Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta rīkojums Nr.689

Rīgā 2011.gada 28.decembrī (prot. Nr.75 55.§)

Par Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētās programmas "Latvijas korekcijas dienestu un Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu reforma" iesnieguma projektu

1. Atbalstīt programmas "Latvijas korekcijas dienestu un Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu reforma" (turpmāk - programma) iesnieguma projektu.

2. Tieslietu ministrijai līdz 2011.gada 23.decembrim iesniegt Finanšu ministrijā programmas iesnieguma projekta oriģinālu (angļu valodā) un vienu tā kopiju.

3. Finanšu ministrijai līdz 2011.gada 29.decembrim nodrošināt programmas iesnieguma projekta (angļu valodā) iesniegšanu Finanšu instrumentu birojā.

4. Noteikt Tieslietu ministriju par atbildīgo institūciju programmas īstenošanā.

5. Noteikt Iekšlietu ministriju par programmas partneri.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Tieslietu ministrs G.Bērziņš



 

(Ministru kabineta
2011.gada 28.decembra
rīkojums Nr.689)

Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētās programmas "Latvijas korekcijas dienestu un Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu reforma" iesnieguma projekta kopsavilkums

Programmu "Latvijas korekcijas dienestu un Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu reforma" (turpmāk - programma) sagatavojusi un īstenos Latvijas Republikas Tieslietu ministrija kā programmas apsaimniekotājs (turpmāk - programmas apsaimniekotājs) sadarbībā ar Latvijas Republikas Iekšlietu ministriju kā programmas partneri un Norvēģijas Tieslietu un policijas ministrijas Korekcijas dienestu departamentu kā Donoru programmas partneri (turpmāk - Donoru programmas partneris). Partneri piedalīsies bilaterālā dialoga veidošanā politiskā līmenī un veicinās sadarbību starp Latvijas un Norvēģijas institūcijām.

Programmas mērķis ir uzlabot korekcijas dienestu sistēmu saskaņā ar atbilstošiem starptautisko cilvēktiesību instrumentiem.

Programmas ietvaros plānoti četri rezultāti:

1. Atrisinātas problēmas saistībā ar pieaugošo ieslodzīto skaitu un pārapdzīvotību cietumos1.

2. Palielināta brīvības atņemšanas alternatīvu izmantošana.

3. Pastiprināta uzmanība īpaši jutīgajām ieslodzīto grupām cietumā.

4. Ieslodzīto un cietuma darbinieku kompetenču uzlabošana.

Saskaņā ar Latvijas Republikas un Norvēģijas Karalistes noslēgto Saprašanās memorandu par Norvēģijas finanšu instrumenta 2009.-2014.gadam īstenošanu (turpmāk - saprašanās memorands) tieslietas un iekšlietas ir viens no prioritārajiem sektoriem, kurā Latvijai kopumā ir piešķirti EUR 13 056 000 korekcijas dienestu un ar brīvības atņemšanu nesaistīto sankciju jomā, lai veiktu reformas Latvijas korekcijas dienestos un Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietās.

Saprašanās memorandā iekļauti trīs iepriekš noteiktie projekti:

1. Alternatīvu brīvības atņemšanai sekmēšana (ieskaitot iespējamo pilotprojektu elektroniskajai uzraudzībai).

2. Jauna nodaļa Olaines cietumā, ieskaitot būvniecību un personāla apmācību.2

3. Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu standartu uzlabošana, tai skaitā aktivitātes infrastruktūras uzlabošanai; līdzšinējās administratīvās aizturēšanas prakses samazināšana/likvidēšana; prakses maiņa, ievietojot īslaicīgās aizturēšanas vietās apcietinājumā esošos ieslodzītos turpmākai izmeklēšanai; atbilstošas apmācības nodrošināšana darbiniekiem, kas strādā īslaicīgās aizturēšanas vietās.

Iepriekš noteiktos projektus īstenos Valsts probācijas dienests, Ieslodzījuma vietu pārvalde un Valsts policija. Projekts Nr.1 un projekts Nr.2 var tikt ieviests sadarbībā ar Norvēģijas partneriem, taču partnerības līgumi vēl nav noslēgti, jo projektu apraksti vēl ir detalizēti jāizstrādā.

Saprašanās memorandā norādīti šādi īpašie nosacījumi - vismaz 30 % programmas piešķīruma būtu jānovirza aktivitātēm, kas nav ieguldījumi infrastruktūrā vai aprīkojuma iegādē, piemēram, apmācībai kapacitātes stiprināšanas un sistēmu attīstības aktivitātēm. Programmas izstrādes un ieviešanas laikā puses izmantos Eiropas Padomes pieredzi un kompetenci.

Tā kā projekti nav detalizēti izstrādāti, šajā stadijā nav iespējams precīzi noteikt, cik lielu daļu (procentos) programmas piešķīruma novirzīs aktivitātēm, kas nav ieguldījumi infrastruktūrā vai aprīkojuma iegādē. Šā nosacījuma ievērošanu īpaši izvērtēs Sadarbības komiteja, veicot projektu novērtēšanu, un programmas apsaimniekotājs specifiski par to ziņos pirms projektu uzsākšanas.

Puses izmantos Eiropas Padomes pieredzi un kompetenci gan programmas, gan projektu līmenī. Eiropas Padome ir uzaicināta novērotāja statusā piedalīties Sadarbības komitejā, un puses ar Eiropas Padomi konsultēsies arī projektu izstrādē un ieviešanā.

Donoru programmas partneris līdzdarbosies programmas Sadarbības komitejā kā balsstiesīgais loceklis un veiks iepriekš noteikto projektu izvērtēšanu, kā arī sniegs atbalstu programmas vispārīgo mērķu sasniegšanā un piedalīsies programmas koordinēšanā un uzraudzībā.

Programmas primārā mērķa grupa ir aizturētie, ieslodzītie, no ieslodzījuma vietām atbrīvotās personas, kurām tiks piemērota elektroniskā uzraudzība, ieslodzītie ar atkarības problēmām, ieslodzījuma vietu un īslaicīgās aizturēšanas vietu/pagaidu turēšanas vietu darbinieki, projektu īstenotāju darbinieki - ieslodzījuma vietu sistēmas darbinieki, probācijas darbinieki, Valsts policijas darbinieki.

Piezīmes.

Ņemot vērā standarta indikatorus, šīs programmas kontekstā termins "cietumi" ietver arī īstermiņa aizturēšanas vietas, kā arī pagaidu turēšanas vietas.

Šai nodaļai ir jāaizstāj līdzšinējās standartiem neatbilstošās vietas cietumos citviet Latvijā un jābalstās uz pētījumiem un progresīvas soda izpildes principiem.

Tieslietu ministrs G.Bērziņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētās programmas "Latvijas korekcijas dienestu un Valsts .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 689Pieņemts: 28.12.2011.Stājas spēkā: 28.12.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 204, 29.12.2011.
242046
28.12.2011
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"