Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas"

Izdarīt likumā "Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas" (Latvijas Vēstnesis, 2007, 62. nr.; 2013, 194. nr.; 2019, 41. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1. un 2. pantu šādā redakcijā:

"1. pants. Likuma mērķis

Likuma mērķis ir novērst nedeklarētas vai noziedzīgi iegūtas skaidras naudas ievešanu Latvijas Republikā un izvešanu no tās, tādējādi novēršot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma un proliferācijas finansēšanu.

2. pants. Likuma darbības joma

Likums nosaka Latvijas kompetences jautājumus saistībā ar Eiropas Savienībā ievedamās vai no Eiropas Savienības izvedamās skaidrās naudas kontroli uz valsts robežas, kā arī Latvijas kompetences jautājumus saistībā ar skaidras naudas kontroli uz valsts iekšējās robežas."

2. Izteikt 5. pantu šādā redakcijā:

"5. pants. Skaidras naudas deklarācija

(1) Skaidra nauda šā likuma izpratnē ir Eiropas Parlamenta un Padomes 2005. gada 26. oktobra regulas (EK) Nr. 1889/2005 par skaidras naudas kontroli, kuru ieved Kopienas teritorijā vai izved no tās (turpmāk arī - regula Nr. 1889/2005) 2. panta 2. punktā minētā skaidrā nauda.

(2) Fiziskā persona, kurai saskaņā ar regulas Nr. 1889/2005 3. panta 1. punktu ir pienākums deklarēt skaidru naudu, rakstveidā aizpilda skaidras naudas deklarācijas veidlapu saskaņā ar regulas Nr. 1889/2005 3. panta 2. punktu, tajā sniegto ziņu patiesumu apliecina ar parakstu un, šķērsojot valsts ārējo robežu, iesniedz deklarāciju attiecīgajai kompetentās iestādes amatpersonai.

(3) Kompetentā iestāde ir tiesīga pieprasīt personai, uz kuru neattiecas šā panta otrajā daļā noteiktais skaidras naudas deklarēšanas pienākums, aizpildīt skaidras naudas deklarācijas veidlapu, šķērsojot valsts ārējo robežu, ja ir pazīmes par iespējamām personas nelikumīgām darbībām.

(4) Fiziskā persona, kura, šķērsojot valsts iekšējo robežu, ieved Latvijas Republikā vai izved no tās skaidru naudu 10 000 euro apmērā vai vairāk, pirms skaidras naudas izvešanas no Latvijas Republikas vai pēc skaidras naudas ievešanas Latvijas Republikā pēc kompetentās iestādes amatpersonas pieprasījuma rakstveidā aizpilda skaidras naudas deklarācijas veidlapu, tajā sniegto ziņu patiesumu apliecina ar parakstu un iesniedz deklarāciju attiecīgajai kompetentās iestādes amatpersonai.

(5) Šā panta ceturtajā daļā minētā fiziskā persona, šķērsojot valsts iekšējo robežu, skaidras naudas deklarācijas veidlapā norāda šādu informāciju:

1) skaidras naudas deklarētāja vārdu, uzvārdu, dzimšanas datumu, vietu un valstspiederību;

2) skaidras naudas īpašnieku;

3) paredzēto skaidras naudas saņēmēju, ja tas ir zināms;

4) skaidras naudas summu un veidu;

5) skaidras naudas izcelsmi un izmantošanas nolūku;

6) informāciju par transportu (transporta veidu un maršrutu).

(6) Ja skaidras naudas deklarācijas veidlapā norādītā informācija ir nepatiesa vai nepilnīga, uzskatāms, ka skaidras naudas deklarēšanas pienākums nav izpildīts un skaidrā nauda, ko persona ieved Latvijas Republikā vai izved no tās, nav deklarēta.

(7) Ministru kabinets apstiprina skaidras naudas deklarācijas veidlapas paraugu, nosaka deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtību, kā arī sniegto ziņu pārbaudes kārtību."

3. Papildināt 6. pantu ar 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Valsts ieņēmumu dienests sniedz skaidras naudas deklarācijā iekļauto informāciju operatīvās darbības subjektam vai procesa virzītājam pēc to atsevišķa pieprasījuma."

4. Papildināt likumu ar 7. pantu šādā redakcijā:

"7. pants. Administratīvā atbildība par skaidras naudas deklarēšanas pienākuma neizpildīšanu uz valsts robežas un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā

(1) Par normatīvajos aktos noteiktā skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts robežu, ieved Latvijas Republikā vai izved no tās, deklarēšanas pienākuma neizpildīšanu piemēro naudas sodu divdesmit procentu apmērā no summas, kuru ir pienākums deklarēt.

(2) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā panta pirmajā daļā minēto pārkāpumu veic Valsts ieņēmumu dienests.

(3) Gadījumos, kad atbilstoši šā likuma 3. panta otrajai daļai kompetentās iestādes funkcijas pilda Valsts robežsardze, administratīvā pārkāpuma procesu par šā panta pirmajā daļā minēto pārkāpumu līdz lietas izskatīšanai veic Valsts robežsardze."

5. Pārejas noteikumā:

aizstāt vārdus "Pārejas noteikums" ar vārdiem "Pārejas noteikumi";

uzskatīt līdzšinējo pārejas noteikuma tekstu par pārejas noteikumu 1. punktu;

papildināt pārejas noteikumus ar 2. un 3. punktu šādā redakcijā:

"2. Šā likuma 7. pants, kurš nosaka administratīvo atbildību par skaidras naudas deklarēšanas pienākuma neizpildīšanu uz Latvijas Republikas valsts robežas un kompetenci administratīvo pārkāpumu procesā, stājas spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu.

3. Ministru kabinets līdz 2019. gada 1. jūlijam izdod šā likuma 5. panta septītajā daļā minētos noteikumus."

Likums stājas spēkā 2019. gada 1. jūlijā.

Likums Saeimā pieņemts 2019. gada 13. jūnijā.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2019. gada 28. jūnijā

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 13.06.2019.Stājas spēkā: 01.07.2019.Tēma: Muita un valsts robeža; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 129, 28.06.2019. OP numurs: 2019/129.4
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
307803
01.07.2019
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"