Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valsts veterinārais departaments

Rīkojums Nr.1 1997. gada 10. janvārī

Par ierobežojumiem zāļu lietošanā dzīvniekiem un zāļu atlieku normām pārtikā

Izdots saskaņā ar LR likuma

"Par veterinārmedicīnu" 22. p. 5. apakšpunktu

un likuma "Par pārtikas aprites kārtību" 18. pantu

Atbilst Eiropas Savienības noteikumu Nr. 2377/90

pielikumiem Nr. 1, 2, 3, 4 un to labojumiem un papildinājumiem;

Eiropas Savienības direktīvām 90/218/EEC; 94/936/EC; 96/22/EC

1. Lai sakārtotu LR veterināro likumdošanu atbilstoši Eiropas Savienības prasībām, veicinātu dzīvnieku izcelsmes produktu eksportu un nepieļautu kaitīgu farmakoloģiski aktīvu vielu klātbūtni pārtikā, nosaku:

1.1. Ar 1997. gada 15. janvāri aizliegt

1.1.1. lietot dzīvniekiem (jebkurai sugai, t. sk. zivīm) jebkurā veidā un daudzumā šādu grupu hormonus - stilbēnus, stilbēna atvasinājums (t. sk. to sāļus un esterus; piem., dietilstilbestrols, sinestrols) un tireostatiskas vielas (tiouracils, propiltiouracils, feniltiouracils, metiltiouracils, dimetiltiouracils);

1.1.2. lietot slaucamām govīm jebkurā veidā un daudzumā hormonu - somatotropīnu ;

1.1.3. nepieņemt reģistrācijai lietošanai dzīvniekiem preparātus, kuri satur punktos 1.1.1. un 1.1.2. minētās vielas, kā arī neizsniegt atļaujas to ražošanai vai importēšanai iepriekš minētajiem nolūkiem.

1.2. Ar 1997. gada 1. martu aizliegt lietot dzīvniekiem , kuru produktus lieto cilvēku uzturā, hormonus ar estrogenu, androgenu, gestagēnu iedarbību un b agonistus (b adrenoceptorie agonisti, piem., klenbuterols, salbutamols, terbutalins, isoksuprīns), izņemot gadījumus, kad tos lieto ārstnieciskos vai atražošanas nolūkos (saskaņā ar VVD apstiprināto lietošanas pamācību):

1.2.1. b agonisti atļauti tikai:

- govīm - dzemdību palīdzības gadījumos ar noteikumu, ka injekciju izdara licencēts veterinārārsts;

- zirgiem un citiem dzīvniekiem , kuru produktus varbūtēji izmanto pārtikā - tikai licencētu veterinārārstu atbildībā.

1.2.2. Estradiols 17 b , testosterons, progesterons un to atvasinājumi - atļauts lietot tikai injekcijas veidā (pie olnīcu disfunkcijas atļauts izmantot arī vagīnas ieliktņus vai spirāles) ar noteikumu, ka zāles ievada licencēts veterinārārsts.

1.2.3. Estrogēnas, androgēnas un gestagēnas darbības hormonu preparātus pieļaut lietošanai dzīvnieku atražošanas nolūkos (meklēšanās sinhronizācijai, kā arī embriju pārstādīšanas gadījumā donoru un recipientu sagatavošanai) ar noteikumu, ka zāles ievada licencēta veterinārārsta atbildībā.

1.2.4. Androgēnas iedarbības hormonu preparātus pieļaut lietošanai vaislas zivīm 1-3 mēnešu vecumā dzimuma inversijas nolūkā.

1.3. 1.2. punktā apakšpunktos minētajos gadījumos lietot hormonus atļauts tikai stingrā licencēta veterinārārsta atbildībā, jābūt precīzai dzīvnieka identifikācijai (izņemot 1.2.4.) un darba uzskaitei (datums, dzīvnieks, preparāta nosaukums, lietošanas mērķis un veids, deva). Nedrīkst lietot pirms dzīvnieka kaušanas gaļā (lietošanas pārtikā).

1.4. Ar 1997. gada 1. martu pārtraukt tādu zāļu lietošanu produktīvajiem dzīvniekiem, kuras satur:

Nitrofurānu, ieskaitot furazolidonu

Ronidazolu

Dapsonu

Hloramfenikolu (levomicetīnu)

Dimetridazolu

Kolhicīnu

1.5. Ar 1997. gada 15. janvāri pārtraukt tādu zāļu, kas satur 1.4. punktā minētās vielas, reģistrāciju un vienreizējo atļauju izsniegšanu zāļu ražošanai un importam, ja tās paredzētas lietošanai produktīvajiem dzīvniekiem.

1.6. Preparātus, kuri reģistrēti Valsts veterinārajā departamentā un satur 1.2. punktā (1.2.1.-1.2.4.) un 1.4. punktā minētās vielas, un saskaņā ar šo rīkojumu nav atļauti turpmākai lietošanai, atļauts ražot un importēt līdz reģistrācijas apliecības derīguma termiņa beigām.

2. Sakarā ar nepieciešamību noteikt pieļaujamo veterināro zāļu atlieku daudzumu dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos, lai varētu vērtēt šo produktu nekaitīgumu cilvēku uzturā, nosaku, ka

2.1. Ar 1997. gada 27. janvāri Latvijas Republikā stājas spēkā Eiropas Savienības noteikumu 2377/90 un tā grozījumu un papildinājumu pielikums Nr. 1 "Farmakoloģiski aktīvo vielu maksimāli pieļaujamās atliekas pārtikā"; pielikums Nr. 2 "Aktīvās vielas, kuru lietošanā nav ierobežojumu attiecībā uz zāļu atliekām pārtikā"; pielikums Nr. 3 "Pagaidu noteikumi farmakoloģiski aktīvo vielu maksimāli pieļaujamām atliekām pārtikā" (skat. rīkojuma pielikumus nr. 1, 2, 3);

2.2. Pārtikas produktu ražotājiem un izplatītājiem, vērtējot produktu kvalitāti, turpmāk vadīties no pielikumos norādītajām maksimāli pieļaujamajām zāļu atlieku normām.

2.3. Reģistrējot veterinārās zāles Latvijas Republikā, vērtēt, vai lietošanas pamācībās norādītais zāļu izdalīšanās laiks garantē, ka iespējamās zāļu atliekas produktos nepārsniedz maksimāli pieļaujamās normas.

2.4. Licencētiem veterinārārstiem, lietojot zāles produktīvajiem dzīvniekiem un nosakot laiku, cik ilgi nevar izmantot produktus cilvēku uzturā pēc zāļu aplikācijas, vadīties pēc pielikumos norādītajām maksimāli pieļaujamajām zāļu atlieku normām.

3. Atbildību par rīkojuma izpildi uzdodu:

3.1. attiecībā uz zāļu reģistrāciju dr. Z. Zeifertei;

3.2. attiecībā uz vienreizējo atļauju izsniegšanu dr. J. Polim;

3.3. attiecībā ar pārtikas produktu kvalitātes uzraudzību un zāļu lietošanas uzraudzību produktīviem dzīvniekiem - visu rajonu (pilsētas) veterināro pārvalžu priekšniekiem;

3.4. attiecībā uz saraksta aktualizēšanu - dr. B. Amoliņai (informācijas saņemšana no ES), K. Kalvānei (saraksta tulkošanas organizēšana, noformēšana, publicēšana).

Direktors J. Rimeicāns

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par ierobežojumiem zāļu lietošanā dzīvniekiem un zāļu atlieku normām pārtikā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Labklājības ministrija Veids: rīkojums Numurs: 1Pieņemts: 10.01.1997.Stājas spēkā: 10.01.1997.Zaudē spēku: 01.01.2006.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 71, 12.03.1997.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
204494
10.01.1997
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"