Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 43

Rīgā 2017. gada 24. janvārī (prot. Nr. 4 8. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumos Nr. 775 "Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma piemērošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Gada pārskatu un konsolidēto
gada pārskatu likuma 15. panta pirmo un otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumos Nr. 775 "Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma piemērošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 253. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 67. punktu šādā redakcijā:

"67. Pamatlīdzekli bilancē norāda neto vērtībā, kuru aprēķina, no pamatlīdzekļa sākotnējās vērtības vai citas uzskaites vērtības, ar kuru pēc sākotnējās vērtības noteikšanas aizstāj šo vērtību (turpmāk - pamatlīdzekļa uzskaites vērtība), atskaitot uzkrāto nolietojumu un visus veiktos vērtības norakstījumus (piemēram, zaudējumus no vērtības samazināšanās). Par uzkrāto nolietojumu uzskata nolietojumu, kas, ņemot vērā šo noteikumu 95. punktā minēto, pamatlīdzeklim aprēķināts no datuma, kad to iespējams izmantot paredzētajiem mērķiem (vai no nākamā mēneša pirmā datuma pēc tā mēneša, kad pamatlīdzekli iespējams izmantot paredzētajiem mērķiem), līdz bilances datumam, ieskaitot nolietojuma summas korekcijas (ja tādas ir bijušas)."

2. Papildināt 69. punktu aiz vārda "nolietojuma" ar vārdiem "kā arī vērtības norakstījumu (piemēram, zaudējumu no vērtības samazināšanās)".

3. Izteikt 87. punktu šādā redakcijā:

"87. Likuma 19. panta pirmajā daļā minēto nekustamā īpašuma objektu vērtību atbilstoši zemākai vai augstākai vērtībai var noteikt sertificēts nekustamā īpašuma vērtētājs. Ja nekustamā īpašuma objekti pārvērtēti atbilstoši augstākai vērtībai vai tiem veikta likuma 23. panta trešajā daļā minētā vērtības samazinājuma korekcija, finanšu pārskata pielikumā norāda, vai vērtības izmaiņu pamatā ir sertificēta nekustamā īpašuma vērtētāja sniegtais atzinums."

4. Izteikt 88.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"88.1. lai izvairītos no pamatlīdzekļu objektu izlases veida pārvērtēšanas un tādu kopsummu norādīšanas finanšu pārskatā, kuras balstītas uz dažādām novērtēšanas metodēm vienas un tās pašas pamatlīdzekļu uzskaites grupas ietvaros, pārvērtē visu pamatlīdzekļu uzskaites grupu, pie kuras saskaņā ar sabiedrības noteikto grāmatvedības politiku pamatlīdzeklis pieder. Par pamatlīdzekļu uzskaites grupu uzskata līdzīga veida un sabiedrības darbībā līdzīgi lietotu pamatlīdzekļu kopumu (piemēram, zemesgabali, ēkas, inženierbūves, ilggadīgie stādījumi, dzelzceļa ritošais sastāvs, jūras un upju flotes transportlīdzekļi, gaisa kuģi, konkrētas tehnoloģiskās iekārtas, mēbeles);".

5. Aizstāt 88.3. apakšpunktā vārdu "sākotnējo" ar vārdiem "līdzšinējo uzskaites".

6. Izteikt 105. punktu šādā redakcijā:

"105. Ja pamatlīdzekļi ir novērtēti pārvērtētajās summās, izmantojot likuma 33. pantā doto iespēju, tad, piemērojot likuma 52. panta otrās daļas prasības, sabiedrība finanšu pārskata pielikumā ietver tabulu, kurā sniedz minētajā likuma normā noteiktās ziņas par bilances posteņa "Ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas rezerve" izmaiņām pārskata gadā. Šajā tabulā sadalījumā pa pārvērtēto pamatlīdzekļu posteņiem norāda arī to, kāda šo posteņu vērtība būtu norādīta bilancē, ja attiecīgais postenis nebūtu pārvērtēts."

7. Papildināt 5.6. apakšnodaļu ar 105.1 un 105.2 punktu šādā redakcijā:

"105.1 Paskaidrojot pārvērtētajiem pamatlīdzekļiem piemēroto nodokļu aplikšanas kārtību, sabiedrība finanšu pārskata pielikumā norāda, ka atbilstoši likuma "Par uzņēmumu ienākumu nodokli" 6. panta piektajai daļai, nosakot ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamo ienākumu, neņem vērā bilances un ārpusbilances posteņu pārvērtēšanas (izņemot aktīvu pārvērtēšanu sakarā ar ārvalstu valūtas kursa maiņu) rezultātus.

105.2 Sabiedrība var izvēlēties katra pārvērtētā pamatlīdzekļu posteņa ietvaros sniegt šo noteikumu 105. punktā minētās ziņas arī par katru pārvērtēto pamatlīdzekļu uzskaites grupu. Šādā gadījumā finanšu pārskata pielikumā norāda arī minētās uzskaites grupas novērtēšanas datumu vai laikposmu (ja visa pamatlīdzekļu grupa tiek pārvērtēta pakāpeniski pārskata gada laikā)."

8. Svītrot 106.5. apakšpunktā vārdus "kā arī dekoratīvo un augļu koku un krūmu stādījumi stādaudzētavās".

9. Svītrot 111. punktu.

10. Izteikt 163. punkta pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Bilances postenī "Uzkrātās saistības" norāda skaidri zināmās saistību summas pret preču piegādātājiem un pakalpojumu sniedzējiem par pārskata gadā saņemtajām precēm vai pakalpojumiem, par kuriem piegādes, pirkuma vai līguma nosacījumu vai citu iemeslu dēļ bilances datumā vēl nav saņemts maksāšanai paredzēts attiecīgs attaisnojuma dokuments (rēķins)."

11. Svītrot 276.2. apakšpunktā vārdus "Uz likvidējamās sabiedrības finanšu pārskatu attiecas likumā noteiktā finanšu pārskata sagatavošanas kārtība, ciktāl to var attiecināt uz tādu sabiedrību, kura neatbilst darbības turpināšanas principam, kā arī likumā noteiktā finanšu pārskata pārbaudes, iesniegšanas un publicēšanas kārtība."

12. Papildināt 13.1. apakšnodaļu ar 277.1 punktu šādā redakcijā:

"277.1 Likvidācijas sākuma finanšu pārskatu un likvidācijas slēguma finanšu pārskatu paraksta, attiecīgi piemērojot likuma 95. panta pirmās daļas prasības."

13. Svītrot 287. punktā vārdus "attiecīgi likvidācijas sākuma finanšu pārskata vai".

14. Aizstāt 288. punktā vārdus "Likvidācijas sākuma finanšu pārskata vai likvidējamās" ar vārdu "Likvidējamās".

15. Papildināt 14. nodaļu ar 302.1 punktu šādā redakcijā:

"302.1 Starpperiodu pārskatu paraksta, attiecīgi piemērojot likuma 95. panta pirmās daļas prasības."

16. Papildināt 15. nodaļu ar 305.1, 305.2, 305.3 un 305.4 punktu šādā redakcijā:

"305.1 Sabiedrība, kura līdz likuma spēkā stāšanās dienai bija izveidojusi pārvērtēšanas rezervi ieguldījuma īpašumiem vai bioloģiskajiem aktīviem, uzsākot likuma piemērošanu, minēto pārvērtēšanas rezervi iekļauj ieņēmumos pārskata gada peļņas vai zaudējuma aprēķinā vai iepriekšējo gadu nesadalītajā peļņā, nelabojot iepriekšējā gada bilances atlikumus. 

305.2 Ja sabiedrība, uzsākot likuma piemērošanu, pārtrauc bilancē norādīt citu aktīva vai pasīva posteni (piemēram, bilances pasīva posteni "Atliktā nodokļa saistības"), tā attiecīgo posteni pārklasificē pārskata gadā, ņemot vērā šajā postenī norādītās summas saimniecisko saturu un būtību (piemēram, atliktā nodokļa saistību atlikuma summu pārklasificē par iepriekšējo gadu nesadalīto peļņu, nelabojot iepriekšējā gada bilances atlikumus).

305.3 Ja sabiedrība, piemērojot likuma 34. panta pirmo daļu, uz pārvērtēto pamatlīdzekli attiecināmu pārvērtēšanas rezervi turpmāk samazina vienlaikus ar šā pamatlīdzekļa ikgadējā nolietojuma aprēķināšanu, tad tā var minētās rezerves atlikumu samazināt, to pakāpeniski iekļaujot ieņēmumos peļņas vai zaudējumu aprēķinā šā pamatlīdzekļa atlikušajā lietderīgās lietošanas laikā.

305.4 Par šajā nodaļā minēto posteņu pārklasifikāciju sniedz detalizētu informāciju finanšu pārskata pielikumā."

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumos Nr. 775 "Gada pārskatu un konsolidēto .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 43Pieņemts: 24.01.2017.Stājas spēkā: 27.01.2017.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 21, 26.01.2017. OP numurs: 2017/21.8
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
288288
27.01.2017
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"