Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr.7

Rīgā 2011.gada 27.aprīlī

Par instrukcijas apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

Apstiprināt instrukciju "Parakstu vākšana ārvalstīs".

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs K.Kamradzis



 

APSTIPRINĀTA
Centrālās vēlēšanu komisijas
2011.gada 27.aprīļa sēdē ar lēmumu Nr.7

INSTRUKCIJA
"Parakstu vākšana ārvalstīs"

I. Vispārīgie noteikumi

1. Parakstu vākšana likuma ierosināšanai un par tautas nobalsošanas ierosināšanu par apturētiem likumiem (turpmāk - parakstu vākšana) notiek Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā termiņā.

2. Latvijas Republikas vēstniecības, ģenerālkonsulāti un konsulāti (turpmāk - pārstāvniecības) likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" un šajā instrukcijā noteiktajā kārtībā nodrošina iespēju vēlētājam, kas dzīvo vai uzturas ārvalstīs, parakstīties par likuma ierosināšanu un tautas nobalsošanas  ierosināšanu par apturētiem likumiem.

II. Pārstāvniecību darbība, nodrošinot parakstu vākšanu

3. Pārstāvniecības parakstu vākšanas sagatavošanu uzsāk pēc parakstu vākšanas izsludināšanas. 

4. Ne vēlāk kā piecas dienas pirms parakstu vākšanas uzsākšanas pārstāvniecības vadītājs (turpmāk - vadītājs)  nosaka parakstu vākšanas vietu (vietas) un darba laiku, kad vēlētāji varēs parakstīties parakstu vākšanas lapās.

Informācija par parakstu vākšanas vietu un darba laiku ne vēlāk kā trīs dienas pirms parakstu vākšanas uzsākšanas izliekama pārstāvniecības informācijas sniegšanas vietā un nosūtāma uz e - pasta adresi cvk@cvk.lv Centrālajai vēlēšanu komisijai.

5. Parakstu vākšanu, pēc vadītāja ieteikuma, veic Latvijas Republikas pilsonis, ar kuru Centrālā vēlēšanu komisija noslēgusi atbilstošu līgumu (turpmāk  -  parakstu vācējs).

6. Pirms parakstu vākšanas uzsākšanas parakstu vācējs:

6.1. pārbauda, vai redzamā vietā ir izlikts paziņojums par parakstu vākšanas vietu un darba laiku, bet nepieciešamības gadījumā izvieto norādes, kā šī vieta atrodama;

6.2. novieto vēlētājiem pieejamā vietā Centrālās vēlēšanu komisijas sagatavotos informatīvos materiālus - Satversmes grozījumu projektu vai likumprojektu un, ja likumprojekts paredz grozīt kādu likumu, - attiecīgo spēkā esošā likuma tekstu, vai Valsts prezidenta apturēto likumu un likuma pilnu tekstu (uz tiem nedrīkst būt nekādas atzīmes un piezīmes);

6.3. pārliecinās, vai viņa rīcībā ir visi parakstu vākšanai nepieciešamie materiāli - parakstu vākšanas lapas A par likuma ierosināšanu (turpmāk - parakstu vākšanas lapa A), parakstu vākšanas lapas BCD par tautas nobalsošanas ierosināšanu par Valsts prezidenta apturētajiem likumiem (turpmāk - parakstu vākšanas lapa BCD), pasu spiedogi, parakstu vākšanas gaitas protokols, Centrālās vēlēšanu komisijas sagatavotie informatīvie materiāli u.c.

7. Parakstu vākšanas laikā parakstu vācējs raksta parakstu vākšanas gaitas protokolu, izdarot tajā šādas atzīmes:

7.1. datums;

7.2. parakstu vācēja vārds un uzvārds;

7.3. parakstu vākšanas lapu A un BCD numuri un to parakstu kārtas numuri, kurus attiecīgais parakstu vācējs savācis;

7.4. ziņas, kuras parakstu vācējs sniedzis Centrālajai vēlēšanu komisijai;

7.5. vēlētāju sūdzības un viņiem sniegtās atbildes;

7.6. starpgadījumi un traucējumi;

7.7. citas darbības, kas saistītas ar parakstu vākšanas gaitu.

Parakstu vākšanas gaitas protokolā norādītās ziņas parakstu vācējs apliecina ar savu parakstu. Parakstu vākšanas gaitas protokolam jābūt cauršūtam, tā lapām - numurētām.

8. Vēlētāja personu apliecinošs dokuments ir Latvijas pilsoņa pase (turpmāk - pase).

9. Pirms ieraksta izdarīšanas parakstu vākšanas lapā A vai BCD parakstu vācējs pārbauda attiecīgās personas pasi un pārliecinās, vai:

9.1. persona ir vēlētājs, kurš parakstu vākšanas dienā sasniedzis 18 gadu vecumu;

9.2. vēlētāja pasei nav beidzies derīguma termiņš;

9.3. vēlētājs nav izmantojis tiesības piedalīties parakstu vākšanā:

9.3.1. pasē nav spiedoga par piedalīšanos parakstu vākšanā (skatīt instrukcijas 10.-12. punktu);

9.3.2. pasē ir spiedogs ar kādu no izdarītajām atzīmēm (skatīt instrukcijas 13.-15. punktu).

10. Ja parakstu vācējs konstatē, ka pasē nav spiedoga, parakstu vācējs noskaidro vai vēlētājs vēlas parakstīties par likuma ierosināšanu (parakstu vākšanas lapa A) vai tautas nobalsošanas ierosināšanu par apturētiem likumiem (parakstu vākšanas lapa BCD) un atbilstošajā parakstu vākšanas lapā ieraksta:

10.1. datumu;

10.2. vēlētāja personas kodu, vārdu un uzvārdu.

11. Pēc tam vēlētājs atbilstoši savai izvēlei parakstās parakstu vākšanas lapā A vai parakstu vākšanas lapas BCD attiecīgajā ailē "B", "C" vai "D".

12. Kad vēlētājs parakstījies, parakstu vācējs pasē iespiež spiedogu, ar pildspalvu apvelk aplīti atbilstošajam burtam spiedogā (turpmāk - izdara atzīmi) par piedalīšanos parakstu vākšanā likumu ierosināšanai "A" vai tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturētajiem likumiem "B", "C", "D". Spiedogs iespiežams Latvijas pilsoņa pasē 9. lappusē (1992. gada parauga pasē - 14. lappusē, bet, ja tajā nav vietas spiedoga iespiešanai, pieļaujams, ka tas tiek iespiests 12. vai 13. lappusē).

13. Ja parakstu vācējs konstatē, ka pasē ir spiedogs ar kādu no atzīmēm, parakstu vācējs noskaidro, vai vēlētājs vēlas piedalīties parakstu vākšanā par kuru nav izdarīta atzīme pasē, un atbilstošajā parakstu vākšanas lapā ieraksta:

13.1. datumu;

13.2. vēlētāja personas kodu, vārdu un uzvārdu.

14. Pēc tam vēlētājs atbilstoši savai izvēlei parakstās parakstu vākšanas lapā A vai parakstu vākšanas lapas BCD attiecīgajā ailē "B", "C" vai "D".

15. Kad vēlētājs parakstījies, parakstu vācējs vēlētāja pasē izdara atbilstošu atzīmi.

16. Ja ierakstā konstatēta kļūda, tas svītrojams vai arī labojams, atrunājot labojumu. Parakstu vācējs atrunu izdara parakstu vākšanas lapas piezīmju sadaļā un parakstu vākšanas gaitas protokolā.

17. Ja vēlētājs fizisku trūkumu dēļ pats nespēj parakstīties, viņa klātbūtnē parakstu vākšanas lapā parakstās viņa ģimenes loceklis vai cita uzticības persona. Par to parakstu vākšanas lapas piezīmju sadaļā izdarāma atzīme, norādot tās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu, kura ir parakstījusies parakstu vākšanas lapā.

18. Parakstu vākšanas vietās aģitācija nav pieļaujama.

19. Parakstu vākšanā var būt klāt arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, ja tas netraucē parakstu vācēja darbu.

20. Ja vēlētājs ir ieradies parakstu vākšanas vietā darba laikā, bet ir izveidojusies rinda, viņam jānodrošina iespēja parakstīties arī pēc noteiktā darba laika beigām.

21. Beidzot darbu, parakstu vācējs ieraksta savu vārdu un uzvārdu, kā arī saņemto parakstu rindu kārtas numurus tam paredzētajā vietā parakstu vākšanas lapas ailē "Parakstus vāca". Tāpat parakstu vācējs rīkojas, ja parakstu vākšanas lapa ir aizpildīta.

22. Katru otrdienu parakstu vācējs pēc ierakstiem reģistrācijas lapā saskaita, cik parakstu kopā savākts parakstu vākšanas lapās, un pa elektronisko pastu vai faksu paziņo Centrālajai vēlēšanu komisijai. Noslēdzot parakstu vākšanu pēdējā (30.) parakstu vākšanas dienā, parakstu vākšanas lapu kopijas nekavējoties nosūta Centrālajai vēlēšanu komisijai uz e - pasta adresi cvk@cvk.lv.

23. Saņemot no Centrālās vēlēšanu komisijas apstiprinājumu, ka parakstu vākšanas lapu kopijas saņemtas, parakstu vācējs aizpildītās un pāri palikušās parakstu vākšanas lapas, kā arī parakstu vākšanas gaitas protokolu nosūta Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Cimdars 

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs K.Kamradzis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par instrukcijas apstiprināšanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija Veids: lēmums Numurs: 7Pieņemts: 27.04.2011.Stājas spēkā: 27.04.2011.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 68, 03.05.2011.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
229484
27.04.2011
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"