Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Talsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 15

Talsos 2019. gada 25. aprīlī (prot. Nr. 9, 2. p., lēmums Nr. 289)

Grozījumi Talsu novada domes 2012. gada 14. jūnija saistošajos noteikumos Nr.12 "Par materiālo palīdzību Talsu novada pašvaldībā"

Izdoti, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām"
41. panta 1. daļas 1. punktu, 43. panta trešo daļu un
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
9. panta 1. daļu un 35. panta trešo, ceturto daļu

Izdarīt Talsu novada domes 2012. gada 14. jūnija saistošajos noteikumos Nr. 12 "Par materiālo palīdzību Talsu novada pašvaldībā" (turpmāk - saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. Papildināt saistošos noteikumus ar 2.1.10. punktu šādā redakcijā:

"2.1.10. Pabalsts aizgādnim."

2. Papildināt saistošos noteikumus ar 7.5 nodaļu šādā redakcijā:

"7.5 Pabalsts aizgādnim

7.51. Pabalsts aizgādnim un pagaidu aizgādnim (turpmāk - Aizgādnis) ir Talsu novada pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva ar mērķi sniegt materiālo atbalstu Aizgādnim, kuru Talsu novada bāriņtiesa (turpmāk - Bāriņtiesa), iecēlusi personai, kurai ar tiesas lēmumu nodibināta pagaidu aizgādnība, vai kurai tiesa ierobežojusi rīcībspēju garīga rakstura vai citu veselības traucējumu, vai izklaidīgas, vai izšķērdīgas dzīves, kā arī alkohola vai citu apreibinošo vielu pārmērīgas lietošanas dēļ (turpmāk - pabalsts).

7.52. Tiesības saņemt pabalstu ir Aizgādnim, kura aizgādnībā esošās personas deklarētā dzīvesvieta ir Talsu novada administratīvajā teritorijā, vai kuram deklarētā dzīvesvieta līdz ievietošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, ārstniecības iestādē vai specializētajā ārstniecības iestādē personām ar garīga rakstura traucējumiem (turpmāk - institūcija) ir bijusi Talsu novada administratīvajā teritorijā.

7.53. Pabalsta apmērs Aizgādnim par katru aizgādnībā esošu personu ir:

7.53.1. 15,00 euro mēnesī, ja aizgādnībā esoša persona dzīvo ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai specializētajā ārstniecības iestādē personām ar garīga rakstura traucējumiem.

7.53.2. 30,00 euro mēnesī pārējos gadījumos.

7.54. Pabalsta piešķiršana un izmaksāšanas kārtība:

7.54.1. Lai saņemtu pabalstu, Aizgādnim, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, jāiesniedz iesniegums Sociālajā dienestā, kurā jānorāda Talsu novada Bāriņtiesas lēmuma numurs un datums.

7.54.2. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņem Sociālais dienests.

7.54.3. Pabalstu piešķir no dienas, kad Aizgādnis iesniedzis iesniegumu par pabalsta piešķiršanu.

7.54.4. Pabalstu izmaksā Aizgādnim reizi mēnesī, pārskaitot to par iepriekšējo mēnesi Aizgādņa kontā kredītiestādē līdz nākamā mēneša 10. datumam. Pabalsts tiek izmaksāts no Sociālā dienesta apstiprinātā budžeta līdzekļiem.

7.54.5. Pabalstu par nepilnu mēnesi izmaksā proporcionāli dienu skaitam mēnesī no saistošo noteikumu 7.53. punktā noteiktā pabalsta apmēra.

7.54.6. Aizgādnis nekavējoties informē Sociālo dienestu, ja:

7.54.6.1. aizgādnībā esošā persona mainījusi pastāvīgo dzīvesvietu un dzīvo ārpus Talsu novada administratīvās teritorijas;

7.54.6.2. aizgādnībā esošā persona ir atgriezusies no ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas vai specializētās ārstniecības iestādes personām ar garīga rakstura traucējumiem;

7.54.6.3. aizgādnībā esošā persona ir ievietota ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai specializētajā ārstniecības iestādē personām ar garīga rakstura traucējumiem.

7.54.7. Ja Aizgādnis nav informējis Sociālo dienestu par noteikumu 7.54.6. punktā minētajiem apstākļiem, bet ir saņēmis pabalstu, Aizgādnim ir pienākums nepamatoti saņemto pabalsta summu atmaksāt Sociālajam dienestam. Ja Aizgādnis nepamatoti saņemto pabalsta summu Sociālā dienesta norādītajā termiņā neatmaksā labprātīgi, to normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piedzen tiesas ceļā.

7.54.8. Bāriņtiesa informē Sociālo dienestu, ja Aizgādnis ir miris.

7.54.9. Bāriņtiesa triju darbdienu laikā rakstveidā informē Sociālo dienestu, ja Aizgādnis līdz kārtējā gada 1. februārim nav iesniedzis Bāriņtiesā norēķinu par iepriekšējā gada aizgādnības pārvaldību. Sociālais dienests aiztur pabalsta izmaksu līdz brīdim, kad saņemta informācija no Bāriņtiesas par norēķina par aizgādnības pārvaldību saņemšanu. Ja Aizgādnis norēķina par aizgādnības pārvaldību iesniegšanas termiņu kavējis trīs mēnešus, pabalsta izmaksu atsāk no dienas, kad iesniegts norēķins par aizgādnības pārvaldību, anulējot aizturēto pabalsta summu.

7.55. Pabalsta izmaksu izbeidz vai pārtrauc, ja:

7.55.1. Aizgādnis vai aizgādnībā esoša persona ir mirusi;

7.55.2. Bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par Aizgādņa atcelšanu, atstādināšanu vai atlaišanu no Aizgādņa pienākumu pildīšanas;

7.55.3. tiesa aizgādnībā esošajai personai atcēlusi rīcībspējas ierobežojumu, izbeigusi pagaidu aizgādnību vai beidzies tiesas nolēmuma darbības termiņš par pagaidu aizgādnības nodibināšanu.

7.56. Bāriņtiesa triju darbdienu laikā rakstveidā informē Sociālo dienestu par noteikumu 7.55.3. apakšpunktā minēto lēmumu pieņemšanu.

7.57. Pabalstu par mēnesi, kurā tā izmaksa pārtraukta vai izbeigta saistošo noteikumu 7.55. punktā minētajos gadījumos, izmaksā proporcionāli dienu skaitam mēnesī un saistošo noteikumu 7.53. punktā noteiktā pabalsta apmēram."

Talsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks N. Tropiņš

 

Saistošo noteikumu Nr. 15 "Grozījumi saistošajos noteikumos Nr. 12 "Par materiālo palīdzību Talsu novada pašvaldībā""
paskaidrojuma raksts

Sadaļas nosaukums Sadaļas paskaidrojums
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Civillikuma 355. pantā noteikts, ka aizgādņus pār pilngadīgajiem pēc tiesas sprieduma ieceļ attiecīgā bāriņtiesa, kurai jānoskaidro personas viedoklis par ieceļamo aizgādni, ja vien šī persona spēj to formulēt. Bāriņtiesa par aizgādni var iecelt personas izraudzīto aizgādni, aizgādnībā nododamā laulāto vai kādu no tuvākajiem radiniekiem. Civillikuma 360. pantā noteikts, ja tiesa ierobežo personas rīcībspēju garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ, tā paziņo par to bāriņtiesai, kas pēc vajadzības ieceļ pār šo personu vienu vai vairākus aizgādņus, kam uzdod rīkoties tiesas noteiktajā apjomā. Aizgādnis nodrošina aizgādnībā esošās personas kopšanu, tomēr viņam nav pienākuma pašam kopt šo personu.

Ne visām personām, kurām ar tiesas lēmumu nodibināta pagaidu aizgādnība, vai, kurai tiesa ierobežojusi rīcībspēju garīga rakstura vai citu veselības traucējumu vai izšķērdīgas dzīves, kā arī alkohola vai citu apreibinošu vielu pārmērīgas lietošanas dēļ, ir laulātais vai tuvs radinieks vai arī iepriekš minētās personas nevar uzņemties aizgādņa pienākumus savas veselības vai citu iemeslu dēļ.

Izdevumi, kas radušies, pildot aizgādņa pienākumus, netiek kompensēti, tādēļ Talsu novada bāriņtiesai ir grūtības atrast personas, kuras uzņemtos pildīt aizgādņa pienākumus.

Aizgādnis arī no valsts nesaņem atlīdzību par aizgādņa pienākumu pildīšanu.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka pabalsta pieprasīšanas, piešķiršanas kārtību un pabalsta apmēru aizgādnim un pagaidu aizgādnim, kuru Talsu novada bāriņtiesa iecēlusi personai, kurai ar tiesas lēmumu nodibināta pagaidu aizgādnība, vai, kurai tiesa ierobežojusi rīcībspēju garīga rakstura vai citu veselības traucējumu vai izšķērdīgas dzīves, kā arī alkohola vai citu apreibinošu vielu pārmērīgas lietošanas dēļ, apmēru, pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Bāriņtiesas lietvedībā uz 01.02.2019. atrodas 151 aizgādnības lieta, kurās ar Talsu novada Bāriņtiesas lēmumu 92 personas dzīvo institūcijās, t.i., sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai specializētajā ārstniecības iestādē, un 59 personas dzīvo ārpus institūcijām.

Ja plānotais pabalsts 15,00 euro apmērā mēnesī tiktu piešķirts aizgādnim, kura aizgādnībā esoša persona dzīvo ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai specializētajā ārstniecības iestādē personām ar garīga rakstura traucējumiem un

plānotais pabalsts 30,00 euro apmērā mēnesī, ja aizgādnībā esošā persona dzīvo ārpus institūcijām, tad 2019. gadā pašvaldības budžetā papildus nepieciešamie līdzekļi:

EUR 30,00* 59*7 mēn. = EUR 12390,00

EUR 15,00*92*7 mēn=EUR 9660,00

KOPĀ: EUR 22050,00

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Noteikumu izpildi un piemērošanu nodrošina Talsu novada sociālais dienests. Izmaiņas noteikumu projektā neparedz administratīvo procedūru palielināšanu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Talsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks N. Tropiņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Talsu novada domes 2012. gada 14. jūnija saistošajos noteikumos Nr.12 "Par materiālo palīdzību .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Talsu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 15Pieņemts: 25.04.2019.Stājas spēkā: 18.05.2019.Zaudē spēku: 01.01.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 97, 17.05.2019. OP numurs: 2019/97.5
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
306886
18.05.2019
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"