Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.534

Rīgā 2011.gada 5.jūlijā (prot. Nr.41 20.§)
Noteikumi par valsts nozīmes kultūras pieminekļu pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtību un termiņiem
Izdoti saskaņā ar likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 8.panta pirmo daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību un termiņus, kādā valsts izmanto pirmpirkuma tiesības, ja tiek atsavināts valsts nozīmes kultūras piemineklis.

2. Atsavinot nekustamu valsts nozīmes kultūras pieminekli, pirkuma līgumu vai tā norakstu (uzrādot pirkuma līguma oriģinālu) pirms īpašumtiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā iesniedz Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā vai tās reģionālajā nodaļā (turpmāk – inspekcija).

3. Atsavinot kustamu valsts nozīmes kultūras pieminekli, pirkuma līgumu vai tā norakstu (uzrādot pirkuma līguma oriģinālu) pirms lietas nodošanas iesniedz inspekcijā.

4. Inspekcija pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas izsniedz rakstisku izziņu. Izziņā norāda šādu informāciju:

4.1. atsavināmais objekts (nekustamajam īpašumam – tā atrašanās vieta, kadastra numurs un nekustamā īpašuma sastāvā ietilpstošo zemesgabalu un būvju kadastra apzīmējumi);

4.2. pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas laiks;

4.3. pārdevēja:

4.3.1. vārds, uzvārds, personas kods un dzīvesvieta – fiziskām personām;

4.3.2. nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese – juridiskām personām;

4.4. pirkuma maksa;

4.5. inspekcijas amatpersona vai darbinieks (amats, vārds un uzvārds), kas pieņēma pirkuma līgumu vai tā norakstu.

5. Inspekcija, ņemot vērā valsts nozīmes kultūras pieminekļa kultūrvēsturisko vērtību, atrašanās vietu, izmantošanas veidu, kā arī nepieciešamību nodrošināt valsts nozīmes kultūras pieminekļa publisko pieejamību un ņemot vērā sabiedrības intereses un lietderības apsvērumus, pieņem lēmumu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai lēmumu par atteikumu izmantot valsts pirmpirkuma tiesības.

6. Inspekcija lēmumu par atteikumu izmantot valsts pirmpirkuma tiesības ne vēlāk kā divu darbdienu laikā pēc tā pieņemšanas nosūta personai, kura iesniegusi inspekcijā pirkuma līgumu vai tā norakstu.

7. Ja inspekcija pieņem lēmumu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu un tās budžetā ir nepieciešamie finanšu līdzekļi, inspekcija ne vēlāk kā divu darbdienu laikā pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas nosūta to pārdevējam.

8. Ja inspekcija konstatē, ka nepieciešams izmantot valsts pirmpirkuma tiesības, bet tās budžetā nav nepieciešamo finanšu līdzekļu, inspekcija ne vēlāk kā divu darbdienu laikā iesniedz Kultūras ministrijā pamatojumu valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanai, darījuma akta projektu un Ministru kabineta rīkojuma projektu par finanšu līdzekļu piešķiršanu valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanai (turpmāk – rīkojuma projekts).

9. Kultūras ministrija nosūta rīkojuma projektu saskaņošanai Finanšu ministrijai un Tieslietu ministrijai. Finanšu ministrija un Tieslietu ministrija atzinumu par rīkojuma projektu Kultūras ministrijai sniedz piecu darbdienu laikā.

10. Kultūras ministrs, ņemot vērā Finanšu ministrijas un Tieslietu ministrijas atzinumu, ne vēlāk kā 20 darbdienu laikā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas inspekcijā rīkojuma projektu iesniedz noteiktā kārtībā Ministru kabinetā. Rīkojuma projektā norāda finansējuma avotu pirkuma maksas segšanai.

11. Ja Ministru kabinets atbalsta finanšu līdzekļu piešķiršanu valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanai, inspekcija pieņem lēmumu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu un nosūta to pārdevējam (ne vēlāk kā divu darbdienu laikā pēc Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas).

12. Ja Ministru kabinets noraida finanšu līdzekļu piešķiršanu valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanai, inspekcija pieņem lēmumu par atteikumu izmantot valsts pirmpirkuma tiesības un nosūta to personai, kura iesniegusi inspekcijā pirkuma līgumu vai tā norakstu (ne vēlāk kā divu darbdienu laikā pēc Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas).

13. Šo noteikumu 7. un 11.punktā minēto lēmumu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu inspekcija nosūta pārdevējam kā pasta sūtījumu ar paziņojumu par sūtījuma izsniegšanu.

14. Šo noteikumu 7. un 11.punktā minētajos gadījumos un termiņos lēmumu izmantot valsts pirmpirkuma tiesības inspekcija kā ierakstītu pasta sūtījumu nosūta arī personai, kura iesniegusi inspekcijā pirkuma līgumu vai tā norakstu, ja šī persona nav pārdevējs, kā arī attiecīgās administratīvās teritorijas zemesgrāmatu nodaļai, ja tiek atsavināts nekustams valsts nozīmes kultūras piemineklis.

15. Inspekcijas lēmums izmantot valsts pirmpirkuma tiesības uzliek tai par pienākumu 10 darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas sagatavot attiecīgu darījuma aktu, pamatojoties uz pārdevēja un pircēja vienošanās nosacījumiem, un līgumā noteiktā kārtībā un termiņos samaksāt pirkuma līgumā noteikto summu.

16. Ja samaksas termiņš iestājas, pirms inspekcija ir pieņēmusi lēmumu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu vai 10 darbdienu laikā no šāda lēmuma pieņemšanas, inspekcijai ir pienākums pirkuma līgumā noteikto summu samaksāt ne vēlāk kā 20 darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas.

17. Pēc tam kad pirkuma līgums vai tā noraksts iesniegts inspekcijā, inspekcijai un līgumslēdzējiem nav tiesību grozīt līgumu.

18. Inspekcijai ir saistoša pārdevēja un pircēja vienošanās par tiesiski noslēgta pirkuma līguma būtiskām sastāvdaļām un blakus noteikumiem, kas ietverti inspekcijai iesniegtajā pirkuma līgumā.

19. Valsts pirmpirkuma tiesības uz valsts nozīmes kultūras pieminekli izbeidzas, ja:

19.1. inspekcija pieņem lēmumu par atteikumu izmantot valsts pirmpirkuma tiesības;

19.2. 30 dienu laikā no kustama valsts nozīmes kultūras pieminekļa pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas inspekcija nav pieņēmusi šo noteikumu 7. un 11.punktā minēto lēmumu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu;

19.3. 60 dienu laikā no nekustama valsts nozīmes kultūras pieminekļa pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas inspekcija nav pieņēmusi šo noteikumu 7. un 11.punktā minēto lēmumu par valsts pirmpirkuma tiesību izmantošanu.

20. Pircēja tiesības iegūt īpašumtiesības uz kustamu valsts nozīmes kultūras pieminekli apliecina:

20.1. inspekcijas lēmums par atteikumu izmantot valsts pirmpirkuma tiesības;

20.2. šo noteikumu 4.punktā minētā izziņa par pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanu – ne ātrāk kā trīsdesmit astotajā dienā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas inspekcijā.

21. Pircēja tiesības nostiprināt zemesgrāmatā īpašumtiesības uz nekustamu valsts nozīmes kultūras pieminekli apliecina:

21.1. inspekcijas lēmums par atteikumu izmantot valsts pirmpirkuma tiesības (pievieno nostiprinājuma lūgumam);

21.2. šo noteikumu 4.punktā minētā izziņa par pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanu (pievieno nostiprinājuma lūgumam ne ātrāk kā sešdesmit astotajā dienā pēc pirkuma līguma vai tā noraksta saņemšanas inspekcijā).

22. Nostiprinājuma lūgums par īpašuma tiesību uz nekustamu valsts nozīmes kultūras pieminekli, uz kuru valstij ir pirmpirkuma tiesības, nav apmierināms, pirms izbeigušās valsts pirmpirkuma tiesības.

Ministru prezidenta vietā – tieslietu ministrs, iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs A.Štokenbergs

Kultūras ministre S.Ēlerte
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par valsts nozīmes kultūras pieminekļu pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtību un termiņiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 534Pieņemts: 05.07.2011.Stājas spēkā: 15.07.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 109, 14.07.2011.
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
233045
15.07.2011
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"