Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeimas Prezidija lēmums

Par atbildes sniegšanu uz deputātu jautājumiem

pēc Saeimas 1999.gada 20.maija sēdes

Saeimas Prezidijs nolemj:

Izziņot jautājumus, uz kuriem tiks sniegtas atbildes pēc Saeimas 1999.gada 20.maija sēdes.

Reģ.nr.15

Deputātu J.Jurkāna, J.Sokolovska, A.Golubova, B.Rastopirkina, M.Bekasova jautājums

Latvijas Republikas satiksmes ministram A.Gorbunovam,

Latvijas Republikas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram V.Balodim:

Par Liepājas pilsētas domes nelikumīgo rīcību, pārveidojot pasažieru regulāro pārvadājumu veikšanu ar maršruta taksometriem Liepājā

1998.gada 23.decembrī Liepājas pilsētas dome ar lēmumu nr.26 pieņēma "Konkursa par pakalpojumu — pasažieru regulāro pārvadājumu — veikšanu ar maršruta taksometriem Liepājā nolikumu", ar kuru noteica konkursu par pasažieru pārvadājumu veikšanu piecos maršruta taksometru maršrutos Liepājas pilsētā. Pretendentu pieteikšanās termiņš tika noteikts līdz 1999.gada 31.martam. Ar konkursa uzvarētāju (uzvarētājiem) Liepājas pilsētas dome paredzēja noslēgt līgumu uz vienu gadu par pārvadājumu veikšanu, paturot sev tiesības, ja pārvadātājs nepilda līguma nosacījumus, atteikties no konkursa uzvarētāja (uzvarētāju) pakalpojumiem, informējot par to divus mēnešus iepriekš.

Pamatojoties uz šo nolikumu, izveidotā konkursa komisija 1999.gada 6.aprīlī pieņēma lēmumu, ar kuru atzina par konkursa uzvarētājiem piecus pretendentus — juridiskās personas — pa vienam katrā pārvadājumu maršrutā, un piešķīra tiem tiesības noslēgt pasūtījuma līgumu ar Liepājas domi par pasažieru pārvadājumu veikšanu, noraidot sešus citus pretendentus.

Ar 1999.gada 16.aprīļa rīkojumu nr.14–2 Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs noteica, ka sakarā ar konkursa rezultātiem esošie pārvadātāji līdz 1999.gada 31.maijam var turpināt veikt pasažieru pārvadājumus šajos piecos maršrutos, pēc šā termiņa izbeigšanās esošo pārvadātāju — apmēram 200 fizisko personu, kas strādā uz patentu un atļauju pamata, — pārvadāšanas atļaujas šajos maršrutos tiek anulētas.

Uzskatām, ka Liepājas pilsētas domes lēmums reorganizēt pasažieru regulāros pārvadājumus ar maršruta taksometriem ir nelikumīgs šādu iemeslu dēļ:

1) uz pasažieru pārvadāšanas pakalpojumu sniegšanu nevar attiecināt likuma "Par valsts un pašvaldību pasūtījumu" normas, jo par šo pakalpojumu netiek maksāts ne ar valsts, ne pašvaldību līdzekļiem (likuma 3.pants);

2) uz pasažieru regulāro pārvadājumu organizēšanu noteiktos maršrutos Liepājas pilsētā attiecas Autopārvadājumu likums un uz tā pamata izdotie Ministru kabineta noteikumi nr.229 "Par pasažieru regulāro komercpārvadājumu maršrutu atklāšanas, grozīšanas, slēgšanas un atļauju izsniegšanas kārtību" (1996.gada 25.jūnijs), kurus Liepājas pilsētas dome ir pārkāpusi šādos punktos:

a) izsniegto pārvadājumu atļauju var anulēt tikai par pārvadātāju izdarītajiem pārkāpumiem (noteikumu 10.punkts),

b) konkursa kārtību pārvadātāju izvēlei pašvaldība var piemērot, vienīgi atklājot jaunus pārvadājumu maršrutus, bet ne pret viņu gribu esošos pārvadātājus esošajos maršrutos un reisos nomainot pret citiem (likuma 32.panta piektā daļa, noteikumu 17., 19. un 21.punkts).

Jāpiezīmē, ka konkursa noteikumi atklāti diskriminē individuālos pārvadātājus, kuri ir tiesīgi veikt pārvadājumus, bet kuri nespēj konkurēt ar uzņēmējsabiedrībām tādu konkursa nolikuma noteikumu izpildē kā visu attiecīgā maršruta reisu apkalpošana, minimālais automašīnu skaits, tehniskais nodrošinājums u.c., un tādējādi tiek pārkāptas likuma "Par uzņēmējdarbību" 4.un 13.panta prasības.

Ņemot vērā to, ka Ministru kabinets ar Liepājas pilsētas maršrutu taksometru vadītāju neatkarīgās arodbiedrības 1999.gada 25.aprīļa vēstuli ir informēts par izveidojušos situāciju Liepājas pilsētā, mēs lūdzam:

1) satiksmes ministru A.Gorbunova kungu atbildēt uz jautājumu, kā Satiksmes ministrija plāno īstenot Autopārvadājumu likuma 4.pantā un noteikumu nr.229 30.punktā noteiktās ministrijas tiesības veikt valsts pārvaldi (kontroli) pasažieru pārvadājumu jomā Liepājas pilsētā;

2) vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru V.Baloža kungu atbildēt uz jautājumu, vai ministrs plāno izmantot (vai ir izmantojis) likuma "Par pašvaldībām" 49.pantā noteiktās tiesības apturēt nelikumīgo Liepājas domes 1998.gada 23.decembra lēmumu nr.26, ar kuru pārkāpts Autopārvadājumu likums un tam pakārtotie normatīvie akti.

Ja A.Gorbunova kungam un V.Baloža kungam šajā jautājumā ir citādi apsvērumi, mēs vēlētos uzzināt viņu viedokļa motivāciju.

2. Reģ.nr.16

Deputātu O.Deņisova, B.Rastopirkina, A.Golubova, M.Bekasova, A.Klementjeva jautājumi

Latvijas Republikas Ministru prezidentam V.Krištopanam,

Latvijas Republikas labklājības ministram V.Makarovam:

Par bezdarba pieaugumu valstī

Sakarā ar to, ka bezdarba līmenis valstī ir jau pārsniedzis 10 procentus no darbaspējīgo iedzīvotāju kopskaita un atsevišķos rajonos (piemēram, Krāslavā) sasniedz 24 procentus, lūdzam Jūs atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. Vai Labklājības ministrija plāno izstrādāt un realizēt bezdarba līmeņa samazināšanas programmu valstī?

2. Kādus steidzīgus pasākumus veic Jūsu vadītā ministrija, lai uzlabotu katastrofālo situāciju Latvijas darba tirgū?

3. Kā tiek plānots risināt bezdarba problēmas Latvijas novados, it īpaši Latgalē, kur bezdarba līmenis ir sasniedzis agrāk nepieredzētus apmērus?

4. Kādi valsts budžeta līdzekļi šogad tiks iztērēti bezdarbnieku apmācībai un Valsts nodarbinātības dienestu uzturēšanai katrā Latvijas novadā?

Saeimas priekšsēdētāja vietā

Rīgā 1999.gada 17.maijā Saeimas priekšsēdētāja biedrs I.Bērziņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par atbildes sniegšanu uz deputātu jautājumiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeimas Prezidijs Veids: lēmums Pieņemts: 17.05.1999.Stājas spēkā: 17.05.1999.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 169/170, 25.05.1999.
24637
17.05.1999
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"