Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.176

Rīgā 2015.gada 3.novembrī (prot. Nr.63, 13.§)

Grozījumi Rīgas domes 2013.gada 23.jūlija saistošajos noteikumos Nr.6 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites saistošie noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Ģeotelpiskās informācijas likuma
13.panta sesto daļu un 26.panta trešo daļu

Izdarīt Rīgas domes 2013.gada 23.jūlija saistošajos noteikumos Nr.6 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites saistošie noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2013, Nr.172) šādus grozījumus:

1. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Mērnieks vai komersants topogrāfisko plānu vai izpildmērījuma plānu mērogā 1:500 iesniedz pārbaudei un reģistrācijai topogrāfiskās informācijas datubāzē digitālā vektordatu formā "Bentley Systems" datorizētās projektēšanas (DGN) datņu formātā vai "Autodesk" datorizētās projektēšanas (DWG) datņu formātā. Mērnieks vai komersants iesniedz topogrāfisko plānu, izmantojot e-pakalpojumu vai nosūtot topogrāfisko plānu un iesniegumu uz elektroniskā pasta adresi geo@riga.lv, bet izpildmērījuma plānu un elektroniski parakstītu iesniegumu iesniedz, nosūtot uz elektroniskā pasta adresi buvvalde@riga.lv."

2. Aizstāt 6.punktā vārdus "akceptētā būvprojekta" ar vārdiem "būvniecības dokumentācijas" un vārdus "akceptēto būvprojektu vai saskaņoto tehnisko shēmu" ar vārdiem "izstrādāto būvniecības dokumentāciju".

3. Aizstāt 7.7.apakšpunktā vārdus "SIA "Rīgas radiotranslācija"" ar vārdiem "SIA "Baltcom"".

4. Aizstāt 11.punktā vārdus "akceptētajam būvprojektam vai saskaņotajai tehniskajai shēmai" ar vārdiem "būvniecības dokumentācijai".

5. Papildināt saistošos noteikumus ar 12.1punktu šādā redakcijā:

"12.1 Šo saistošo noteikumu 12.1.apakšpunktā minēto informāciju ir tiesīgs iesniegt arī mērnieks vai komersants."

6. Izteikt 13.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja iesniegts iesniegums sagatavot inženiertīklu situācijas plānu, Pilsētas attīstības departaments šo plānu sagatavo gadījumā, ja pieprasījumā norādītajai teritorijai izgatavots topogrāfiskais plāns, attiecīgā topogrāfiskā informācija iekļauta topogrāfiskās informācijas datubāzē un tā nav vecāka par pieciem gadiem."

7. Papildināt saistošos noteikumus ar 14.1punktu šādā redakcijā:

"14.1 Ja mērnieks vai komersants būvniecības laikā konstatē, ka apvidū esošā situācija neatbilst topogrāfiskajā plānā attēlotajai situācijai, un neatbilstības ir konstatētas topogrāfiskā plāna derīguma laikā:

14.1 1. mērnieks vai komersants iesniedz Pilsētas attīstības departamentā informāciju DGN datņu formātā par konstatētajām neatbilstībām ar lūgumu veikt topogrāfiskās informācijas pārbaudi un reģistrēt izmaiņas topogrāfiskās informācijas datubāzē;

14.1 2. Pilsētas attīstības departaments 10 darba dienu laikā no iesnieguma un topogrāfiskās informācijas saņemšanas dienas pārbauda un reģistrē topogrāfisko informāciju topogrāfiskās informācijas datubāzē, informējot par to iesniedzēju, attiecīgo inženierkomunikāciju turētāju vai turētājus, kuru komunikāciju novietojumā konstatētas neatbilstības topogrāfiskajā plānā saskaņotajai informācijai, mērnieku vai komersantu, kurš izgatavojis topogrāfisko plānu, un Būvvaldi. Pakalpojums tiek sniegts bez maksas.

14.1 3. topogrāfiskā plāna derīguma termiņš netiek mainīts vai pagarināts."

8. Izteikt 20.punktu šādā redakcijā:

"20. Ja uzmērāmā teritorija ietilpst kādā no saistošo noteikumu 1.pielikumā minētajām Pašvaldības teritorijas kategorijām, pakalpojuma cenu aprēķina, 2.pielikumā esošā cenrāža 1.punktā noteiktajai cenai piemērojot Pašvaldības teritorijas kategorijai atbilstošu koeficientu:

20.1. I.kategorijai - koeficientu 0,7;

20.2. II.kategorijai - koeficientu 1,0;

20.3. III.kategorijai - koeficientu 1,4."

9. Papildināt saistošos noteikumus ar 20.1, 20.2 un 20.3punktu šādā redakcijā:

"20.1 Ja uzmērāmā teritorija ietilpst dažādās saistošo noteikumu 1.pielikumā minētajās Pašvaldības teritorijas kategorijās, pakalpojuma cenu aprēķina, saistošo noteikumu 2.pielikumā esošā cenrāža 1.punktā noteiktajai cenai piemērojot to koeficientu, kurš attiecināms uz uzmērāmās teritorijas procentuāli lielāko daļu.

"20.2 Pašvaldības teritorijas kategoriju robežas LKS-92 koordinātu sistēmā DGN datņu formātā ir publicētas Pilsētas attīstības departamenta mājaslapā www.rdpad.lv.

"20.3 Gadījumos, kad topogrāfiskā plāna derīguma laikā līdz būvdarbu uzsākšanai ir konstatēts, ka apvidū esošā virszemes situācija neatbilst reģistrētajā topogrāfiskajā plānā attēlotajai situācijai, mērnieks vai komersants iesniedz Pilsētas attīstības departamentam iesniegumu par jau reģistrēta topogrāfiskā plāna aktualizāciju. Aktualizētā topogrāfiskā plāna pārbaude un reģistrācija tiek veikta 10 darba dienu laikā no iesnieguma un topogrāfiskā plāna saņemšanas dienas. Topogrāfiskā plāna derīguma termiņš netiek mainīts."

10. Aizstāt 21.punktā vārdu "trīs" ar vārdu "piecu".

11. Izteikt 1.pielikumu šādā redakcijā:

"1.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 23.jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr.6

Rīgas pilsētas pašvaldības teritorijas kategorijas

 

12. Izteikt 2.pielikumu šādā redakcijā:

"2.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 23.jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr.6

Cenrādis par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas pārbaudi, reģistrāciju, sagatavošanu un izsniegšanu

Nr.
p.k.
Pakalpojuma veids Mērvienība Cena,
EUR*
1. Topogrāfiskā plāna pārbaude un reģistrācija topogrāfiskās informācijas datubāzē:
1.1. platībā līdz 0,3 hektāriem (ieskaitot) 1 objekts 26,00
1.2. platībā, kas pārsniedz 0,3 hektārus, līdz
0,5 hektāriem (ieskaitot)
1 objekts 37,00
1.3. platībā, kas pārsniedz 0,5 hektārus, līdz
1 hektāram (ieskaitot)
1 objekts 51,00
1.4. par katru hektāru virs 1 hektāra 1 hektārs 48,00
2. Inženiertīklu situācijas plāna izsniegšana 1 zemesgabals (līdz 1 hektāram) 32,00
par katru nākamo hektāru 7,00
3. Izpildmērījuma plāna pārbaude 1 objekts** 25,61
4. Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas sagatavošana un izsniegšana no topogrāfiskās informācijas datubāzes 1 planšete
(25 ha,
M 1:1 000)
2,00
5. Aktualizētās augstas detalizācijas virszemes topogrāfiskās informācijas pārbaude un reģistrācija topogrāfiskās informācijas datubāzē topogrāfiskā plāna derīguma laikā 1 objekts 13,00

* Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 3.panta astoto daļu pievienotās vērtības nodokli nepiemēro.

** Objekts - izpildmērījuma plāns, kurā attēlota viena inženierkomunikācija vai ēka normatīvajos aktos noteiktajā kartībā izstrādātās būvniecības dokumentācijas paredzētajā apjomā, kas ir noformēts kā viena pakalpojuma pieprasījums (elektroniskajā versijā tas ir noformēts vienā datnē, kur rakstlaukumos ievērota vienota lappušu numerācija, ir viens pasūtītājs un viens pakalpojuma pieprasījuma nosaukums)."

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs


 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2015.gada 3.novembra saistošajiem noteikumiem Nr.176 "Grozījumi Rīgas domes 2013.gada 23.jūlija saistošajos noteikumos Nr.6 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites saistošie noteikumi""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Rīgas domes 2013.gada 23.jūlija saistošajos noteikumos Nr.6 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites saistošie noteikumi"":

- tiek mainīti un papildināti pakalpojuma cenas aprēķināšanas nosacījumi;

- mainīta cena pakalpojumam "Inženiertīklu situācijas plāna izsniegšana" un mērvienība un cena pakalpojumam "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas sagatavošana un izsniegšana no topogrāfiskās informācijas datubāzes";

- noteikta maksa par virszemes topogrāfiskās informācijas aktualizāciju topogrāfiskā plāna derīguma termiņa laikā;

- noteikta kārtība, kādā reģistrē izmaiņas augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas datubāzē, gadījumā, ja būvdarbu laikā tiek konstatētas neatbilstības apvidū esošajā situācijā un topogrāfiskajā plānā attēlotajā situācijā;

- mainīts termiņš paātrinātai pakalpojumu izpildei;

- veiktas izmaiņas inženierkomunikāciju turētāju sarakstā, ar kuriem pirms topogrāfiskā plāna iesniegšanas pārbaudei ir obligāti jāsaskaņo topogrāfiskais plāns;

- mainīta inženiertīklu situācijas plāna izgatavošanai nepieciešamās informācijas aktualitāte;

- veikti citi nepieciešamie labojumi, kas saistīti ar jaunā Būvniecības likuma un speciālo noteikumu spēkā stāšanos, kā arī precizēti saistošajos noteikumos lietotie termini.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

2.1. Spēkā esošo saistošo noteikumu redakcija paredz aprēķināt cenu pakalpojumam "Topogrāfiskā plāna pārbaude un reģistrācija topogrāfiskās informācijas datubāzē" atbilstoši teritorijas platībai, par kuru ir sagatavots topogrāfiskais plāns, nosakot paaugstinātu maksu gadījumā, ja uzmērāmā teritorija atrodas saistošo noteikumu 1.pielikumā noteiktajā teritorijā.

Grozījumi saistošajos noteikumos paredz sadalīt pašvaldības teritoriju trīs kategorijās un pakalpojuma cenu aprēķinā izmantot kategorijai atbilstošu koeficientu. Pakalpojuma cena tiek noteikta atbilstoši platībai, piemērojot koeficientu atkarībā no uzmērāmās teritorijas atrašanās vietas. Pašvaldības teritorijas sadalījums kategorijās ir ietverts saistošo noteikumu 1.pielikumā. Pašvaldības teritorijas kategorijas izveidotas un koeficienti noteikti, izvērtējot konkrētās pašvaldības teritorijas daļas apbūves intensitāti, komunikāciju skaitu un blīvumu, kā arī topogrāfisko plānu pārbaudei veltīto laiku. Piemērojot koeficientus, tiks veicināta godīga un līdzsvarota cenu aprēķināšana topogrāfisko plānu pārbaudes pakalpojumam.

2.2. Grozījumi saistošajos noteikumos paredz aizstāt pakalpojuma "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas sagatavošana un izsniegšana no topogrāfiskās informācijas datubāzes" mērvienību "1 hektārs" ar mērvienību "1 planšete", jo topogrāfiskā informācija pašvaldības augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas datubāzē tiek uzturēta nevis pa kadastra grupām, bet planšetēs. Izsniedzot augstas detalizācijas topogrāfisko informāciju planšetēs, tiks samazināts administratīvais slogs, jo nebūs nepieciešams no planšetēs ietvertās teritorijas atlasīt konkrēto teritoriju hektāros, lai izsniegtu to klientam. Tāpēc arī pakalpojuma cena tiek samazināta no EUR 2,85 uz EUR 2,00.

2.3. Grozījumi paredz noapaļot pakalpojuma "Inženiertīklu situācijas plāna izsniegšana" cenu no EUR 31,30 uz EUR 32,00 un no EUR 7,11 uz EUR 7,00, lai atvieglotu izrakstīto rēķinu administrēšanu.

2.4. Pakalpojumu cenrādis tiek papildināts ar jaunu pakalpojumu "Aktualizētās augstas detalizācijas virszemes topogrāfiskās informācijas pārbaude un reģistrācija topogrāfiskās informācijas datubāzē topogrāfiskā plāna derīguma laikā", kuram noteikta cena - par 1 objektu EUR 13,00. Pakalpojums izstrādāts gadījumiem, kad topogrāfiskā plāna derīguma termiņā līdz būvdarbu uzsākšanai ir jāaktualizē jau augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas datubāzē reģistrētā virszemes topogrāfiskā informācija, proti, veicot uzmērīšanu, ir pieļautas kļūdas vai ir izveidoti jauni virszemes elementi, kurus ir būtiski atspoguļot topogrāfiskajā plānā, lai varētu veikt kvalitatīvu projektēšanu un attiecīgi arī būvniecību. Iesniedzot aktualizēto informāciju, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments (turpmāk - Departaments) pilnībā veic iesniegtā topogrāfiskā plāna pārbaudi, lai konstatētu, vai nav veiktas citas (neminētas) izmaiņas topogrāfiskajā plānā. Pakalpojuma rezultātā augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas datubāzē tiek reģistrētas izmaiņas, izsniegts aktualizēts topogrāfiskais plāns, nemainot tā derīguma termiņu.

2.5. Saistošo noteikumu grozījumos tiek paredzēta kārtība, kādā Departamentā iesniedzama informācija gadījumos, ja būvdarbu laikā apvidū tiek konstatētas neatbilstības topogrāfiskajā plānā attēlotajai situācijai, galvenokārt, ja neatbilstības ir apakšzemes inženierkomunikācijās. Ņemot vērā to, ka būvdarbu laikā bieži tiek konstatēts, ka inženierkomunikāciju novietojums apvidū neatbilst topogrāfiskajā plānā attēlotajai situācijai, un daudzos gadījumos neatbilstību dēļ projekta pasūtītājam nākas veikt izmaiņas projektā, ir būtiski, ka apvidū konstatētā situācija tiek uzmērīta, iesniegta pārbaudei un reģistrēšanai augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas datubāzē, lai pēc tam varētu tikt izgatavota aktualizēta būvniecības dokumentācija izmaiņu veikšanai projektā.

2.6. Spēkā esošo saistošo noteikumu 21.punkta redakcija paredz pēc mērnieka vai komersanta lūguma izpildīt darbus paātrināti, t.i., 3 darba dienu laikā. Grozījumi paredz mainīt paātrinātās kārtības darbu izpildes termiņu no 3 darba dienām uz 5 darba dienām, jo šāds termiņš pakalpojumu izpildei paātrinātā kārtībā, īpaši gadījumos, kad vienlaicīgi ir vairāki pieprasījumi, ir reāls un neietekmē pakalpojumu izpildi vispārējā kartībā. Pretējā gadījumā Departamentam ir pilnībā jāatsaka paātrināta darbu izpilde, kas atsevišķās situācijās var būt pasūtītājam būtiska.

2.7. Grozījumi saistošajos noteikumos paredz veikt izmaiņas inženierkomunikāciju turētāju sarakstā, ar kuriem obligāti Rīgas pilsētas teritorijā ir saskaņojams topogrāfiskais plāns. Pamatojoties uz SIA "Baltcom TV" un SIA "Rīgas radiotranslācija" 17.09.2015. iesniegumu "Par SIA "Rīgas radiotranslācija" funkciju pārņemšanu-nodošanu (Departamentā reģistrēts 22.09.2015. ar Nr.DA-15-7742-sd), kurā minēts, ka SIA "Baltcom TV" plāno pievienot SIA "Rīgas radiotranslācija", pārņemot SIA "Rīgas radiotranslācija" funkcijas, t.sk. arī inženierkomunikāciju saskaņošanas pienākumu, saistošajos noteikumos ir veiktas izmaiņas, aizstājot inženierkomunikāciju turētāju sarakstā (saistošo noteikumu 7.punkts) SIA "Rīgas radiotranslācija" ar SIA "Baltcom". Saskaņā ar 24.04.2012. Ministru kabineta noteikumu Nr.281 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas un tās centrālās datubāzes noteikumi" 69.punktu vietējā pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka tos inženierkomunikāciju turētājus, ar kuriem obligāti nepieciešams saskaņot visus topogrāfiskos plānus, kas izstrādāti attiecīgās pašvaldības teritorijā.

2.8. Ar grozījumiem tiek mainīts inženiertīklu situācijas plāna (turpmāk - ISP) izgatavošanai izmantojamās informācijas vecums, proti, tiek noteikts, ka tā nedrīkst būt vecāka par pieciem gadiem. Inženiertīklu situācijas plānus izmanto gadījumos, kad tiek būvētas pirmās grupas inženierbūves, kā arī noteikta veida labiekārtošanas elementi. Šādu pieļaujamo informācijas vecumu ir noteikusi arī Rīgas pilsētas būvvalde (23.09.2014. dienesta vēstule Nr.BV-14-1964-dv), kas pieņem lēmumus būvniecības procesā.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Ir iespējams neliels ieņēmumu samazinājums no pakalpojuma "Topogrāfisko plānu pārbaude un reģistrācija topogrāfiskās informācijas datubāzē", jo pakalpojuma cenai tiks piemēroti koeficienti, ņemot vērā uzmērāmās teritorijas atrašanos konkrētajā kategorijā. Rezultātā samazināsies pakalpojuma cena topogrāfisko plānu pārbaudei lielām teritorijām ar zemāku apbūves intensitāti un mazāku komunikāciju blīvumu. Vienlaicīgi nedaudz tiks paaugstināta maksa par topogrāfisko plānu pārbaudi, reģistrāciju, ja teritorija atradīsies kategorijā ar augstāku apbūves intensitāti un lielāku komunikāciju blīvumu. Izvērtējot 2013.gadā pārbaudīto topogrāfisko plānu apjomu un teritoriju atbilstību ieviešamajām kategorijām, ieņēmumu samazinājums varētu būt līdz 3% (piemērojot 2013.gadā pārbaudītajiem topogrāfiskajiem plāniem plānoto sadalījumu kategorijās). Tomēr, ņemot vērā to, ka pakalpojumi, kurus skar izmaiņas, ir cieši saistīti ar pilsētas attīstības un būvniecības procesu intensitāti, prognozes ir balstītas tikai uz līdzšinējās situācijas analīzi. Ja būvniecības apjomi pieaugs, pieaugs arī ieņēmumi no pakalpojumiem. Savukārt, ja samazināsies būvniecības apjomi, samazināsies arī ieņēmumi no pakalpojumiem. Kopumā būtisku ietekmi uz pašvaldības budžetu pakalpojumu aprēķināšanas nosacījumu maiņa neatstās.

Ieviešot pakalpojumā "Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas sagatavošana un izsniegšana no topogrāfiskās informācijas datubāzes" mērvienību "1 planšete" nevis "1 ha", cena par pakalpojumu vairs netiks dalīta proporcionāli pieprasītajai platībai, kā tas ir šobrīd. Neatkarīgi no pieprasītā teritorijas lieluma, cena būs EUR 2,00. Atsevišķos gadījumos vienam objektam varētu būt nepieciešamas vairākas planšetes, kas nozīmē, ka pakalpojuma cena būs lielāka, tāpēc pakalpojuma cenas samazinājums no EUR 2,85 uz EUR 2,00 neradīs būtisku negatīvu ietekmi uz pašvaldības budžetu.

Cenas noapaļošana pakalpojumam ISP izsniegšanai no EUR 31,30 uz EUR 32,00 un no EUR 7,11 uz EUR 7,00 neradīs būtisku negatīvu ietekmi uz pašvaldības budžetu.

Jauna pakalpojuma "Aktualizētās augstas detalizācijas virszemes topogrāfiskās informācijas pārbaude un reģistrācija topogrāfiskās informācijas datubāzē topogrāfiskā plāna derīguma laikā" ieviešana varētu nedaudz līdzsvarot ieņēmumu samazinājumu. Līdz šim nebija šāda pakalpojuma un kārtības, kas ļautu aktualizēt jau pārbaudītus un reģistrētus topogrāfiskos plānus. Ja tiks piedāvāta iespēja un noteikta kārtība topogrāfisko plānu aktualizācijai, tad, ņemot vērā līdzšinējo pieprasījumu, ir prognozējami ieņēmumi no šāda pakalpojuma.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Būtiska negatīva ietekme uz uzņēmējdarbības vidi nav paredzēta. Ietekme drīzāk varētu būt pozitīva, jo tiek piedāvāts risinājums topogrāfisko plānu aktualizācijai gan pirms būvdarbiem, gan būvdarbu laikā.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Izsniedzot augstas detalizācijas topogrāfisko informāciju planšetēs, tiks samazināts administratīvais slogs, jo nebūs nepieciešams no planšetēs ietvertās teritorijas atlasīt konkrēto teritoriju hektāros, lai izsniegtu klientiem. Noapaļojot cenas, tiks samazināta neprecizitātes iespēja, gan izrakstot rēķinus, gan klientiem veicot maksājumus.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Notika komunikācija ar mērķauditoriju - mērniekiem un komersantiem, kas nodarbina vismaz vienu mērnieku, individuālajiem komersantiem, kuri ir mērnieki vai nodarbina vismaz vienu mērnieku, kā arī inženierkomunikāciju turētājiem.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas domes 2013.gada 23.jūlija saistošajos noteikumos Nr.6 "Augstas detalizācijas topogrāfiskās .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 176Pieņemts: 03.11.2015.Stājas spēkā: 26.11.2015.Zaudē spēku: 30.01.2020.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 231, 25.11.2015. OP numurs: 2015/231.7
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
278040
26.11.2015
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"