Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.13

Ventspilī 2013.gada 4.oktobrī (prot. Nr.18; 8.§)

Par grozījumu Ventspils pilsētas domes 11.05.2009. saistošajos noteikumos Nr.4 "Par sociālajiem pakalpojumiem Ventspils pilsētas pašvaldībā"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3.panta otro un trešo daļu, 9.panta pirmo daļu, 17.panta pirmo daļu un
Latvijas Republikas Ministru kabineta 21.04.2008. noteikumiem Nr.288
"Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtība"

Izdarīt Ventspils pilsētas domes 11.05.2009. saistošajos noteikumos Nr.4 "Par sociālajiem pakalpojumiem Ventspils pilsētas pašvaldībā" (apstiprināti ar Ventspils pilsētas domes 11.05.2009. lēmumu Nr.78) grozījumu un

izteikt 7.4.2.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.4.2.4. kuriem ienākumu līmenis uz vienu personu pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 176,36 mēnesī;".

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks
infrastruktūras jautājumos J.Vītoliņš

Saistošo noteikumu Nr.13 "Par grozījumu Ventspils pilsētas domes 11.05.2009. saistošajos noteikumos Nr.4 "Par sociālajiem pakalpojumiem Ventspils pilsētas pašvaldībā"
paskaidrojuma raksts

Sadaļa

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ventspils pilsētas domes saistošajos noteikumos Nr.4 "Par sociālajiem pakalpojumiem Ventspils pilsētas pašvaldībā" (apstiprināti ar Ventspils pilsētas domes 11.05.2009. lēmumu Nr.78) ir noteikti sociālo pakalpojumu veidi, sociālo pakalpojumu saņēmēju un sociālo pakalpojumu sniedzēju tiesības un pienākumi, kā arī sociālo pakalpojumu saņemšanas, samaksas un lēmumu par sociālo pakalpojumu piešķiršanu vai atteikumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība (turpmāk - Saistošie noteikumi).

Viens no sociālajiem pakalpojumiem, ko saskaņā ar Saistošo noteikumu 7.4.apakšpunktu var saņemt pensionāri un invalīdi, kā arī citas personas, kurām funkcionālo traucējumu dēļ pastāv risks nonākt bezpalīdzības stāvoklī, ir pakalpojums "Drošības poga". Ventspils pilsētas pašvaldība šo pakalpojumu apmaksā vientuļiem pensionāriem un vientuļiem invalīdiem, kuriem nav Civillikumā noteikto likumīgo apgādnieku un kuriem ienākumu līmenis pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 169,58 mēnesī.

No 01.09.2013., piemērojot indeksu 1,04, tiek palielinātas (indeksētas) visas pensijas un atlīdzības, kas nepārsniedz 200 latu apmēru. Līdz ar to pensionāriem un invalīdiem nedaudz palielināsies ikmēneša ienākumi (pensiju vidējais pieaugums ir 4,68 lati).

Pensiju un atlīdzību indeksācija no 01.09.2013. noteikta sekojošos normatīvajos aktos:

• likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumu 15.punktā;

• likuma "Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm" 6.pantā;

• likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām" pārejas noteikumu 10.punktā.

Grozījumi Saistošajos noteikumos nepieciešami tādēļ, ka nepalielinot ienākumu līmeni pakalpojuma "Drošības poga" saņemšanai, 3 pensionāri/invalīdi no 23 esošajiem šī pakalpojuma saņēmējiem, zaudētu iespēju saņemt pašvaldības apmaksātu sociālo pakalpojumu.

Ņemot vērā, ka pensiju indeksācijas rezultātā šie pensionāri/invalīdi zaudētu iespēju saņemt pakalpojumu "Drošības poga", pasliktinātos šo personu finansiālā situācija un līdz ar to dzīves kvalitāte kopumā, jo nelielais pensiju pieaugums nekompensētu izdevumus pakalpojuma "Drošības poga" ikmēneša apmaksai.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir palielināt pašlaik spēkā esošo ienākumu līmeni vientuļiem pensionāriem un vientuļiem invalīdiem, kuriem nav Civillikumā noteikto likumīgo apgādnieku, pašvaldības apmaksāta pakalpojuma "Drošības poga" saņemšanai, piemērojot indeksu 1,04, lai nepasliktinātu šo sociāli mazaizsargāto personu sociālo situāciju. Palielinot ienākumu līmeni, piemērojot indeksu 1,04, neviena persona, kas pašlaik saņem pakalpojumu "Drošības poga", nezaudētu iespēju šo pakalpojumu saņemt arī turpmāk.

Palielinot pensionāriem un invalīdiem esošo ienākumu līmeni pakalpojuma "Drošības poga" saņemšanai, piemērojot indeksu 1,04, tas būs Ls 176,36 apmērā, pašreizējo Ls 169,58 vietā.

3. Informācija par plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetu

Šo Saistošo noteikumu ietekme uz Ventspils pilsētas pašvaldības budžetu netiek prognozēta.

Tā kā ienākumu līmenis pakalpojuma "Drošības poga" saņemšanai tiek palielināts, piemērojot tieši tādu pašu indeksu (1,04), ar kādu tiek palielinātas pensijas, kopējais pakalpojuma "Drošības poga" saņēmēju skaits nemainīsies. Visi esošie pakalpojuma saņēmēji saglabās šādu iespēju, savukārt no jauna neviens pensionārs/invalīds kā pakalpojuma saņēmējs klāt nenāks.

Lai nodrošinātu Saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas, darba vietas, paplašināt esošo institūciju kompetenci.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Mērķgrupa, ko ietekmē grozījumi Saistošajos noteikumos, ir vientuļie pensionāri un vientuļie invalīdi, kuriem ienākumi nepārsniedz pašvaldības noteikto līmeni un kuriem Ventspils pilsētas pašvaldība apmaksā pakalpojumu "Drošības poga".

Noteikumi uzņēmējdarbības vidi neietekmē.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Saistošo noteikumu piemērošanā persona var vērsties Ventspils pilsētas domes Sociālajā dienestā.

Pēc Saistošo noteikumu spēkā stāšanās, Sociālā dienesta klientiem - pensionāriem un invalīdiem, nemainīsies pakalpojuma "Drošības poga" saņemšanas kārtība.

Saistošo noteikumu projekts izskatīts Ventspils pilsētas domes Ekonomikas un budžeta komisijā (13.09.2013.), Ventspils pilsētas domes Likumības komisijā (19.09.2013.) un Sociālo jautājumu komitejā (27.09.2013.).

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Saistošo noteikumu projekts izskatīts Ventspils pilsētas domes Sociālo lietu komisijā (19.09.2013.), kurā darbojas dažādu sabiedrības grupu pārstāvji un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Saistošo noteikumu izstrādes procesā ņemti vērā Sociālā dienesta klientu priekšlikumi. Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts ir pieejams Ventspils pilsētas Sociālajā dienestā.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks
infrastruktūras jautājumos J.Vītoliņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumu Ventspils pilsētas domes 11.05.2009. saistošajos noteikumos Nr.4 "Par sociālajiem pakalpojumiem .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ventspils pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 13Pieņemts: 04.10.2013.Stājas spēkā: 16.11.2013.Zaudē spēku: 08.06.2018.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 224, 15.11.2013. OP numurs: 2013/224.27
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
261995
16.11.2013
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"