Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr.35

Rīgā 2012.gada 20.aprīlī (prot.23, Nr.4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.854/12/03.02./5

Par SIA "Astarte Nafta" un SIA firma "Viada" apvienošanos

Konkurences padome 19.03.2012. saņēma SIA "Astarte Nafta" ziņojumu Nr.6 "Par apvienošanos" un 20.03.2012. SIA firma "Viada" (turpmāk - SIA "Viada") 19.03.2012. ziņojumu Nr.02/38 "Par apvienošanos" (turpmāk - Ziņojums). Ziņojumā ir norādīts, ka SIA "Astarte Nafta" un SIA "Viada" 16.03.2012. ir noslēgušas priekšlīgumu par SIA "Viada" piederošo degvielas uzpildes staciju (turpmāk - DUS) pirkšanu.

Ziņojums nebija uzskatāms par atbilstošu Ministru kabineta 2008.gada 29.septembra noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk - Noteikumi) prasībām. Konkurences padome 26.03.2012. saņēma SIA "Viada" vēstuli Nr.02/44, kurā sniegta iztrūkstošā informācija par apvienošanās rezultātā ietekmētajiem tirgiem.

Konkurences padome ar 30.03.2012. vēstuli Nr.692 paziņoja SIA "Astarte Nafta", ka Ziņojums atbilst Noteikumu prasībām un saskaņā ar Noteikumu 4.punktu par pilna Ziņojuma saņemšanas dienu uzskatāms 2012.gada 26.marts.

SIA "Astarte Nafta" ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003276964, juridiskā adrese: Brīvības iela 60, Dobele, Latvija.

SIA firma "Viada" ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003038636, juridiskā adrese: Raunas iela 54/56, Rīga, Latvija.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

SIA "Astarte Nafta" darbības veids ir degvielas mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība. Saskaņā ar Valsts ieņēmuma dienesta (turpmāk - VID) publiskojamo datu bāzē1 pieejamo informāciju, VID ir izsniedzis SIA "Astarte Nafta" licenci BM Nr. 00000000223 naftas produktu mazumtirdzniecībai. Saskaņā ar speciālo atļauju naftas produktu mazumtirdzniecībai SIA "Astarte Nafta" auto degvielu mazumtirdzniecībā realizē 15 DUS. Saskaņā ar Ziņojumā norādīto SIA "Astarte Nafta" dalībnieki ir divas fiziskas personas, kurām attiecīgi pieder - 7% un 93% kapitāla daļas. Vienam no SIA "Astarte Nafta" dalībniekiem pieder 50% kapitāla daļas uzņēmumos SIA "Eirokolorīts" un SIA "Rūme". Minēto uzņēmumu saimnieciskā darbība nav saistīta ar degvielas tirdzniecību.

Saskaņā ar Ziņojumā norādīto informāciju SIA "Viada" dalībnieki ir divas fiziskas personas, kurām katrai pieder 50% kapitāla daļas. SIA "Viada" realizē izšķirošu ietekmi komercsabiedrībās SIA "Viada Daugavpils", SIA "Viada Krasta", SIA "Viada Maskavas", SIA "Viada Liepāja", SIA "Viada Mangaļi", SIA "Viada Jūrmala", SIA "Viada Kurzeme", SIA "Viada Zemgale", SIA "Viada Imanta", SIA "Viada Latgale" (turpmāk SIA "Viada" saistītie uzņēmumi).

SIA "Viada" darbības veids ir degvielas mazumtirdzniecība. Saskaņā ar VID publiskojamo datu bāzē pieejamo informāciju SIA "Viada" ir izsniegta licence (speciāla atļauja) BM Nr. 00000000226 naftas produktu mazumtirdzniecībai. Saskaņā ar speciālo atļauju naftas produktu mazumtirdzniecībai SIA "Viada" auto degvielu mazumtirdzniecībā realizē 3 DUS. SIA "Viada" saistītie uzņēmumi auto degvielu mazumtirdzniecībā realizē kopumā 16 DUS.

2. Apvienošanās veids

Apvienošanās paredz, ka SIA "Astarte Nafta" iegūst īpašumā SIA "Viada" piederošos aktīvus:

1) DUS Selgas iela 59, Roja, Rojas novads;

2) DUS "Tīreļi", Valgundes pagasts, Jelgavas novads;

3) DUS Augšzemes iela 60, Aknīste, Aknīstes novads;

4) DUS Zemītes iela 7, Tukums, Tukuma novads.

Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto "Tirgus dalībnieku apvienošanās ir (..) tāds stāvoklis, kad viena vai vairākas fiziskās personas, kurām jau ir izšķiroša ietekme pār vienu vai vairākiem tirgus dalībniekiem, vai viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus vai tiesības tos izmantot (..). Aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšanu uzskata par apvienošanos, ja aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšana palielina minēto aktīvu un tiesību ieguvēja tirgus daļu jebkurā konkrētajā tirgū."

Ņemot vērā minēto, paziņotā apvienošanās ir uzskatāma par apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, vienam tirgus dalībniekam iegūstot daļu cita tirgus dalībnieka aktīvus.

3. Apvienošanās paziņošanas pienākums

Izvērtējot Ziņojumu, Konkurences padome konstatē:

3.1. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā ir noteikts, ka tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu;

2) apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.

3.2. Ievērojot apvienošanās darījumā iesaistīto DUS ģeogrāfisko novietojumu, tiek sasniegts Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2. punktā noteiktais apvienošanās paziņošanas kritērijs, t.i., tirgus daļas konkrētajā tirgū pārsniedz 40%.

Atbilstoši Ziņojumā norādītajai informācijai DUS Aknīstē ir vienīgā degvielas mazumtirdzniecības vieta Aknīstes pilsētā un tās tuvākā apkārtnē, tādējādi, ievērojot šā lēmuma 4.3. punktā noteiktās konkrēto tirgu definīcijas, konkrētajā tirgū Aknīstē un tās tuvākajā apkārtnē apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa pārsniedz 40 procentus un plānotā apvienošanās ir paziņojuma Konkurences padomei.

4. Konkrētie tirgi

Saskaņā ar Konkurence likuma 1.panta 4.punktu konkrētais tirgus ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu.

4.1. Konkurences likuma 1.panta 5.punkts nosaka, ka konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. Ņemot vērā līdzšinējo praksi2, Konkurences padome nosaka vienu konkrētās preces tirgu - benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus.

4.2. Konkurences likuma 1.panta 3.punkts nosaka, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiska teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām.

Izvērtējot tirgus dalībnieku apvienošanās darījumus benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū, Konkurences padome, definējot ģeogrāfisko tirgu līdzšinējā praksē, ir secinājusi, ka degvielas mazumtirdzniecības tirgus ir ģeogrāfiski ierobežots un aptver teritoriju, kurā veidojas autobraucēju pieprasījums, kas parasti ir vērsts uz to DUS piedāvājumu, kuras atrodas tuvu autobraucēju darbības aktivitāšu centram, un šīs teritorijas ir pilsētas un to tuvākā apkārtne 2 - 3 km robežās vai konkrēta apdzīvota vieta un tās apkārtne3.

Turklāt DUS pakalpojumu sasniedzamības teritorijas parasti pārklājas. Pārklāšanās ne tikai nosaka konkurējošu mijiedarbību starp blakus teritorijās esošajām DUS, bet tai zināmā mērā ir ķēdes reakcijas efekts arī uz attālākām DUS. Attiecinot teorētiski šo ķēdes reakcijas efektu uz DUS savstarpējo konkurenci par savu degvielas uzpildes pakalpojumu sniegšanu autobraucējiem, kuri virzās pa konkrēto autoceļu, būtu konstatējams, ka šis ķēdes reakcijas efekts darbosies starp uz šī autoceļa izvietotajām vai to tiešā tuvumā esošajām DUS ne tikai attiecībā uz pieprasījumu pēc degvielas no autobraucējiem, kas nobrauc visu šo ceļa posmu, bet summāri arī attiecībā pret tiem, kuri nobrauc kādu būtisku daļu no šī posma.

4.3. Ņemot vērā līdzšinējo praksi un iepriekšminēto, Konkurences padome izvērtē šādus konkrētos tirgus:

1) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Tukumā un tās tuvākajā apkārtnē;4

2) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus pie valsts nozīmes autoceļa A9 Rīga - Liepāja;5

3) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Aknīstē un tās tuvākajā apkārtnē;

4) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus pie autoceļa P73.

Ņemot vērā, ka Aknīstes DUS atrodas pie autoceļa P73, Konkurences padome izvērtēja iespējamo apvienošanās ietekmi arī benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū pie autoceļa P73, vienlaicīgi atstājot precīzu konkrētā tirgus definīciju atvērtu, ņemot vērā, ka nav saskatāma apvienošanās negatīva ietekme uz konkurenci, (skatīt lēmuma 5.punktu).

5) benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Rojā un tās tuvākajā apkārtnē.

5. Apvienošanās ietekmes uz konkurenci izvērtējums

Tukumā un tās tuvākajā apkārtnē ar degvielas mazumtirdzniecību nodarbojas pieci komersanti: SIA "Viada" (DUS Zemītes iela 7, Tukums, Tukuma novads), SIA "Latvija Statoil", SIA "Neste Latvija", SIA "Lukoil Baltija R" un AS "Virši - A".

Pie valsts nozīmes autoceļa A9 Rīga - Liepāja ar degvielas mazumtirdzniecību nodarbojas vairāki komersanti: SIA "Viada" (DUS "Tīreļi", Valgundes pagasts, Jelgavas novads), SIA "Latvija Statoil", SIA "Neste Latvija", SIA "Lukoil Baltija R", SIA "MC", SIA "Kings", SIA "Ziko", SIA "Saldus "Priede" u.c. SIA "Astarte Nafta" nedarbojas konkrētajā tirgū.

Aknīstē un tās tuvākajā apkārtnē SIA "Viada" DUS Augšzemes ielā 60, Aknīstē, Aknīstes novadā (turpmāk - Aknīstes DUS) ir vienīgais DUS (SIA "Viada" 23.03.2012. vēstule Nr.02/44).

Pie autoceļa P73 Aknīstei tuvākais DUS ir SIA "Avēnija VP" DUS Neretā ~ 33 km attālumā no Aknīstes. SIA "Astarte Nafta" nedarbojas konkrētajā tirgū.

Rojā un tās tuvākajā apkārtnē atbilstoši Ziņojumā un SIA "Viada" 23.03.2012. vēstulē Nr.02/44 norādītajam, Rojā nodarbojas SIA "Viada" un SIA "Rojas Auto".

Izvērtējot iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka SIA "Astarte Nafta" līdz šim nav darbojusies nevienā no iepriekš definētajiem konkrētajiem tirgiem.

Līdz ar to Konkurences padome secina, ka apvienošanās rezultātā viens tirgus dalībnieks nomainīs otru, nemainoties tirgus struktūrai, būtiski nesamazināsies konkurence, būtiski nepaaugstināsies tirgus koncentrācija un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Tukumā un tās apkārtnē, pie valsts nozīmes autoceļa A9 Rīga - Liepāja, Aknīstē un tās tuvākajā apkārtnē, pie autoceļa P73 un Rojā un tās tuvākajā apkārtnē.

6. Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Konkurences likuma 16.panta ceturtā daļa nosaka, ka, ja paziņotā tirgus dalībnieku apvienošanās neizraisa šā panta trešajā daļā minētās sekas, Konkurences padome pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 2.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut SIA "Astarte Nafta" un SIA firma "Viada" apvienošanos, SIA "Astarte Nafta" iegūstot SIA firma "Viada" aktīvus - DUS Selgas iela 59, Roja, Rojas novads; DUS "Tīreļi", Valgundes pagasts, Jelgavas novads; DUS Augšzemes iela 60, Aknīste, Aknīstes novads; DUS Zemītes iela 7, Tukums, Tukuma novads.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.


1 VID interneta vietne: http://www6.vid.gov.lv/vid_pdb

2 Skatīt, piemēram, Konkurences padomes 09.12.2002. lēmumu Nr. 50 "Par SIA "Latvija Statoil" un SIA "Shell Latvia", apvienošanos", nav publicēts "Latvijas Vēstnesī", pieejams www.kp.gov.lv.

3 Skatīt, piemēram, KP 06.06.2007. lēmumu Nr.56, kurā kā ģeogrāfiskais tirgus tiek definēta apdzīvota vieta un tās apkārtne

4 Konkurences padomes 12.07.2006. lēmums Nr.71 "Par SIA " Lukoil Baltija R" 12.06.2006. ziņojumu par apvienošanos, publicēts "Latvijas Vēstnesī" 28.07.2006., Nr.119, pieejams elektroniski www.kp.gov.lv

5 Konkurences padomes 02.12.2006. lēmums Nr.138 "Par SIA "Neste Latvija" 02.08.2006. ziņojumu par apvienošanos", publicēts "Latvijas Vēstnesī" 30.12.2006., Nr.208, pieejams elektroniski www.kp.gov.lv

Konkurences padomes priekšsēdētāja p.i. Dz.Striks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par tirgus dalībnieku apvienošanos Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: 35Pieņemts: 20.04.2012.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 74, 15.05.2012.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
247652
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"