Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Iecavas novada domes iesūtītā saistošo noteikumu konsolidētā redakcija (DOCX).
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Iecavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 7

Iecavas novadā 2020. gada 28. aprīlī

Par grozījumiem saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par pabalsta piešķiršanu, neizvērtējot personas ienākumus''

APSTIPRINĀTI
ar Iecavas novada domes 28.04.2020.
sēdes lēmumu (prot. Nr. 9, 5. p.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
6. panta, 21. panta pirmās daļas 27. punktu un
likumu "Par valsts institūciju darbību ārkārtējās
situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību"

Iecavas novada dome nolemj izdarīt 2017. gada 12. septembra saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par pabalsta piešķiršanu, neizvērtējot personas ienākumus" (prot. Nr. 14, 6. p.), šādus grozījumus:

1. Papildināt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu aiz vārdiem "Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma" 35. panta ceturto daļu" ar tekstu "pārejas noteikumu 37. punktu".

2. Noteikumu 15.3.apakšpunktu papildināt ar noteikumu 15.3.1, 15.3.2, 15.3.3 un 15.3.4 apakšpunktiem šādā redakcijā:

"15.3.1 Pabalstu krīzes situācijā, kurā persona nokļuvusi ar Covid-19 izplatības ierobežošanu valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas saistītiem apstākļiem un pati saviem spēkiem nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības un tai ir nepieciešama materiāla palīdzība, piešķir vienai personai jeb katram ģimenes loceklim 80 euro mēnesī. Pabalstu piešķir līdz Covid-19 izplatības ierobežošanas valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas spēkā esamības un viena mēneša termiņam pēc tā.

15.3.2 Pabalstu piešķir, neizvērtējot personas ienākumus, bet ņemot vērā iepriekš neparedzamo apstākļu radīto zaudējumu sekas un ja tā atbilst kādam no šādiem kritērijiem:

15.3.2 1. personai saistībā ar ārkārtējo situāciju nav ienākumu (piemēram, persona ir bezalgas atvaļinājumā, personai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, bet vēl nav saņemts bezdarbnieka pabalsts vai nav tiesību saņemt bezdarbnieka pabalstu, pašnodarbinātas vai uz uzņēmuma līguma, vai uz cita veida līguma pamata nodarbinātas personas - pakalpojumu sniedzēji, kas zaudējuši ienākumu avotu u.c.);

15.3.2 2. personai ir radušies papildu izdevumi, ko tā pati nespēj segt, atrodoties pašizolācijā saistībā ar atgriešanos no Covid-19 skartajām valstīm (piemēram, ienākumi un uzkrājumi iztērēti papildus mājoklim, viesnīcai, transportam u.c.);

15.3.2 3. persona atrodas vai ir atradusies karantīnā un tai nav iztikas līdzekļu.

15.3.3 Lai saņemtu noteikumu 15.3.1 apakšpunktā noteikto pabalstu, persona iesniedz Sociālajā dienestā argumentētu iesniegumu un visus iespējamos dokumentus, kuri apliecina krīzes situācijas faktu.

15.3.4 Noteikumu 15.3.1apakšpunktā noteikto pabalstu pārskaita pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā kredītiestādes kontā. Vienojoties ar pabalsta pieprasītāju, pabalsta izmaksu naudā daļēji vai pilnībā var aizstāt ar pabalstu natūrā normatīvajos aktos noteikto izdevumu apmaksai personas (ģimenes) pamatvajadzību nodrošināšanai.".

3. Papildināt noteikumu noslēguma jautājumus ar 22. punktu šādā redakcijā:

"Noteikumu 15.3.1, 15.3.2, 15.3.3 un 15.3.4 apakšpunkti ir spēkā laikā, kad valstī, valsts daļā vai administratīvās teritorijas daļā ir izsludināta ārkārtējā situācija vai izņēmuma stāvoklis, kas saistīts ar veselības apdraudējumu vai ir noteikti pārvietošanās ierobežojumi.".

Iecavas novada domes priekšsēdētājs A. Mačeks

 

Paskaidrojuma raksts
Iecavas novada domes 2020. gada 28. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. 7 "Par grozījumiem saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par pabalsta piešķiršanu, neizvērtējot personas ienākumus""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss projekta satura izklāsts 1.1. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma pārejas noteikumu 37. punkts, kas stājās spēkā 22.03.2020., nosaka, ka laikā, kamēr visā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību un vienu kalendāra mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām pašvaldība piešķir ģimenei (personai), kura ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, šā likuma 35. panta otrajā daļā noteikto pabalstu krīzes situācijā, kas tiek izmaksāts no pašvaldības budžeta līdzekļiem.

1.2. Ņemot vērā Labklājības ministrijas ieteikumus "Par pabalsta krīzes situācijā piešķiršanu saistībā ar Covid-19", secināts, ka pamatojoties uz valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, ir nepieciešams veikt grozījumus Iecavas novada domes 2017. gada 12. septembra saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par pabalsta piešķiršanu, neizvērtējot personas ienākumus" (prot. Nr. 14, 6. p.), papildinot tos ar krīzes pabalstu ārkārtējās situācijas laikā.

1.3. Noteikumu grozījumi izstrādāti un izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas 27. punktu un likumu "Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību".

1.4. Noteikumu grozījumi skatīti Veselības un sociālo jautājumu komitejas 24.04.2020. ārkārtas sēdē.

2. Projekta nepieciešamības pamatojums 2.1. Noteikumi ir nepieciešami, lai uzlabotu sociālo situāciju krīzes situācijā nonākušām ģimenēm (personām) sakarā ar ārkārtējo situāciju valstī.

2.2. Saistošo noteikumu projekts paredz noteikt krīzes pabalstu vienai personai jeb vienam ģimenes loceklim 80,00 euro mēnesī laikā, kad valstī, valsts daļā vai administratīvās teritorijas daļā ir izsludināta ārkārtējā situācija vai izņēmuma stāvoklis, kas saistīts ar veselības apdraudējumu, kā arī saistošajos noteikumos tiek noteikti kritēriji un nosacījumi šī pabalsta saņemšanai.

2.3. Ja ģimene (persona), tai skaitā audžuģimene un aizbildnis, kam ir tiesības uz Likuma pārejas noteikumu 37. punkta 1. apakšpunktā minēto pabalstu krīzes situācijā, aprūpē bērnu līdz 18 gadu vecumam, pašvaldība palielina izmaksājamā pabalsta apmēru par 50 euro mēnesī katram bērnam un valsts to pašvaldībai kompensē 100 procentu apmērā.

2.4. Ja pašvaldība līdz 2020. gada 17. aprīlim ģimenei (personai), tai skaitā audžuģimenei un aizbildnim, ir piešķīrusi Likuma pārejas noteikumu 37. punkta 1. apakšpunktā minēto pabalstu krīzes situācijā par 2020. gada martu, pašvaldība nodrošina pabalsta palielināšanu par 50 euro katram bērnam. Pašvaldība nepalielina izmaksājamo pabalstu krīzes situācijā vai samazina to par attiecīgo daļu par laikposmu, kad personai, kura saņem dīkstāves pabalstu, atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam ir piešķirta piemaksa par apgādībā esošu bērnu.

3. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 15. pantā paredzēto autonomo funkciju (nodrošināt sociālo palīdzību) izpilde tiek finansēta no pašvaldības budžeta līdzekļiem.
4. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām 5.1. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem Iecavas novada Sociālais dienests.

5.2. Par pieņemto lēmumu Sociālais dienests paziņo iesniedzējam rakstveidā, norādot lēmuma apstrīdēšanas termiņu un kārtību.

5.3. Sociālā dienesta lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu var apstrīdēt Iecavas novada domē. Iecavas novada domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to parakstīšanas.

Iecavas novada domes priekšsēdētājs A. Mačeks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumiem saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par pabalsta piešķiršanu, neizvērtējot personas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Iecavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 7Pieņemts: 28.04.2020.Stājas spēkā: 30.04.2020.Zaudē spēku: 01.01.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 85, 05.05.2020. OP numurs: 2020/85.5
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
314383
30.04.2020
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"