Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Ministru kabineta noteikumi Nr. 78

Rīgā 2018. gada 6. februārī (prot. Nr. 7 24. §)
Prasības elektrotransportlīdzekļu uzlādes, dabasgāzes uzpildes, ūdeņraža uzpildes un krasta elektropadeves iekārtām
Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma
31. panta pirmās daļas 3. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka prasības elektrotransportlīdzekļu uzlādes, dabasgāzes uzpildes un ūdeņraža uzpildes iekārtām un to uzstādīšanai, kā arī tehniskās specifikācijas krasta elektropadeves iekārtām.

(Grozīts ar MK 22.05.2018. noteikumiem Nr. 297)

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. alternatīvā degviela – degviela vai enerģijas avoti (elektroenerģija, ūdeņradis, biodegviela, sintētiskā un parafinizētā degviela, dabasgāze, tai skaitā biometāns gāzveida agregātstāvoklī (saspiestā dabasgāze) un šķidrā agregātstāvoklī (sašķidrinātā dabasgāze) un sašķidrinātā naftas gāze, kā arī cita degviela vai enerģijas avoti), ar kuriem daļēji vai pilnībā aizvieto naftas izcelsmes šķidrās degvielas transportlīdzekļa apgādei ar enerģiju un kam ir potenciāls veicināt transporta dekarbonizāciju un uzlabot transporta nozares ekoloģiskos rādītājus;

2.2. elektrotransportlīdzeklis – mehānisks transportlīdzeklis, kurš aprīkots ar spēka piedziņu, kas ietver vismaz vienu neperiferālu elektrisku mehānismu kā enerģijas pārveidotāju ar elektrisku uzlādējamu enerģijas uzkrāšanas sistēmu, kuru iespējams uzlādēt ārēji;

2.3. uzlādes punkts – saskarne, kas spēj vienā reizē uzlādēt vienu elektrotransportlīdzekli vai spēj vienā reizē apmainīt akumulatoru vienam elektrotransportlīdzeklim;

2.4. parastas jaudas uzlādes punkts – uzlādes punkts, kas dod iespēju uzlādēt elektrotransportlīdzekli ar jaudu 22 kW vai mazāku, izņemot ierīces, kuru jauda ir 3,7 kW vai mazāka un kuras uzstādītas privātās mājsaimniecībās vai kuru galvenais pielietojums nav elektrotransportlīdzekļu uzlādēšana un kuras nav publiski pieejamas;

2.5. lieljaudas uzlādes punkts – uzlādes punkts, kas dod iespēju uzlādēt elektrotransportlīdzekli ar jaudu, lielāku par 22 kW;

2.6. krasta elektroapgāde – krasta elektroenerģijas nodrošināšana jūras kuģiem piestātnē, izmantojot šo noteikumu VI nodaļā minēto standartizēto savienojumu;

2.7. publiski pieejams uzlādes vai uzpildes punkts – uzlādes vai uzpildes punkts apgādei ar alternatīvu degvielu, kuram var piekļūt visi attiecīgās degvielas transportlīdzekļu lietotāji. Nediskriminējoša piekļuve var ietvert dažādus autentifikācijas, izmantošanas un maksāšanas nosacījumus. Par publiski pieejamu uzlādes punktu nav uzskatāms:

2.7.1. pie dzīvojamās mājas vai tai piekritīgā garāžas ēkā vai teritorijā izveidots uzlādes punkts, kas pieejams tikai attiecīgās mājas infrastruktūras tiesīgiem lietotājiem;

2.7.2. uzlādes punkts, kas pieejams tikai vienas juridiskās personas ekspluatēto transportlīdzekļu uzlādei;

2.7.3. uzlādes punkts, kas uzstādīts publiski nepieejamā transportlīdzekļu apkopes vai remonta darbnīcā vai tās teritorijā;

2.7.1 uzpildes punkts – uzpildes iekārta jebkādas degvielas (izņemot sašķidrināto dabasgāzi) uzpildei transportlīdzeklī, izmantojot fiksētu vai pārvietojamu aprīkojumu;

2.8. sašķidrinātās dabasgāzes uzpildes punkts – sašķidrinātās dabasgāzes uzpildes iekārta, kas sastāv no fiksēta vai pārvietojama aprīkojuma, atkrastes iekārtas vai citas sistēmas.

(Grozīts ar MK 22.05.2018. noteikumiem Nr. 297)

3. (Svītrots ar MK 22.05.2018. noteikumiem Nr. 297)

4. Publiski pieejamos elektrotransportlīdzekļu uzlādes punktos jānodrošina, ka elektrotransportlīdzekļu lietotājiem, saņemot uzlādes pakalpojumu, ir pieejama arī ad hoc uzlādes iespēja, tas ir, uzlāde, nenoslēdzot līgumu ar attiecīgo elektroenerģijas tirgotāju vai sistēmas operatoru.

5. Uzlādes punktu operatoriem ir tiesības sniegt patērētājiem elektrotransportlīdzekļu uzlādes pakalpojumus uz līgumiska pamata, tostarp citu uzlādes pakalpojumu sniedzēju vārdā. Uzlādes punktu operatoriem ir tiesības iepirkt elektroenerģiju no jebkura elektroenerģijas tirgotāja, ja tirgotājs tam piekrīt.

6. Sadales sistēmu operatori bez diskriminācijas sadarbojas ar jebkuru personu, kas izveido vai izmanto publiski pieejamus uzlādes punktus.

7. Elektrotransportlīdzekļu uzlādei publiski pieejamos uzlādes punktos, nodrošinot uzlādes pakalpojumu, piegādātās elektroenerģijas uzskaitei, ja tas ir tehniski iespējams un ekonomiski pamatoti, izmanto viedo mēraparātu sistēmas, kā tas noteikts normatīvajos aktos par elektroenerģijas tirdzniecību un lietošanu.

8. Publiski pieejamos uzlādes punktos jānodrošina, ka komunikācijai starp uzlādes iekārtu un vadības un monitoringa sistēmu tiek izmantota attiecīgu sistēmu atbalstoša datu apmaiņas procedūra.

9. Publiski pieejamos lieljaudas uzlādes punktos jānodrošina skaidri saprotamas un pārskatāmas informācijas attēlošana par uzlādes punkta statusu (brīvs, notiek uzlāde vai nedarbojas), kā arī par uzlādes laikā patērēto laiku un elektroenerģijas daudzumu. Minēto informāciju var nodrošināt arī attālināti, izmantojot vadības un monitoringa sistēmu.

10. Publiski pieejamo elektrotransportlīdzekļu uzlādes punktu, dabasgāzes uzpildes punktu un ūdeņraža uzpildes punktu operatori nodrošina, ka uz uzlādes un uzpildes stacijām tiek attēlota informācija par elektrotransportlīdzekļu uzlādes, dabasgāzes uzpildes un ūdeņraža uzpildes pakalpojuma noteiktas mērvienības cenu. Cenām, ko nosaka publiski pieejamo uzlādes un uzpildes punktu operatori, ar vienādiem nosacījumiem ir jābūt pieejamām visiem elektrotransportlīdzekļu, ar dabasgāzi un ar ūdeņradi darbināmu transportlīdzekļu lietotājiem.

11. Elektrotransportlīdzekļu uzlādes, dabasgāzes uzpildes un ūdeņraža uzpildes punktos norāda informāciju par tajos pieejamajiem alternatīvās degvielas veidiem. Informāciju izvieto uz uzpildes punkta sūkņiem, to sprauslām un uzlādes pieslēgumiem.

12. Elektrotransportlīdzekļu uzlādes, dabasgāzes uzpildes vai ūdeņraža uzpildes punkta operators informē valsts akciju sabiedrību "Latvijas Valsts ceļi" par attiecīgā punkta darbības uzsākšanu vai pārtraukšanu. Valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi" informāciju par elektrotransportlīdzekļu uzlādes, dabasgāzes uzpildes un ūdeņraža uzpildes punktu izvietojumu Latvijas valsts teritorijā publicē savā tīmekļvietnē.

II. Elektrotransportlīdzekļu uzlādes iekārtu tehniskās prasības

13. Lieljaudas uzlādes iekārtas un parastas jaudas uzlādes punktus, kas nodrošina elektrotransportlīdzekļu uzlādi ar līdzstrāvu, aprīko ar:

13.1. standartam LVS EN 62196-3:2015 "Kontaktdakšas, kontaktligzdas, automobiļu spraudsavienotāji un ievadligzdas. Elektromobiļu konduktīvā uzlādēšana. 3. daļa: Līdzstrāvas un maiņstrāvas/līdzstrāvas kontaktdakšu un cauruļveida automobiļu kontaktligzdu izmēru savietojamības un savstarpējās apmaināmības prasības" atbilstošu kombinēto uzlādes sistēmu "Combo2" savienotāju (pielikums);

13.2. standartam LVS EN 62196-3:2015 "Kontaktdakšas, kontaktligzdas, automobiļu spraudsavienotāji un ievadligzdas. Elektromobiļu konduktīvā uzlādēšana. 3. daļa: Līdzstrāvas un maiņstrāvas/līdzstrāvas kontaktdakšu un cauruļveida automobiļu kontaktligzdu izmēru savietojamības un savstarpējās apmaināmības prasības" atbilstošu uzlādes sistēmu "CHAdeMO" savienotāju (pielikums).

(Grozīts ar MK 22.05.2018. noteikumiem Nr. 297)

14. Parastas jaudas uzlādes punktus, kur izmanto maiņstrāvu, aprīko ar:

14.1. 2. tipa kontaktligzdu vai savienotājiem atbilstoši standartam LVS EN 62196-2:2017 "Kontaktdakšas, kontaktligzdas, automobiļu spraudsavienotāji un ievadligzdas. Elektromobiļu konduktīvā uzlādēšana. 2. daļa: Maiņstrāvas kontaktdakšu un cauruļveida kontaktligzdu aprīkojuma izmēru savietojamības un savstarpējās apmaināmības prasības", ja uzlādes punkta strāvas stiprums ir 16 A vai lielāks un uzlādes jauda ir 3,6 kW vai lielāka. Kontaktligzda var būt aprīkota ar mehāniski nosedzošiem vākiem;

14.2. mājsaimniecības kontaktligzdām ar tipu CEE 7/3 atbilstoši vispārīgām prasībām, ja uzlādes punkta strāvas stiprums ir līdz 16 A un uzlādes jauda līdz 3,6 kW. Kontaktligzda var būt aprīkota ar mehāniski nosedzošiem vākiem.

(Grozīts ar MK 22.05.2018. noteikumiem Nr. 297)

15. Llieljaudas uzlādes punktus, kur izmanto maiņstrāvu, aprīko ar 2. tipa savienotāju (pielikums) atbilstoši standartam LVS EN 62196-2:2017 "Kontaktdakšas, kontaktligzdas, automobiļu spraudsavienotāji un ievadligzdas. Elektromobiļu konduktīvā uzlādēšana. 2. daļa: Maiņstrāvas kontaktdakšu un cauruļveida kontaktligzdu aprīkojuma izmēru savietojamības un savstarpējās apmaināmības prasības".

(Grozīts ar MK 22.05.2018. noteikumiem Nr. 297)

III. Elektrotransportlīdzekļu uzlādes iekārtu uzstādīšanas un ekspluatācijas prasības

16. Uzlādes iekārtas darbība atbilst šādu standartu prasībām:

16.1. LVS EN 61851-22:2002 "Vadītspējīga uzlādes sistēma elektrotransportam – 22. daļa: Transporta maiņstrāvas uzlādes stacija";

16.2. LVS EN 61851-23:2015 "Strāvvadošā uzlādes sistēma elektrotransportam. 23. daļa: Transporta līdzstrāvas uzlādes stacija (IEC 61851-23:2014)";

16.3. LVS EN 61851-23:2015/AC:2016 "Strāvvadošā uzlādes sistēma elektrotransportam. 23. daļa: Transporta līdzstrāvas uzlādes stacija (IEC 61851-23:2014/COR1:2016)".

17. Publiski pieejamas lieljaudas uzlādes vietas apzīmē ar Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 "Ceļu satiksmes noteikumi" 4. pielikumā definēto 537. ceļa zīmi "Stāvvieta" un 860. papildzīmi "Elektromobiļiem", kā arī, ja nepieciešams, ar 803.–813. papildzīmi "Darbības zona".

IV. Gāzveida degvielas uzpildes iekārtu tehniskās prasības

18. Saspiestās dabasgāzes uzpildes punktu ieplūdes elementi atbilst Apvienoto Nāciju Organizācijas Eiropas Ekonomikas komisijas (ANO EEK) Noteikumu Nr. 110 prasībām.

19. Ūdeņraža ārpustelpu uzpildes punkti, kas paredzēti transportlīdzekļu uzpildei ar gāzveida ūdeņradi, atbilst standartā LVS ISO/TS 19880-1:2018 "Gāzveida ūdeņradis. Uzpildes stacijas. 1. daļa: Vispārīgās prasības" noteiktajām tehniskajām specifikācijām.

20. Ūdeņradis, kas paredzēts transportlīdzekļu uzpildei ūdeņraža ārpustelpu uzpildes punktos, atbilst standartā LVS ISO 14687-2:2018 "Ūdeņraža degviela. Produkta specifikācija. 2. daļa: Degvielas šūnu protonu apmaiņas membrānu (PEM) lietošana autotransportlīdzekļos" un LVS ISO 14687-1:2018 "Ūdeņraža degviela. Produkta specifikācija. 1. daļa: Visi pielietojumi, izņemot degvielas šūnu protonu apmaiņas membrānas (PEM) autotransportlīdzekļiem" noteiktajām prasībām.

21. Ūdeņraža uzpildes punktos izmanto uzpildes algoritmus un uzskaites aprīkojumu, kas atbilst standartā LVS ISO/TS 19880-1:2018 "Gāzveida ūdeņradis. Uzpildes stacijas. 1. daļa: Vispārīgās prasības" noteiktajām prasībām.

22. Ūdeņraža ārpustelpu uzpildes punkta savienojuma ierīce ar transportlīdzekli atbilst standartā LVS EN ISO 17268:2012 "Gāzveida ūdeņraža degvielas uzpildes savienojuma ierīces sauszemes transportlīdzekļiem" noteiktajām prasībām.

23. Pie gāzveida degvielas uzpildes iekārtas vai iekārtu sistēmas piestiprina viegli pamanāmu un skaidri saprotamu uzpildīšanas procesa instrukciju.

V. Gāzveida degvielas uzpildes iekārtu uzstādīšanas un ekspluatācijas prasības

24. Gāzveida degvielas uzpildes aparātus un to sistēmas uzstāda saskaņā ar ražotāja instrukcijām un atbilstoši būvniecības jomas normatīvo aktu prasībām.

25. Gāzveida degvielas uzpildes iekārtas un to sistēmas aizsargā pret mehāniskiem, termiskiem un ķīmiskiem bojājumiem, uzstādot attiecīgus šķēršļus, lai novērstu uzpildes iekārtas vai sistēmas sabojāšanu, uzbraucot ar transportlīdzekli.

26. Dabasgāzes uzpildes iekārtu pieslēgšana dabasgāzes apgādes sistēmai un pieslēguma jaudas izmaiņas tiek veiktas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas kārtību.

VI. Krasta elektroapgādes iekārtu tehniskās prasības

27. Krasta elektroapgāde jūras kuģiem, tostarp sistēmu projektēšana, uzstādīšana un testēšana, atbilst standartā LVS IEC/ISO/IEEE 80005-1:2018 "Pieslēgumu nodrošināšana ostās. 1. daļa. Vispārīgās prasības augstsprieguma pieslēguma sistēmām (HVSC)" noteiktajām tehniskajām specifikācijām.

28. Šo noteikumu 20. punkts attiecas uz tādām krasta elektroapgādes iekārtām jūras kuģiem, kas izvietotas vai atjaunotas, sākot ar 2017. gada 18. novembri.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 22. oktobra Direktīvas 2014/94/ES par alternatīvo degvielu infrastruktūras ieviešanu.

Ministru prezidents,
veselības ministra pienākumu izpildītājs Māris Kučinskis

Satiksmes ministrs Uldis Augulis
Pielikums
Ministru kabineta
2018. gada 6. februāra
noteikumiem Nr. 78
Elektrotransportlīdzekļu uzlādes iekārtu savienojumi

"CHAdeMo" tipa savienotājs

aprakstīts standartā LVS EN 62196-3.

Konfigurācija AA (Configuration AA)

2. tipa savienotājs

aprakstīts standartā LVS EN 62196-2 2.

2. tips (Type 2)

"Combo 2" tipa savienotājs aprakstīts standartā LVS EN 62196-3.

Konfigurācija FF (Configuration FF)

Satiksmes ministrs Uldis Augulis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Prasības elektrotransportlīdzekļu uzlādes, dabasgāzes uzpildes, ūdeņraža uzpildes un krasta elektropadeves .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 78Pieņemts: 06.02.2018.Stājas spēkā: 16.02.2018.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 33, 15.02.2018. OP numurs: 2018/33.2
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Politikas plānošanas dokumenti
  • Latvijas standarti
  • Citi saistītie dokumenti
297090
{"selected":{"value":"25.05.2018","content":"<font class='s-1'>25.05.2018.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"25.05.2018","iso_value":"2018\/05\/25","content":"<font class='s-1'>25.05.2018.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"16.02.2018","iso_value":"2018\/02\/16","content":"<font class='s-1'>16.02.2018.-24.05.2018.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
25.05.2018
87
1
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"