Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-58/98

Rīgā 1998.gada 12.jūnijā

Par rīcību ar pašvaldības mantu un līdzekļiem Rīgas rajona Ķekavas pagasta padomē

LR Valsts kontroles Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētājs K.Beljānis, departamenta direktora pienākumu izpildītājs, kolēģijas locekļi G.Ķepule, J.Rumkovskis, A.Svirido izskatīja revīzijas rezultātus par rīcību ar pašvaldības mantu un naudas līdzekļiem 1996.un 1997.gadā Rīgas rajona Ķekavas pagasta padomē un

konstatēja:

1. Rīgas rajona Ķekavas pagasta padomē ir ievēlēti 11 deputāti. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts G.Vilde. Par padomes galveno grāmatvedi līdz 1997.gada 7.novembrim strādāja R.Pumpure, bet tagad — V.Mizovska. Līdz 1997.gadam pagasta padomei nebija izstrādāts nolikums un izveidotas pastāvīgi darbojošās komitejas. Nav ievēroti likuma "Par pašvaldībām" 22., 23.un 51.panta nosacījumi.

Ķekavas pagasta padomes nolikums izstrādāts un apstiprināts 1997.gada 4.aprīlī. Pagasta padomē izveidotas 6 pastāvīgās komitejas un 2 komisijas. 1997.gadā notikušas 4 finansu komitejas sēdes, 4 izglītības, kultūras reliģijas un sporta komitejas sēdes. Sociālās un veselības komitejas sēdes nav protokolētas.

Pagasta padome, pārkāpjot likuma "Par pašvaldībām" 55.panta prasības, neviena no pastāvīgajām komitejām nav ievēlējusi deputāti I.Daņiļēviču. Par ko nepieciešams paziņot pašvaldību lietu pārvaldei. Kā departamenta kolēģijas sēdē paskaidroja pašvaldības pārstāvji, deputāte I.Daņiļēviča bija pieteikusies darboties pašvaldības pastāvīgajā Finansu komitejā, bet deputāti ar balsu vairākumu tam nav piekrituši. Citā komitejā darboties I.Daņiļēviča ir atteikusies.

Revīzijas komisija 1998.gadā veikusi divas pagasta pašvaldības finansiālās un saimnieciskās darbības revīzijas par 1995., 1996.gadu un 1997.gadu. Šo revīziju rezultātā konstatēti vairāki būtiski pārkāpumi grāmatvedības uzskaitē, kas līdz Valsts kontroles revīzijai nebija novērsti.

Valsts ieņēmumu dienests bija konstatējis, ka pašvaldībā nav iemaksāti līdzekļi, kas skaidras naudas veidā saņemti pašvaldībā kā ziedojumi. Pašvaldības revīzijas komisija konstatēja, ka šādi līdzekļi ne mazāk kā Ls 1294 apmērā nav iemaksāti kasē un tos ir piesavinājušās pagasta amatpersonas. Par šiem apstākļiem pašvaldība 1998.gada 4.maijā ir paziņojusi rajona prokuroram, bet līdz šim laikam pašvaldībai nav ziņots par krimināllietas ierosināšanu. Par šiem apstākļiem nepieciešams informēt Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūru.

2. Ķekavas pagasta padome, neievērojot likuma "Par pašvaldībām" 21.panta prasības, 1996.gadā nav apstiprinājusi speciālā budžeta izpildi.

3. 1996.gada 17.janvārī un 20.novembrī, pieņemot lēmumu par pabalstu piešķiršanu no sociāliem līdzekļiem maznodrošinātiem un piešķirot pabalstu Ls 850 apmērā trim personām, kas nav atzīstamas par maznodrošinātām, pagasta padome ir pārkāpusi likuma "Par sociālo palīdzību" 33.panta 1.un 2.dalas nosacījumus. Nelikumīgi izmaksātās summas Ls 850 apmērā pagata padomei nosakāms uzrēķins. Minētie pabalsti izmaksāti arī, neieturot likumā paredzētos nodokļus, par ko informējams Valsts ieņēmumu dienests.

4. 1996.un 1997.gadā, neievērojot likuma "Par pašvaldībām" 21.panta 1.daļas 12.punkta prasības, kādas bija spēkā līdz 1997.gada 26.novembrim, padomes priekšsēdētājam, vietniekam un padomes deputātiem nelikumīgi izmaksāti algās Ls 5610,64. Šādā summā pašvaldībai nodarīti neattaisnoti zaudējumi, nelikumīgi rīkojoties ar tās līdzekļiem, tāpēc Ķekavas pagasta padomei Ls 5610,64 apmērā nosakāms uzrēķins.

5. 1995.gada 16.augustā, pieņemot lēmumu par p/u "Ķekavas siltums" un pagasta komunālās daļas reorganizāciju, pagasta padome nav ievērojusi likuma "Par uzņēmējdarbību" 34.panta 4.daļu, jo faktiski uzņēmums un komunālā daļa ir likvidēti. Minētais likums aizliedz likvidēt uzņēmumu, lai reorganizētu tā darbību.

6. 1996.gda 2.septembrī, ieceļot pagasta pilnvarnieku tiesību realizācijai kooperatīvajā sabiedrībā "Agroserviss Dole", Ķekavas pagasta padome nebija ievērojusi likuma "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās" 10.pantu, kas paredz, ka, ieceļot pilnvarnieku, kapitāla daļu turētājs noslēdz ar viņu rakstveida pilnvarojuma līgumu saskaņā ar Civillikuma 2289.—2317.pantu un Ministru kabineta apstiprināto pilnvarojuma parauglīgumu. 1998.gada 22.maija sēdē padome iecēlusi citu pilnvarnieku un noslēgusi rakstveida pilnvarojuma līgumu atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātajam parauglīgumam.

7. Ķekavas pagasta padome 1994.gada oktobrī ir iznomājusi mājā Nr.9, Ķekavā, neapdzīvojamās telpas 259,88 m2 platībā uzņēmējsabiedrībai SIA "Mare—D", kuras direktore ir I.Daņiļēviča, vienlaikus arī Ķekavas pagasta padomes deputāte. Iznomātajās telpās ir iekārtots pārtikas veikals. Taču SIA "Mare–D" kopš 1995.gada nav regulāri maksājusi pašvaldībai ne nomas maksu, ne arī atlīdzību par komunālajiem pakalpojumiem (par apkuri, ūdensapgādi, elektroenerģiju, kanalizāciju) un uz 1998.gada 1.janvāri parāda summa ir Ls 5857,46. Nekādi pasākumi, lai parādu piedzītu, nav veikti. 1998.gada 27.martā pagasta padome, neievērojot pašvaldības intereses, ir pieņēmusi lēmumu par to, ka līdz 1998.gada 10.aprīlim ar SIA "Mare—D" noslēdzama vienošanās par parāda atmaksu līdz 1999.gada 1.janvārim. Bet arī tas nav izdarīts, neraugoties uz to, ka saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 14.panta 2.daļas 6.punktu pašvaldības pienākumos ietilpst racionāla un lietderīga pašvaldības finansu līdzekļu izlietošana. Par šiem apstākļiem nepieciešams paziņot Ķekavas pagasta padomei, iesakot piedzīt visu parāda summu caur tiesu.

8. Ķekavas pagasta padome, veicot skaidras naudas maksājumus fiziskām personām, kas pārsniedz Ls 1000, nav ievērojusi LR likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30.panta 1.daļas nosacījumus, par ko nepieciešams paziņot Valsts ieņēmumu dienestam.

9. 1996.gadā Ķekavas pagasta padomes izpilddirektors A.Rancāns, neievērojot likuma "Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas kārtību" 6.un 9.panta prasības, bez padomes lēmuma un bez izsoles pārdevis padomei piederošu mikroautobusu RAF par USD 1500. Tajā pašā 1996.gadā pagasta padomes izpilddirekors A.Rancāns, neievērojot likuma "Par pašvaldībām" 21.panta prasības, bez padomes lēmuma ir noformējis tam piederošā vieglā automobiļa "VW Passat" pārdošanu pagasta padomei par Ls 1800. Par šiem apstākļiem nepieciešams paziņot pagasta padomei.

10. Grāmatvedības uzskaite Ķekavas pagasta padomē neatbilst likuma "Par grāmatvedību" prasībām:

• nav izstrādāts kontu plāns;

• līdz 1997.gadam pamatlīdzekļu uzskaite un inventarizācija nav veikta atbilstoši normatīvo aktu prasībām;

• 1997.gada pārskatos nav uzrādīti ilgtermiņa ieguldījumi;

• līdz 1997.gada novembrim nav veikta norēķinu inventarizācija, nav izsūtīti izraksti par debitoru parādiem;

• nav sastādīti mēneša pārskati bankas un kases apgrozījumiem;

• līdz 1997.gada novembrim nav veiktas ikmēneša pēkšņās kases revīzijas;

• kases ieņēmumi veikti, nepilnīgi noformējot un nereģistrējot kases ieņēmumu orderus;

• par izsniegtiem avansiem veikti norēķini bez attaisnojuma dokumentiem;

• nav sastādīti pārskati par avansa norēķiniem.

Ar 1998.gadu grāmatvedības uzskaite sakārtota atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Kolēģijas sēdē piedalījās un paskaidrojumus sniedza Ķekavas pagasta padomes priekšsēdētājs G.Vilde, priekšsēdētāja vietnieks J.Firsts un galvenā grāmatvede V.Mizovska.

Pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 33.panta 3.punktu un saskaņā ar Valsts kontroles revīzijas reglamenta 9., 54.un 59.pantu, departamenta kolēģija

nolēma:

1. Noteikt uzrēķinu Rīgas rajona Ķekavas pagasta padomei Ls 6460,64 apmērā, nosakot, ka par uzrēķina summu samazināmi administrācijas uzturēšanas izdevumi, tai skaitā:

• par Ls 850 atjaunojami sociālās palīdzības līdzekļi maznodrošinātiem,

• bet Ls 5610,64 ieskaitāmi citos, ar administrācijas uzturēšanu nesaistītos pašvaldības līdzekļos.

2. Paziņot Ķekavas pagasta padomei un Valsts ieņēmumu dienestam par Rīgas rajona Ķekavas pagasta padomē pieļautajiem pārkāpumiem, kas minēti šajā lēmumā.

3. Paziņot Pašvaldību lietu pārvaldei par to, ka Rīgas rajona Ķekavas pagasta padome nav ievērojusi likuma "Par pašvaldībām" 55.panta prasības un nav ievēlējusi nevienā no pastāvīgajām komitejām pašvaldības deputāti I.Daņiļēviču.

4. Paziņot Ģenerālprokuratūrai, ka Ķekavas pagasta padomei savlaicīgi nav atbildēts par to, kā izlemts jautājums par krimināllietas ierosināšanu attiecībā uz amatpersonu rīcību, kas piesavinājušās pagasta padomei piederošus līdzekļus ne mazāk kā Ls 1294 apmērā.

5. Revīziju slēgt. Pieprasīt no Rīgas rajona Ķekavas pagasta padomes novērst visus revīzijā konstatētos pārkāpumus rīcībā ar tās finansu līdzekļiem un mantu un par veiktajiem pasākumiem paziņot Valsts kontrolei līdz 1998.gada 1.septembrim.

Lēmumu var pārsūdzēt Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Pašvaldību revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs K.Beljānis

Kolēģijas locekļi: G.Ķepule, J.Rumkovskis, A.Svirido

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par rīcību ar pašvaldības mantu un līdzekļiem Rīgas rajona Ķekavas pagasta padomē Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Valsts kontrole Veids: lēmums Numurs: 5.1-2-58/98Pieņemts: 12.06.1998.Stājas spēkā: 12.06.1998.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 180/181, 18.06.1998.
215474
12.06.1998
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"