Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.11

Liepājā 2013.gada 25.jūlijā (prot. Nr.10, 28.§)

Par grozījumu Liepājas pilsētas domes 2009.gada 20.februāra saistošajos noteikumos Nr.5 "Par siltumapgādes attīstības kārtību Liepājas pilsētā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
21.panta pirmās daļas 16.punktu,
Enerģētikas likuma 51.panta otro daļu

Izdarīt Liepājas pilsētas domes 2009.gada 20.februāra saistošajos noteikumos Nr.5 "Par siltumapgādes attīstības kārtību Liepājas pilsētā" grozījumu un papildināt ar PĀREJAS NOTEIKUMU šādā redakcijā:

"Līdz attiecīgajiem grozījumiem Enerģētikas likumā, kas pilsētai paredzēs tiesības savā administratīvajā teritorijā ar saistošajiem noteikumiem noteikt siltumapgādes veidu, nepiemērot šo saistošo noteikumu 3.3.apakšpunktu."

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

 

 

Saistošo noteikumu "Par grozījumu Liepājas pilsētas domes 2009.gada 20.februāra saistošajos noteikumos Nr.5 "Par siltumapgādes attīstības kārtību Liepājas pilsētā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Saeima 2008.gada 5.jūnijā, izdarot grozījumus Enerģētikas likuma 51.pantā, paredzēja, ka pašvaldības savas administratīvās teritorijas plānojuma ietvaros, ņemot vērā vides un kultūras pieminekļu aizsardzības noteikumus, kā arī vietējo energoresursu izmantošanas un koģenerācijas iespējas un izvērtējot siltumapgādes drošumu un ilgtermiņa robežizmaksas, var noteikt siltumapgādes attīstību, saskaņojot to ar regulatoru un izdodot saistošos noteikumus.

Ņemot vērā šo tiesību normu, kā arī likuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmo daļu, Liepājas pilsētas pašvaldība 2009.gada 20.februārī pieņēma saistošos noteikumus Nr.5 "Par siltumapgādes attīstības kārtību Liepājas pilsētā" (turpmāk - saistošie noteikumi).

Saistošo noteikumu 3.punktā noteikta pašvaldības siltumapgādes kārtība. Saskaņā ar 3.1.apakšpunktu galvenais siltumapgādes veids pašvaldībā ir centralizētā siltumapgāde. Saistošo noteikumu 3.2.apakšpunktā paredzēts, ka pilsētas administratīvajā teritorijā tiek noteiktas centralizētās siltumapgādes zonas, un zonējums tiek ņemts vērā, izvērtējot būvniecības ieceri jaunbūvei vai rekonstrukcijai. Savukārt saistošo noteikumu 3.3.apakšpunkts noteic, ka jaunu decentralizētu siltumavotu izbūve minētajās zonās pieļaujama tikai gadījumos, ja siltumavots tiek paredzēts viena dzīvokļa dzīvojamās mājas siltumapgādei, kā arī gadījumos, ja tiek izmantota bez kurināmā siltumenerģijas ražošanas tehnoloģija (elektroapkure, saules kolektori, siltumsūkņi u.c.). Saistošo noteikumu 3.4.apakšpunktā noteikti kritēriji pilsētas teritorijām, kurās pieļaujama jaunu decentralizētu siltumapgādes avotu attīstība.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments 2013.gada 2.aprīļa spriedumā lietā SKA-121/2013 secināja, ka pastāv pretruna starp Enerģētikas likuma 50.pantu un Enerģētikas likuma 51.pantu.

Šobrīd līdzīgu tiesību normu kā pašvaldību saistošajos noteikumos paredz arī Ēku energoefektivitātes likuma, kas Saeimā pieņemts 2012.gada 6.decembrī un stājās spēkā 2013.gada 9.janvārī, 5.pants. Līdz ar to secināms, ka pastāv pretruna starp Enerģētikas likuma 50.pantu un Ēku energoefektivitātes likuma 5.pantu.

Pēc Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2013.gada 2.aprīļa sprieduma lietā SKA-121/2013 un blakus lēmuma, Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas 2013.gada 25.aprīļa vēstules Nr.17.18-1e/3969 "Par blakus lēmuma izpildi" saņemšanas Liepājas pilsētas dome 2013.gada 9.maijā ārkārtas sēdē izskatīja jautājumu par saistošajiem noteikumiem. Liepājas pilsētas dome secināja, ka pastāv tiesību normu kolīzija starp Enerģētikas likuma 50.pantu un Enerģētikas likuma 51.pantu, Ēku energoefektivitātes likuma 5.pantu. Līdz ar to tika nolemts informēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un lūgt virzīt grozījumus Enerģētikas likumā. Liepājas pilsētas pašvaldība Liepājas pilsētas domes 2013.gada 9.maija lēmumu Nr.127 "Par saistošajiem noteikumiem" ir nosūtījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Ekonomikas ministrijai.

Liepājas pilsētas pašvaldība 2013.gada 20.jūnijā saņēma Ekonomikas ministrijas 2013.gada 18.jūnija vēstuli Nr.422-1-5957 "Par nepieciešamajiem grozījumiem Enerģētikas likumā", ar kuru tika informēta par to, ka minētais jautājums ir skatīts Tautsaimniecības padomes Enerģētikas komitejas sanāksmē, atzīstot jautājuma aktualitāti. Papildus Ekonomikas ministrija norādīja, ka ir uzsāktas konsultācijas ar ekspertiem par konstatētajām normu kolīzijām siltumapgādes jomu regulējošajos normatīvajos aktos.

Liepājas pilsētas pašvaldība 2013.gada 5.jūlijā piedalījās Rīgas pilsētas energoapgādes ekspertu konsultatīvās padomes sēdē, kurā tika skatīts iepriekš minētais problēmjautājums. Rīgas pilsētas energoapgādes ekspertu konsultatīvās padomes sēdē piedalījās arī Ekonomikas ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji. Sēdē tika ieteikts virzīt grozījumus Enerģētikas likumā, paredzot, ka izslēdzams ir Enerģētikas likuma 50.pants.

Ņemot vērā Rīgas pilsētas energoapgādes ekspertu konsultatīvās padomes sēdē ekspertu ieteiktos grozījumus, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 21.panta pirmās daļas 16.punktu Liepājas pilsētas dome veiks grozījumu 2009.gada 20.februāra saistošajos noteikumos Nr.5 "Par siltumapgādes attīstības kārtību Liepājas pilsētā", apturot 3.3.apakšpunkta darbību līdz grozījumiem Enerģētikas likumā.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi paredz apturēt 2009.gada 20.februārī pieņemto saistošo noteikumu Nr.5 "Par siltumapgādes attīstības kārtību Liepājas pilsētā" 3.3.apakšpunkta darbību.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Tiešas ietekmes nav.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Tiešas ietekmes nav.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi tiks nosūtīti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai atzinuma sniegšanai un pēc tam tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

 

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs U.Sesks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumu Liepājas pilsētas domes 2009.gada 20.februāra saistošajos noteikumos Nr.5 "Par siltumapgādes .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Liepājas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 11Pieņemts: 25.07.2013.Stājas spēkā: 25.09.2013.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 186, 24.09.2013. OP numurs: 2013/186.13
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
260107
25.09.2013
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"