Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Pie Iekšlietu ministrijas 1995.gada pavēles nr.126


Instrukcija Par ārvalstnieku un bezvalstnieku piespiedu izraidīšanas kārtību


Apstiprinu: Latvijas Republikas iekšlietu ministrs JĀdamsons; 1995.gada 17.aprill



I. Vispārīgie noteikumi


1. Šī instrukcija izstrādāta saskaņā ar likuma "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā" 59.pantu, un tās tiesisko pamatu veido minētais likums, likums 'Par policiju", "Latvijas Republikas valsts robežas likums", Latvijas Republiku Ministru padomes 1993.gada 19.maija lēmums nr.253 "Par uzturēšanās atļauju izsniegšanas kārtību un izbraukšanas rīkojuma izpildi", ar to pašu lēmumu apstiprinātais "Nolikums par termiņuzturēšanās atļaujas un pastāvīgās uzturēšanās atļaujas izsniegšanas kārtību", 1993.gada 19.febraāra Latvijas Republikas Ministru padomes lēmums nr.90 "Par Latvijas Republikas ieceļošanas vizu izsniegšanas kartību un valsts robežu šķērsojošo personu kontroli" un ar to apstiprinātie normatīvie akti.

Šī instrukcija nosaka kārtību, kādā jāveic atsevišķu kategoriju ārvalstnieku un bezvalstnieku aizturēšana un piespiedu izraidīšana no valsts.

2. Valsts policija (Imigrācijas policija) veic tādu personu piespiedu izraidīšanu no valsts, attiecībā pret kurām lēmumu par piespiedu izraidīšanu no valsts saskaņā ar likumu "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā" (turpmāk tekstā - likums) ir pieņēmis IeM Pilsonības un imigrācijas departamenta (turpmāk tekstā - PID) direktors vai PID nodaļas vadītājs.

3. Lēmumā par personas piespiedu izraidīšanu (pielikums nr. 1) jānorāda likuma $ants vai starptautiskais līgums, uz kura pamata persona ir izraidāma, ziņas par izraidāmo personu, aizturēšanas vieta un laiks (ja persona ir aizturēta), iespējamās uzturēšanās vieta (ja persona nav aizturēta), ja ir notikusi izbraukšanas rīkojuma par labprātīgu izbraukšanu pārsūdzēšana, - tās rezultāti, policijas iestāde, kurai tiek nosūtīts lēmums izpildei, uz kādu valsti personu jāizraida (ja tas ir zināms). Jānorāda ari, vai personai ir dokuments, uz kura pamata viņa var atgriezties mītnes zemē, valstī, no kuras iebraukusi Latvijā, vai trešā valstī, kas izteikusi piekrišanu to pieņemt, bet, ja tāda nav, vai jautājums par personas izraidīšanu ir saskaņots ar attiecīgās valsts attiecīgām institūcijām (ja tas ir nepieciešams).

Ja personai apgādībā Latvijā ir citi ģimenes locekļi, kuri nav Latvijas Republikas pilsoņi, viņi ierakstāmi lēmumā.

Lēmumu noformē trīs eksemplāros un paraksta šīs instrukcijas 2. punktā minētās amatpersonas vai viņu pilnvarotie vietnieki, un apzīmogo ar attiecīgās iestādes zīmogu.

4. Ja lēmums par personas piespiedu izraidīšanu pieņemts attiecībā pret personu, kura nav labprātīgi izpildījusi izbraukšanas rīkojumu (likuma 49.panta 2.punkts), tad uz izbraukšanas rīkojuma PID direktors vai tā nodaļas vadītājs izdara īpašu atzīmi par personas piespiedu izraidīšanu, norādot piespiedu izraidīšanas motivāciju, lēmuma numuru un datumu, apliecinot atzīmi, ar savu parakstu un iestādes zīmoga nospiedumu.

5. Pieņemot lēmumu par piespiedu izraidīšanu attiecībā pret personām, kuras minētas likuma 53.pantā, vienlaikus tiek noformēts izbraukšanas rīkojums ar īpašu atzīmi, kas paredzēts šis instrukcijas 4.punktā.

Izbraukšanas rīkojumu noformē trīs eksemplāros un paraksta PID direktors vai tā nodaļas vadītājs, un apzīmogo ar attiecīgas iestādes zīmogu.

6. Lēmuma par piespiedu izraidīšanu un izbraukšanas rīkojuma 1. eksemplārs tiek nosūtīts PID uzraudzības daļai, 2. eksemplārs - tiek izsniegts pret parakstu izraidāmai personai un 3. eksemplāru PID nekavējoties nosūta teritoriālās vai transporta policijas pārvaldei izpildīšanai, bet Rīgā - Rīgas Imigrācijas policijas daļai, informējot par to Policijas departamenta Imigrācijas policijas pārvaldi.

7. Ja brīdī, kad tiek noformēts lēmums par piespiedu izraidīšanu un izbraukšanas rīkojums, izraidāmā persona neatrodas PID rīcībā, lēmuma par piespiedu izraidīšanu un izbraukšanas rīkojuma 2. eksemplārs kopā ar šo dokumentu 3. eksemplāru tiek nosūtīti attiecīgai valsts policijas iestādei

8. Lēmumam par personas piespiedu izraidīšanu un izbraukšanas rīkojumam, kas tiek nosūtīti šīs instrukcijas 6.punktā minētām policijas iestādēm, jāpievieno dokuments, uz kura pamata persona var atgriezties mītnes zemē vai ieceļot valstī, uz kuru viņu izraida (atgriešanās dokuments), izņemot gadījumus, kas paredzēti šīs instrukcijas 10. punktā.

9. Līdz personu piespiedu izraidīšanu regulējošo starpvalstu līgumu noslēgšanai starp Latvijas Republiku un attiecīgajām valstīm šāds atgriešanās dokuments ir attiecīgās valsts nacionālā pase vai cits šajā valstī atzīts ceļošanas dokuments.

Saskaņā ar pašreiz esošo praksi par atgriešanās dokumentiem izraidīšanai uz Krievijas Federāciju vai citām NVS valstīm tiek uzskatīta bijušās PSRS iekšzemes vai ārzemju pase, Krievijas Federācijas bruņoto spēku karaklausības apliecība vai personas apliecība, izziņas forma nr.9 par pases nozaudēšanu (ja persona labprātīgi vēlas atstāt valsti).

10. Ja aizturētai personai nav atgriešanās dokumenta, PID nekavējoties nosūta Ārlietu ministrijas konsulārajam departamentam pieprasījumu griezties pa diplomātiskajiem kanāliem pie attiecīgās valsts institūcijām, lai, pamatojoties uz Latvijas Republikas institūciju rīcībā esošo informāciju, lūgtu:

10.1. apstiprināt, vai persona ir attiecīgās valsts pilsonis;

10.2. ja tas nepieciešams, izsniegt personai derīgu ceļošanas dokumentu:

10.3. sniegt palīdzību, risinot jautājumu par iespēju izraidīt personu uz mītnes zemi vai ari valsti, no kuras persona nelegāli ieceļojusi Latvijā, kā ari sniegt palīdzību izceļošanai nepieciešamo dokumentu (vīzas) iegūšanā,

11. Pieprasījumam jāpievieno personas aptaujas anketa (pielikums nr.2), 2 fotogrāfijas, pirkstu nospiedumi (ja ir informācija, ka persona agrāk ir sodīta), kā ari pierādījumi (informācija), ka persona ir ieceļojusi no attiecīgās valsts. Var pieprasījuma nosūtīšanu Konsulārajam departamentam PID paziņo Imigrācijas policijas pārvaldei. Nepieciešamības gadījumā PID var uzdot Imigrācijas policijas pārvaldei veikt pasākumus, lai noskaidrotu izraidāmās personas personību un identitāti.

IZ Konsulārais departaments pēc pieprasīto ziņu vai dokumentu saņemšanas nosūta to PID, kas nekavējoties nogādā to policijas iestādei, kurai nosūtīts lēmums par piespiedu izraidīšanu un izbraukšanas rīkojums.

13. Personas datu noskaidrošanu veic Imigrācijas policija sadarbībā ar valsts policijas teritoriālajām (transporta) iestādēm un nepieciešamības gadījumā ari ar Atlietu ministrijas Konsulāro departamentu.

Šajā nolūkā policijas iestādes var veikt izraidāmās personas fotografēšanu, daktiloskopēšanu, veikt pārbaudi IeM Informācijas centra datu bankā, pieprasīt paskaidrojumus, informāciju no Interpola Centrāla nacionāli biroja Latvijas Republikā vai citu valstu kompetentām iestādēm utt.

14. Sazināšanos ar citu valstu kompetentām iestādēm personas noskaidrošanai veic Imigrācijas policijas pārvalde saskaņā ar sadarbības nolīgumiem, kas noslēgti starp Latvijas Republikas un attiecīgo valstu iekšlietu ministrijām vai valstīm, vai ar Interpola Centrālā nacionālā biroja Latvijas Republikā vai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta starpniecība

15. Pieprasījumu par to, vai persona neatrodas starptautiski meklēšanā, Interpola Centrālais nacionālais birojs Latvijas Republikā izpilda 5 dienu laikā no saņemšanas dienas.

16. Pēc lēmuma par piespiedu izraidīšanu un izbraukšanas rīkojuma saņemšanas Imigrācijas policijas pārvalde sadarbībā ar citām policijas iestādēm organizē vai pati veic izraidāmās personas aizturēšanu. Savstarpēji vienojoties ar zemessardzi vai patvaldības policiju, izraidāmās personas aizturēšanu var izdarīt arī šo institūciju darbinieki saskaņā ar likumu "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā".

17. Par izraidāmās personas aizturēšanu policijas iestādes dežurants sastāda aizturēšanas protokolu, kurā norāda ziņas par aizturēto personu, lēmumu, uz kura pamata izdarīta aizturēšana, aizturēšanas vietu un laiku, laiku, cikos aizturētā persona ievietota šīs instrukcijas 19. punktā norādītajā policijas iestādē, mantas, kuras izņemtas pie aizturētā, aizturētā pieteikumi utt.

18. Par katra aizturēto personu tiek noformēts atsevišķs aizturēšanas protokols, izņemot nepilngadīgos, kuri aizturēti kopā ar apgādnieku. Sājos gadījumos nepilngadīgais tiek ierakstīts apgādnieka aizturēšanas protokolā, atsevišķi noradot mantas, kas pie viņa izņemtas.

19. Rīgā aizturētās personas tiek ievietotas un turētas Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes Kārtības policijas pieņemšanas un izvietošanas punktā, bet citās pilsētās un rajonos - policijas pārvaldes (nodaļas) - īslaicīgās aizturēšanas izolatorā (administratīvi arestēto aizturēšanas telpās) vai ari izraidāmo aizturēšanai speciāli iekārtotās telpās līdz izbraukšanas rīkojuma izpildei vai lēmuma par atbrīvošanu saņemšanai.

20. Aizturētās personas tiek turētas šķirti no personām, kuras tiek turētas aizdomās par nozieguma izdarīšanu un no administratīvā kārtā aizturētām personām, ievērojot noteikumus, kādi paredzēti administratīvi aizturēto personu turēšanai, taču iespējas robežās - katra ģimene tiek turēta atsevišķā telpā. Bērni līdz 18 gadiem tiek turēti kopā ar vecākiem.

21. Ja kopā ar izraidāmo personu ir viņas nepilngadīgie bērni vai citi viņas apgādībā esošie ģimenes locekļi - ārvalstnieki vai bezvalstnieki, tie tiek aizturēti un izraidīti kopā ar apgādnieku (neatkarīgi no tā, vai viņi ieradušies valstī likumīgi vai nelikumīgi). Piespiedu izraidīšanas lēmums (izbraukšanas rīkojums) neattiecas uz tiem ģimenes locekļiem, kuri ir Latvijas Republikas pilsoņi.

22. Aizturētā persona nekavējoties pret parakstu tiek iepazīstināta ar lēmumu par piespiedu izraidīšanu no valsts un izbraukšanas rīkojumu, viņai tiek izskaidrota šo dokumentu būtība un viņai tiek izsniegts lēmuma un rīkojuma noraksts (ja šie dokumenti personai nebija izsniegti PID). Ja persona atsakās parakstīties par iepazīšanos ar lēmumu un rīkojumu, amatpersona par to izdara atzīmi lēmumā un rīkojumā, dodot iespēju izraidāmajai personai rakstveidā izteikt atteikšanās iemeslus.

23. Vienlaicīgi ar aizturētās personas iepazīstināšanu ar lēmumu par piespiedu izraidīšanu un izbraukšanas rīkojumu viņai tiek izskaidrotas tiesības 3 dienu laikā pārsūdzēt lēmumu PID direktoram, izņemot likuma "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā" 49. pantā minētajos gadījumos.

24. Par personas aizturēšanu 24 stundu laikā, skaitot no tās ievietošanas brīža attiecīgās policijas iestādes telpās, nosūtot vienu aizturēšanas protokola noraksta (kopijas) eksemplāru, jāpaziņo:

24.1. attiecīga rajona (pilsētas) virsprokuroram;

24.2. PID uzraudzības daļai vai teritoriālajai nodaļai, kura sagatavojusi izbraukšanas rīkojumu un lēmumu par personas piespiedu izraidīšanu no valsts.

25. No brīža, kad aizturētās personas tiek ievietotas instrukcijas IZ punktā norādītajās policijas iestādēs, tās pāriet Imigrācijas policijas rīcībā.

26. Pēc policijas iestāžu lūguma (vai pēc savas iniciatīvas) Labklājības ministrijas attiecīgo teritoriju apkalpojošie Vides veselības centri savas kompetences ietvaros veic higiēnisko uzraudzību aizturēto personu izmitināšanas telpās, sniedz konsultācijas, nepieciešamības gadījumā nodrošina personu un vides objektu mikrobioloģisko pārbaudi; infekcijas perēkļa izcelšanās gadījumā veic noslēguma dezinfekciju, nosaka konkrētus pretepidēmiskos pasākumus stāvokļa uzlabošanai, par kura izpildi atbild aizturēto personu izmitināšanas iestādes vadītājs.

Aizturētajām personām ir tiesības pieprasīt ārsta izsaukumu un saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Rajona (pilsētas) valsts vai pašvaldības medicīnas iestādes nodrošina aizturētām personām neatliekamo medicīnisko palīdzību.

27. Policijas iestāde nodrošina aizturētās personas mantas saglabāšanu saskaņā ar spēkā esošiem likumiem un likumpamatotiem aktiem.

Aizturētajam personām no aizturēšanas brīža ir tiesības satikties vai sazināties ar advokātu juridiskās palīdzības saņemšanai un pārsūdzēt lēmumu par izraidīšanu saskaņā ar likuma 41. un 53. pantu.

Sūdzības iesniegšana likumā noteiktajā kārtībā aptur izbraukšanas rīkojuma izpildi līdz attiecīga lēmuma pieņemšanai par pārbaudes rezultātiem.

28. PID direktors 5 dienu laikā no sūdzības saņemšanas dienas to izskata pēc būtības un pieņem vienu no sekojošiem lēmumiem:

28.1. sūdzību noraida, atstājot spēkā iepriekšpieņemto lēmumu par personas izraidīšanu no valsts;

28.2. atceļ lēmumu par personas piespiedu izraidīšanu no valsts un pieņem lēmumu atbrīvot personu.

29. PID direktora lēmums par lēmuma par personai piespiedu izraidīšanu no valsts atcelšanu un personu atbrīvošanu tiek izpildīts nekavējoši.

30. Ja sūdzība tiek noraidīta, šo lēmumu 7 dienu laikā no tā pieņemšanas, persona var pārsūdzēt tiesā pēc PID atrašanās vietas, izņemot gadījumos, kas paredzēti likuma 49. pantā, proti, ja persona nav labprātīgi izpildījusi izbraukšanas rīkojumu un likumā noteiktajā kārtībā nav to pārsūdzējusi vai sūdzība ir noraidīta.

31. Atbrīvot personu vai veikt tās izraidīšanu no valsts var tikai pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā.


II. Noteikumi personu aizturēšanai pirms lēmuma pieņemšanas par viņu piespiedu izraidīšanu


32. Saskaņā ar likuma "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā" 53. pantu valsts policijai ir tiesības aizturēt personu uz laiku līdz trijām diennaktīm, bet, paziņojot prokuroram, - uz laiku līdz desmit diennaktīm pirms lēmuma pieņemšanas par viņas piespiedu izraidīšanu, ja:

32.1. persona valsti ieradusies nelikumīgi;

32.Z persona kompetentām iestādēm vīzas vai uzturēšanās atļaujas saņemšanai apzināti sniegusi nepatiesas ziņas;

32.3. kompetentām valsts iestādēm ir pamatotas aizdomas, ka persona slēpsies vai personai nav noteiktas uzturēšanās vietas valstī;

32.4. kompetentām valsts iestādēm ir pamatotas aizdomas, ka persona rada draudus sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai valsts drošībai.

33. Šīs instrukcijas 32. punktā minētās personas tiek aizturētas, pamatojoties uz lēmumu (pielikums nr.3), kuru sastāda valsts policijas darbinieks un apstiprina policijas iestādes priekšnieks (vietnieks). Lēmumā jānorada ziņas par aizturamo personu, aizturēšanas vieta, laiks, aizturēšanas pamats (likuma "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā" 53. panta attiecīgais punkts), kādā instrukcijas 19. punktā minētā iestādē jāievieto aizturamā persona.

Aizturamā persona pret parakstu tiek iepazīstināta ar lēmumu un viņai tiek izskaidrotas tiesības, kas paredzētas šajā instrukcijā.

Vienu lēmuma eksemplāru policijas iestāde saskaņā ar šīs instrukcijas 32. punkta prasībām nosūta rajona (pilsētas) prokuroram.

Personas aizturēšana un turēšana šis instrukcijas 19. punktā minētajās iestādēs tiek veikla saskaņā ar instrukcijas 20.-27. punkta prasībām.

Par personas aizturēšanu valsts policija nekavējoties rakstveidā paziņo PID uzraudzības daļai vai teritoriālai nodaļai pēc personas aizturēšanas vietas, nosūtot lēmuma par aizturēšanu norakstu, kā arī Imigrācijas policijas pārvaldei (ja aizturēšanu veica teritoriālā (transporta) policijas iestāde).

35. Ja persona pirms tās aizturēšanas šis instrukcijas 32. punkta kārtībā ir jau aizturēta par sīko huligānismu, klaidonību vai citu likumpārkāpumu un atrodas apsardzē kādā no iekšlietu iestādēm, tad šis laiks netiek ieskaitīts 10 dienu termiņā.

36. PID vai tā nodaļas kompetenta amatpersona 10 dienu laikā no aizturēšanas brīža saskaņā ar likuma "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā" 53. pantu pieņem lēmumu par personas piespiedu izraidīšanu no valsts vai par personas atbrīvošanu.

37. Lēmums par personas atbrīvošanu tiek izpildīts nekavējoši, iepazīstinot ar to aizturēto personu pret parakstu.

38. Gadījumā, ja aizturētajai personai nav personības apliecinošu dokumentu. Imigrācijas policija veic pasākumus saskaņā ar šīs instrukcijas 13.-15. punkta prasībām.

39. Ja tiek pieņemts lēmums par aizturētās personas piespiedu izraidīšanu. Imigrācijas policija veic izraidīšanu saskaņā ar šīs instrukcijas IV sadaļā noteikto kārtību.


III. Noteikumi, kādi jāievēro, izraidot personas pēc soda izciešanas ieslodzījuma vietās


40. Ieslodzījuma vietu iestādes, kurās izcieš sodu personas, kuram spriedumā saskaņā ar Kriminālkodeksa 24.2.pantu noteikts papildus sods - izraidīšana no valsts, 3 mēnešus pirms soda izciešanas beigām rakstveidā paziņo par šādām personām PID uzraudzības daļai.

41. Par citām personām, kuras nav LR pilsoņi, ieslodzījuma vietu iestādes paziņo PID imigrācijas daļai 6 mēnešus pirms soda izciešanas beigām neatkarīgi no tā, kāds sods personai bija noteikts.

42. Paziņojumā (pielikums nr.4) jānorāda personas uzvārds, vārds, tēva vārds, dzimšanas gads, datums un vieta, pilsonība, dzīves vieta pirms notiesāšanas (nozieguma izdarīšanas laikā), tuvāko ģimenes locekļu dzīves vieta, datums, kad beidzas soda izciešanas termiņš, kādi personas apliecinošie dokumenti atrodas notiesātā personīgajā lietā (ja nav -jāpievieno 4 fotokartiņas) un citi dali, kuriem var būt nozīme, veicot izraidīšanu.

Paziņojumam jāpievieno likumā noteiktajā kārtībā apliecinātais tiesas spriedums.

43. Ja šīs instrukcijas 41.punktā minētam personām saskaņā ar Kriminālkodeksa 50.pantu tiek piemērota nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana no soda vai soda aizstāšana ar vieglāku sodu, tad ieslodzījuma vietu iestādes paziņo PID, kad persona atbrīvota no soda (aizstāts sods ar vieglāku) un uz kādu adresi persona izbrauca.

Valsts policijas teritoriālās iestādes 1 mēneša laiki paziņo Pilsonības un imigrācijas departamentam pēc Šādas personas ierašanās savā dzīves vietā saskaņā ar šīs instrukcijas 42.punkta prasībām.

44. Pilsonības un imigrācijas departaments attiecībā pret personām, kuras minētas instrukcijas 40.punktā, sagatavo izbraukšanas rīkojumu ar atzīmi par piespiedu izraidīšanu saskaņā ar šīs instrukcijas 4.punktu, bet par personām, kas minētas instrukcijas 41. un 43.punktā,- izskata jautājumu par viņu izraidīšanu no valsts vai iekļaušanu Latvijas Republikas Iedzīvotāju reģistri.

45. Ja izraidāmai personai nav dokumenta, uz kura pamata persona var atgriezties mītnes zemē, PID veic attiecīgus pasākumus saskaņā ar šīs instrukcijas 10.punktu, bet Imigrācijas policijas pārvalde nepieciešamības gadījumi-personas noskaidrošanu.

46. PID sagatavotos dokumentus par piespiedu izraidīšanu nosūta policijas iestādei saskaņā ar šīs instrukcijas 6.punktu, informējot rakstveidā ieslodzījuma vietu iestādi un Ieslodzījuma vietu departamentu - kontrolei

47. Imigrācijas policijas pārvalde rakstveidā paziņo ieslodzījuma vietu iestādei, kādā instrukcijas 19.punktā minētā iestādē jānogādā persona pēc soda izciešanas.

48. Pēc soda izciešanas izraidāmo personu no ieslodzījuma vietu iestādes sardzes pulka konvojs saskaņā ar Imigrācijas policijas norādījumu nogādā šīs instrukcijas 19.punktā minētā iestādē un nodod policijas rīcībā.

Šādu personu aizturēšanu un turēšanu 19.punktā minētajās iestādēs policija veic saskaņā ar instrukcijas 20. - 27.punktu prasībām.


IV. Kārtība, kādā notiek ārvalstnieku un bezvalstnieku piespiedu izraidīšana no valsts


49. Personu piespiedu izraidīšanu no valsts organizē un veic Imigrācijas policijas pārvalde sadarbībā ar teritoriālajām (transporta) policijas iestādēm un Satiksmes ministrijas iestādēm.

Imigrācijas policijas pārvaldes dotie norādījumi par izraidāmo personu konvojēšanu (etapēšanu) uz valsts robežkontroles punktu, kurš ir norādīts rīkojumi par personas piespiedu izraidīšanu no valsts, vai uz Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes pieņemšanas un izvietošanas punktu, vai uz citu policijas pārvaldi (nodaļu) ir saistoši visām policijas iestādēm, kurās tiek turētas izraidāmās personas.

50. Persona izraidāma uz valsti, kas norādīta izbraukšanas rīkojumā un lēmumā par piespiedu izraidīšanu.

51. Imigrācijas policijas pārvalde iepriekš saskaņo ar robežapsardzības spēku vadību robežkontroles punktu, caur kuru tiks veikta izraidīšana, kā ari izraidīšanas datumu un laiku.

52. Ja personu izraida, ievietojot vilcienā, lidmašīnā vai kuģī, biļetes cenu un citus izdevumus, kas saistīti ar izraidīšanu, sedz izraidāmā persona, vai tos piedzen no fiziskās vai juridiskās personas, kura viņu ielūgusi. Ja tas nav iespējams, nepieciešamos izdevumus sedz Iekšlietu ministrija no Latvijas Republikas valsts budžetā šiem mērķiem iedalītajiem līdzekļiem.

53. Ja saskaņā ar likuma "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā" 43.pantu izraidīšanas izdevumus jāsedz transporta firmai, kas pieļāvusi, ka izraidāmā persona ir ieceļojusi Latvijā ar nederīgiem, nepareizi noformētiem vai bez attiecīgajiem ceļošanas dokumentiem, tad Imigrācijas policijas pārvalde sadarbībā ar Satiksmes ministriju nodrošina to piedziņu.

54. Izraidāmā persona līdz robežkontroles punktam var tikt nogādāta ar policijas iestādes vai sardzes pulka transporta līdzekli, ar kuru pārvadā arestētās personas, bet šķirti no tām. Nepieciešamības gadījumos izraidāmo personu nogādāšanai uz robežkontroles punktu var tikt izmantoti ari cita veida transporta līdzekļi, ja, izmantojot tos, netiek apdraudēta Šo personu drošība.

Šo personu transportēšanai var tikt izmantots specvagons ieslodzīto pārvadāšanai ar IeM sardzes pulka nodrošinātu apsardzi.

55. Pēc nogādāšanas robežkontroles punktā izraidāmo personu Robežapsardzības spēku amatpersonas policijas darbinieku klātbūtnē nodod kaimiņvalsts robežapsardzības struktūru amatpersonām. Robežapsardzības spēku amatpersona uz izbraukšanas rīkojuma abām kopijām (norakstiem) izdara atzīmi par izraidīšanu (nodošanu attiecīgās valsts robežsargiem), norādot datumu un precīzu laiku.

Policija vienu izbraukšanas rīkojuma kopiju ar attiecīgo atzīmi nogādā PID uzraudzības daļā vai teritoriālajā nodaļā (nodošanai uzraudzības daļai), bet otra kopija tiek nogādāta Imigrācijas policijas pārvaldē.

56. Ja izraidāmo personu kaimiņvalsts robežsargi nepieņem, uz vietas jānoskaidro nepieņemšanas iemesli, policijas darbiniekiem persona jānogādā atpakaļ tajā policijas iestādē, kurā tā tika turēta līdz konvojēšanai (etapēšanai), un nekavējoties rakstveidā jāziņo Pilsonības un imigrācijas departamenta direktoram un amatpersonai, kura bija pieņēmusi lēmumu par personas piespiedu izraidīšanu no valsts, kā ari rajona (pilsētas) prokuroram. No šī brīža izraidāmā persona pāriet Pilsonības un imigrācijas departamenta rīcībā.

57. Trīs dienu laikā PID direktors vai nodaļas vadītājs pieņem vienu no sekojošiem lēmumiem:

57.1. atceļ (aptur) lēmumu un rīkojumu par piespiedu izraidīšanu;

57.2. izdod rīkojumu turpināt izraidāmās personas turēšanu aizturēšanas telpās un nekavējoši veic papildu pasākumus to iemeslu novēršanai, kas kavēja izraidīšanas veikšanu.

58. Par papildu pasākumu rezultātiem PID nekavējoši rakstveidā paziņo Imigrācijas policijas pārvaldei un policijas iestādei, kuras telpās tiek turēta izraidāma persona, piestāda Imigrācijas policijai papildu dokumentus (ja tādi tiek iegūti) un uzdod atkārtoti veikt izraidīšanu vai nosūta lēmumu par piespiedu izraidīšanas rīkojuma atcelšanu (apturēšanu) un personas atbrīvošanu.

Saskaņots:

LR Ārlietu ministrijas valsts sekretārs M.Riekstiņš 1995.gada 6.aprīlī

LR Satiksmes ministrijas valsts sekretārs U.Pētersons 1995.gada 11.aprīlī

LR Labklājības ministrijas valsts sekretāre M. Poršņova 1995.gada 12.aprīlī

LR Finansu ministrijas valsts sekretāre V.Andrejeva 1995.gada 5.aprflī

LR Aizsardzības ministrijas Robežapsardzības brigādes komandieris L.Lasmanis 1995.gada 4.aprīlī

LR ģenerālprokurors J.Skrastiņš 1995.gada 13.aprīlī

Instrukciju sagatavoja:

IeM Tiesiskās nodrošināšanas dienests

IeM Policijas departaments

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Instrukcija ar ārvalstnieku un bezvalstnieku piespiedu izraidīšanas kārtību Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Iekšlietu ministrija Veids: instrukcija Pieņemts: 17.04.1995.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 63, 25.04.1995.
211322
86
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"