Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 57

Rīgā 2018. gada 23. janvārī (prot. Nr. 5 48. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 31. maija noteikumos Nr. 328 "Noteikumi par mikroaizdevumiem un starta aizdevumiem"

Izdoti saskaņā ar Eiropas Savienības struktūrfondu
un Kohēzijas fonda 2014.-2020. gada plānošanas
perioda vadības likuma 20. panta 14. punktu
un Attīstības finanšu institūcijas likuma 12. panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2016. gada 31. maija noteikumos Nr. 328 "Noteikumi par mikroaizdevumiem un starta aizdevumiem" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 106. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.1. atbalsta piešķiršanas nosacījumus mikroaizdevumu un starta aizdevumu (turpmāk - aizdevumi) veidā un kārtību, kādā īsteno darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 3.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Sekmēt mazo un vidējo komersantu izveidi un attīstību, īpaši apstrādes rūpniecībā un RIS3 prioritārajās nozarēs" 3.1.1.4. pasākumu "Mikrokreditēšana un aizdevumi uzsācējiem" (turpmāk - pasākums) tiešo finanšu instrumentu veidā;".

2. Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

"2. Pasākuma ietvaros sniedz aizdevumus personām, tai skaitā komersantiem, kas veic vai gatavojas uzsākt saimniecisko darbību (turpmāk - saimnieciskās darbības veicēji)."

3. Izteikt 4. un 5. punktu šādā redakcijā:

"4. Pasākuma mērķis ir veicināt iedzīvotāju iesaistīšanos saimnieciskajā darbībā un palielināt saimnieciskās darbības veicēju iespēju saņemt finansiālo atbalstu saimnieciskās darbības uzsākšanai un attīstībai, tādējādi veicinot Latvijas tautsaimniecības attīstību.

5. Pasākuma ietvaros un papildus pieejamais finansējums ir 34 000 000 euro:

5.1. aizdevumiem - aizdevumos izsniedzamais finansējums ir 32 000 000 euro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 7 000 000 euro,  sabiedrības Altum piesaistītais finansējums 23 000 000 euro, Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2007.-2013. gada plānošanas perioda darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" papildinājuma 1.3.1.2. aktivitātes "Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai" ietvaros atmaksāto līdzekļu publiskais finansējums 2 000 000 euro;

5.2. sabiedrības Altum pārvaldības izmaksām - Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 2 000 000 euro."

4. Aizstāt 7.1. apakšpunktā skaitli un vārdu "5.3. apakšpunktu" ar skaitli un vārdu "5.2. apakšpunktu".

5. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:

"9. Šo noteikumu izpratnē saimnieciskās darbības veicējs atbilst sīko (mikro), mazo un vidējo uzņēmumu statusam saskaņā ar Komisijas 2014. gada 17. jūnija Regulas (ES) Nr. 651/2014, ar ko noteiktas atbalsta kategorijas atzīst par saderīgām ar iekšējo tirgu, piemērojot Līguma 107. un 108. pantu (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2014. gada 26. jūnijs, Nr. L 187), I pielikumu."

6. Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Aizdevumus nepiešķir šādām darbībām un nozarēm:

11.1. Komisijas regulas Nr. 1407/2013 1. panta "a" un "c" apakšpunktā minētajām nozarēm un 1. panta "b", "d" un "e" apakšpunktā minētajām darbībām;

11.2. alkohola tirdzniecībai (NACE 2. redakcijas grupa 46.34 "Dzērienu vairumtirdzniecība" un grupa 47.25 "Alkoholisko un citu dzērienu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos");

11.3. tabakas izstrādājumu ražošanai un tirdzniecībai (NACE 2. redakcijas 12. nodaļa "Tabakas izstrādājumu ražošana", grupa 46.35 "Tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecība" un grupa 47.26 "Tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos");

11.4. ieroču un munīcijas tirdzniecībai (NACE 2. redakcijas grupa 47.78 "Citur neklasificēta jaunu preču mazumtirdzniecība specializētajos veikalos");

11.5. azartspēlēm un derībām (NACE 2. redakcijas 92. nodaļa "Azartspēles un derības");

11.6. kravas autotransporta iegādei saimnieciskās darbības veicējiem, kas darbojas transporta nozarē (NACE 2. redakcijas H sadaļa "Transports un uzglabāšana");

11.7. finanšu un apdrošināšanas darbībām (NACE 2. redakcijas K sadaļa "Finanšu un apdrošināšanas darbības");

11.8. operācijām ar nekustamo īpašumu (NACE 2. redakcijas L sadaļa "Operācijas ar nekustamo īpašumu", izņemot grupu 68.32 "Nekustamā īpašuma pārvaldīšana par atlīdzību vai uz līguma pamata");

11.9. neapbūvētas vai apbūvētas zemes iegādei;

11.10. citu Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda līdzfinansētu projektu īstenošanai, ja aizdevums izsniegts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma."

7. Aizstāt 12. un 13. punktā vārdu "komersants" (attiecīgā skaitlī un locījumā) ar vārdiem "saimnieciskās darbības veicējs" (attiecīgā skaitlī un locījumā).

8. Izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. No aizdevuma līdzekļiem nevar finansēt preču un pakalpojumu, kā arī pamatlīdzekļu iegādi, ja to piegādātājs ir komersanta dalībnieks vai ar saimnieciskās darbības veicēju saistīta persona, tostarp komersanta dalībnieku vai saimnieciskās darbības veicēja laulātais, radinieks vai svainis līdz otrai pakāpei, kā arī komersants, kurā komersanta dalībnieku vai saimnieciskās darbības veicēja radiniekiem pieder vairāk nekā 50 % no pamatkapitāla vai daļu vērtības. Saistītās personas šo noteikumu izpratnē atbilst Komisijas regulas Nr. 1407/2013 2. panta 2. punktā noteiktajai viena vienota uzņēmuma definīcijai."

9. Svītrot 15. punktu.

10. Izteikt 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Lēmumu par atbalsta piešķiršanu sabiedrība Altum pieņem, pamatojoties uz saimnieciskās darbības veicēju un saimnieciskās darbības uzsācēju iesniegto pieteikumu, kurā ietverts biznesa projekta apraksts, kā arī cita sabiedrības Altum norādītā informācija."

11. Aizstāt 18. punkta ievaddaļā vārdus un skaitļus "saskaņā ar šo noteikumu 5.1. un 5.2. apakšpunktu" ar vārdiem "no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem".

12. Izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Mikroaizdevumu piešķir saimnieciskās darbības veicējiem, kas reģistrēti Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra attiecīgajā reģistrā (turpmāk - Uzņēmumu reģistrs) vai Valsts ieņēmumu dienestā, dzīvotspējīgu biznesa projektu īstenošanai - investīcijām un apgrozāmiem līdzekļiem."

13. Aizstāt 21., 22. un 24. punktā vārdu "komersants" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "saimnieciskās darbības veicējs" (attiecīgā locījumā).

14. Izteikt 25. punktu šādā redakcijā:

"25. Ja mikroaizdevuma summa (atkārtota mikroaizdevuma gadījumā - mikroaizdevumu kopsumma) ir lielāka par 7000 euro, saimnieciskās darbības veicējs nodrošina līdzfinansējumu sava biznesa projekta īstenošanai vismaz 10 % apmērā no biznesa plānā paredzētās projekta summas. Saimnieciskās darbības veicējs biznesa plānā paredzētās saimnieciskās darbības līdzfinansēšanai izmanto savus resursus vai ārējo finansējumu, kas nav saistīts ar saimnieciskās darbības atbalstu."

15. Aizstāt 26. punktā vārdu "komersantiem" ar vārdiem "saimnieciskās darbības veicējiem".

16. Izteikt 27., 28. un 29. punktu šādā redakcijā:

"27. Šo noteikumu izpratnē par jaundibinātu saimnieciskās darbības veicēju uzskata viena vai vairāku saimnieciskās darbības uzsācēju dibinātu saimnieciskās darbības veicēju, kas Uzņēmumu reģistrā reģistrēts ne agrāk kā piecus gadus pirms pieteikuma iesniegšanas sabiedrībā Altum.

28. Šo noteikumu izpratnē par saimnieciskās darbības uzsācēju uzskata fizisku personu, ja tā aizdevuma pieteikuma iesniegšanas brīdī ir sasniegusi 18 gadu vecumu un atbilst vismaz vienam no šādiem nosacījumiem:

28.1. atbalsta saņemšanai tā plāno reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējs un tai nav būtiskas līdzdalības komersantā;

28.2. tā ir reģistrējusies kā komersants laikposmā līdz pieciem gadiem pirms aizdevuma pieteikuma iesniegšanas sabiedrībā Altum vai kā saimnieciskās darbības veicējs, kura darbībai vēlas saņemt atbalstu, un tai nav būtiskas līdzdalības citā komersantā;

28.3. tai ir būtiska līdzdalība citā komersantā, bet atbalstu tā vēlas saņemt saimnieciskās darbības uzsākšanai citā darbības jomā (tai skaitā jauna produkta ražošanai) un biznesa idejas īstenošanai pēdējo piecu gadu laikā ir reģistrēts vai tiks reģistrēts saimnieciskās darbības veicējs. Jauns produkts šo noteikumu izpratnē ietver preces un pakalpojumus, kuri saimnieciskās darbības veicējam vai - ja saimnieciskās darbības veicējam ir saistītās personas - saistīto personu grupai ir pilnīgi jauni vai kuriem ir būtiski uzlabotas to funkcionālās īpašības un paredzamais lietošanas veids (piemēram, būtiski mainīti tehniskie parametri, sastāvdaļas un materiāli, pievienotā programmatūra, lietotājam draudzīgās īpašības vai citas funkcionālās īpašības).

29. Ja saimnieciskās darbības uzsācējs atbalsta saņemšanai atbilstoši šo noteikumu 28.1. vai 28.3. apakšpunktam plāno reģistrēties kā jauns saimnieciskās darbības veicējs, tad reģistrācija Uzņēmumu reģistrā vai Valsts ieņēmumu dienestā jāveic pirms aizdevuma līguma noslēgšanas ar sabiedrību Altum."

17. Aizstāt 31. punktā vārdu "komersantam" ar vārdiem "saimnieciskās darbības veicējam".

18. Izteikt 32. punktu šādā redakcijā:

"32. Starta aizdevuma atmaksas termiņš nevar pārsniegt 10 gadus. Starta aizdevuma atmaksas termiņš projektiem nekustamā īpašuma iegādei, būvniecībai vai rekonstrukcijai nevar pārsniegt 15 gadus."

19. Aizstāt 33. punktā vārdu "komersants" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "saimnieciskās darbības veicējs" (attiecīgā locījumā).

20. Izteikt 34. punktu šādā redakcijā:

"34. Ja starta aizdevuma summa (atkārtota aizdevuma gadījumā - starta aizdevumu kopsumma) ir lielāka par 7000 euro, saimnieciskās darbības veicējs nodrošina līdzfinansējumu sava biznesa projekta īstenošanai vismaz 10 % apmērā no pieteikumā paredzētās projekta summas. Saimnieciskās darbības veicējs pieteikumā paredzētās saimnieciskās darbības līdzfinansēšanai izmanto savus resursus vai ārējo finansējumu, kas nav saistīts ar komercdarbības atbalstu."

21. Aizstāt 35., 36. un 37. punktā vārdu "komersants" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "saimnieciskās darbības veicējs" (attiecīgā locījumā).

22. Papildināt noteikumus ar 38.1 punktu šādā redakcijā:

"38.1 Lai nodrošinātu, ka saimnieciskās darbības veicēja apvienošanas, iegādes vai sadalīšanas gadījumā ir ievērots šo noteikumu 38. punktā minētais nosacījums, veicot atbalsta uzskaiti, ņem vērā šādus nosacījumus:

38.1 1. ja saimnieciskās darbības veicējs ir apvienots, ņem vērā visu katram apvienošanā iesaistītajam saimnieciskās darbības veicējam iepriekš piešķirto de minimis atbalstu;

38.1 2. ja saimnieciskās darbības veicējs ir sadalīts, pirms sadalīšanas saņemto de minimis atbalstu attiecina uz to saimnieciskās darbības veicēju, kas guva labumu no saņemtā de minimis atbalsta un kas pārņēma darbības, kurām sākotnēji tika izmantots de minimis atbalsts, vai, ja minētā attiecināšana nav iespējama, pirms sadalīšanas saņemto de minimis atbalstu attiecina proporcionāli, pamatojoties uz saimnieciskās darbības veicēja paša kapitāla bilances vērtību sadales faktiskajā datumā."

23. Aizstāt 39. punktā vārdu "komersants" ar vārdiem "saimnieciskās darbības veicējs".

Ministru prezidents,
veselības ministra pienākumu izpildītājs Māris Kučinskis

Ministru prezidenta biedrs,
ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 31. maija noteikumos Nr. 328 "Noteikumi par mikroaizdevumiem .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 57Pieņemts: 23.01.2018.Stājas spēkā: 02.02.2018.Tēma: Covid-19Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 23, 01.02.2018. OP numurs: 2018/23.3
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
296791
02.02.2018
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"