Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.698

Rīgā 2014.gada 10.novembrī (prot. Nr.61 14.§)
Noteikumi par pabalstu par asistenta izmantošanu personām ar I grupas redzes invaliditāti
Izdoti saskaņā ar Invaliditātes likuma
12.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā personām ar I grupas redzes invaliditāti, kuras nesaņem Invaliditātes likumā noteikto asistenta pakalpojumu pašvaldībā vai valsts pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, piešķir pabalstu par asistenta izmantošanu (turpmāk – pabalsts), un tā apmēru.

2. Pabalsta apmērs ir 17,07 euro nedēļā (par 10 stundām nedēļā).

3. Pabalsta apmēru pārskata pēc labklājības ministra ierosinājuma atbilstoši valsts budžeta iespējām, kā arī izvērtējot ekonomisko situāciju valstī.

4. Lai saņemtu pabalstu, tā pieprasītājs jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā iesniedz rakstisku iesniegumu. Iesniegumu iesniedz personīgi, elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu un apriti vai nosūta pa pastu.

5. Iesniegumā par pabalsta piešķiršanu (var izmantot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā internetā (www.vsaa.lv) ievietoto veidlapu) norāda:

5.1. pabalsta pieprasītāja:

5.1.1. vārdu un uzvārdu;

5.1.2. personas kodu;

5.1.3. tālruņa numuru, elektroniskā pasta adresi vai citu saziņas veidu;

5.1.4. kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas konta numuru (21 zīme), kurā pārskaitāms pabalsts;

5.2. pieprasītā pabalsta veidu (pabalsts par asistenta izmantošanu personai ar I grupas redzes invaliditāti);

5.3. informāciju, vai pabalsta pieprasītājs saņem asistenta pakalpojumu pašvaldībā vai asistenta pakalpojumu Eiropas Savienības politiku instrumentu ietvaros.

6. Pabalsta pieprasītājs ar parakstu apliecina, ka šo noteikumu 5. punktā minētajā iesniegumā sniegtā informācija ir patiesa, un piekrīt, ka valsts un pašvaldību datubāzēs tiek apstrādāti personas dati pabalsta piešķiršanai un saņemšanai.

7. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija ne retāk kā reizi nedēļā elektroniski iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā informāciju par personām ar I grupas redzes invaliditāti. Ja nav iespējams informāciju iesniegt elektroniski, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija to iesniedz papīra formā.

8. Iesniegumu par pabalsta piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izskata un lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt pabalstu pieņem mēneša laikā pēc dokumentu saņemšanas.

9. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt pabalstu:

9.1. ja persona neatbilst pabalsta piešķiršanas nosacījumiem, kas noteikti Invaliditātes likuma 12. panta pirmās daļas 2. punktā un šajos noteikumos;

9.2. ja pabalsta pieprasītājs iesniegumā par pabalsta piešķiršanu sniedzis nepatiesas ziņas.

10. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai pamatotu atteikumu piešķirt pabalstu, ja nav ievērotas šajos noteikumos noteiktās prasības, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa pabalsta pieprasītājam paziņo rakstiski un norāda lēmuma apstrīdēšanas vai pārsūdzēšanas kārtību.

11. Pabalstu piešķir ar dienu, kad pabalsta pieprasītājs iesniedzis iesniegumu.

12. Pabalstu piešķir uz termiņu, uz kādu personai noteikta I grupas redzes invaliditāte.

13. Pabalstu sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc pabalsta piešķiršanas dienas un to izmaksā reizi mēnesī par iepriekšējo mēnesi.

14. Pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra bez maksas pārskaita pabalsta saņēmēja kontā.

15. Pabalsta saņēmējs vai tā pārstāvis piecu darbdienu laikā informē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru par:

15.1. pabalsta saņēmēja ievietošanu stacionārajā ārstniecības iestādē stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai vai valsts, pašvaldības vai privātajā ilgstošas sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas institūcijā, vai ieslodzījuma vietā;

15.2. citiem apstākļiem, kas var būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai.

16. Pabalsta izmaksu pārtrauc:

16.1. uz laiku, kamēr pabalsta saņēmējs ievietots stacionārajā ārstniecības iestādē stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai vai valsts, pašvaldības vai privātajā ilgstošas sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas institūcijā, vai ieslodzījuma vietā;

16.2. ja pabalsta saņēmējs izbrauc no Latvijas Republikas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī;

16.3. ja pabalsta saņēmējs labprātīgi atsakās no turpmākas pabalsta saņemšanas.

17. Šo noteikumu 16.1. apakšpunktā minēto informāciju 10 darbdienu laikā pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pieprasījuma sniedz:

17.1. Sociālās integrācijas valsts aģentūra – par pabalsta saņēmējiem, kuri ievietoti valsts, pašvaldības vai privātajā ilgstošas sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas institūcijā;

17.2. Nacionālais veselības dienests – par pabalsta saņēmējiem, kuri nepārtraukti vismaz septiņas dienas atradušies stacionārajā ārstniecības iestādē valsts apmaksāto stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai, ja Nacionālā veselības dienesta rīcībā ir šāda informācija;

17.3. Ieslodzījuma vietu pārvalde – par pabalsta saņēmējiem, kuri atrodas ieslodzījuma vietā.

18. Pēc pašvaldību sociālo dienestu pieprasījuma Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra sniedz ziņas par pabalstu saņēmējiem un piešķirtajām stundām nedēļā.

19. Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vainas dēļ pabalsta saņēmējam piešķirtais pabalsts nav izmaksāts noteiktajā termiņā, attiecīgo pabalsta summu izmaksā bez termiņa ierobežojuma.

20. Pabalsta saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemto pabalsta summu pabalsta saņēmējs atmaksā labprātīgi vai to ietur no tiem valsts sociālajiem pabalstiem un valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, kas pabalsta saņēmējam izmaksājami nākamajos mēnešos un no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus.

21. Ja pabalsta saņēmējs nepamatoti saņemto pabalstu neatmaksā labprātīgi vai valsts sociālo pabalstu izmaksu un valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu pārtrauc, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 27.1 pantā noteiktajā kārtībā.

22. Piešķirto pabalstu, kuru pabalsta saņēmējs nav saņēmis laikā, izmaksā par pagājušo laiku, bet ne vairāk kā par iepriekšējiem 12 mēnešiem no nesaņemtā pabalsta pieprasīšanas dienas.

23. Lai saņemtu aprēķināto, bet pabalsta saņēmēja nāves dēļ nesaņemto pabalstu, tā pieprasītājs (mirušā pabalsta saņēmēja laulātais vai pirmās vai otrās pakāpes radinieks) jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā iesniedz rakstisku iesniegumu (var izmantot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā (www.vsaa.lv) ievietoto veidlapu). Iesniegumā norāda šādas ziņas:

23.1. pabalsta pieprasītāja vārds un uzvārds;

23.2. pabalsta pieprasītāja personas kods;

23.3. pabalsta pieprasītāja tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese vai cits saziņas veids;

23.4. pabalsta pieprasītāja kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas konta numurs (21 zīme);

23.5. mirušā pabalsta saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods un miršanas datums.

24. Pabalsta pieprasītājs ar parakstu apliecina, ka šo noteikumu 23. punktā minētajā iesniegumā sniegtā informācija ir patiesa.

25. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmumu par pabalsta piešķiršanu, aprēķināšanu, izmaksu vai par atteikumu to piešķirt var apstrīdēt mēneša laikā no attiecīgā lēmuma spēkā stāšanās dienas, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras direktoram. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras direktora lēmumu var pārsūdzēt tiesā mēneša laikā no direktora lēmuma spēkā stāšanās dienas.

26. Pabalsta saņēmējam, kuram pabalsts līdz 2014. gada 31. decembrim izmaksāts no Eiropas Savienības politiku instrumentu līdzekļiem, no 2015. gada 1. janvāra pabalstu izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz attiecīgo Nodarbinātības valsts aģentūras lēmumu par pabalsta piešķiršanu.

27. Noteikumi stājas spēkā 2015. gada 1. janvārī.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Labklājības ministrs Uldis Augulis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par pabalstu par asistenta izmantošanu personām ar I grupas redzes invaliditāti Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 698Pieņemts: 10.11.2014.Stājas spēkā: 01.01.2015.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 227, 14.11.2014. OP numurs: 2014/227.3
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
270262
01.01.2015
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"