Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.134

Rīgā 2018.gada 28.novembrī (prot. Nr.50, 4.p.)

Par pašvaldības akciju sabiedrības "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk - Regulators) 2018.gada 9.aprīlī saņēma pašvaldības akciju sabiedrības "Daugavpils siltumtīkli", vienotais reģistrācijas numurs: 41503002945, juridiskā adrese: 18.novembra iela 4, Daugavpils, LV-5401 (turpmāk - AS "Daugavpils siltumtīkli"), iesniegumu ar lūgumu izvērtēt un apstiprināt tam pievienotu siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projektu (2018.gada 9.aprīlis Nr.1.1-12/620e) un 2018.gada 22.jūnijā, 20.augustā, 8.oktobrī, 11.oktobrī, 24.oktobrī un 6.novembrī - papildu informāciju, izmaksas pamatojošos dokumentus un precizētu tarifu projektu (2018.gada 22.jūnijs Nr.1.1-12/1172e, 2018.gada 20.augusts Nr.1.1-12/1516e, 2018.gada 8.oktobris Nr.1.1-12/1851e, 2018.gada 11.oktobris Nr.1.1-12/1851e, 2018.gada 24.oktobris Nr.1.1-12/1957e un 2018.gada 6.novembris Nr.1.1-12/2008e) (turpmāk - tarifu projekts).

AS "Daugavpils siltumtīkli" ar 2018.gada 6.novembra iesniegumu Nr.1.1-12/2008e, pamatojoties uz Regulatora 2010.gada 14.aprīļa lēmuma Nr.1/7 "Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika" (turpmāk - Metodika) 43.8punktu, lūdza Regulatoru piešķirt AS "Daugavpils siltumtīkli" atļauju pašai noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku, ja ir mainījusies kurināmā vai iepirktās siltumenerģijas cena vai pārdotās elektroenerģijas cena (turpmāk - atļauja).

Minētie AS "Daugavpils siltumtīkli" izteiktie lūgumi - apstiprināt tarifus un izdot atļauju - ir savstarpēji saistīti. Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 193.panta otro daļu vienveidīgas lietas, kurās piedalās vieni un tie paši administratīvā procesa dalībnieki, tiesa var apvienot, ja šāda apvienošana sekmē administratīvo lietu ātrāku un pareizāku izskatīšanu. Tulkojot šo tiesību normu atbilstoši Administratīvā procesa likuma 17.panta otrajā daļā noteiktajai analoģijas metodei, arī iestāde ir tiesīga apvienot administratīvās lietas, lai lietu izskatītu ātrāk un pareizāk. Līdz ar to Regulators AS "Daugavpils siltumtīkli" lūgumus apstiprināt tarifus un izdot atļauju skata kā vienu lietu.

Regulators konstatē

1. Tarifu projekts ir aprēķināts saskaņā ar Metodiku un atbilst likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" (turpmāk - Likums) 19.panta pirmajai daļai un 20.pantam.

2. AS "Daugavpils siltumtīkli" paziņojumu par tarifu projektu publicēja 2018.gada 17.aprīlī (Latvijas Vēstnesis, 2018, 76.nr.), kā arī nosūtīja Daugavpils pilsētas domei publicēšanai tīmekļvietnē. Priekšlikumi un ieteikumi par tarifu projektu Regulatorā nav saņemti.

3. Regulators 2018.gada 15.maijā Daugavpils pilsētas domes Lielajā konferenču zālē Krišjāņa Valdemāra ielā 1, Daugavpilī, rīkoja uzklausīšanas sanāksmi par AS "Daugavpils siltumtīkli" tarifu projektu. Uzklausīšanas sanāksmē piedalījās AS "Daugavpils siltumtīkli" pārstāvji, Daugavpils pilsētas domes pārstāvis un laikraksta "Latgales Laiks" žurnālists. Uzklausīšanas sanāksmes laikā priekšlikumi par tarifu projektu netika izteikti.

4. AS "Daugavpils siltumtīkli" saskaņā ar Metodikas 26.punktu ir iesniegusi tarifu projektu, kurā no tarifu veidojošajām izmaksām izslēgti iepriekšējā perioda neparedzētie ieņēmumi no kurināmā un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņām, sadalot neparedzētos ieņēmumus uz divu gadu periodu un vienlaicīgi aprēķinot tarifu projektu bez neparedzētajiem ieņēmumiem pēc divu gadu perioda beigām.

5. AS "Daugavpils siltumtīkli" saskaņā ar Metodikas 43.2punktu ir aprēķinājusi dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti - 1,19 EUR/MWh.

6. Likuma 1.pants noteic Likuma un sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas mērķi - nodrošināt iespēju saņemt nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus, kuru tarifi (cenas) atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām, kā arī veicināt attīstību un ekonomiski pamatotu konkurenci regulējamās nozarēs. Saskaņā ar Likuma 5.pantu Regulators pieņem lēmumus un izdod administratīvos aktus, lai aizstāvētu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju attīstību saskaņā ar taisnīguma, atklātības, neitralitātes, vienlīdzības un proporcionalitātes principiem.

7. Likuma 7.panta pirmā daļa noteic, ka Regulators uzrauga, lai sabiedrisko pakalpojumu sniegšanā regulējamās nozarēs tiktu ievērots Likums, kā arī regulējamo nozaru speciālie normatīvie akti.

8. Likuma 20.pants noteic, ka tarifi nosakāmi tādā apmērā, lai lietotāju izdarītie tarifu maksājumi segtu ekonomiski pamatotas sabiedrisko pakalpojumu izmaksas un nodrošinātu sabiedrisko pakalpojumu rentabilitāti, ja nozares speciālie likumi neparedz citus tarifu noteikšanas principus. Ja mainās tarifu ietekmējošie faktori, piemēram, rentabilitāte, Regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu un pieprasīt, lai sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs noteiktā termiņā iesniedz aprēķināto tarifu projektu kopā ar tarifus veidojošo izmaksu pamatojumu.

9. Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļa noteic, ka energoapgādes komersants, kas piegādā siltumenerģiju enerģijas lietotājiem, pārdod siltumenerģiju tiem nepieciešamajā vai noteiktajā kvalitātē un pieprasītajā daudzumā par Regulatora noteiktajiem tarifiem vai par tarifiem, ko noteicis attiecīgais pakalpojumu sniedzējs saskaņā ar Regulatora noteikto tarifu aprēķināšanas metodiku, ja ir saņemta Regulatora atļauja, izņemot Enerģētikas likuma 49.panta pirmajā daļā minētos gadījumus.

10. Metodikas 43.7punkts noteic, ka komersants var iesniegt Regulatoram pamatotu pieprasījumu atļaut pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku.

11. No Metodikas 43.8punkta izriet, ka Regulators pēc komersanta pieprasījuma atbilstoši Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļai var dot uz noteiktu termiņu atļauju komersantam pašam noteikt tarifus saskaņā ar Metodiku, ja ir mainījusies kurināmā cena, iepirktās siltumenerģijas cena vai pārdotās elektroenerģijas cena. Atļaujā Regulators nosaka atskaites periodu komersanta iesniedzamajai informācijai par kurināmā cenas, iepirktās siltumenerģijas cenas un pārdotās elektroenerģijas cenas izmaiņām.

12. Metodikas 43.9punkts noteic, ja komersants ir saņēmis 43.8punktā minēto atļauju un komersants pieņem lēmumu par jauniem tarifiem, tad ne vēlāk kā 30 dienas pirms jauno tarifu spēkā stāšanās brīža komersants publicē tarifus oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", nosūta attiecīgajai pašvaldībai iedzīvotāju informēšanai un ievietošanai tās tīmekļvietnē un publicē savā tīmekļvietnē, ja tāda ir, un vienlaikus iesniedz Regulatoram pamatojumu jaunajiem tarifiem, iesniedzot Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju.

13. AS "Daugavpils siltumtīkli" ir reģistrēta siltumenerģijas ražotāju reģistrā ar reģistrācijas numuru SR0038 un siltumenerģijas tirgotāju reģistrā ar reģistrācijas numuru Nr.ST0010.

14. Regulators 2017.gada 16.augustā atkārtoti izsniedza AS "Daugavpils siltumtīkli" licenci Nr.E23057 siltumenerģijas pārvadei un sadalei uz laiku no 2017.gada 11.novembra līdz 2037.gada 10.novembrim.

15. AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu veidojošajās izmaksās ir iekļautas dabasgāzes, kokskaidu granulu un malkas kā kurināmā izmaksas, iepirktās siltumenerģijas izmaksas un ieņēmumi par pārdoto elektroenerģiju. Papildus pašu saražotajai siltumenerģijai AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģiju iepērk no citiem komersantiem par vienošanās cenām saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem par siltumenerģijas piegādi.

16. Regulators 2018.gada 8.novembrī saņēma AS "Daugavpils siltumtīkli" iesniegto pamatojumu saimnieciski izdevīgākā dabasgāzes cenas piedāvājuma izvēlei (2018.gada 8.novembris Nr.1.1-12/2029e).

17. Regulatora padomes sēdē AS "Daugavpils siltumtīkli" pārstāvis uzturēja lūgumu apstiprināt iesniegto tarifu projektu un piešķirt AS "Daugavpils siltumtīkli" atļauju pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus.

Regulators secina

1. Regulators ir izvērtējis tarifu projektu un tarifus veidojošo izmaksu pamatojumu un secina, ka tarifu projekts ir pamatots un aprēķināts tādā apmērā, lai segtu AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas.

2. AS "Daugavpils siltumtīkli" ir iesniegusi pamatojošos dokumentus atļaujas saņemšanai pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus saskaņā ar Metodiku kurināmā cenas, iepirktās siltumenerģijas cenas un pārdotās elektroenerģijas cenas izmaiņu gadījumā.

3. Regulators secina, ka būtisks nosacījums atļaujas saņemšanai ir šis lēmums par AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu apstiprināšanu, kuru pieņemot Regulators izvērtēja visas AS "Daugavpils siltumtīkli" izmaksas saistībā ar siltumenerģijas apgādes pakalpojumu sniegšanu. Ņemot vērā minēto, atļaujas termiņš nosakāms, līdz stājas spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprinātie siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi AS "Daugavpils siltumtīkli".

4. Pēc atļaujas piešķiršanas AS "Daugavpils siltumtīkli" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus Likuma un enerģētikas nozares speciālo normatīvo aktu tiesību normas nodrošina Regulatora tiesības uzraudzīt AS "Daugavpils siltumtīkli" darbību un aizstāvēt lietotāju tiesības saņemt siltumenerģijas apgādes pakalpojumus par tarifiem, kuri atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

5. Regulators secina, ka AS "Daugavpils siltumtīkli" ir iespējamas kurināmā cenas izmaiņas, iepirktās siltumenerģijas cenas un pārdotās elektroenerģijas cenas izmaiņas. Līdz ar to Regulatora piešķirtā atļauja AS "Daugavpils siltumtīkli" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus ļaus AS "Daugavpils siltumtīkli" savlaicīgāk reaģēt uz kurināmā cenas, iepirktās siltumenerģijas cenas un pārdotās elektroenerģijas cenas izmaiņām un noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

Atļauja AS "Daugavpils siltumtīkli" pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus nozīmē AS "Daugavpils siltumtīkli" tiesības izvēlēties, vai un kad atļauju izmantot.

Vienlaicīgi, lai nodrošinātu lietotāju interešu aizstāvību, nosakāms atļaujas nosacījums - AS "Daugavpils siltumtīkli" pienākums pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus gadījumā, ja kurināmā cenas vai iepirktās siltumenerģijas cenas ir zemākas un pārdotās elektroenerģijas cenas ir augstākas nekā atbilstošās cenas apstiprinātajā siltumenerģijas gala tarifā. Šāds nosacījums nodrošinās šā lēmuma atbilstību Likuma 5.pantam, nosacījums ir samērīgs ar AS "Daugavpils siltumtīkli" noteiktajām tiesībām līdz ar atļaujas piešķiršanu un atbilst šā lēmuma mērķim - piešķirt tiesības AS "Daugavpils siltumtīkli" saskaņā ar Metodiku savlaicīgi noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām.

6. Saņemot no AS "Daugavpils siltumtīkli" Metodikas 43.91. līdz 43.94.apakšpunktā noteikto informāciju saistībā ar aprēķinātajiem tarifiem, Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas izvērtēs iesniegto tarifu atbilstību Metodikai un iesniegto tarifu pamatojumu, kas nodrošinās Regulatora uzraudzību pār AS "Daugavpils siltumtīkli" aprēķinātajiem tarifiem. Ja Regulators 21 dienas laikā pēc jauno tarifu un pamatojuma saņemšanas pieņems lēmumu par AS "Daugavpils siltumtīkli" iesniegto tarifu neatbilstību Metodikai vai noraidīs iesniegto tarifu pamatojumu, tarifi nestāsies spēkā AS "Daugavpils siltumtīkli" noteiktajā termiņā un Regulators rīkosies atbilstoši Metodikas 43.12punktā noteiktajam.

Saskaņā ar Metodikas 5., 7., 11., 14. un 26.punktu, 31.22., 33.17., 34.14. un 41.2.apakšpunktu, 43.2, 43.7, 43.8, 43.9punktu, likuma "Par akcīzes nodokli" 6.1panta pirmo daļu, 15.1panta pirmās daļas 1.punktu, pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 1.pantu, 5.pantu, 9.panta pirmās daļas 1., 3. un 9.punktu un otro daļu, 10.panta pirmo daļu, 19.panta pirmo, septīto un trīspadsmito daļu, 20.pantu un 21.panta piekto daļu un 25.panta pirmo daļu, Enerģētikas likuma 6.panta 3.1daļu, Administratīvā procesa likuma 17.panta otro daļu, 55.panta 1.punktu, 56.panta pirmo daļu, 63.panta pirmās daļas 1.punktu, 65.panta pirmo daļu, 68.panta pirmo, otro un trešo daļu, 193.panta otro daļu,

padome nolemj:

1. apstiprināt AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus (bez pievienotās vērtības nodokļa):

1.1. siltumenerģijas ražošanas tarifu 44,45 EUR/MWh;

1.2. siltumenerģijas pārvades un sadales tarifu 11,59 EUR/MWh;

1.3. siltumenerģijas tirdzniecības tarifu 0,65 EUR/MWh;

1.4. siltumenerģijas gala tarifu 57,88 EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti 1,19 EUR/MWh);

2. apstiprināt AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus (bez pievienotās vērtības nodokļa):

2.1. siltumenerģijas ražošanas tarifu 46,20 EUR/MWh;

2.2. siltumenerģijas pārvades un sadales tarifu 11,92 EUR/MWh;

2.3. siltumenerģijas tirdzniecības tarifu 0,65 EUR/MWh;

2.4. siltumenerģijas gala tarifu 59,96 EUR/MWh (ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti 1,19 EUR/MWh);

3. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 1.punktā apstiprinātie tarifi ir spēkā no 2019.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim;

4. noteikt, ka šā lēmuma lemjošās daļas 2.punktā apstiprinātie tarifi stājas spēkā 2021.gada 1.janvārī;

5. piešķirt AS "Daugavpils siltumtīkli" atļauju pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus kurināmā cenas, iepirktās siltumenerģijas cenas vai pārdotās elektroenerģijas cenas izmaiņu gadījumā;

6. noteikt atļaujas termiņu - līdz stāsies spēkā citi saskaņā ar Likuma 19.pantā noteikto kārtību Regulatora apstiprinātie siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi AS "Daugavpils siltumtīkli";

7. noteikt atļaujas nosacījumu - AS "Daugavpils siltumtīkli" pienākumu pašai saskaņā ar Metodiku noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, ja kurināmā cenas, iepirktās siltumenerģijas cenas ir zemākas vai pārdotās elektroenerģijas cenas ir augstākas nekā atbilstošās cenas piemērotajā siltumenerģijas gala tarifā;

8. uzdot AS "Daugavpils siltumtīkli" iesniegt Regulatoram informāciju par kurināmā cenas, iepirktās siltumenerģijas cenas un pārdotās elektroenerģijas cenas izmaiņām trīs darbdienu laikā;

9. uzdot AS "Daugavpils siltumtīkli" vienlaicīgi ar šā lēmuma lemjošās daļas 8.punktā noteiktās informācijas iesniegšanu informēt Regulatoru par jauniem noslēgtiem kurināmā piegādes līgumiem un siltumenerģijas iepirkumu līgumiem, iesniedzot līgumu kopijas, kā arī sniegt informāciju, kas pamato saimnieciski izdevīgākā kurināmā cenas piedāvājuma izvēli;

10. atcelt no 2019.gada 1.janvāra Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2014.gada 5.februāra lēmumu Nr.16 "Par pašvaldības akciju sabiedrības "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 26.nr.) un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2017.gada 24.augusta lēmumu Nr.90 "Par pašvaldības akciju sabiedrības "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu piemērošanas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 2017, 170.nr.).

Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori vai AS "Daugavpils siltumtīkli" neievēro normatīvos aktus vai šajā lēmumā noteikto, Regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu un atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Šo administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto administratīvo aktu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētājs R.Irklis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pašvaldības akciju sabiedrības "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu .. Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 134Pieņemts: 28.11.2018.Stājas spēkā: 28.11.2018.Zaudē spēku: 01.06.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 236, 30.11.2018. OP numurs: 2018/236.31
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Citi saistītie dokumenti
303386
28.11.2018
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"