Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu"

Izdarīt likumā "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 17.nr.; 1997, 5.nr.; 2001, 24.nr.; 2002, 14.nr.; 2008, 8., 24.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt likumu ar 1.1 pantu šādā redakcijā:

"1.1 pants. Likuma normu attiecināšana uz atvasinātām publiskām personām

(1) Šā likuma normas, kas nosaka rīcību ar pašvaldību finanšu līdzekļiem un mantu, piemēro arī citām atvasinātām publiskām personām.

(2) Šā likuma normas, kas attiecas uz pašvaldības domi, attiecināmas arī uz atvasinātas publiskas personas koleģiālu lēmēj-institūciju atbilstoši tai normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei.

(3) Šā likuma normas, kas attiecas uz pašvaldības iestādi, attiecināmas arī uz atvasinātas publiskas personas iestādi."

2. Papildināt likumu ar 6.1 pantu šādā redakcijā:

"6.1 pants. Valsts un pašvaldību mantas iznomāšanas noteikumi

(1) Ja likumā vai Ministru kabineta noteikumos nav paredzēts citādi, kustamās mantas nomas līgumu slēdz uz laiku, kas nav ilgāks par pieciem gadiem, un nekustamā īpašuma nomas līgumu - uz laiku, kas nav ilgāks par 12 gadiem.

(2) Valsts un pašvaldību mantas iznomātājs veic iznomāšanai paredzēto un iznomāto objektu uzskaiti, kā arī nodrošina, ka informācija par tiem ir publiski pieejama, ievērojot normatīvajos aktos paredzētos informācijas pieejamības ierobežojumus.

(3) Valsts un pašvaldību mantas iznomāšanas kārtību, nomas maksas noteikšanas metodiku un to izņēmumus, kā arī atsevišķus nomas līgumā ietveramos tipveida nosacījumus noteic Ministru kabinets."

3. Papildināt 9.pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Ja valsts nodevusi pašvaldībai īpašumu bez atlīdzības, izvirzot nosacījumu attiecībā uz rīcību ar šo īpašumu, to atļauts ieķīlāt tikai ar Ministru kabineta piekrišanu. Ja pašvaldība nodevusi valstij vai citai pašvaldībai īpašumu bez atlīdzības, izvirzot nosacījumu attiecībā uz rīcību ar šo īpašumu, to atļauts ieķīlāt tikai ar tās pašvaldības domes piekrišanu, kura izvirzījusi nosacījumu."

4. Papildināt likumu ar 9.1 pantu šādā redakcijā:

"9.1 pants. Ierobežojumi attiecībā uz līgumu slēgšanu jautājumos, kuru risināšana ietilpst iestādes amatpersonu vai darbinieku pienākumos

(1) Pašvaldībām, valsts un pašvaldību iestādēm aizliegts slēgt līgumus par pakalpojumiem jautājumos, kuru risināšana ietilpst attiecīgās iestādes amatpersonas vai darbinieka pienākumos.

(2) Šā panta pirmās daļas noteikumus var nepiemērot, ja:

1) iestādes noteikto uzdevumu pildīšanai nepieciešams veikt padziļinātu ekspertīzi nozares jautājumos (attīstības plānošana, būvniecība, informāciju tehnoloģijas, medicīna u.tml.), jo ekspertīze nav nodrošināma ar iestādes amatpersonu vai darbinieku kompetences apjomu, un pakalpojuma sniedzējs, ņemot vērā viņa pieredzi, reputāciju, kvalifikāciju un citus pamatotus kritērijus, to var veikt efektīvāk;

2) zinātniskā institūcija slēdz līgumu zinātniskās darbības veikšanai;

3) tas paredzēts likumā, Ministru kabineta noteikumos vai noteikts ar atsevišķu Ministru kabineta lēmumu.

(3) Pašvaldības, valsts un pašvaldību iestādes piecu darbdienu laikā no šā panta otrajā daļā minētā līguma noslēgšanas ievieto savā mājaslapā internetā attiecīgu paziņojumu (puses, līguma priekšmets, cena, izpildes termiņš), izņemot gadījumus, kad paziņojums publicējams citā likumā vai Ministru kabineta noteikumos paredzētajā kārtībā."

5. Papildināt pārejas noteikumus ar 4., 5. un 6.punktu šādā redakcijā:

"4. Šā likuma 6.1 pants stājas spēkā 2010.gada 1.maijā. Ministru kabinets līdz 2010.gada 30.aprīlim izdod šā likuma 6.1 panta trešajā daļā minētos noteikumus.

5. Nomas līgumiem, kas noslēgti līdz šā likuma 6.1 panta spēkā stāšanās dienai un neatbilst minētā panta pirmās daļas prasībām, piemērojami likuma noteikumi, kas bija spēkā, slēdzot attiecīgo nomas līgumu. Iznomātājs izvērtē iespējas izbeigt līgumu, kas neatbilst šā likuma 6.1 panta pirmās daļas prasībām, un šādas rīcības lietderību.

6. Līgumiem, kas noslēgti pirms šā likuma 9.1 panta spēkā stāšanās dienas un neatbilst minētā panta pirmās un otrās daļas prasībām, piemērojami likuma noteikumi, kas bija spēkā, slēdzot attiecīgo līgumu. Pašvaldības, valsts un pašvaldību iestādes izvērtē iespējas izbeigt līgumu, kas neatbilst šā likuma 9.1 panta pirmās daļas prasībām, un šādas rīcības lietderību."

Likums stājas spēkā 2009.gada 1.decembrī.

Likums Saeimā pieņemts 2009.gada 17.septembrī.

Valsts prezidents V.Zatlers

Rīgā 2009.gada 2.oktobrī

 

Redakcijas piebilde: likums stājas spēkā ar 2009.gada 1.decembri.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 17.09.2009.Stājas spēkā: 01.12.2009.Tēma: PašvaldībasPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 157, 02.10.2009.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 21, 12.11.2009.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
198590
01.12.2009
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"