemāka nekā atbilstošā cena piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā un ja šo trīs lielumu kopējās izmaiņas ietekmē siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksu samazinājumu, kas rada vismaz 0,25 EUR ietekmi uz siltumenerģijas gala tarifu, vai arī ja pēc divpadsmit mēnešiem kopš apstiprināto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu vai pašas noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu spēkā stāšanās saskaņā ar Metodikas 26.punkta nosacījumiem būs radušies neparedzētie ieņēmumi;

6. uzdot SIA "Wesemann-Sigulda" iesniegt Regulatoram informāciju par šķeldas, dabasgāzes un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņām trīs darbdienu laikā;

7. uzdot SIA "Wesemann-Sigulda" vienlaicīgi ar šā lēmuma lemjošās daļas 6.punktā noteiktās informācijas iesniegšanu informēt Regulatoru par jaunu noslēgtu kurināmā (šķeldas un dabasgāzes) piegādes līgumu vai grozījumiem līgumā, iesniedzot kopiju, kā arī sniegt informāciju, kas pamato saimnieciski izdevīgākā kurināmā cenas piedāvājuma izvēli;

8. atcelt no 2020.gada 1.decembra Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2016.gada 28.novembra lēmumu Nr.160 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Wesemann-Sigulda" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 233.nr.).

Lēmums stājas spēkā ar tā parakstīšanas dienu.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R. Irklis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Wesemann-Sigulda" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 134Pieņemts: 21.10.2020.Stājas spēkā: 21.10.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 207, 26.10.2020. OP numurs: 2020/207.6
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Citi saistītie dokumenti
318168
21.10.2020
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"