Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 1/5

Rīgā 2020. gada 28. maijā (prot. Nr. 23, 6. p.)
Noteikumi par elektroenerģijas sadales sistēmas attīstības plānu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. elektroenerģijas sadales sistēmas (turpmāk – sadales sistēma) attīstības 10 gadu plānā (turpmāk – plāns) iekļaujamo informāciju;

1.2. kārtību, kādā sadales sistēmas operators, kura sistēmai ir pieslēgti vairāk par simts tūkstošiem lietotāju (turpmāk – sadales sistēmas operators), iesniedz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (turpmāk – regulators) plānu;

1.3. kārtību, kādā sadales sistēmas operators iesniedz regulatoram informāciju, kas nepieciešama, lai uzraudzītu plāna izpildi.

2. Sadales sistēmas operators plāna izstrādē izmanto ar regulatoru saskaņotus attīstības mērķus (atbilstoši 1.pielikumam) sadales sistēmas operatora objektu (turpmāk – sadales infrastruktūra) attīstībai atbilstoši sadales sistēmas operatora funkcijām. Attīstības mērķus nosaka, izmantojot kvantitatīvi noteiktus darbību aprakstošus lielumus (turpmāk – rādītājs), kas raksturo sadales sistēmas operatora licencē noteikto funkciju izpildes kritiskās vērtības un novērtējuma lielumus un kritērijus kapitālieguldījumu īstenošanai. Sadales sistēmas operators var iesniegt regulatoram pamatotu lūgumu saskaņot precizētus mērķus, rādītājus vai kritērijus ne vēlāk kā sešus mēnešus pirms kārtējā plāna iesniegšanas.

II. Plānā iekļaujamā informācija

3. Plāns ir sadales sistēmas operatora izstrādāts plānošanas dokuments, kurā nosaka sadales sistēmas attīstību un nepieciešamos kapitālieguldījumus sadales infrastruktūrā, kā arī attīstības mērķus turpmākajiem 10 gadiem.

4. Sadales sistēmas operators sagatavo plānu, ņemot vērā nozares standartos un elektroenerģijas nozarē noteiktās elektroenerģijas sistēmas drošuma un kvalitātes prasības.

5. Plānam ir šādas daļas:

5.1. aprakstošā daļa, kurā sadales sistēmas operators:

5.1.1. norāda informāciju par esošo sadales infrastruktūru, tai skaitā sniedz tehnisko raksturojumu (tīkls blīvi apdzīvotās vietās, tīkls apdzīvotās vietās, izkliedēts tīkls), atbilstoši noteiktajiem mērķiem (rādītājiem);

5.1.2. ietver novērtējumu pa administratīvajām teritorijām (turpmāk – teritorijas) saistībā ar lietotāju vajadzībām tuvākajos divos līdz piecos gados attiecībā uz jaunām ražošanas jaudām un jauniem slodzes punktiem, tostarp elektrotransportlīdzekļu uzlādes punktiem;

5.1.3. ietver novērtējumu pa teritorijām saistībā ar pieprasījumreakcijas pakalpojumu, energoefektivitātes, enerģijas krātuvju vai citu tādu resursu izmantošanu, ko sadales sistēmas operators paredzējis izmantot kā alternatīvu sadales sistēmas paplašināšanai;

5.1.4. pamatojot norāda, kādi mērķi (t.sk. mērķus atbilstoši tīkla tehniskajam raksturojumam) ir izvirzīti sadales infrastruktūras attīstībai, uzskaitot, kādus mērķus ir plānots sasniegt laika periodā no diviem līdz 10 gadiem;

5.1.5. sniedz pārskatu par procesu, kādā tiek noteikts nepieciešamais kapitālieguldījumu apmērs sadales infrastruktūrā, pamato nepieciešamos kapitālieguldījumus sadales infrastruktūrā, norādot, kuri kapitālieguldījumi ir jāveic nākamajos divos gados un par kuriem kapitālieguldījumiem sadales sistēmas operators jau ir pieņēmis lēmumu, norādot kapitālieguldījumu avotu.

5.2. informatīvā daļa, kurā sadales sistēmas operators ietver:

5.2.1. aprakstu par inovācijām un mērķa kapitālieguldījumu programmām (piemēram, izmaksu samazināšanu u.c.), kas jau tiek īstenotas, papildus norādot informāciju par mērķa kapitālieguldījumu programmām, kuras plāno īstenot turpmākajos 10 gados, kā arī tām paredzēto plānoto kapitālieguldījumu apmēru sadales infrastruktūrā atbilstoši 2.pielikumam;

5.2.2. informāciju par kapitālieguldījumiem sadales infrastruktūrā, kurus plānots turpināt īstenot vai plānots uzsākt īstenot turpmākajos divos gados, norādot:

5.2.2.1. informāciju par katru no kapitālieguldījumu objektiem, kas pārsniedz 140 tūkst. euro, atbilstoši 3.pielikumam;

5.2.2.2. apkopotu informāciju par pārējiem kapitālieguldījumu objektiem, kas nepārsniedz 140 tūkst. euro pa teritorijām un kapitālieguldījumu veidiem atbilstoši 4.pielikumam, norādot kapitālieguldījumus pa gadiem tūkst. euro.

6. Kopā ar plānu sadales sistēmas operators iesniedz regulatoram aprēķinu par ietekmi, kādu uz sadales sistēmas pakalpojumu tarifiem radīs kapitālieguldījumi sadales infrastruktūrā nākamajos divos gados un nākamajos 10 gados.

III. Kārtība, kādā iesniedz un apstiprina plānu

7. Sadales sistēmas operators plānu un šo noteikumu 6.punktā noteikto informāciju regulatoram iesniedz rakstveidā, kā arī elektroniskā formā, nosūtot uz regulatora e-pasta adresi sprk@sprk.gov.lv, katru gadu līdz 31.augustam.

8. Trīs darba dienu laikā no plāna saņemšanas dienas regulators plānu un paziņojumu par plāna saņemšanu, vietu, kur var iepazīties ar plānu, un uzklausīšanas sanāksmes vietu un laiku publicē savā tīmekļvietnē.

9. Regulators ne ātrāk kā septītajā dienā pēc paziņojuma par uzklausīšanas sanāksmi publicēšanas regulatora tīmekļvietnē rīko uzklausīšanas sanāksmi. Uzklausīšanas sanāksmē var piedalīties visas ieinteresētās personas, vismaz vienu darba dienu iepriekš piesakot regulatora kontaktpersonai savu dalību uzklausīšanas sanāksmē. Līdz uzklausīšanas sanāksmei esošie un iespējamie sadales sistēmas lietotāji var rakstveidā iesniegt regulatoram priekšlikumus plānam.

10. Regulators var pieprasīt sadales sistēmas operatoram papildu informāciju, kas nepieciešama, lai pilnībā izvērtētu plānu. Sadales sistēmas operators plāna izskatīšanas laikā pēc savas iniciatīvas var regulatoram iesniegt plāna precizējumus un papildinājumus.

11. Regulators, izskatot plānu, izvērtē:

11.1. plāna atbilstību Elektroenerģijas tirgus likumā noteikto sadales sistēmas operatora pienākumu izpildei, tai skaitā elektroenerģijas sistēmas drošuma nodrošināšanai saskaņā ar elektroenerģijas nozarē noteiktajām prasībām;

11.2. esošo un iespējamo sadales sistēmas lietotāju priekšlikumus;

11.3. nepieciešamo kapitālieguldījumu sadales infrastruktūrā pamatotību un nepieciešamību;

11.4. plāna atbilstību 6.punktā noteiktajai informācijai.

12. Regulators izvērtē un apstiprina plānu vai pieņem lēmumu par tā noraidīšanu Administratīvā procesa likumā noteiktajā termiņā un kārtībā.

13. Lēmumā par plāna noraidīšanu regulators nosaka termiņu trūkumu novēršanai un jauna plāna iesniegšanai.

IV. Uzraudzībai nepieciešamā informācija par kapitālieguldījumiem sadales infrastruktūrā iepriekšējā kalendārajā gadā

14. Sadales sistēmas operators uzraudzībai nepieciešamo informāciju par kapitālieguldījumiem sadales infrastruktūrā iepriekšējā kalendārajā gadā (turpmāk – atskaite) regulatoram iesniedz rakstveidā, kā arī elektroniskā formā, nosūtot uz regulatora e-pasta adresi sprk@sprk.gov.lv, katru gadu līdz 1.aprīlim.

15. Atskaitē ietver šādu informāciju:

15.1. faktisko kapitālieguldījumu apjomu kapitālieguldījumu objektā iepriekšējā kalendārajā gadā kapitālieguldījumos, kas pārsniedz 140 tūkst. euro atbilstoši 5.pielikumam;

15.2. faktisko kapitālieguldījumu apjomu iepriekšējā kalendārajā gadā pa kapitālieguldījumu programmām tūkst. euro atbilstoši 6.pielikumam.

16. Vienlaikus ar 5.pielikumu sadales sistēmas operators iesniedz regulatoram skaidrojumu par iemesliem, kāpēc faktiskie kapitālieguldījumi, kas pārsniedz 140 tūkst. euro, atšķiras no plānotajiem kapitālieguldījumiem, ja starpība ir vairāk nekā 5% no kopējiem kapitālieguldījumiem kapitālieguldījumu objektā.

V. Noslēguma jautājumi

17. Līdz 2020.gada 31.oktobrim sadales sistēmas operators iesniedz regulatoram saskaņošanai attīstības mērķus atbilstoši 1.pielikumam.

18. Pirmo plānu sadales sistēmas operators iesniedz regulatoram līdz 2021.gada 1.aprīlim.

19. Pirmo atskaiti par 2022.gadu sadales sistēmas operators iesniedz līdz 2023.gada 1.aprīlim.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R. Irklis
1. pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2020. gada 28. maija lēmumam Nr. 1/5
Attīstības mērķu rādītāju saraksts, iekļaujot novērtējuma kritiskās vērtības
Operatora funkcijaRādītājsIetekmes raksturlielumsIzpildes kritēriji (kritiskās vērtības)
Augsts novērtējumsVidējs novērtējumsZems novērtējums
      

Datums___.___.______.*

Persona, kura tiesīga pārstāvēt sadales sistēmas operatoru  
 /paraksts un tā atšifrējums/ 

Z.v.

  
/sagatavotāja vārds, uzvārds/ 

Tālrunis______________

* Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R. Irklis
2. pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2020. gada 28. maija lēmumam Nr. 1/5
Kapitālieguldījumi sadales sistēmas operatora mērķa programmās no 20__. līdz 20___.gadam (bez PVN)

Kapitālieguldījumu programma

Ieguvumi no programmas īstenošanasGalvenie kapitāl-
ieguldījumu objekti, raksturojums

Vispārīgs tehniskais raksturojums, skaits

Kopējo izmaksu samazināšanas iespēju identificēšanai piemērotā pieejaAlternatīvu izvērtējums, indicējot izvēlētā risinājuma priekšrocībuĪstenošanas laiksKopējie plānotie kapitālieguldījumi un to struktūra pa finansējuma avotiem (tūkst. EUR)Kapitālieguldījumu programmas īstenošanas laiks, kopējie plānotie kapitālieguldījumi pa gadiem,
(tūkst. EUR)
Finansējuma avots 1Finansējuma avots 2Kopā20_20_20_20_20_20_20_20_20_20_
                    
                    

Datums___.___.______.*

Persona, kura tiesīga pārstāvēt sadales sistēmas operatoru  
 /paraksts un tā atšifrējums/ 

Z.v.

  
/sagatavotāja vārds, uzvārds/ 

Tālrunis______________

* Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R. Irklis
3. pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2020. gada 28. maija lēmumam Nr. 1/5
Sadales sistēmas operatora plānotie kapitālieguldījumi projektos no 20__. līdz 20___.gadam (bez PVN)
Kapitālieguldījumu objekta raksturojums (t.sk. tīkla tehniskais raksturojums, ja attiecināms)TeritorijaAtrašanās vieta, ietekmēto lietotāju skaits

Ieguvumi no kapitālieguldījumu objekta īstenošanas

Kopējie plānotie kapitālieguldījumi un to struktūra pa finansējuma avotiem pa finansējuma avotiem (tūkst. EUR)Alternatīvu izvērtējums, indicējot izvēlētā risinājuma priekšrocībuKapitālieguldījumu objekta īstenošanas laiks, kopējie plānotie kapitālieguldījumi pa gadiem, (tūkst. EUR)
Finansējuma avots 1Finansējuma avots 2KopāIeguldīts līdz pārskata perioda sākumam20_20_20_20_20_20_20_20_20_20_
                   
                   

Datums___.___.______.*

Persona, kura tiesīga pārstāvēt sadales sistēmas operatoru  
 /paraksts un tā atšifrējums/ 

Z.v.

  
/sagatavotāja vārds, uzvārds/ 

Tālrunis______________

* Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R. Irklis
4. pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2020. gada 28. maija lēmumam Nr. 1/5
Kopējie sadales sistēmas operatora plānotie kapitālieguldījumi teritorijās no 20__. līdz 20___.gadam (bez PVN)
TeritorijaKapitālieguldījumu objektu veidsVispārīgs tehniskais raksturojums
(t.sk. tīkla tehniskais raksturojums, ja attiecināms)
Kopējo izmaksu samazināšanas iespēju identificēšanai piemērotā pieejaAlternatīvu izvērtējums, indicējot izvēlētā risinājuma priekšrocībuKopējie plānotie kapitālieguldījumi pa gadiem, (tūkst. EUR)
20__20__
       
       

Datums___.___.______.*

Persona, kura tiesīga pārstāvēt sadales sistēmas operatoru  
 /paraksts un tā atšifrējums/ 

Z.v.

  
/sagatavotāja vārds, uzvārds/ 

Tālrunis______________

* Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R. Irklis
5. pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2020. gada 28. maija lēmumam Nr. 1/5
Atskaite par kapitālieguldījumiem sadales infrastruktūrā ________.gadā, kuri pārsniedz 140 tūkst. euro (bez PVN)
N.p.k.Kapitālieguldījumu objekta nosaukumsIeguvumi no kapitālieguldījumu objektu īstenošanasKopīgiem kapitālieguldījumiem norāda objekta finansēšanā iesaistītās citas juridiskās personas un to procentuālo dalību kapitālieguldījumāKapitālieguldījumu objektu tehniskais raksturojums (apakšstaciju spriegumi, līniju garumi, norādot tehnoloģiju, u.c. nepieciešamie raksturojumi)Ekspluatācijā nodošanas datums (rekonstrukcijai)Kopējais īstenošanas laiks
(no_ līdz)
Kapitālieguldījumi iepriekšējā kalendārajā gadāDarbu izpilde iepriekšējā kalendārajā gadāFaktisko un plānoto kapitālieguldījumu starpība
(tūkst. EUR)
1.Projekta nosaukums        
1.1.Projekta objekts        
1.1.1.Elementi, kuri tiek rekonstruēti*        
 Pārējie pasākumi**        
 Citi projekti, kuru izpilde netika prognozēta par atskaites gadu, bet kuri īstenoti        

* rekonstrukcijas gadījumā norāda objekta elementus, kuri tiek rekonstruēti, turpinot secīgi apakšpunktu numerāciju zem attiecīgā objekta

** uzskaita atsevišķi katru projekta pasākumu, kurā nepieciešami kapitālieguldījumi

Datums___.___.______.***

Persona, kura tiesīga pārstāvēt sadales sistēmas operatoru  
 /paraksts un tā atšifrējums/ 

Z.v.

  
/sagatavotāja vārds, uzvārds/ 

Tālrunis______________

*** Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R. Irklis
6. pielikums
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
2020. gada 28. maija lēmumam Nr. 1/5
Atskaite par kapitālieguldījumiem sadales infrastruktūrā ________.gadā (bez PVN)

Kapitālieguldījumu programma

Ieguvumi no programmas īstenošanasDarbu izpilde iepriekšējā kalendārajā gadāKapitālieguldījumi iepriekšējā kalendārajā gadāFaktisko un plānoto kapitālieguldījumu starpība (tūkst. EUR)
     
     

Datums___.___.______.*

Persona, kura tiesīga pārstāvēt sadales sistēmas operatoru  
 /paraksts un tā atšifrējums/ 

Z.v.

  
/sagatavotāja vārds, uzvārds/ 

Tālrunis______________

*Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R. Irklis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par elektroenerģijas sadales sistēmas attīstības plānu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 1/5Pieņemts: 28.05.2020.Stājas spēkā: 02.06.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 104, 01.06.2020. OP numurs: 2020/104.20
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Konsultāciju dokuments
  • Citi saistītie dokumenti
315072
02.06.2020
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"