Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojums Nr.4

Rīgā 2012.gada 9.janvārī

Par Ozolnieku novada domes 2011.gada 11.oktobra saistošo noteikumu Nr.17/2011 "Grozījumi saistošajos noteikumos Nr.6/2010 "Ozolnieku novada sabiedriskās kārtības noteikumi"" darbības apturēšanu

1. Ozolnieku novada dome 2011.gada 11.oktobrī pieņēma saistošos noteikumus Nr.17/2011 "Grozījumi saistošajos noteikumos Nr.6/2010 "Ozolnieku novada sabiedriskās kārtības noteikumi"" (turpmāk - Saistošie noteikumi).

Saistošo noteikumu 1.punkts paredz papildināt Ozolnieku novada domes 2010.gada 8.jūnija saistošos noteikumus Nr.6/2010 "Ozolnieku novada sabiedriskās kārtības noteikumi" ar 3.11.apakšpunktu, kurš noteic, ka Ozolnieku novada teritorijā ir aizliegta smēķēšana daudzdzīvokļu māju balkonos, lodžijās un pie atvērta loga un tuvāk par 10 m no daudzdzīvokļu ēkas. Par smēķēšanas ierobežojumu neievērošanu naudas sods 10 lati.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (turpmāk - ministrija) saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 45.panta otro daļu izvērtēja Saistošo noteikumu tiesiskumu un 2011.gada 2.novembra vēstulē Nr.17-1e/16538 Ozolnieku novada domei nosūtīja atzinumu, kurā pamatoja Saistošo noteikumu prettiesiskumu un lūdza tos atcelt.

Ozolnieku novada dome 2011.gada 8.novembra domes sēdē, izskatot ministrijas atzinumu par Saistošajiem noteikumiem, pieņēma lēmumu (Nr.12, 37.§) neatcelt Ozolnieku novada domes 2011.gada 11.oktobra saistošos noteikumus Nr.17/2011 "Grozījumi saistošajos noteikumos Nr.6/2010 "Ozolnieku novada sabiedriskās kārtības noteikumi"" un publicēt tos laikrakstā "Ozolnieku Avīze". Vienlaikus dome nolēma izslēgt no Saistošajiem noteikumiem administratīvā pārkāpuma soda sankcijas piemērošanu par smēķēšanu neatļautās vietās.

Ozolnieku novada dome, nepiekrītot ministrijas atzinumā norādītajam, savu lēmumu pamato ar to, ka likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" nav norādīta norma par smēķēšanas aizliegšanu uz lodžijām un pie atvērtiem logiem, bet ņemot vērā vispārējo tiesību principu par cilvēku tiesībām, ko paredz Latvijas Republikas Satversmes 115.pants, nosakot, ka valstij jāaizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, sniedzot ziņas par vides stāvokli un rūpējoties par tās saglabāšanu un uzlabošanu, norādītais smēķēšanas aizliegums pašvaldības saistošajos noteikumos ir atstājams.

Ozolnieku novada dome Saistošos noteikumus ir publicējusi pašvaldības informatīvā izdevuma "Ozolnieku Avīze" 2011.gada decembra numurā un atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 45.panta sestajai daļai tie ir stājušies spēkā. Lai gan Ozolnieku novada dome 2011.gada 8.novembra domes sēdē nolēma izslēgt no Saistošajiem noteikumiem administratīvā pārkāpuma soda sankcijas piemērošanu par smēķēšanu neatļautās vietās, tomēr publicētie un spēkā stājušies Saistošie noteikumi cita starp paredz arī naudas sodu par Saistošajos noteikumos noteikto smēķēšanas ierobežojumu neievērošanu.

2. Likuma "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" 11.panta pirmā daļa paredz smēķēšanas ierobežojumus, nosakot vietas, kurās ir aizliegts smēķēt. Atbilstoši dotā panta pirmās daļas 5. un 7.punktam aizliegts smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, kā arī publiskās ēkās, būvēs un telpās (kinoteātru, koncertu, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, pasta un citu iestāžu zālēs, diskotēkās, deju zālēs u.c.). Šis aizliegums neattiecas uz publiskās ēkās esošajiem dzīvokļiem.

Saistošo noteikumu izdošanas deleģējums, cita starp, pamatots ar likuma "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" 2.pantu. Šī tiesību norma neparedz tiesības pašvaldībām izdot saistošos noteikumus, kas regulētu smēķēšanas ierobežošanas jautājumus. Minētais likums arī nepilnvaro pašvaldības papildināt šā likuma 11.pantā noteiktos smēķēšanas ierobežojumus.

Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.panta pirmo daļu dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, ja tas nav paredzēts likumos. Administratīvā atbildība par smēķēšanas ierobežojumu neievērošanu, tostarp, par smēķēšanu neatļautās vietās ir paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 42.1 pantā.

Likuma "Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanas, publicēšanas, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību" 8.panta trešā daļa nosaka, ka vispārējā tiesību norma ir spēkā tiktāl, ciktāl to neierobežo speciālā tiesību norma. Piemērojot šo tiesību normu konkrētajā gadījumā, secināms, ka pašvaldība saistošajos noteikumos nav tiesīga paredzēt papildus ierobežojumus smēķēšanai noteiktās vietās, kā arī nav tiesīga paredzēt administratīvo sodu par smēķēšanu neatļautās vietās, jo likuma "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normas ir speciālās tiesību normas un ierobežo likuma "Par pašvaldībām" 43.panta pirmās daļas 4.punkta vispārējā normā noteiktās pašvaldības domes tiesības.

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10.panta pirmo daļu valsts pārvalde, tai skaitā pašvaldība, ir pakļauta likumam un darbojas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros. Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 41.panta otrajai daļai pašvaldības lēmumiem jāatbilst Satversmei, likumiem, kā arī Ministru kabineta noteikumiem. Latvijas Republikas Satversmes 115.pants noteic, ka valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, sniedzot ziņas par vides stāvokli un rūpējoties par tās saglabāšanu un uzlabošanu. Dotajā gadījumā valsts rīcība cilvēka veselības un tiesību aizsardzībā uz tīru, ar tabakas un augu smēķēšanas produktu dūmiem nepiesārņotu vidi, nosakot tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu iepakojuma vienības noformējumu, tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu izplatīšanas ierobežojumus, kā arī kārtību, kādā valsts kontrolē tabakas, tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu apriti, tabakas izstrādājumu reklāmu, sponsorēšanu un smēķēšanu publiskās ēkās, būvēs, telpās un teritorijās, izpaužas caur likuma "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" normām, nevis caur pašvaldību izdotiem ārējiem normatīviem aktiem.

Ņemot vērā augstākminēto, pašvaldībām nav tiesiska pamata papildus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" paredzētajam noteikt smēķēšanas ierobežojumus savā teritorijā, izdodot par to saistošos noteikumus un paredzot administratīvo atbildību par šo ierobežojumu neievērošanu.

3. Ievērojot to, ka Saistošie noteikumi satur tikai vienu normu, kura ir atzīstama par prettiesisku, tad Saistošie noteikumi ir atceļami kopumā kā nelikumīgi. Līdz ar to saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 49.panta pirmo daļu apturu Ozolnieku novada domes 2011.gada 11.oktobra saistošo noteikumu Nr.17/2011 "Grozījumi saistošajos noteikumos Nr.6/2010 "Ozolnieku novada sabiedriskās kārtības noteikumi"" darbību.

4. Rīkojumu publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un nosūtīt Ozolnieku novada domes priekšsēdētājam M.Aināram.

Vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministrs E.Sprūdžs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Ozolnieku novada domes 2011.gada 11.oktobra saistošo noteikumu Nr.17/2011 "Grozījumi saistošajos .. Izdevējs: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Veids: rīkojums Numurs: 4Pieņemts: 09.01.2012.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 6, 11.01.2012.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
242603
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"