Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr.1460

Rīgā 2013.gada 10.decembrī (prot. Nr.66 89.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 19.marta noteikumos Nr.129 "Prasības darbībām ar radioaktīvajiem atkritumiem un ar tiem saistītajiem materiāliem"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par radiācijas drošību un kodoldrošību"
27.panta trešo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2002.gada 19.marta noteikumos Nr.129 "Prasības darbībām ar radioaktīvajiem atkritumiem un ar tiem saistītajiem materiāliem" (Latvijas Vēstnesis, 2002, 51.nr.; 2004, 69.nr.; 2009, 50.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt noteikumu tekstā vārdus "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas vai pārvaldības uzņēmums" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas vai pārvaldības objekts" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt 2.punktā vārdus "par darbībām ar jonizējošā starojuma avotiem, kurām nav nepieciešama speciālā atļauja (licence) vai atļauja" ar vārdiem "par darbību ar jonizējošā starojuma avotiem licencēšanas kārtību".

3. Papildināt noteikumus ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

"2.1 Noteikumu prasības neattiecas uz derīgo izrakteņu ieguves atkritumiem, kuri var būt radioaktīvi un kuru apsaimniekošanas prasības ir noteiktas normatīvajos aktos par derīgo izrakteņu ieguves atkritumu apsaimniekošanas kārtību."

4. Papildināt I nodaļu ar 7.1 punktu šādā redakcijā:

"7.1 Radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanas darbībām, kuras veic pirms radioaktīvo atkritumu apglabāšanas, drošības novērtējumu veic pirms iesnieguma iesniegšanas speciālās atļaujas (licences) saņemšanai. Operators, veicot drošības novērtējumu, ievēro šajos noteikumos noteiktās prasības, kā arī Starptautiskās atomenerģijas aģentūras rekomendācijas par drošības novērtējumu, kuras Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs ievieto Valsts vides dienesta tīmekļa vietnē."

5. Izteikt 8.2.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.2.1. radioaktīvie atkritumi nokļūst pie radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta vai radioaktīvo atkritumu pārvaldības objekta operatora;".

6. Aizstāt 10.6.apakšpunktā vārdus "iestāde vai uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kurai" ar vārdiem "komersants, kuram".

7. Aizstāt 11.punktā vārdus "Radiācijas drošības centram" ar vārdiem "Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centram".

8. Aizstāt 17.1.7.apakšpunktā vārdus "uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukums" ar vārdu "firma".

9. Izteikt 31.5.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.5.1. ierīkota apglabāšanas vieta ģeoloģiski stabilās formācijās vismaz 100 m dziļumā no zemes virsmas (turpmāk - ģeoloģiskā glabātava);".

10. Aizstāt 33.punktā vārdus "radioaktīvo atkritumu pārvaldības vai apglabāšanas uzņēmuma" ar vārdiem "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta".

11. Svītrot 45.punktā vārdus "vai izgāztuvē".

12. Aizstāt 49., 50., 51. un 66.punktā vārdus "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas vai pārvaldības uzņēmums" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "radioaktīvo atkritumu pārvaldības objekts" (attiecīgā locījumā).

13. Aizstāt 68., 69. un 71.punktā vārdus "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas vai pārvaldības uzņēmums" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekts" (attiecīgā locījumā).

14. Aizstāt 76.punktā vārdus "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas vai pārvaldības uzņēmumā (uzņēmums tiek slēgts)" ar vārdiem "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objektā (objekts tiek slēgts)".

15. Papildināt VII nodaļu ar 77.1 un 77.2 punktu šādā redakcijā:

"77.1 Operators:

77.1 1. nodrošina tādus finanšu resursus un kompetentus darbiniekus, lai tiktu veikta droša radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta apsaimniekošana un tiktu ievērotas šajos noteikumos un citos normatīvajos aktos par radiācijas drošības jautājumiem noteiktās prasības;

77.1 2. radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta darbībā ievēro prasības, kas noteiktas kvalitātes nodrošināšanas programmā, kura izstrādāta atbilstoši normatīvajiem aktiem par aizsardzību pret jonizējošo starojumu;

77.1 3. vismaz reizi gadā pārskata kvalitātes nodrošināšanas programmu atbilstoši veiktajām darbībām un, ja nepieciešams, precizē to;

77.1 4. dokumentē visas darbības ar radioaktīvajiem atkritumiem, kā arī radioaktīvo atkritumu aktivitāti un tilpumu un uzglabā šo informāciju līdz valsts uzraudzības perioda beigām.

77.2 Centrs ne retāk kā reizi ceturksnī kontrolē radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta darbību."

16. Aizstāt 83.punktā vārdus "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas vai pārvaldības uzņēmumā" ar vārdiem "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objektā".

17. Izteikt 85.punktu šādā redakcijā:

"85. Radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta ilgtermiņa drošības novērtējumu veic gan pirms objekta izveides, gan arī jau esošajam objektam, lai pārbaudītu, vai tiek ievērotas drošības prasības, kā arī noteiktais cilvēku un vides aizsardzības līmenis."

18. Papildināt noteikumus ar 85.1, 85.2, 85.3 un 85.4 punktu šādā redakcijā:

"85.1 Radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta ilgtermiņa drošības novērtējumu operators veic:

85.1 1. pirms radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta izveides;

85.1 2. pirms grozījumu veikšanas speciālajā atļaujā (licencē) sakarā ar būtiskām izmaiņām radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta darbībā. Ja būtiskām izmaiņām radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta darbībā ir veikts ietekmes uz vidi novērtējums un no paredzētās darbības akcepta nav pagājuši 10 gadi, tad ilgtermiņa drošības novērtējumu atsevišķi var neveikt;

85.1 3. reizi 10 gados pirms iesnieguma iesniegšanas speciālās atļaujas (licences) saņemšanai objekta ekspluatācijai;

85.1 4. pirms radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta slēgšanas.

85.2 Operators mēnesi pirms ilgtermiņa drošības novērtējuma uzsākšanas informē sabiedrību par ilgtermiņa drošības novērtējumu, izņemot gadījumu, ja ilgtermiņa drošības novērtējumu veic vienlaikus ar objekta ietekmes uz vidi novērtējumu:

85.2 1. ievietojot operatora tīmekļa vietnē informāciju par ilgtermiņa drošības novērtējumu un norādot novērtējuma īstenotāju un plānoto izstrādes termiņu;

85.2 2. publicējot vismaz vienā pašvaldības izdotajā laikrakstā vai citā vietējā laikrakstā paziņojumu par ilgtermiņa drošības novērtējumu;

85.2 3. elektroniski iesniedzot centram un pašvaldībai, kuras teritorijā plānots vai atrodas radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekts, paziņojumu par ilgtermiņa drošības novērtējumu.

85.3 Operators, veicot radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta ilgtermiņa drošības novērtējumu, ievēro šajos noteikumos noteiktās prasības, kā arī Starptautiskās atomenerģijas aģentūras rekomendācijas par drošības novērtējumu, kuras Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs ievieto Valsts vides dienesta tīmekļa vietnē.

85.4 Ilgtermiņa drošības novērtējumu radioaktīvo atkritumu apglabāšanai pievirsmas glabātavā veic, analizējot 1000 gadu periodu, bet ģeoloģiskajā glabātavā - vismaz 10000 gadu periodu."

19. Aizstāt 89. un 90.punktā vārdus "radioaktīvo atkritumu pārvaldības vai apglabāšanas uzņēmuma" ar vārdiem "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta".

20. Papildināt IX nodaļu ar 96.1, 96.2, 96.3, 96.4, 96.5 un 96.6 punktu šādā redakcijā:

"96.1 Operators par ilgtermiņa drošības novērtējuma rezultātiem informē sabiedrību, izņemot gadījumu, ja ilgtermiņa drošības novērtējumu veic vienlaikus ar objekta ietekmes uz vidi novērtējumu:

96.1 1. ievietojot operatora tīmekļa vietnē paziņojumu par veikto ilgtermiņa drošības novērtējumu, kā arī ilgtermiņa drošības novērtējumu un tā kopsavilkumu;

96.1 2. publicējot vismaz vienā pašvaldības izdotajā laikrakstā vai citā vietējā laikrakstā paziņojumu par veikto ilgtermiņa drošības novērtējumu;

96.1 3. elektroniski iesniedzot centram un pašvaldībai, kuras teritorijā plānots vai atrodas radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekts, paziņojumu par veikto ilgtermiņa drošības novērtējumu ne vēlāk kā triju darbdienu laikā pēc paziņojuma publicēšanas, kā arī veikto ilgtermiņa drošības novērtējumu un tā kopsavilkumu.

96.2 Pašvaldība triju darbdienu laikā pēc paziņojuma saņemšanas par veikto ilgtermiņa drošības novērtējumu ievieto to savā tīmekļa vietnē.

96.3 Šo noteikumu 96.1 un 96.2 punktā minētajā paziņojumā par veikto ilgtermiņa drošības novērtējumu norāda šādu informāciju:

96.3 1. radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta nosaukums un plānotā vai esošā atrašanās vieta (adrese);

96.3 2. operators (juridiskās personas nosaukums un reģistrācijas numurs vai publiskās personas vai tās iestādes nosaukums), tā adrese, tālruņa numurs un tīmekļa vietne, kur ievietota informācija par ilgtermiņa drošības novērtējumu;

96.3 3. ilgtermiņa drošības novērtējuma veikšanas laiks;

96.3 4. laiks un vieta, kur sabiedrība var iegūt informāciju par veikto novērtējumu;

96.3 5. sabiedriskās informēšanas sanāksmes norises laiks un vieta.

96.4 Operators rīko sabiedrības informēšanas sanāksmi ne agrāk kā septiņas dienas pēc šo noteikumu 96.1 2.apakšpunktā minētā paziņojuma publicēšanas pašvaldības izdotajā laikrakstā vai citā vietējā laikrakstā.

96.5 Operators sagatavo sabiedrības informēšanas sanāksmei nepieciešamos apskates materiālus un dokumentu kopijas, kā arī nodrošina sanāksmes protokolēšanu. Sanāksmes protokolu pievieno ilgtermiņa drošības novērtējumam.

96.6 Operators 10 dienu laikā pēc sabiedrības informēšanas sanāksmes nosūta pašvaldībai ilgtermiņa drošības novērtējumu kopā ar pievienoto sanāksmes protokolu, kā arī operatora tīmekļa vietnē ievieto ilgtermiņa drošības novērtējumu, tā kopsavilkumu un sanāksmes protokolu."

21. Izteikt 97.punktu šādā redakcijā:

"97. Radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta slēgšana ir visu darbību pabeigšana pēc radioaktīvo atkritumu ievietošanas radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objektā, kas ietver arī pēdējos inženiertehniskos vai citus darbus, kuri nepieciešami, lai nodrošinātu drošu objektu ilgtermiņā."

22. Papildināt noteikumus ar 97.1 punktu šādā redakcijā:

"97.1 Pēc pievirsmas radioaktīvo atkritumu tvertņu piepildīšanas ar radioaktīvo atkritumu pakām veic radioaktīvo atkritumu konservēšanu. Radioaktīvo atkritumu konservēšanai ir šādi posmi:

97.1 1. pirmais posms sākas pirms tvertņu pārklāšanas ar grunts slāni un beidzas 30 gadus pēc tvertņu aizsargslāņa izveides un grunts slāņa nostabilizēšanās. Galvenie pasākumi:

97.1 1.1. teritorijai nodrošina fizisko aizsardzību, izmantojot arī sargu patruļas tieši ap radioaktīvo atkritumu tvertnēm;

97.1 1.2. nosaka uzraudzības teritoriju ap radioaktīvo atkritumu pārvaldīšanas vai apglabāšanas objektu;

97.1 1.3. nodrošina vides radiācijas monitoringu;

97.1 1.4. veic gruntsūdens un drenāžas ūdens radionuklīdu radioaktivitātes mērījumus, kā arī citas pārbaudes, lai pārliecinātos, ka no radioaktīvo atkritumu tvertnēm nenotiek radionuklīdu noplūdes;

97.1 1.5. uztur kārtībā gruntsūdeņu kontroles akas un citas sistēmas;

97.1 2. otrais posms sākas 30 gadus pēc radioaktīvo atkritumu tvertņu aizsargslāņa izveides un grunts slāņa nostabilizēšanās un beidzas 260 gadus pēc tās. Galvenie pasākumi - šo noteikumu 97.1 1.1., 97.1 1.2., 97.1 1.3. un 97.1 1.4.apakšpunktā minētie pasākumi;

97.1 3. trešais posms sākas 260 gadus pēc radioaktīvo atkritumu tvertņu aizsargslāņa izveides un grunts slāņa nostabilizēšanās un ilgst līdz valsts uzraudzības perioda beigām. Galvenie pasākumi - šo noteikumu 97.1 1.1. un 97.1 1.3.apakšpunktā minētie pasākumi, kā arī aizlieguma noteikšana zemes rakšanas darbiem un citām darbībām, kas var ietekmēt radioaktīvo atkritumu tvertņu drošumu."

23. Aizstāt 104.punktā vārdus "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas vai pārvaldības uzņēmuma" ar vārdiem "radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta".

24. Izteikt 104.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"104.2.  285.gadā pēc radioaktīvo atkritumu apglabāšanas objekta slēgšanas aprēķina kopējo un īpatnējo radioaktivitāti visām radioaktīvo atkritumu pakām, kāda tā būs 300.gadā pēc minētā objekta slēgšanas, un pārbauda paku stāvokli. Bojātās radioaktīvo atkritumu pakas iepako papildus (piemēram, 0,2 m3 lielās dzelzs mucas ievieto 0,25 m3 lielās dzelzs mucās un visu tukšo telpu starp mucām (arī zem un virs 0,2 m3 lielās mucas) aizpilda ar betonu);".

25. Izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Padomes 2003.gada 22.decembra Direktīvas 2003/122/EAEK par slēgtu augstas radioaktivitātes starojuma avotu un bezīpašnieka jonizējošā starojuma avotu kontroli;

2) Padomes 2006.gada 20.novembra Direktīvas 2006/117/Euratom par radioaktīvo atkritumu un lietotās kodoldegvielas pārvadājumu uzraudzību un kontroli;

3) Padomes 2011.gada 19.jūlija Direktīvas 2011/70/Euratom, ar ko izveido Kopienas sistēmu lietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu atbildīgai un drošai apsaimniekošanai."

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra
pienākumu izpildītājs,
ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 19.marta noteikumos Nr.129 "Prasības darbībām ar radioaktīvajiem .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 1460Pieņemts: 10.12.2013.Stājas spēkā: 21.12.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 250, 20.12.2013. OP numurs: 2013/250.25
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
263206
21.12.2013
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"