Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Jēkabpils pilsētas domes lēmums Nr.544

Jēkabpilī 2018.gada 20.decembrī (prot. Nr.28, 18.§)

Par būves piespiedu sakārtošanu

Adresāts: būves - Madonas ielā 27B, Jēkabpilī (kadastra apzīmējums 56010013250001, turpmāk - Būve), īpašniekam - Evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze" Jēkabpils draudzei, reģistrācijas numurs 90000303085, juridiskā adrese: Madonas iela 27A, Jēkabpils, LV-5202.

Nolūkā nodrošināt Jēkabpils pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem drošu un sakārtotu pilsētvidi, kā arī panākt vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvju Jēkabpils pilsētā sakārtošanu vai nojaukšanu, Jēkabpils pilsētas dome aktīvi risina jautājumus par Jēkabpils pilsētā esošo nekustamo īpašumu sakārtošanu un uzturēšanu atbilstoši tiesību aktu prasībām.

Izvērtējusi situāciju saistībā ar nekustamā īpašuma Madonas ielā 27B, Jēkabpilī, (kadastra numurs 56010010092, turpmāk - Nekustamais īpašums), sastāvā ietilpstošās Būves tehnisko un vizuālo stāvokli, Jēkabpils pilsētas dome konstatē:

1. Saskaņā ar Jēkabpils pilsētas zemesgrāmatas nodalījuma Nr.100000534551 I daļas 1.iedaļas ierakstiem Nr.1.1. un 2.1. un Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datiem Nekustamais īpašums sastāv no zemes vienības Madonas ielā 27B, Jēkabpilī (kadastra apzīmējums 56010010087), 0.3133 ha platībā un Būves;

2. Atbilstoši Jēkabpils pilsētas zemesgrāmatas nodalījuma Nr.100000534551 II daļas 1.iedaļas ierakstam Nr.1.1. īpašuma tiesības uz Nekustamo īpašumu, tajā skaitā Būvi, nostiprinātas uz Evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze" Jēkabpils draudzes, reģistrācijas numurs 90000303085 (turpmāk - Īpašnieks), vārda;

3. 2018.gada 15.oktobrī Jēkabpils pilsētas būvvalde pieņēmusi atzinumu par būves pārbaudi Nr.BIS-BV-19.9-2018-9043 (102-6.8), kurā būvinspektors sniedzis atzinumu par Būvi, veicis pārkāpumu un faktu konstatāciju, tas ir:

Jēkabpils pilsētas būvvalde 2015.gada 19.oktobrī, apsekojot Īpašniekam piederošo Būvi, konstatēja sekojošas sagruvušas būves pazīmes - personu bezdarbības rezultātā daļēji sagrautas Būves nesošās konstrukcijas, visā Būves apjoma mūra sienās vērojama silikāta ķieģeļu drupšana un plaisāšana lietus, sniega un citu nokrišņu rezultātā. Būves rietumu pusē iegruvuši starpstāvu (ceturtā, piektā) pārseguma paneļi, jumta pārseguma paneļi. Šādā stāvoklī Būve nav izmantojama iepriekš paredzētajai funkcijai. Konstatētas sekojošas vidi degradējošas būves pazīmes - Būve netiek izmantota saimnieciskajai darbībai un ir daļēji sabrukusi, kā rezultātā būve vizuāli zaudējusi savu sākotnējo izskatu un negatīvi ietekmē pilsētas ainavu, būve apdraud cilvēku drošību, jo tai ir atklātas logu ailas, daļēji iebrucis jumts, nenostiprinātas logu aiļu pārsedzes, tās var nokrist. Mūra sienās vērojama silikāta ķieģeļu drupšana. Jēkabpils pilsētas būvvaldes 2015.gada 23.novembra lēmums Nr.32 noteica atzīt Būvi kā vidi degradējošu, sagruvušu un cilvēku drošību apdraudošu un aplikt ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās būvei piekritīgās zemes vai būves kadastrālās vērtības, sākot ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā. Pamats par 3% nodokļa likmes piemērošanu ir būvvaldes lēmums par būves atzīšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēka drošību apdraudošu.

Veicot atkārtotu apsekošanu 2018.gada 8.oktobrī, konstatēts, ka Būves mehāniskā stiprība un stabilitāte ir būtiski pasliktinājusies. Būvei ir 5 (pieci) virszemes stāvi un viens pagrabstāvs. Būvei nav horizontālo un daļēji vertikālo lietus noteku. Būves pamatiem vizuāli ir saskatāmas plaisas. Būves rietumu puses 5 (piektā) un 4 (ceturtā) stāvā iebrukuši caurumotie dzelzsbetona pārseguma paneļi. Lietus, sniega un citu nokrišņu rezultāta ietekmē turpina izdrupt fasādes baltais silikāta ķieģelis 5 (piektā) un 4 (ceturtā) stāva līmenī, tā nestspēja samazinās un iespējama tālāka caurumoto dzelzsbetona pārsegumu paneļu iebrukšana. Logu aiļu pārsedzes nav nostiprinātas - iespējama pārsedžu sabrukšana. Būves logu ailas ir aizklātas ar koka dēļu vairogiem, vairākas 5 (piektā) un 4 (ceturtā) stāva logu ailas ir atklātas. Būves nesošajām konstrukcijām pastāv turpmākie deformāciju un nogruvuma draudi. Būve neatbilst būvniecības likuma 9.panta apakšpunktos minētajām būtiskajām būves izvirzāmajām prasībām. Būvinspektora norādījums - Nekavējoties norobežot būvi ar žogu, novēršot iespējamo apdraudējumu.

4. Ņemot vērā minēto, Jēkabpils pilsētas pašvaldība 2018.gada 21.novembrī ar vēstuli Nr.5.2.9/296 "Par būves sakārtošanu" Būves Īpašnieku lūdza sniegt rakstisku skaidrojumu par turpmākajām darbībām, veicamajiem darbiem un termiņiem, kādos Būves īpašnieks novērsīs Jēkabpils pilsētas būvvaldes Atzinumā noteikto būvinspektora norādījumu - nekavējoties norobežot Būvi ar žogu, novēršot iespējamo apdraudējumu. Rakstisku skaidrojumu tika lūgts iesniegt līdz 2018.gada 28.novembrim Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Vienas pieturas aģentūrā, Brīvības ielā 120, Jēkabpilī vai iesniedzot to elektroniski uz elektronisko pastu pasts@jekabpils.lv.

Kopumā Būve ir vērtējama kā avārijas stāvoklī esoša.

Būves tehniskais un vizuālais stāvoklis atmosfēras nokrišņu ietekmē turpina pasliktināties, Būves tuvumā atrodas vairākas publiskas ēkas, tajā skaitā skola, Būvei piegulošā teritorija ir brīvi pieejama nepiederošām personām. Būve rada reālu apdraudējumu trešo personu veselībai un drošībai, kā arī degradē Jēkabpils pilsētas ainavu.

Civillikuma 1084.panta pirmajā daļā noteikts, ka katram būves īpašniekam, lai aizsargātu sabiedrisko drošību, jātur sava būve tādā stāvoklī, ka no tās nevar rasties kaitējums ne kaimiņam, ne garāmgājējiem, ne arī tās lietotājiem.

Būves Īpašnieks nav nodrošinājis tādus pasākumus, kas novērstu Būves konstrukciju bojāšanos, sabrukumu vai nonākšanu cilvēku veselībai, dzīvībai vai videi bīstamā stāvoklī ilgtermiņā.

Atbilstoši Būvniecības likuma 7.panta pirmās daļas 2.punktam un 8.pantam pašvaldības kompetencē ir izskatīt jautājumus par pilnīgi vai daļēji sagruvušu, bīstamu vai ainavu bojājošu būvju sakārtošanu vai nojaukšanu. Tāpat atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 7.panta otrajā daļā un 15.panta pirmās daļas 14.punktā noteiktajam, būvniecības procesa tiesiskuma nodrošināšana pašvaldības administratīvajā teritorijā ir pašvaldības autonomā funkcija, tā šajā jomā darbojas patstāvīgi un pati par to ir atbildīga.

Būvniecības likuma 21.panta devītā daļa nosaka - ja būve ir pilnīgi vai daļēji sagruvusi vai nonākusi tādā tehniskajā stāvoklī, ka ir bīstama vai bojā ainavu, šīs būves īpašniekam atbilstoši pašvaldības lēmumam tā jāsakārto vai jānojauc. Šī lēmuma izpildi nodrošina Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Savukārt Būvniecības likuma 21.panta desmitajā daļā noteikts, ka šī panta devītajā daļā minētie lēmumi (izņemot lēmumi attiecība uz būvi, kas bojā ainavu) izpildāmi nekavējoties. Būvniecības likuma 21.panta devītā un desmitā daļa pamatā ir vērstas nevis uz tās personas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību, kuras īpašumu apgrūtina vai kaut kādā veidā skar attiecīgās būves, bet aizsargā plašāku personu loku un būtībā ir vērstas uz visas sabiedrības interešu aizsardzību. Šo lēmumu apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur to darbību. Ja kāds no attiecīgajiem lēmumiem netiek pildīts, iestāde var nodrošināt tā izpildi, piemērojot aizvietotājizpildi un citus Administratīvā procesa likumā noteiktos piespiedu izpildes līdzekļus. Papildus Administratīvā procesa likumā noteiktajiem gadījumiem, kad ar lēmuma izpildi saistītos izdevumus sedz lēmuma adresāts, izdevumus, kas saistīti ar iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu, sedz būves īpašnieks. Atbilstoši Latvijas Republikas Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta 2016.gada 3.maija lēmumam SKA-849/2016, konstatējot, ka būve sava tehniskā stāvokļa dēļ ir kļuvusi bīstama, pašvaldībai ir jāreaģē un jāpieņem lēmums, ar kuru būves īpašniekam tiek uzdots būves sakārtot (sliktākajā gadījumā - nojaukt). Pienākums valsts pārvaldei, tostarp pašvaldībai, novērst apdraudējumu, izriet no Latvijas Republikas Satversmē nostiprinātajām tiesībām uz dzīvību un veselību. Ne lēmuma apstrīdēšana vai pārsūdzēšana, ne arī tā tūlītēja neizpildīšana no būves īpašnieka puses nevar būt šķērslis īpašuma sakārtošanai, lai novērstu apdraudējumu.

Ministru kabineta 2014.gada 19.augusta noteikumu Nr.500 "Vispārējie būvnoteikumi" 158.1.apakšpunktā noteikts, ka būve ir jāsakārto, jāveic tās konservācija vai jānojauc (atkarībā no konkrētiem apstākļiem), ja tās stāvoklis neatbilst Būvniecības likuma 9.panta otrajā daļā noteiktajām būtiskajām prasībām attiecībā uz būves lietošanas drošību, mehānisko stiprību un stabilitāti.

Ņemot vērā Būves tehnisko un vizuālo stāvokli, to, ka Būve nav atjaunota, pilnībā iekonservēta vai nojaukta un teritorija ap Būvi ir brīvi pieejama, kā arī to, ka Īpašnieks ilgstoši nav veicis darbības, kas nodrošinātu Būves atbilstību tiesību aktu prasībām, secināms, ka Būve apdraud cilvēku veselību un drošību, degradē Jēkabpils pilsētas ainavu.

Latvijas Republikas Satversmes 105.pants nosaka, ka īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Konkrētajā gadījumā Būves tehniskais stāvoklis apdraud cilvēku drošību, bet Būves vizuālais izskats ilgstoši bojā Jēkabpils pilsētas ainavu. Saskaņā ar iepriekšminētajām tiesību normām likumdevējs ir noteicis gadījumus, kad pašvaldība var pieņemt lēmumus, kas ierobežo personu īpašumu tiesības.

Pamatojoties uz likuma Latvijas Republikas Satversmes 105.pantu, Administratīvā procesa likuma 79.panta pirmo daļu, Būvniecības likuma 7.panta pirmās daļas 2.punktu, 21.panta devīto un desmito daļu, Civillikuma 1084.pantu, Ministri kabineta 2014.gada 19.augusta noteikumu Nr.500 "Vispārīgie būvnoteikumi" 158.2. un 159.1.apakšpunktu, ņemot vērā Jēkabpils pilsētas būvvaldes 2015.gada 23.novembra lēmumu Nr.324, Jēkabpils pilsētas būvvaldes 2018.gada 15.oktobra Atzinumu par būves pārbaudi Nr.BIS-BV-19.9-2018-9043 (102-6.8.), ņemot vērā Attīstības un tautsaimniecības komitejas 06.12.2018. lēmumu (protokols Nr.21, 6.§),

Jēkabpils pilsētas dome nolemj:

1. Lai novērstu apdraudējumu cilvēku drošībai un Jēkabpils pilsētvides ainavas degradāciju, uzdot Evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze" Jēkabpils draudzei, reģistrācijas numurs 90000303085 (turpmāk - Īpašnieks) nekavējoties, bet ne vēlāk kā četru nedēļu laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas, veikt būves Madonas ielā 27B, Jēkabpilī, kadastra apzīmējums 56010013250001 (turpmāk - Būve), norobežošanu, lai nodrošinātu Būves nepieejamību nepiederošām personām.

2. Uzdot Būves Īpašniekam veikt Būves sakārtošanu, veicot Ministru kabineta 2014.gada 2.septembra noteikumos Nr.529 "Ēku būvnoteikumi" noteiktās darbības, realizējot tās secīgi.

3. Īpašniekam šī lēmuma 2.punktā paredzamās darbības saskaņot ar Jēkabpils pilsētas būvvaldi, kā arī paziņot Jēkabpils pilsētas būvvaldei un Jēkabpils pilsētas pašvaldībai par paredzēto darbu izpildes termiņiem, iesniedzot darbu izpildes grafiku.

4. Šī lēmuma 2.punktā minētos Būves sakārtošanas darbus veikt ne vēlāk kā līdz 2019.gada 01.septembrim.

5. Ja Būves Īpašnieks nepilda kādu no šī lēmuma 1. un 2.punktā noteiktajām darbībām, lēmumā noteiktajos termiņos, tad Jēkabpils pilsētas pašvaldība var organizēt šī lēmuma piespiedu izpildi ar aizvietotājizpildes palīdzību, uzliekot tās izpildes izmaksas šī lēmuma adresātam.

6. Šī lēmuma piespiedu izpildes uzsākšanas gadījumā, uzdot Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļai par to paziņot šī lēmuma adresātam ne vēlāk kā 3 (trīs) darba dienas pirms šī lēmuma piespiedu izpildes uzsākšanas.

7. Lēmumu var pārsūdzēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas. Administratīvajā rajona tiesā attiecīgajā tiesu namā pēc pieteicēja adreses (fiziskā persona - pēc deklarētās dzīvesvietas adreses, papildu adreses vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas, juridiskā persona - pēc juridiskās adreses).

8. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrai nodrošināt lēmuma nosūtīšanu adresātam.

9. Pašvaldības īpašumu nodaļai nodrošināt lēmuma publicēšanu oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

10. Ņemot vērā Būvniecības likuma 21.panta desmito daļu, šī lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

11. Kontroli par lēmuma izpildi veikt Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektoram.

Sēdes vadītājs
Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs R.Ragainis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par būves piespiedu sakārtošanu Izdevējs: Jēkabpils pilsētas dome Veids: lēmums Numurs: 544Pieņemts: 20.12.2018.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 6, 09.01.2019. OP numurs: 2019/6.5
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
304125
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"