Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ventspils pilsētas domes lēmums Nr.204

Ventspilī 2013.gada 22.novembrī (prot. Nr.20; 18.§)

Par ēkas Pils ielā 23, Ventspilī savešanu kārtībā

Nolūkā nodrošināt Ventspils pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem drošu un sakārtotu pilsētvidi, Ventspils pilsētas dome aktīvi risina jautājumus par Ventspils pilsētā esošo nekustamo īpašumu sakārtošanu un uzturēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Ventspils pilsētas domes Būvniecības administratīvā inspekcija (turpmāk - BAI) ir konstatējusi, ka ēka Pils ielā 23, Ventspilī (būves kadastra apzīmējums 2700 002 1201 001), (turpmāk - Ēka) ir ar augstu sabiedriskās drošības apdraudējumu. Ēkai būtiski ir bojātas to telpisko noturību nodrošinošās nesošās un norobežojošās konstrukcijas. Ēkai iebrukuši starpstāvu pārsegumi, kā arī bojātas nesošās konstrukcijas. Ēkas fasādē izveidojušās plaisas un tās fragmenti var atdalīties. Ēka robežojas ar Pils ielas ietvi, tajā brīvi var iekļūt nepiederošas personas. Ēka kopumā bojā Ventspils pilsētvides ainavu.

Atbilstoši ierakstam Ventspils pilsētas Zemesgrāmatu nodalījumā Nr.1268, Ēkas Pils ielā 23, Ventspilī, īpašnieks ir Gundars Vectīrelis (p.k. ).

Civillikuma 1084.panta pirmā daļa nosaka, ka katram būves īpašniekam, lai aizsargātu sabiedrisko drošību, jātur sava būve tādā stāvoklī, ka no tās nevar rasties kaitējums ne kaimiņiem, ne garāmgājējiem, ne arī tās lietotājiem. Savukārt Civillikuma 1084.panta trešā daļa nosaka, ja būves īpašnieks vai valdītājs, pretēji attiecīgās varas pieprasījumam, nenovērš draudošās briesmas, tad attiecīgai iestādei, raugoties pēc apstākļiem, būve jāsaved kārtībā vai arī pavisam jānojauc uz īpašnieka rēķina.

Būvniecības likuma 31.panta pirmajā daļā noteikts, ja būve ir pilnīgi vai daļēji sagruvusi vai nonākusi tādā stāvoklī, ka tās lietošana ir bīstama vai tā bojā ainavu, īpašniekam saskaņā ar attiecīgās pašvaldības lēmumu tā jāsaved kārtībā vai jānojauc, atbilstoši Civillikuma 1084.panta noteikumiem, bet šī panta trešajā daļā noteikts, ja būves īpašnieks līdz noteiktajam laikam nav izpildījis pašvaldības lēmumu, pašvaldība organizē šīs būves savešanu kārtībā vai nojaukšanu. Ar savešanu kārtībā vai nojaukšanu saistītos izdevumus sedz būves īpašnieks.

Ēkas īpašnieks ir informēts par esošo stāvokli nekustamajā īpašumā (ar BAI 07.02.2013. vēstuli Nr.5-7/63, par īpašumu Pils ielā 23, Ventspilī) un četras reizes administratīvi sodīts par īpašuma un ēku neuzturēšanu kārtībā (04.03.2013. - protokols Nr.CA002628; 11.04.2013. - protokols Nr.CA002647; 13.08.2013. - protokols Nr.CA002765; 19.09.2013. - protokols Nr.CA002801).

Ēku īpašnieks savā 2013.gada 06.maija atbildes vēstulē (saņemta BAI 2013.gada 7.maijā, reģistrācijas Nr.5-7.3/188) paudis viedokli, ka neuzskata sevi par Ēkas Pils ielā 23, Ventspilī īpašnieku.

Pamatojoties uz Civillikuma 1084.panta pirmo un trešo daļu, Būvniecības likuma 31.panta pirmo, trešo un piekto daļu, kā arī Ventspils pilsētas domes Nekustamā īpašuma sakārtošanas un namīpašumu remontdarbu kvalitātes vērtēšanas komisijas 2013.gada 29.aprīļa ieteikumu un Ventspils pilsētas domes Pilsētas attīstības jautājumu komitejas 2013.gada 15.novembra lēmumu, Ventspils pilsētas dome

nolemj:

1. Lai novērstu apdraudējumu sabiedrības drošībai un ņemot vērā, ka ēka Pils ielā 23, Ventspilī bojā Ventspils pilsētvides ainavu, uzdot ēkas Pils ielā 23, Ventspilī (būves kadastra apzīmējums 2700 002 1201 001) īpašniekam Gundaram Vectīrelim (p.k. ), veikt Ēkas (novietni skatīt pielikumā) savešanu kārtībā (turpmāk - Ēkas savešana kārtībā), secīgi realizējot sekojošas darbības:

1.1. ne vēlāk kā 45 (četrdesmit pieci) dienu laikā no šī lēmuma paziņošanas dienas, iesniegt Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļā (turpmāk - APN) izstrādātu Ēkas tehnisko apsekojumu, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.444 "Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 405-01 "Būvju tehniskā apsekošana"" un Būvniecības/būves nojaukšanas iesniegumu-uzskaites karti;

1.2. ne vēlāk kā 60 (sešdesmit) dienu laikā no Plānošanas un arhitektūras uzdevuma saņemšanas dienas iesniegt APN akceptēšanai Ēkas savešanas kārtībā būvdarbu projektu atbilstoši izsniegtajam Plānošanas un arhitektūras uzdevumam;

1.3. ne vēlāk kā 5 (piecu) darba dienu laikā no dienas, kad APN ir akceptēts Ēkas savešanas kārtībā būvdarbu projekts, iesniegt BAI Ministru kabineta 1997.gada 01.aprīļa noteikumu Nr.112 "Vispārīgie būvnoteikumi" 116.punktā minētos dokumentus būvatļaujas saņemšanai;

1.4. ne vēlāk kā 90 (deviņdesmit) dienu laikā no dienas, kad ir saņemta BAI izsniegta būvatļauja, pabeigt Ēkas savešanas kārtībā būvdarbus un iesniegt BAI iesniegumu, apliecinājumu un Ēkas savešanas kārtībā būvdarbu izpilddokumentāciju, kas apstiprina, ka darbi izpildīti atbilstoši APN akceptētajam Ēkas savešanas kārtībā būvdarbu projektam.

2. Gadījumā, ja Gundara Vectīreļa APN iesniegtais Ēkas tehniskais apsekojums neatbilst Ministru kabineta noteikumiem Nr.444 "Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 405-01 "Būvju tehniskā apsekošana"" un/vai iesniegtā Būvniecības/būves nojaukšanas iesniegumu-uzskaites karte neatbilst Ventspils pilsētas domes saistošajos noteikumos Nr.18 "Ventspils pilsētas teritorijas plānojuma (2006.-2018.) ar grozījumiem grafiskā daļa un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi" noteiktajam vai Ēkas savešanas kārtībā būvdarbu projekts neatbilst šī lēmuma 1.2.punktā minētajā Plānošanas un arhitektūras uzdevumā noteiktajam, pilnvarot APN (M.Bože), noteikt termiņu līdz kuram Gundaram Vectīrelim atkārtoti jāiesniedz izskatīšanai izstrādāts Ēkas tehniskais apsekojums, kas atbilstu Ministru kabineta noteikumiem Nr.444 "Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 405-01 "Būvju tehniskā apsekošana"", Būvniecības/būves nojaukšanas iesniegumu-uzskaites karte, kas atbilstu Ventspils pilsētas domes saistošajos noteikumos Nr.18 "Ventspils pilsētas teritorijas plānojuma (2006.-2018.) ar grozījumiem grafiskā daļa un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi" minētajām prasībām vai Ēkas savešanas kārtībā būvdarbu projekts, kas atbilstu šī lēmuma 1.2.punktā minētajā Plānošanas un arhitektūras uzdevumā noteiktajām prasībām.

3. Ja Ēkas Pils ielā 23, Ventspilī, īpašnieks Gundars Vectīrelis nepilda kādu no šā lēmuma 1.punktā noteiktajām darbībām, šā lēmuma 1. un 2.punktā noteiktajos termiņos, tad Ventspils pilsētas domes izpilddirektors uzdod organizēt Ēkas savešanu kārtībā atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

4. Ne vēlāk kā 14 (četrpadsmit) darba dienas pirms Ēkas savešanas kārtībā darbu uzsākšanas BAI (J.Rasa) paziņot ēkas Pils ielā 23, Ventspilī, īpašniekam Gundaram Vectīrelim par šī lēmuma 3.punkta izpildes uzsākšanu.

5. Ja Ēkas savešanu kārtībā organizē Ventspils pilsētas pašvaldība, tad ar Ēkas savešanu kārtībā saistītos izdevumus, pamatojoties uz Civillikuma 1084.panta trešo daļu un uz Būvniecības likuma 31.panta trešo daļu, sedz ēkas Pils ielā 23, Ventspilī, īpašnieks Gundars Vectīrelis.

6. Kontroli par šī lēmuma 1., 2., 4. un 5.punkta izpildi uzdot veikt Ventspils pilsētas domes izpilddirektoram A.Ābelem.

7. Šo lēmumu Administratīvā procesa likuma noteiktā kārtībā var pārsūdzēt tiesā viena mēneša laikā no tā paziņošanas dienas.

Sēdes vadītājs,
Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks D.Ošenieks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par ēkas Pils ielā 23, Ventspilī savešanu kārtībā Izdevējs: Ventspils pilsētas dome Veids: lēmums Numurs: 204Pieņemts: 22.11.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 247, 17.12.2013. OP numurs: 2013/247.35
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
263070
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"