Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.255

Rīgā 2012.gada 10.aprīlī (prot. Nr.19 20.§)
Eiropas Savienības tiesību aktu pārņemšanas un ieviešanas kontroles un koordinācijas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 31.panta pirmās daļas 3.punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā Eiropas Savienības tiesību aktu pārņemšanas un ieviešanas kontroles informācijas sistēmā (turpmāk – sistēma) nosaka kompetenci par Eiropas Savienības tiesību aktu pārņemšanu un ieviešanu, kā arī veic šo tiesību aktu pārņemšanai un ieviešanai nepieciešamos izpildes pasākumus;

1.2. Tieslietu ministrijas kontroli par Eiropas Savienības tiesību aktu pārņemšanu un ieviešanu;

1.3. kārtību, kādā sniedzami paziņojumi par direktīvu izpildes pasākumiem;

1.4. sistēmas ārējā portāla darbību.

2. Tieslietu ministrija ir sistēmas un tās ārējā portāla pārzine.

II. Kompetences noteikšana par Eiropas Savienības tiesību aktiem

3. Kompetenci par Eiropas Savienības tiesību aktu nosaka, pamatojoties uz sistēmā ievadītiem Eiropas Savienības tiesību aktu projektu numuriem, ko tiem piešķir Eiropas Komisija, izstrādājot tiesību akta projektu (COM numurs), vai – ja šādu numuru nav – saskaņā ar Ministru kabineta noteikto ministriju kompetenču sadalījumu Eiropas Savienības jautājumos atbilstoši Eiropas Savienības tiesību kopuma klasifikācijai. Ja sistēma kompetenci ministrijai nenosaka automātiski, to nosaka Tieslietu ministrija, ņemot vērā Eiropas Savienības tiesību akta saturu.

4. Ministrija, saņemot no sistēmas paziņojumu, ka tai noteikta kompetence par Eiropas Savienības tiesību aktu, četru nedēļu laikā izskata tiesību akta atbilstību ministrijas kompetencei un veic vienu no šādām darbībām:

4.1. apstiprina noteikto kompetenci;

4.2. noraida kompetenci, norādot pamatojumu, kā arī norādot citu ministriju (ministrijas), kuru (kuras) tā uzskata par atbildīgu (atbildīgām) par Eiropas Savienības tiesību akta pārņemšanu vai ieviešanu;

4.3. apstiprina kompetenci daļēji, norādot pamatojumu, kā arī norādot citu ministriju (ministrijas), kuru (kuras) tā uzskata par atbildīgu (atbildīgām) par atlikušo tiesību akta daļu, un precizējot nododamās kompetences apjomu (piemēram, tiesību akta pantus, pantu daļas).

5. Tieslietu ministrija kontrolē savlaicīgu kompetences noteikšanu par Eiropas Savienības tiesību aktiem. Ja attiecīgā ministrija četru nedēļu laikā nav veikusi vienu no šo noteikumu 4.punktā minētajām darbībām, Tieslietu ministrija īsteno kontroles pasākumus. Kontroles pasākumi var ietvert gan telefoniskus, gan elektroniskus atgādinājumus atbildīgajām amatpersonām, kuras ministrija ir deleģējusi šādai saziņai. Ja ministrija pēc trim telefoniskiem vai elektroniskiem atgādinājumiem nav veikusi šo noteikumu 4.punktā minētās darbības, Tieslietu ministrija atgādinājumu ministrijai var izteikt Vecāko amatpersonu sanāksmē.

6. Ja, nosakot kompetenci par Eiropas Savienības tiesību aktu, rodas strīds (piemēram, atbilstoši šo noteikumu 4.2. un 4.3.apakšpunktam kompetence par Eiropas Savienības tiesību aktu tiek noraidīta vairāk nekā divas reizes), Tieslietu ministrija nekavējoties uzsāk kompetences jautājuma risināšanu, koordinējot minēto procesu, tajā skaitā rīkojot sanāksmi, uz kuru uzaicina iesaistīto ministriju pārstāvjus. Ja, nosakot kompetenci par Eiropas Savienības tiesību aktu, nav iespējams panākt vienošanos, Tieslietu ministrija jautājumu par atbildīgās ministrijas noteikšanu nekavējoties iesniedz izskatīšanai Vecāko amatpersonu sanāksmē.

III. Eiropas Savienības tiesību aktu pārņemšanas un ieviešanas plānošana

7. Pēc kompetences apstiprināšanas atbilstoši šo noteikumu 4. un 6.punktam ministrija ne vēlāk kā sešus mēnešus pirms direktīvā noteiktā pārņemšanas termiņa ievada sistēmā informāciju par izpildes pasākumiem, kas plānoti ministrijas kompetencē esošās direktīvas vai tās daļas pārņemšanai. Ja direktīvas vai tās daļas pārņemšanas termiņš ir īsāks par astoņiem mēnešiem, ministrija informāciju par plānotajiem izpildes pasākumiem ievada iespējami īsākā laikā. Ja direktīvai nav nepieciešami izpildes pasākumi, ministrija to norāda sistēmā.

8. Ja Eiropas Savienības tiesību akts, kas nav direktīva, nosaka pienākumu noteiktā termiņā pieņemt nacionālo tiesību aktu, ministrija rīkojas atbilstoši šo noteikumu 7.punktā minētajiem nosacījumiem.

9. Ministrija ir atbildīga par tās kompetencē esošo Eiropas Savienības tiesību aktu vai to daļu izpildes pasākumu savlaicīgu plānošanu un veikšanu, kā arī par to, lai sistēmā tiktu ievadītas pareizas ziņas par veiktajiem pasākumiem. Ja Eiropas Savienības tiesību aktā ir noteikts tā pārņemšanas vai ieviešanas termiņš, ministrija ievēro šo termiņu, plānojot izpildes pasākumus.

IV. Eiropas Savienības tiesību aktu pārņemšanas un ieviešanas kontrole

10. Tieslietu ministrija kontrolē Eiropas Savienības tiesību aktu izpildes pasākumu savlaicīgu plānošanu sistēmā. Ja ministrija šo noteikumu 7.punktā minētajā termiņā (vai tuvojoties Eiropas Savienības tiesību aktā noteiktajam pārņemšanas termiņam, ja tas ir mazāks par astoņiem mēnešiem) nav ievadījusi sistēmā informāciju par attiecīgajiem izpildes pasākumiem, Tieslietu ministrija īsteno kontroles pasākumus. Kontroles pasākumi var ietvert gan telefoniskus, gan elektroniskus atgādinājumus atbildīgajām amatpersonām, kuras ministrija ir deleģējusi šādai saziņai. Ja ministrija pēc trim telefoniskiem vai elektroniskiem atgādinājumiem nav veikusi šo noteikumu 7. un 8.punktā minētās darbības, Tieslietu ministrija atgādinājumu ministrijai var izteikt Vecāko amatpersonu sanāksmē.

11. Tieslietu ministrija sadarbībā ar ministrijām divas reizes gadā sagatavo informatīvo ziņojumu Ministru kabinetam par situāciju Eiropas Savienības tiesību aktu pārņemšanā un ieviešanā saskaņā ar noteikumiem par institūciju sadarbību pārkāpuma procedūras ietvaros.

V. Latvijas Republikas paziņojumu par valsts izpildes pasākumiem nosūtīšana Eiropas Komisijai

12. Ja ar nacionālo tiesību aktu tiek pārņemta direktīva (direktīvas daļa), par valsts izpildes pasākumu atbildīgā ministrija iespējami īsākā laikā pēc nacionālā tiesību akta oficiālās publikācijas ievada sistēmā nepieciešamo informāciju.

13. Tieslietu ministrija vienas darbdienas laikā pārbauda un apstiprina sistēmā ievadīto informāciju un nosūta direktīvas pārņemšanas paziņojumu Eiropas Komisijai, izmantojot valsts izpildes pasākumu paziņošanas sistēmu. Konstatējot neprecizitātes, Tieslietu ministrija izdara nepieciešamos labojumus.

14. Ja direktīva paredz dalībvalstij pienākumu noteiktā termiņā iesniegt Eiropas Komisijai skaidrojošos dokumentus (piemēram, atbilstības tabulu), uz tiem attiecināma šo noteikumu 12. un 13.punktā minētā kārtība.

VI. Sistēmas ārējais portāls

15. Sistēmas ārējā portāla mērķis ir informēt sabiedrību par Eiropas Savienības tiesību aktu izpildi un ar to saistītajiem procesiem. Tas pieejams ikvienam sabiedrības loceklim bez maksas, un tā aplūkošanai nav nepieciešama reģistrācija portālā.

16. Sistēmas ārējais portāls ir tehniski savienots ar sistēmu, un tajā automātiski tiek ievietota informācija par Eiropas Savienības tiesību aktiem, to izpildes pasākumiem un atbildīgajām ministrijām.

17. Sistēmas ārējā portāla interneta vietnes adrese ir www.estiesibas.lv.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Tieslietu ministrs G.Bērziņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Eiropas Savienības tiesību aktu pārņemšanas un ieviešanas kontroles un koordinācijas noteikumi Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 255Pieņemts: 10.04.2012.Stājas spēkā: 13.04.2012.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 57, 12.04.2012.
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
246457
13.04.2012
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"