Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 236

Rīgā 2019. gada 4. jūnijā (prot. Nr. 27 14. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 1. novembra noteikumos Nr. 1011 "Personu sertificēšanas un sertificēto personu uzraudzības kārtība ģeodēzijā, zemes ierīcībā un zemes kadastrālajā uzmērīšanā"

Izdoti saskaņā ar Ģeotelpiskās informācijas likuma 23. panta otro daļu,
Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 29. panta
ceturto daļu un Zemes ierīcības likuma 4. panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2010. gada 1. novembra noteikumos Nr. 1011 "Personu sertificēšanas un sertificēto personu uzraudzības kārtība ģeodēzijā, zemes ierīcībā un zemes kadastrālajā uzmērīšanā" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 174. nr.; 2013, 250. nr.) šādus grozījumus:

1. Svītrot 1.4. apakšpunktu.

2. Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

"2. Sertificēšanas institūcija, kas akreditēta nacionālajā akreditācijas institūcijā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par atbilstības novērtēšanas institūciju novērtēšanu, akreditāciju un uzraudzību (turpmāk - sertificēšanas institūcija), izsniedz fiziskai personai sertifikātu, ja tā ir izpildījusi šo noteikumu prasības."

3. Izteikt 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Fiziskā persona var pretendēt uz sertifikāta saņemšanu:

4.1. ģeodēzisko darbu veikšanai (tai skaitā topogrāfisko, inženierģeodēzisko, ģeodēzisko tīklu ierīkošanas darbu veikšanai), ja tā ir ieguvusi vismaz akadēmisko bakalaura grādu vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību zemes ierīcībā, ģeodēzijā, zemes pārvaldībā, kartogrāfijā vai kādā no būvzinātnes ģeodēzijas apakšnozarēm un tai ir vismaz divu gadu pieredze ģeodēziskajos darbos pēdējo piecu gadu laikā;

4.2. zemes ierīcības darbu veikšanai, ja tā ir ieguvusi vismaz akadēmisko bakalaura grādu vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību zemes ierīcībā, ģeodēzijā, zemes pārvaldībā, kartogrāfijā, kādā no būvzinātnes ģeodēzijas apakšnozarēm vai ar projektēšanu saistītā specialitātē vai nozarē (piemēram, teritorijas plānotājs, arhitekts) un tai ir vismaz divu gadu pieredze teritorijas plānošanā, zemes ierīcībā vai detālplānojumu izstrādē pēdējo piecu gadu laikā;

4.3. zemes kadastrālās uzmērīšanas darbu veikšanai, ja tā ir ieguvusi vismaz akadēmisko bakalaura grādu vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību zemes ierīcībā, ģeodēzijā, zemes pārvaldībā, kartogrāfijā vai kādā no būvzinātnes ģeodēzijas apakšnozarēm un tai ir vismaz divu gadu pieredze zemes kadastrālajā uzmērīšanā pēdējo piecu gadu laikā."

4. Papildināt noteikumus ar 4.1 un 4.2 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Pieredzi iegūst, pēc atbilstošas izglītības iegūšanas pildot mērnieka palīga pienākumus pie attiecīgajā jomā sertificētas personas. Pēc pieredzes iegūšanas termiņa beigām sertificētā persona izsniedz attiecīgā mērnieka palīga raksturojumu un rekomendāciju sertificēšanas institūcijai.

4.2 Mērnieka palīga apmācību var veikt attiecīgajā jomā sertificēta persona, kuras praktiskā darba pieredze ir ne mazāka kā pieci gadi no pirmreizējā sertifikāta saņemšanas attiecīgajā jomā."

5. Izteikt 6.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.3. darba pieredzi apliecinoša dokumenta kopiju (piemēram, veikto darbu sarakstu, darba līgumu, raksturojumu un rekomendāciju);".

6. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:

"9. Sertificēšanas pārbaude ir eksāmens, kas sastāv no testa ar 30 jautājumiem katrā jomā, kurā pretendents vēlas saņemt sertifikātu, un praktiskā pārbaudījuma. Eksāmena testa daļu vienā jomā, kurā pretendents vēlas saņemt sertifikātu, kārto 60 minūtes. Praktiskais pārbaudījums atkarībā no darbu veida, kurā fiziskā persona pretendē uz sertifikātu, ietver pretendenta lauka un kamerālo vai kamerālo praktisko zināšanu pārbaudi, piemēram, zināšanas par mērniecības instrumentiem, uzmērīšanas gājienu veidošanu, objektu uzmērīšanu, iepriekš zināmu koordinātu atrašanu, zemes vienību projektēšanu, mērniecības dokumentu sagatavošanu, kā arī ģeodēzisko mērījumu aprēķinu dokumentiem. Praktisko pārbaudījumu kārto vismaz 120 minūtes."

7. Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Sertificēšanas pārbaudes jautājumus un atbildes sagatavo sertificēšanas institūcija un saskaņo tās ar augstākajām izglītības iestādēm, kurās ir akreditēta mācību programma zemes ierīcības specialitātē, attiecīgajā būvzinātnes ģeodēzijas specialitātē vai zemes pārvaldības specialitātē."

8. Papildināt 14. punktu aiz vārda "atbildes" ar vārdiem "un sekmīgi izpildījis praktiskā pārbaudījuma uzdevumus".

9. Izteikt 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Pretendents ir tiesīgs saņemt sertifikātu, ja viņš atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām un ir nokārtojis sertificēšanas pārbaudi."

10. Izteikt 18. punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Pēc sertificēšanas pārbaudes beigām pretendentam ir tiesības sertificēšanas institūcijā iepazīties ar eksāmena jautājumiem, uz kuriem sniegtas nepareizas atbildes, un to pareizajām atbildēm, kā arī ar neizpildītajiem praktiskā pārbaudījuma uzdevumiem un to risinājumiem."

11. Izteikt 21. punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Sertifikātam piešķir unikālu numuru, ko veido burtu sērija un kārtas numurs pieaugošā secībā, sākot ar cipariem "0001", nelietojot atstarpes vai citus simbolus, piemēram, AC0001."

12. Izteikt 27. punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Sertificēšanas institūcija, izvērtējot iesniegumu par sertifikāta darbības termiņa pagarināšanu un sertificēto personu uzraudzības rezultātus, kas iegūti šo noteikumu VI nodaļā norādītajā kārtībā, līdz sertifikāta darbības termiņa beigām pieņem lēmumu par sertifikāta darbības termiņa pagarināšanu vai par atteikumu to pagarināt un attiecīgo lēmumu paziņo sertificētajai personai."

13. Svītrot 28.2. apakšpunktu.

14. Izteikt 28.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"28.4. sertificētā persona katru gadu sertifikāta darbības termiņā ir veikusi vismaz divus darbus sertificētajā jomā vai sertifikāta darbības apturēšanas laikā (kas veikta saskaņā ar sertificētās personas lūgumu) vismaz uz vienu gadu ir veikusi vismaz divus darbus sertificētajā jomā pēdējo 36 mēnešu laikā;".

15. Papildināt noteikumus ar 28.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"28.5. sertificētā persona ir apmeklējusi augstskolu, profesionālo organizāciju un valsts iestāžu darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanas kursus ne mazāk kā 40 akadēmisko stundu apjomā piecu gadu laikā."

16. Papildināt noteikumus ar 28.1 punktu šādā redakcijā:

"28.1 Kvalifikācijas paaugstināšanas kursu sarakstu mērnieku profesionālā organizācija publicē savā tīmekļvietnē."

17. Izteikt 44. punkta trešo teikumu šādā redakcijā:

"Attiecīgo lēmumu paziņo sertificētajai personai."

18. Izteikt 45.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"45.2. ir beidzies termiņš, uz kādu tika apturēta sertifikāta darbība, un sertificētā persona nav novērsusi sertificēšanas institūcijas atzinumā norādītos pārkāpumus vai nav iesniegusi dokumentus, kas apliecina ārpuskārtas kvalifikācijas paaugstināšanas kursu apmeklējumu;".

19. Izteikt 45.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"45.7. tā divu gadu laikā pēc atzinuma izdošanas ir konstatējusi citā atzinumā norādītu identisku vai dažāda rakstura sertificētās personas izdarītu profesionālo darbību reglamentējošo normatīvo aktu prasību pārkāpumu attiecīgajā sertificētajā jomā;".

20. Papildināt noteikumus ar V1 nodaļu šādā redakcijā:

"V1. Sertifikāta darbības apturēšana uz laiku, pamatojoties uz sertificētās personas lūgumu

47.1 Sertificētā persona var lūgt apturēt sertifikāta darbību uz laiku līdz diviem gadiem, iesniedzot sertificēšanas institūcijā iesniegumu par sertifikāta darbības apturēšanu. Iesniegumā sertificētā persona apliecina, ka pieņemto pasūtījumu un ar konstatēto pārkāpumu novēršanu saistīto darbu izpilde tiks nodrošināta vai attiecīgie darbi tiks nodoti izpildei citai šajā jomā sertificētai personai, un norāda šīs sertificētās personas vārdu, uzvārdu un sertifikāta reģistrācijas numuru.

47.2 Sertificēšanas institūcija, pamatojoties uz sertificētās personas iesniegumu, pieņem lēmumu par sertifikāta darbības termiņa apturēšanu uz iesniegumā minēto laiku un attiecīgo lēmumu paziņo sertificētajai personai.

47.3 Sertifikāta darbības apturēšanas laikā sertificētā persona nav tiesīga pieņemt jaunus pasūtījumus un veikt darbus jomā, kurā tai ir izsniegts sertifikāts.

47.4 Sertificētā persona var lūgt atjaunot sertifikāta darbību pirms sertificēšanas institūcijas lēmumā noteiktā sertifikāta darbības apturēšanas termiņa. Sertificēšanas institūcija, pamatojoties uz sertificētās personas iesniegumu, pieņem lēmumu par sertifikāta darbības termiņa atjaunošanu un attiecīgo lēmumu paziņo sertificētajai personai.

47.5 Šajā nodaļā minētos lēmumus apstrīd un pārsūdz šo noteikumu 46. punktā minētajā kārtībā."

21. Izteikt 48.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"48.2. plānveidīgi - piecu gadu periodā pārbaudot vismaz trīs sertificētās personas veiktos zemes ierīcības, zemes kadastrālās uzmērīšanas vai ģeodēziskos darbus katrā sertificētajā jomā. Plānveidīgi pārbaudāmo darbu skaitā neiekļauj darbus, kas pārbaudīti šo noteikumu 48.1. apakšpunktā minētajā gadījumā. Ja sertificētā persona veikusi mazāk par trim zemes ierīcības, zemes kadastrālās uzmērīšanas vai ģeodēziskajiem darbiem, sertificēšanas institūcija pārbauda visus veiktos darbus. Pārbaudāmos darbus pēc nejaušības principa izvēlas no šo noteikumu 55. punktā minētā saraksta. Katram izvēlētajam darbam pārbauda tehnisko dokumentāciju un veic pārbaudi apvidū. Pārbaudi apvidū veic ar neatkarīgiem mērījumiem pret skaidri noteiktiem situācijas elementiem un apvidus objektiem, tostarp pret robežzīmēm;".

22. Papildināt noteikumus ar 48.3. un 48.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"48.3. izvērtējot Valsts zemes dienesta sniegto informāciju par sertificētās personas profesionālajā darbībā pieļautām kļūdām;

48.4. nodrošinot papildu pārbaudes, ja sertificētās personas darbībā tiek konstatēti riski (saņemto sūdzību skaits un citu iestāžu informācija) vai neraksturīgi liels veikto darbu apjoms. Šādos gadījumos papildus pārbaudāmo darbu apjomu palielina, ņemot vērā kopējo pārbaudes periodā veikto darbu apjomu vai konstatēto risku skaitu."

23. Papildināt noteikumus ar 49.9. un 49.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"49.9. uzdot sertificētajai personai par pienākumu piedalīties apmācībās par tēmām, kas saistītas ar pārbaudēs konstatētajām kļūdām;

49.10. atrasties pārbaudāmajā zemes vienībā vai zemes vienības daļā un zemes vienībā vai zemes vienības daļā, kas robežojas ar to."

24. Izteikt 54. punktu šādā redakcijā:

"54. Sertificētajai personai ir pienākums pēc sertificēšanas institūcijas atzinumā norādīto pārkāpumu novēršanas paziņot sertificēšanas institūcijai par norādīto pārkāpumu novēršanu vai neiespējamību tos novērst, pievienojot to apliecinošus dokumentus. Sertificēšanas institūcijai ir pienākums:

54.1. pārbaudīt, vai atzinumā norādītie pārkāpumi ir novērsti;

54.2. uzdot sertificētajai personai neatkarīgi no tā, vai ir novērsts pārkāpums, apmeklēt ārpuskārtas kvalifikācijas paaugstināšanas kursus. Sertifikācijas institūcija norāda apmācību tēmu, termiņu un minimālo apjomu."

25. Izteikt 55.1.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.1.3. kadastra apzīmējumu zemes vienībai, kurā veikti zemes ierīcības darbi;".

26. Izteikt 55.2.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.2.3. kadastra apzīmējumu zemes vienībai, kurā veikta zemes kadastrālā uzmērīšana;".

27. Papildināt noteikumus ar 55.3.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"55.3.4. kadastra apzīmējumu zemes vienībai, kurā veikti ģeodēziskie darbi (ja ir vairāki apzīmējumi, neatkarīgi no darba veida norāda tikai vienu kadastra apzīmējumu);".

28. Svītrot 56. punktā vārdus "nosūtot vēstuli pa pastu vai elektronisko pastu".

29. Svītrot VII nodaļu.

30. Papildināt noteikumus ar 84. un 85. punktu šādā redakcijā:

"84. Sertificēšanas institūcijas līdz 2020. gada 1. janvārim pārreģistrē sertifikātus atbilstoši šo noteikumu 21. punktam, nemainot pārreģistrējamā sertifikāta darbības termiņu. Sertificēšanas institūcija laikus, bet ne vēlāk kā līdz 2019. gada 2. decembrim paziņo sertificētajai personai par sertifikāta pārreģistrēšanu, iepriekšējā sertifikāta spēka zaudēšanu un sertifikāta darbības termiņu.

85. Personām, kurām sertifikāti ir izsniegti līdz šo noteikumu 28.5. apakšpunkta spēkā stāšanās brīdim, apakšpunktā minētās prasības piemēro proporcionāli norādītajam nepieciešamajam kvalifikācijas celšanas kursu stundu skaitam gadā, bet ne mazāk kā astoņas akadēmiskās stundas gadā."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ministru prezidenta biedrs,
tieslietu ministrs J. Bordāns

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 1. novembra noteikumos Nr. 1011 "Personu sertificēšanas un .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 236Pieņemts: 04.06.2019.Stājas spēkā: 08.06.2019.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 114, 07.06.2019. OP numurs: 2019/114.10
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
307363
08.06.2019
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"