Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Starptautisko līgumu uzskaiti veic Ārlietu ministrija. Starptautisko līgumu pamatteksti netiek apvienoti ar tajos izdarītajiem grozījumiem.

Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības
SAPRAŠANĀS MEMORANDS
par galvenajiem ekonomiskās sadarbības virzieniem vidēja termiņa perspektīvā

Latvijas Republikas valdība un Baltkrievijas Republikas valdība (turpmāk tekstā - "Puses"),

atzīstot abpusēji izdevīgas ekonomiskās sadarbības starp abām valstīm turpmākas paplašināšanas un stiprināšanas būtisko nozīmi, ņemot vērā pasaules ekonomikā pastāvošos apstākļus un tendences,

nolūkā turpmāk ilgtermiņā pilnveidot un padziļināt divpusējās ekonomiskās attiecības,

vēloties nodrošināt savstarpējās tirdzniecības apjoma stabilu pieaugumu, veidot labvēlīgus apstākļus ekonomiskās sadarbības jomu paplašināšanai,

pamatojoties uz vienlīdzības, savstarpējas sapratnes un efektivitātes principiem, ir vienojušās attīstīt ekonomisko sadarbību šādās jomās.

1. Sadarbība tirdzniecības jomā

1.1. Regulāri organizēt un rīkot pasākumus "Latvijas dienas Baltkrievijā" un "Baltkrievijas dienas Latvijā", lai veicinātu savstarpējās tirdzniecības apjoma pieaugumu, tādējādi paplašinot divpusējo ekonomisko sadarbību.

1.2. Apmainīties ar informāciju par nacionālajām prasībām un procedūrām mežrūpniecības, lauksaimniecības, mašīnbūves nozares produkcijas, kā arī patēriņa preču (apavu, tekstilizstrādājumu, sadzīves tehnikas), ķīmiskās rūpniecības produktu (naftas produktu un minerālmēslu) un būvmateriālu ievešanai, lai veicinātu savstarpēji piegādājamās produkcijas kvalitātes prasību ievērošanu. Organizēt speciālistu apmaiņu ar nolūku rīkot stažēšanos un konsultācijas abpusēji interesējošās jomās.

1.3. Veicināt turpmāko divpusējo tirdzniecības attiecību attīstību, nomenklatūras diversifikāciju, nodrošināt preču apgrozījuma stabilu un sabalansētu pieaugumu.

1.4. Regulāri sniegt atbalstu tirdzniecības un rūpniecības kamerām un citām Latvijas un Baltkrievijas uzņēmēju apvienībām noturīgu partnerattiecību veidošanā, darījumu aprindu savstarpēju vizīšu organizēšanā, kopīgu izstāžu, uzņēmējdarbības forumu, apaļā galda sanāksmju un citu pasākumu rīkošanā.

2. Kopīgu projektu īstenošana

2.1. Veicināt reģionu un pašvaldību nozīmes stiprināšanu ekonomikas attīstībā, tostarp sniedzot metodoloģisku atbalstu jautājumos, kas saistīti ar teritorijas resursu un to izmantošanas iespēju noteikšanu, apmainoties ar pieredzi par ekonomikas attīstīšanas pasākumiem reģionos (projekti, finanšu un fiskālie instrumenti u. c.).

2.2. Veicināt kopīgo projektu īstenošanu dažādās rūpniecības nozarēs:

- pārtikas rūpniecība;

- farmācijas nozare;

- būvniecības nozare;

- mašīnbūve;

- inovatīvi produkti un tehnoloģijas;

- citas abpusēji interesējošas jomas.

2.3. Īstenot sadarbību, informācijas apmaiņu un veicināt kopīgu projektu īstenošanu veterinārijas jomā.

2.4. Veicināt sadarbību starp Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas jaunuzņēmumu ekosistēmu pārstāvjiem.

3. Sadarbība transporta un loģistikas jomā

Turpināt divpusējo sadarbību transporta potenciāla palielināšanas jomā tādos divpusējos formātos kā Latvijas un Baltkrievijas Starpvaldību komisija (SVK) un SVK Transporta darba grupa.

4. Sadarbība būvniecības jomā

Apmainīties ar pieredzi un informāciju sabiedrisko ēku būvniecības darbu un ekspluatācijas kontroles (uzraudzības) jomā, kā arī būvniecības procesa digitalizācijas jautājumos.

5. Sadarbība tūrisma jomā

5.1. Veicināt sadarbības attīstību starp abām valstīm, organizējot žurnālistu braucienus, rīkojot efektīvas reklāmas un tirgvedības kampaņas, informatīvus seminārus, piedaloties specializētās tūrisma nozares izstādēs u. c.

5.2. Veicināt tūristu plūsmas palielināšanu starp abām valstīm, piedāvājot medicīnas un veselības tūrisma pakalpojumus, tostarp dziedniecisko un kūrortu tūrismu.

6. Sadarbība zinātnes jomā

Veicināt divpusējās sadarbības attīstību zinātnes un tehnoloģiju jomā.

7. Noslēguma noteikumi

7.1. Saprašanās memorandā var tikt veiktas izmaiņas un papildinājumi pēc Pušu savstarpējās vienošanās, ko noformē kā atsevišķus protokolus, kuri ir saprašanās memoranda neatņemama sastāvdaļa.

7.2. Saprašanās memorands nav starptautisks līgums, ne arī cits juridiski saistošs dokuments, tas nerada Pusēm tiesības un pienākumus, kas noteikti starptautiskajās tiesībās.

7.3. Saprašanās memorands tiek noslēgts uz 5 (pieciem) gadiem un stājas spēkā tā parakstīšanas dienā.

7.4. Katra Puse var izbeigt saprašanās memoranda darbību jebkurā brīdī, vismaz trīs mēnešus iepriekš informējot otru Pusi par savu nodomu izbeigt saprašanās memoranda darbību.

7.5. Pasākumi, kas tiek īstenoti saprašanās memoranda darbības laikā, tiks turpināti saskaņā ar saprašanās memoranda noteikumiem līdz to pabeigšanai, ja vien Puses nevienojas citādi.

Parakstīts Minskā 2018. gada 7. februārī divos eksemplāros, katrs latviešu un krievu valodā, turklāt abi teksti ir vienlīdz autentiski. Ja Pusēm rodas domstarpības par saprašanās memoranda noteikumu interpretāciju, noteicošais ir teksts krievu valodā.

Latvijas Republikas valdības vārdā
Māris Kučinskis
Ministru prezidents

 

Baltkrievijas Republikas valdības vārdā
Andrejs Kobjakovs
premjerministrs

 

 
Tiesību akta pase
Statuss:
Spēku zaudējis
Spēku zaudējis
Valsts:
 Baltkrievija
Veids:
 starptautisks dokuments
 divpusējs
Stājas spēkā:
 07.02.2018.
Parakstīts:
 07.02.2018.
Parakstīšanas vieta: 
Minska
Zaudē spēku:
 08.02.2023.
Ratificēja:
 Ministru kabinets
Atruna: Nav
Deklarācija: Nav
Publicēts:
 "Latvijas Vēstnesis", 61, 26.03.2018.
Dokumenta valoda:
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Paziņojums par spēkā stāšanos
  • Citi saistītie dokumenti
1762
0
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"