Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 351

Valmierā 2020. gada 28. maijā (prot. Nr. 10, 18. §)

Grozījums Valmieras pilsētas pašvaldības 2018. gada 29. novembra saistošajos noteikumos Nr. 314 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmierā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
14. panta pirmās daļas 3. punktu un
likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
5. panta trešo un ceturto daļu

Izdarīt Valmieras pilsētas pašvaldības 2018. gada 29. novembra saistošajos noteikumos Nr. 314 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmierā" (Latvijas Vēstnesis, 2018, Nr. 314) grozījumu un papildināt noteikumus ar III1 nodaļu šādā redakcijā:

III.1 Īpašā kārtība nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanai par 2020. gadu atsevišķām nodokļu maksātāju kategorijām saistībā ar ārkārtējo situāciju

24.1 Nodokļa maksātājam par ēku ar būves nosaukumu "Tirdzniecības centrs", ar nosacījumu, ka ēka iekārtota pastāvīgai un sistemātiskai tirdzniecībai ar kopējo tirdzniecībai atvēlēto platību vismaz 10 000 m2 vai kurā atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz 10 tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji - 50 procentu apmērā.

24.2 Nodokļa maksātājam, kurš savu saimniecisko darbību veic Pašvaldības telpās, kurās tiek nodrošināti sabiedriskās ēdināšanas vai sporta nodarbību pakalpojumi, par ēku un zemi - 70 procentu apmērā.

24.3 Nodokļa maksātājam, kura īpašumā ir viesnīcas ēka, par viesnīcas ēku (ēkas galvenais lietošanas veids ar kodu 1211) - 90 procentu apmērā.

24.4 Nodokļa maksātājam, kura īpašumā ir sabiedriskās ēdināšanas ēka, kā arī, kura īpašumā vai lietojumā ir ēka - vasaras terase vai vasaras kafejnīca, par ēku (ēkas galvenais lietošanas veids ar kodu 1211) - 70 procentu apmērā.

24.5 Nodokļa maksātājam par ēkām vai telpu grupām, kura īpašumā esošās ēkas tiek izmantotas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai - 70 procentu apmērā.

24.6 Nodokļa maksātājam par ēku plašizklaides pasākumiem (ēkas galvenais lietošanas veids ar kodu 1261), izņemot spēļu zāles - 50 procentu apmērā.

24.7 Noteikumu 15. punktā minētajiem nodokļa maksātājiem atvieglojums tiek piešķirts:

24.71. nepiemērojot 15.2. un 15.3. apakšpunkta nosacījumus;

24.72. ja nodokļa maksātājam ir aktuāls tiesiskās aizsardzības process un tā ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020. gada marta, aprīļa un maija mēnešos salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo laika posmu ir samazinājušies vismaz par 30 procentiem.

24.8 Noteikumu 24.1-24.7  punktā minētās nodokļa maksātāju kategorijas iesniedz motivētu iesniegumu līdz taksācijas gada 30. septembrim. Jauns nodokļa maksātāja iesniegums nav nepieciešams, ja nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums šajā taksācijas gadā jau piešķirts. Šajā gadījumā nodokļa pārrēķins saistībā ar palielināto atvieglojuma procentu tiks veikts automātiski.

24.9 Šajā nodaļā minēto atvieglojumu nepiešķir, ja nodokļa maksātājam iesnieguma izskatīšanas brīdī ir Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parādi, kas ir lielāki par 1000 euro.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras pilsētas pašvaldības 2020. gada 28. maija saistošajiem noteikumiem Nr. 351 "Grozījums Valmieras pilsētas pašvaldības 2018. gada 29. novembra saistošajos noteikumos Nr. 314 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmierā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 14. panta trešajai daļai pašvaldībai ir tiesības ieviest vietējās nodevas un noteikt to apmērus, lemt par nodokļu likmēm un atbrīvošanu no nodokļu maksāšanas.

Atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta trešajai daļai pašvaldības var izdot saistošos noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām.

Atbilstoši likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5. panta ceturtajai daļai atvieglojumus atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām pašvaldības var noteikt 90, 70, 50 vai 25 procentu apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas. To nodokļu maksātāju kategorijām, kuri ir saimnieciskās darbības veicēji, pašvaldības piešķir nodokļa atvieglojumus kā de minimis atbalstu.

Ar Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojumu Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", visā valsts teritorijā ir izsludināta ārkārtējā situācija no lēmuma pieņemšanas brīža līdz 2020. gada 9. jūnijam.

Pašvaldība ir apzinājusi nozares un nodokļu maksātājus, kuriem sakarā ar ierobežojumiem Covid-19 sakarā ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija, jo ir ierobežota pakalpojumu sniegšana. Grozījumi saistošajos noteikumos izstrādāti ar mērķi sniegt atbalstu nodokļu maksātājiem ārkārtējā situācijā.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi Nr. 314 "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmierā" papildināti ar jaunu III1 daļu. Grozījumi saistošajos noteikumos paredz atbalstu atsevišķām nodokļu maksātāju kategorijām, piešķirot šādus nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus 2020. gadā:

- nodokļa maksātājam par ēku ar būves nosaukumu "Tirdzniecības centrs", ar platību lielāku par 10 000 m2 un vismaz 10 tirdzniecības vietām - 50 procentu apmērā;

- nodokļa maksātājam, kurš savu saimniecisko darbību veic Pašvaldības telpās, nodrošinot sabiedriskās ēdināšanas vai sporta nodarbību pakalpojumus par ēku un zemi - 70 procentu apmērā;

- nodokļa maksātājam, kura īpašumā ir viesnīcas ēka (ēkas galvenais lietošanas veids ar kodu 1211) - 90 procentu apmērā;

- nodokļa maksātājam, kura īpašumā ir sabiedriskās ēdināšanas ēkas vai vasaras kafejnīcas, kā arī īpašumā esošās ēkas, tiek iznomātas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai - 70 procentu apmērā;

- nodokļa maksātājam par ēku plašizklaides pasākumiem (ēkas galvenais lietošanas veids ar kodu 1261), izņemot spēļu zāles - 50 procentu apmērā;

- atviegloti nosacījumi nodokļa maksātājiem, kuriem paredzēts atvieglojums par ražošanas ēkām, kā arī tiks piešķirts atvieglojums par ražošanas ēkām, pamatojoties uz saistošo noteikumu 15. punktu, ja nodokļa maksātājam ir aktuāls tiesiskās aizsardzības process, un tā ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020. gada marta, aprīļa un maija mēnešos salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo laika posmu ir samazinājušies vismaz par 30 procentiem.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas, paplašināt esošo institūciju kompetenci vai veidot jaunas amata vietas.

Paredzētie atvieglojumi samazinās 2020. gada nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumus. Maksimālā ietekme uz Pašvaldības budžetu varētu būt aptuveni 59 400 euro.

Ietekmi uz Pašvaldības budžetu nav iespējams noteikt precīzi, to ietekmēs nodokļa maksātāju aktivitāte un saņemto iesniegumu skaits.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nodokļa atvieglojumi palīdzēs maksātājiem Valmieras pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā pārvarēt finansiālo krīzi, kas saistīta ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī sakarā ar Covid-19, atjaunot veiksmīgu uzņēmējdarbību un samaksāt nekustamā īpašuma nodokli.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Noteikumi tiks publicēti oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", kā arī publicēti portālā www.valmiera.lv. Noteikumu izpildes kontroli nodrošinās Valmieras pilsētas pašvaldības iestādes "Valmieras pilsētas pašvaldības administrācija" struktūrvienība "Finanšu dienests".
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Noteikumu izstrādes gaitā nav notikušas konsultācijas ar nodokļu maksātājiem.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs J. Baiks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījums Valmieras pilsētas pašvaldības 2018. gada 29. novembra saistošajos noteikumos Nr. 314 .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Valmieras pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 351Pieņemts: 28.05.2020.Stājas spēkā: 29.05.2020.Zaudē spēku: 01.01.2022.Tēma: Covid-19 pašvaldībāsPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 108, 05.06.2020. OP numurs: 2020/108.10
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
315197
29.05.2020
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"