Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2010. gada 16. marta noteikumus Nr. 254 "Ātri sasaldētu pārtikas produktu aprites noteikumi".
Ministru kabineta noteikumi Nr.302

Rīgā 2001.gada 3.jūlijā (prot. Nr.31 15.§)
Ātri sasaldēto pārtikas produktu aprites noteikumi
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta otro daļu, 8.panta otro daļu un 13.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka obligātās nekaitīguma prasības un higiēnas prasības ātri sasaldēto pārtikas produktu apritei, kā arī prasības ātri sasaldēto pārtikas produktu marķēšanai.

2. Ātri sasaldētie pārtikas produkti ir produkti, kas atbilst šādiem nosacījumiem:

2.1. produkti ir ražoti, izmantojot ātrās sasaldēšanas procesu, kur notiek maksimālā kristalizācija, un produkta temperatūra pēc tās stabilizācijas visos produkta punktos ir mīnus 18 °C vai zemāka un tiek pastāvīgi uzturēta;

2.2. produkti tiek piedāvāti patērētājam tādā veidā, kas liecina, ka produkts ražots, izmantojot ātrās sasaldēšanas procesu.

3. Noteikumi attiecas uz ātri sasaldētiem pārtikas produktiem, izņemot saldējumu un pārtikas ledu, kas iegūts no ūdens, sulām vai sulu koncentrātiem.

4. Ātri sasaldēto pārtikas produktu ražošanā izmanto nebojātas, kvalitatīvas un svaigas izejvielas.

5. Izejvielas sagatavo un intensīvi sasaldē, izmantojot tehnisko aprīkojumu un iekārtas, kas nodrošina minimālas izejvielu ķīmiskās, bioķīmiskās un mikrobioloģiskās pārmaiņas.

6. Intensīvās sasaldēšanas procesā par saldēšanas līdzekli, kas nonāk tiešā kontaktā ar pārtikas produktiem, atļauts izmantot gaisu, slāpekli vai oglekļa dioksīdu.

7. Mazumtirdzniecībai un vairumtirdzniecībai paredzēto ātri sasaldēto pārtikas produktu iesaiņošanai un iepakošanai izmanto materiālus, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un pasargā produktus no mikrobioloģiskā un cita veida ārējā piesārņojuma, kā arī no izžūšanas.

8. Ātri sasaldēto pārtikas produktu uzglabāšanā, transportēšanā un izplatīšanā izmanto iekārtas, kas nodrošina produkta atbilstību šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

9. Ātri sasaldēto pārtikas produktu temperatūru visā to aprites laikā uztur mīnus 18 °C vai zemāku - stabilu, pastāvīgu, ar iespējami mazām svārstībām.

10. Transportēšanas laikā pieļaujama īslaicīga ātri sasaldēto pārtikas produktu temperatūras paaugstināšanās, bet ne vairāk kā par 3 °C.

11. Piegādes laikā un mazumtirdzniecības aukstuma kamerās ātri sasaldēto pārtikas produktu temperatūras svārstības nedrīkst būt lielākas par 3 °C.

12. Lai nodrošinātu pastāvīgu un regulāru gaisa temperatūras uzraudzību ātri sasaldēto pārtikas produktu transportēšanas, uzglabāšanas un izplatīšanas laikā:

12.1. transportlīdzekļus, vairumtirdzniecības aukstuma kameras un saldētavas aprīko ar gaisa temperatūras mērīšanas līdzekļiem, kas reģistrē temperatūru;

12.2. transportlīdzekļos, vairumtirdzniecības aukstuma kamerās un saldētavās veikto gaisa temperatūras mērījumu pierakstus datē un uzglabā ne mazāk kā vienu gadu (atkarībā no produkta derīguma termiņa);

12.3. gaisa temperatūru mazumtirdzniecības aukstuma kamerās un piegādes laikā mēra vismaz ar vienu kalibrētu termometru, kas rāda temperatūru gaisa apmaiņas vietā;

12.4. gaisa temperatūras mērīšanai vairumtirdzniecības aukstuma kamerās un saldētavās, kuru tilpums ir mazāks par 10 m3, atļauts izmantot termometru, kas novietots redzamā vietā.

13. Ātri sasaldēto pārtikas produktu temperatūru kontrolē saskaņā ar Latvijas nacionālo standartu LVS 281:2000 "Ātri sasaldēto pārtikas produktu temperatūras kontrole".

14. Latvijas nacionālā standarta LVS 281:2000 "Ātri sasaldēto pārtikas produktu temperatūras kontrole" izmantošana ātri sasaldēto pārtikas produktu temperatūras kontrolei neierobežo citu metožu lietošanu, ja iegūtie rezultāti ir salīdzināmi. Ja rezultāti atšķiras, noteicošie ir saskaņā ar Latvijas nacionālo standartu LVS 281:2000 "Ātri sasaldēto pārtikas produktu temperatūras kontrole" iegūtie rezultāti.

15. Mazumtirdzniecībai un vairumtirdzniecībai paredzēto ātri sasaldēto pārtikas produktu marķējumā papildus normatīvajos aktos noteiktajam:

15.1. papildina tirdzniecības nosaukumu ar norādi "Ātri sasaldēts";

15.2. papildina informāciju par minimālo derīguma termiņu ar norādi par laikposmu, cik ilgi ātri sasaldētos produktus drīkst uzglabāt patērētājs, kā arī ar norādi par uzglabāšanas temperatūru un/vai aukstuma iekārtas veidu;

15.3. pievieno norādi "Pēc atlaidināšanas atkārtoti nesasaldēt".

16. Ātri sasaldētajiem pārtikas produktiem, kas nav paredzēti realizācijai mazumtirdzniecībā vai vairumtirdzniecībā, bet ir paredzēti tālākai pārstrādei vai citu produktu ražošanai, marķējumā, kas atrodas uz iesaiņojuma, iepakojuma, konteinera vai piestiprinātas etiķetes, norāda tikai šādus datus:

16.1. tirdzniecības nosaukums, kas papildināts ar norādi "Ātri sasaldēts";

16.2. neto daudzums, izteikts masas vienībās;

16.3. ražotāja, fasētāja vai izplatītāja nosaukums un adrese;

16.4. minimālais derīguma termiņš.

17. Mazumtirdzniecības aukstuma kamerās līdz 2002.gada 1.janvārim ir pieļaujamas ātri sasaldēto pārtikas produktu temperatūras svārstības, kas nav lielākas par 6 °C.

18. Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 1.augustu.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Zemkopības ministrs A.Slakteris
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Ātri sasaldēto pārtikas produktu aprites noteikumi Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 302Pieņemts: 03.07.2001.Stājas spēkā: 01.08.2001.Zaudē spēku: 24.03.2010.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 106, 10.07.2001.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Latvijas standarti
  • Citi saistītie dokumenti
26096
01.08.2001
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"