Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.378

Rīgā 2011.gada 16.novembrī (prot. Nr.42, 12.p.)

Par izsoles izsludināšanu radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesību piešķiršanai

Elektronisko sakaru likuma 47.pants paredz, ka radiofrekvenču spektra izmantošanai komercdarbībai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk - Komisija) piešķir radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības, tai skaitā arī uz radiofrekvenču spektra joslām, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē.

Izvērtējot pašreizējo situāciju radiofrekvenču spektra izmantošanā,

Komisija konstatē:    

1.  Elektronisko sakaru likuma 47.panta pirmā daļa paredz, ka radiofrekvenču spektra izmantošanai komercdarbībai Komisija piešķir radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības.

2. Elektronisko sakaru likuma 47.panta piektā daļa paredz, ka Ministru kabinets nosaka radiofrekvenču spektra joslas, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē. Šajos gadījumos Komisija rīko konkursu vai izsoli saskaņā ar Komisijas apstiprinātu nolikumu un piešķir radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības konkursa vai izsoles uzvarētājam. Radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību termiņš atbilst attiecīgā pakalpojuma mērķim un paredzamajiem ieguldījumiem. Pieteikumu par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu iesniedz Komisijai ne agrāk kā divus gadus pirms normatīvajos aktos noteiktā radiofrekvenču spektra joslas atbrīvošanas termiņa. Pieteikumu par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību pagarināšanu iesniedz Komisijai ne agrāk kā divus gadus pirms radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību termiņa beigām.

3. Ministru kabineta 2010.gada 16.februāra noteikumi Nr.143 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslām, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē" nosaka radiofrekvenču spektra joslas, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē.

4. Radiofrekvenču spektra josla 2500MHz - 2690MHz ir iekļautas Ministru kabineta 2010.gada 16.februāra noteikumu  Nr.143 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslām, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē" 2.10.apakšpunktā.

5.   Komisijas 2011.gada 16.jūnija lēmuma Nr.1/7 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesībām" 8.punkts nosaka, ka Komisija konkursa vai izsoles kārtībā iegūtās radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības piešķir, pagarina termiņu un anulē saskaņā ar konkursa vai izsoles nolikumu un šiem noteikumiem.

6.  Līdz 2011.gada 14.septembrim, lai saņemtu radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesības, interesi ir izrādījis divi elektronisko sakaru komersanti, iesniedzot pieprasījumu par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu.

7.  Saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma 49.panta otro daļu radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesības izmantojamas atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 6.oktobra noteikumos Nr.1151 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslu sadalījumu radiosakaru veidiem un iedalījumu radiosakaru sistēmām, kā arī par radiofrekvenču spektra joslu izmantošanas vispārīgajiem nosacījumiem (Nacionālais radiofrekvenču plāns)"" (turpmāk - Radiofrekvenču plāns) noteiktajam radiofrekvenču spektra joslas sadalījumam radiosakaru veidiem un radiosakaru sistēmām.

8. Ar Komisijas 2007.gada 19.decembra lēmuma Nr.607 "Par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesībām sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "BALTKOM TV SIA"" (turpmāk - Lēmums Nr.607) lemjošās daļas 1.punktu ir pagarināts SIA "BALTKOM TV SIA" radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2692MHz lietošanas tiesību darbības termiņš no 2008.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim izmantošanai saskaņā ar Komisijas 2003.gada 2.aprīļa lēmuma Nr.93 "Par individuālās licences izsniegšanu sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "BALTKOM TV SIA" 2.punktu un Pielikumu F1 publiskā fiksētā telekomunikāciju tīkla operatora individuālajai licencei Nr.T10092 komercdarbībai noteiktajā teritorijā: Ādažu, Babītes, Baldones, Bauskas, Carnikavas, Engures, Garkalnes, Iecavas, Ikšķiles, Inčukalna, Jaunpils, Jelgavas, Kandavas, Krimuldas novadā, izņemot Lēdurgas pagastu, Ķeguma, Ķekavas, Lielvārdes, Mālpils, Mārupes, Ogres, Olaines, Ozolnieku, Ropažu, Rundāles, Salaspils, Saulkrastu, Sējas, Siguldas, Stopiņu, Tukuma, Vecumnieku novadā, izņemot Kurmenes un Valles pagastus, Jelgavā, Jūrmalā un Rīgā.

9. Ar Lēmuma Nr.607 lemjošās daļas 2.punktu ir noteikts SIA "BALTKOM TV SIA" pienākums līdz 2013.gada 31.decembrim atbrīvot radiofrekvenču spektra joslu 2500MHz-2690MHz. No tā izriet, ka ar 2014.gada 1.janvāri radiofrekvenču spektra josla 2500MHz -2690MHz ir brīva un saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir piešķiramas tās lietošanas tiesības elektronisko sakaru komersantiem komercdarbībai Latvijas Republikas teritorijā.

Komisija secina:

1.  Komisija, pamatojoties uz Elektronisko sakaru likuma 47.panta piekto daļu un Ministru kabineta 2010.gada 16.februāra noteikumu  Nr.143 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslām, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē" 2.10.apakšpunktu un saskaņā ar Komisijas 2011.gada 16.jūnija lēmuma Nr.1/7 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesībām" 8.punktu, var rīkot konkursu vai izsoli radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesību piešķiršanai komercdarbībai.

2. Komisijai jāņem vērā divu elektronisko sakaru komersantu izteiktā interese par radiofrekvenču spektra joslu 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesību saņemšanu.

3.  Komisija secina, ka radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesību piešķiršanai ir rīkojama izsole, nevis konkurss šādu apsvērumu dēļ:

3.1.     lai īstenotu Elektronisko sakaru likuma mērķi, kas ir noteikts šā likuma 2.panta 5.punktā, nodrošināt radiofrekvenču spektra racionālu un efektīvu izmantošanu elektronisko sakaru nozarē, lietderīgāk ir rīkot izsoli. Rīkojot izsoli, elektronisko sakaru komersants izteiks cenu piedāvājumu, par kādu ir gatavs iegūt radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības, lai nodrošinātu elektronisko sakaru pakalpojumus. Līdz ar to izsoles uzvarētājs būs ieinteresēts pēc iespējas racionālāk un efektīvāk izmantot iegūtās radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības. Izsoles rezultātā iegūtās radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības var tālāknodot. Tas nozīmē, ka izsoles uzvarētājam ir tiesības nodrošināt efektīvu un racionālu radiofrekvenču spektra izmantošanu sadarbībā ar citiem elektronisko sakaru komersantiem;

3.2.     lai nodrošinātu Elektronisko sakaru likuma mērķi, kas ir noteikts šā likuma 2.panta 1.punktā, veicināt elektronisko sakaru tīklu nodrošināšanu un elektronisko sakaru pakalpojumu attīstību, un Elektronisko sakaru likuma 2.panta 2.punktā, veicināt konkurences attīstību elektronisko sakaru tīklu nodrošināšanā un elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanā, un Komisijas pienākumu pildīšanu, kas ir paredzēta Elektronisko sakaru likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktā, veicināt konkurenci elektronisko sakaru nozarē, lietderīgāk ir rīkot izsoli;

3.3.     izsoles rīkošana nodrošina vienlīdzīgu un caurredzamu attieksmi pret visiem elektronisko sakaru komersantiem, kuri vēlēsies saņemt radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības.

4.   Ņemot vērā Radiofrekvenču plānā noteikto - radiofrekvenču spektra josla 2500MHz - 2690MHz ir izmantojama platjoslas ciparu sistēmām publiskajos elektronisko sakaru tīklos, Komisija paredz, ka izsoles uzvarētājam būs nepieciešams veikt ieguldījumus publiskā elektronisko sakaru tīkla izveidošanā vai arī tā pilnveidošanā, ja izsoles uzvarētājs būs elektronisko sakaru komersants, kurš šobrīd elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanai izmanto tam piešķirtās radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības radiofrekvenču spektra joslā 2500MHz - 2690MHz. Līdz ar to 15 gadi ir samērīgs radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesību termiņš, kurš atbilst attiecīgā pakalpojuma mērķim un paredzamajiem ieguldījumiem.

5.   Lai nodrošinātu vienlīdzīgu, samērīgu un caurredzamu sākumcenas noteikšanas principu, Komisija, nosakot radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesību sākumcenu piešķiršanai izsoles kārtībā, ir ņēmusi vērā šādus apsvērumus:

5.1. teorētiskā pārklājuma zona pēc rādiusa ir trīs reizes mazāka salīdzinājumā ar radiofrekvenču spektra joslām 914MHz - 915MHz/959MHz - 960MHz;

5.2. radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz sadalījums un platums;

5.3. radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesību darbības teritorija un lietošanas tiesību termiņš;

5.4. izsoles sākumcenai ir jābūt tādai, lai tiktu veicināta radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību izmantošana pēc iespējas īsākā laikā;

5.5. Elektronisko sakaru likuma 2.panta 1., 2. 5. un 6.punktā noteiktos Elektronisko sakaru likuma mērķus - veicināt elektronisko sakaru tīklu nodrošināšanu un elektronisko sakaru pakalpojumu attīstību, veicināt konkurences attīstību elektronisko sakaru tīklu nodrošināšanā un elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanā, nodrošināt ierobežoto resursu racionālu un efektīvu izmantošanu elektronisko sakaru nozarē, nodrošināt valsts, lietotāju un elektronisko sakaru komersantu interešu aizsardzību. Lai sasniegtu iepriekš minētos mērķus, sākumcena ir jānosaka tāda, lai izsoles sākumcena nav šķērslis radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību iegūšanai un komersanti pieteiktos dalībai izsolē. Tādejādi tiktu veicināta konkurence un elektronisko sakaru tīklu nodrošināšanas un elektronisko sakaru pakalpojumu attīstība, kā rezultātā tiks nodrošināta radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz racionāla un efektīva izmantošana un lietotāju tiesības saņemt elektronisko sakaru pakalpojumus, kā arī elektronisko sakaru komersantu interešu aizsardzību. Izsoles gaitā, elektronisko sakaru komersanti, izsakot savus cenu piedāvājumus, noteiks augstāko cenu par radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesību iegūšanu.

6. Ņemot vērā iepriekš norādītos apsvērumus, radiofrekvenču spektra joslu 2500MHz - 2560MHz/2620MHz - 2680MHz un 2560MHz - 2570MHz/2680MHz - 2690MHz sākumcena 1MHz ir 5 000LVL (pieci tūkstoši lati). Radiofrekvenču spektra joslas 2570MHz - 2620MHz sākumcena 1MHz ir 4 000LVL (četri tūkstoši lati). Radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz kopējais radiokanālu platums ir 190MHz, kuru sākumcena ir 900 000LVL (deviņi simti tūkstoši lati).

7. Ņemot vērā iepriekš minēto, Komisijai saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma 47.panta piekto daļu ir jāizsludina izsole radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesību piešķiršanai komercdarbībai Latvijas Republikas teritorijā saskaņā ar Komisijas apstiprinātu nolikumu.

8. Ņemot vērā iepriekš minētos secinājumus, Komisija izsoles nolikumā noteiks izsoles priekšmetu, sākumcenu, kārtību, norisi un izsoles principus.

Ņemot vērā Komisijas 2011.gada 16.jūnija lēmuma Nr.1/7 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra lietošanas tiesībām" 8.punktu, saskaņā ar Ministru kabineta 2010.gada 16.februāra noteikumu  Nr.143 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslām, kuru efektīvas izmantošanas labad ir nepieciešams ierobežot radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību piešķiršanu komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē" 2.10.apakšpunktu un Ministru kabineta 2009.gada 6.oktobra noteikumu Nr.1151 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslu sadalījumu radiosakaru veidiem un iedalījumu radiosakaru sistēmām, kā arī par radiofrekvenču spektra joslu izmantošanas vispārīgajiem nosacījumiem (Nacionālais radiofrekvenču plāns)"" 1.pielikuma 287., 288., 289. un 290.punktu, un pamatojoties uz Elektronisko sakaru likuma 2.panta 1., 2., 5. un 6.punktu, 8.panta pirmās daļas 5.punktu un otro daļu, 47.panta pirmo, piekto daļu un 49.panta otro daļu un likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 5.pantu un 9.panta otro daļu,

padome nolemj:

1. Noteikt, ka radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesības komercdarbībai Latvijas Republikas teritorijā, piešķir izsoles uzvarētājam.

2. Izsludināt izsoli radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz - 2690MHz lietošanas tiesību piešķiršanai saskaņā ar šīs izsoles nolikumā noteikto izsoles priekšmetu, sākumcenu, kārtību, norisi un izsoles principiem ar šīs izsoles nolikuma spēkā stāšanās brīdi.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja p.i. R.Irklis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par izsoles izsludināšanu radiofrekvenču spektra joslas 2500MHz – 2690MHz lietošanas tiesību piešķiršanai Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 378Pieņemts: 16.11.2011.Stājas spēkā: 16.11.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 184, 23.11.2011.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
239895
16.11.2011
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"