Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Par spēkratu motora teorijas un konstrukcijas terminu saraksta apstiprināšanu

LZA Terminoloģijas komisijas lēmums Nr. 68

Pieņemts 18.12.2007.; prot. Nr. 9/1081

Lēmuma pamats: MK 28.11.2000. noteikumu Nr. 405 3.2. un 11. p.

LZA Terminoloģijas komisija (TK) ir apspriedusi un vienotai lietošanai speciālajā literatūrā un oficiālajā saziņā apstiprina Spēkratu terminoloģijas apakškomisijā tās priekšsēdētāja Jura Gunāra Pommera vadībā izstrādāto spēkratu motora teorijas un konstrukcijas terminu un definīciju sarakstu (417 terminu kopapjomā) ar terminu definīcijām un terminu ekvivalentiem latviešu, angļu, vācu un krievu valodā.

Terminu sarakstu sk. lēmuma pielikumā. 

LZA TK priekšsēdētāja V. Skujiņa

LZA TK sekretāre A. Ščucka

 

LZA TK lēmuma Nr. 68 pielikums

Spēkratu motora teorijas un konstrukcijas termini

Spēkratu motora teorijas terminu saraksts ir daļa no četrvalodu spēkratu terminu vārdnīcas. Šajā terminu atlasē ir spēkratu (automobiļa, traktora, motocikla u. c.) motora teorijā lietotie termini, kā arī daži ar motora teoriju saistītie motora konstrukcijas termini. Ierobežotā apjoma dēļ atlase nepretendē uz saraksta pilnību, daudzos gadījumos doti tikai piemēri. Terminiem latviešu valodā pievienoti to vairāk lietotie (bet ne visi) ekvivalenti angļu (a.), vācu (v.) un krievu (kr.) valodā, definīcijas (pirmajā teikumā) un skaidrojumi.

Sinonīmi atdalīti ar komatu, pirmajā vietā liekot ieteicamāko vai vairāk izplatīto. Vārdkopterminu gadījumā, it īpaši angļu valodā, ja iespējamas daudzas sinonīmiskas vārdu kombinācijas, dotas tikai raksturīgākās. Piemēram, no četrtaktu motora anglisko ekvivalentu sinonīmiem four-stroke engine, four-cycle motor, four-stroke motor, four-cycle engine sarakstā doti tikai divi pirmie.

Apaļajās iekavās doti paskaidrojumi vai varianti. Kvadrātiekavas norāda, ka tajās ietvertā daļa ir lietojama fakultatīvi.

Terminu, to ekvivalentu un skaidrojumu sagatavošanā izmantota atbilstoša zinātniskā un mācību literatūra, vārdnīcas, enciklopēdijas un autoru pētījumi. 

Sagatavojuši J. G. Pommers, J. Blīvis, V. Pavlova, V. Skujiņa

Spēkratu terminoloģijas apakškomisija

 

abpusdarbīgs dzinējs

a. double-acting engine

v. beiderseitig wirkendes Triebwerk n

kr. двигатель двойного действия

Virzuļdzinējs, kurā darba process notiek katra virzuļa abās pusēs. Abpusdarbīgi iekšdedzes dzinēji var būt kā divtaktu, tā četrtaktu.

adiabātiskais process

a. adiabatic process

v. adiabatischer Prozess m

kr. адиабатический процесс

Motora darbības teorētiskā cikla daļas norise, ja šī procesa laikā nenotiek siltumapmaiņa starp gāzi un apkārtējo vidi. Šāds pieņēmums idealizē motora siltumapmaiņu, kas neatbilst reālajai, bet palīdz noteikt teorētiskā cikla saspiedes un izpletes procesa parametrus.

aizdedze 

a. ignition

v. Zündung f

kr. зажигание

Darbmaisījuma aizdegšanās izraisīšana degkamerā. Aizdedzi var īstenot ar sakarsētu gaisu (kompresijas aizdedze), liesmu (liesmkameras aizdedze), elektrisku dzirksteli (dzirksteļaizdedze) vai nokvēlinātu ķermeni (kvēlaizdedze).

aizdedzes apsteidzes leņķis

a. ignition advance angle, timing angle

v. Vorzündwinkel m

kr. угол опережения зажигания

Dzirksteļaizdedzes motora aizdedzes procesa raksturlielums: leņķis, par kādu pagriežas kloķvārpsta no dzirksteles momenta līdz augstākajam maiņas punktam (AMP). Lai nodrošinātu pilnīgāku sadedzi, degvielu aizdedzina jau saspiedes takts laikā. Optimālo motora darbību var panākt tikai ar optimālo aizdedzes apsteidzes leņķi, kas atkarīgs no degvielas īpašībām, motora slodzes un ātruma.

aizdedzes sistēma

a. ignition system

v. Zündsystem n

kr. система зажигания

Dzirksteļaizdedzes motora sistēma, kas nodrošina saspiestā darbmaisījuma aizdedzināšanu degkamerā ar elektrisko dzirksteli. Pēc izmantotā zemsprieguma enerģijas avota veida aizdedzes sistēmas iedala baterijas, magneto un magdino aizdedzes sistēmās.

aizkaves periods

a. delay period

v. Verzögerungsperiode f

kr. период задержки

Procesa novēlošanās posms, arī tā ilgums. Piemēram, darbmaisījuma uzliesmošanas aizkaves (induktīvais) periods dzirksteļaizdedzes motorā sākas tad, kad pārlec dzirkstele starp aizdedzes sveces elektrodiem (bet liesmas vēl nav), un beidzas, kad uzliesmo pirmās darbmaisījuma daļiņas. Tas ir sadedzes procesa pirmais periods.

antidetonators 

a. antidetonant, antiknock

[component]

v. Antidetonator m, Antiklopfmittel n

kr. антидетонатор

Viela, kuru piejauc benzīnam, lai palielinātu tā pretdetonēšanas īpašības, ko raksturo ar oktānskaitli. Kā antidetonatoru, piemēram, izmanto šķīdumu, kurā ir tetraetilsvins (C2H5)4Pb, kas ir veselībai ļoti kaitīga viela. Lieto arī mazāk toksiskas vielas, nekaitīgus antidetonatorus.

apakšējais vārsts 

a. lower valve

v. stehendes Ventil n

kr. нижний клапан

Apakšvārstu mehānisma detaļa - vārsts, kas cilindru blokā novietots ar kātu uz kloķvārpstas pusi.

apakšvārstu mehānisms

a. bottom camshaft mechanism,

bottom valve arrangement,

side-valve arrangement,

underneath valve mechanism

v. Steuerung (f) mit stehenden Ventilen

kr. клапанный механизм с нижним

расположением, клапанный механизм

нижнего расположения

Vārstu mehānisms, kurā vārsti novietoti cilindru blokā. Parasti tam ir viena cilindru blokā novietota sadales vārpsta. Tas ir izplatītākais vārstu mehānisma tips senos spēkratos (izņemot viengrambas spēkratus).

apakšvārstu motors

a. bottom camshaft engine, bottom

camshaft motor, engine with bottom

valve arrangement

v. untergesteuerter Motor m,

Motor (m) mit stehenden Ventilen

kr. нижнеклапанный мотор,

нижнеклапанный двигатель

Virzuļmotors ar apakšvārstu gāzes sadales mehānismu, kurā vārsti cilindru blokā novietoti ar galvu uz augšu.

apsteidze 

a. advance

v. Voreilung f, Voreilen n

kr. опережение

Motora procesa daļas raksturotājs: darbības veikšana pirms tai noteiktā teorētiskā (idealizētā) sākuma. Piemēram, dzirksteles padošana motora cilindrā, kamēr virzulis vēl nav sasniedzis augstāko maiņas punktu saspiedes takts beigās.

ārdedzes motors

a. external-combustion engine,

external-combustion motor

v. Heißgasmotor m, Stirlingmotor m

kr. мотор внешнего сгорания,

двигатель внешнего сгорания

Motors, kurā degviela sadeg atsevišķā degkamerā ārpus cilindra un kas darba ķermeņa (karstas gāzes) siltumenerģiju mehāniskajā pārvērš izplešanās cilindrā. Tādi ir, piemēram, gāzturbīnas, Stirlinga un tvaika motori. Tie strādā ar tīrākām izplūdes gāzēm, klusāk un ekonomiskāk nekā iekšdedzes motori.

ārējā maisījuma sagatavošana

a. external mixture formation

v. äußerliche Gemischbildung f

kr. внешнее смесеобразование

Maisījuma sagatavošana ārpus motora cilindriem. Piemēram, karburatormotorā maisījumu sagatavo karburatorā, gāzmotorā to sagatavo gāzjaucī.

arktiskā degviela

a. arctic fuel

v. Kraftstoff (m) für Arktisbetrieb,

Brennstoff (m) für Arktisbetrieb

kr. арктическое топливо

Degviela, kas izmantojama motoros, kas strādā ļoti zemā temperatūrā. Piemēram, arktiskā dīzeļdegviela paredzēta izmantošanai gaisa temperatūrā, kas ir zemāka par -30 oC līdz -50 oC. Citas dīzeļdegvielas, ieskaitot ziemas šķirnes, šādā temperatūrā nav izmantojamas.

asimetriskais izcilnis

a. asymetric cam

v. asymetrischer Nocken m

kr. асимметричный кулачок

Izciļņvārpstas izcilnis, kura profils izciļņa ass labajā un kreisajā pusē nav vienāds. Tādu izcilni ar krasāku pacēlumu labajā pusē nekā kreisajā lieto, piemēram, dīzeļmotora degvielas augstspiediena sūknī, lai nodrošinātu lielāku plunžera kustības ātrumu degvielas saspiedes laikā un labāku virsplunžera telpas pildījumu.

asu novirze

a. misaligment

v. Achsenverschiebung f

kr. несоосность

Ģeometrisko asu nesakrišana, asīm paliekot paralēlām. Motoros tā parasti ir izgatavošanas kļūda to detaļu pāros, kam jāgriežas ap vienu kopīgu ģeometrisko asi. Nesankcionēta asu novirze var izraisīt pāru detaļu savienojuma vietu straujāku nodilšanu vai lūzumus.

atcirtes mala 

a. screw edge

v. schraubenförmige Kante f

kr. отсечная кромка, винтовая кромка

Degvielas augstspiediena sūkņa plunžera mala, kas, atverot čaulas pārplūdes urbumu, pārtrauc degvielas padevi uz sprauslu. Atcirtes malai ir vītņveida forma, kas dod iespēju mainīt pievadāmās degvielas dozu, pagriežot plunžeri.

atgāze 

a. burned gas, exhaust gas

v. Abgas n

kr. отработавший газ, отработанный газ

Motorā nostrādājusī, no degkameras izplūstošā gāze. Iekšdedzes motora atgāzē var būt cilvēku veselībai kaitīgi kvēpi un toksiskas komponentes.

atgāzes neitralizators 

a. exhaust neutralizer

v. Abgasneutralisator m

kr. нейтрализатор отработавших газов

Barošanas sistēmas daļa, kas paredzēta motora atgāzes toksiskuma efektīvai samazināšanai un kas atrodas izplūdes traktā. Spēkratos lieto katalītiskos, šķidruma un termiskos atgāzes neitralizatorus, tos ievietojot starp izplūdes caurules daļām.

atgāzes toksiskums

a. toxicity of exhaust gases

v. Abgastoxizität f

kr. токсичность отработавших газов

Atgāzes spēja kaitīgi iedarboties uz organismiem. Galvenās motora atgāzes sastāvdaļas, kas kaitīgi iedarbojas uz cilvēka organismu un var izraisīt vai veicināt slimības, ir slāpekļa oksīdi, kvēpi, oglekļa oksīds, ogļūdeņraži, aldehīdi, sēra un svina savienojumi, koncerogēnās vielas. Atgāzes toksiskumu samazina, uzlabojot degmaisījuma veidošanas un sadegšanas procesu, izveidojot motorā atgāzes recirkulāciju, lietojot maztoksiskas degvielas un atgāzes neitralizatorus.

atliku gāze 

a. residual gas

v. Restgas n, restliches Gas n

kr. остаточный газ

Gāzveida sadedzes produkti, kas palikuši motora cilindrā pēc izplūdes vārsta (vārstu) aizvēršanas un piedalās arī nākamajā motora darba ciklā. Atliku gāze traucē cilindra piepildīšanu ar svaigu degmaisījumu, tomēr pilnīgi atbrīvoties no atliku gāzes darba cikla laikā neizdodas nevienā motorā. Vairāk atliku gāzes paliek lielāka motora griešanās ātruma režīmā, motoros ar mazāku kompresijas pakāpi, kā arī atkarā no citiem faktoriem.

atliku gāzu koeficients

a. coefficient of residual gases

v. Restgasfaktor m, Restgaskoeffizient m

kr. коэффициент остаточных газов

Koeficients, kas raksturo motora cilindra attīrīšanos no sadedzes produktiem vai svaigā maisījuma piesārņotību ar iepriekšējā cikla atliku gāzēm. To izsaka kā atliku gāzu masas attiecību pret svaigā maisījuma masu.

ātrdedzes periods

a. rapid combustion period

v. Schnellverbrennungsperiode f

kr. период быстрого сгорания

Darbmaisījuma sadedzes procesa posms, kam raksturīga liesmas turbulenta izplatīšanās gandrīz visā (vismaz 80 %) degkameras tilpumā. Tas ir sadedzes procesa otrais periods, kas sākas degvielas uzliesmošanas brīdī un beidzas, kad spiediens cilindrā sasniedz maksimālo vērtību.

ātrgaitas motors

a. high-speed engine, high-speed motor

v. Schnelläufermotor m, Schnelläufer m

kr. быстроходный мотор,

быстроходный двигатель

Virzuļmotors, kura virzuļa vidējais ātrums nominālā darba režīmā ir lielāks par 6,5 m/s. Visi spēkratu ātrrites un daži lēnrites motori atbilst šim kritērijam.

ātrrites motors

a. high-running engine,

high-running motor

v. hochdrehzahliger Motor m

kr. высокооборотный мотор,

многооборотный двигатель

Virzuļmotors, kura kloķvārpstas griešanās frekvence nominālā darba režīmā ir lielāka par 2000 apgr./min. Griešanās frekvences palielināšana ir viens no motora forsēšanas paņēmieniem. Mūsdienu automobiļiem ir tikai ātrrites motori, izņemot ļoti smagus kravas automobiļus ar dīzeļmotoriem.

ātrumraksturlīknes

a. speed characteristic

v. Geschwindigkeitscharakteristik f

kr. скоростная характеристика

Motora raksturlīknes, kur darbības raksturlielumu (jaudas, griezes momenta, degvielas patēriņa u. c.) izmaiņas attēlotas atkarā no motora griešanās ātruma (kloķvārpstas griešanās frekvences) pilnas slodzes režīmā.

attīres koeficients

a. cleanliness coefficient,

decontamination factor

v. Koeffizient (n) der Reinigung

kr. коэффициент отчистки

Koeficients, kas raksturo tīrītāja efektivitāti. Piemēram, gaisa tīrītāja attīres koeficients rāda, kādu daudzumu (%) putekļu aiztur gaisa tīrītājs.

augstākais maiņas punkts, AMP

a. top dead centre, TDC

v. oberer Totpunkt m

kr. верхняя мёртвая точка, В.М.Т.

No kloķvārpstas tālākais maiņas punkts.

augstākais sadedzes siltums

a. higher heat value

v. höchste Verbrennungswärme f

kr. высшая теплота сгорания

Degvielas sadedzes siltuma vērtējums - viss summārais siltuma daudzums, kas, degvielai sadegot, izdalās no sadedzes produktiem, kamēr tie atdziest līdz sākuma temperatūrai. Pēdējai jābūt tik zemai, lai sadegušās degvielas tvaiki varētu kondensēties.

augstoktāna benzīns 

a. high-octane petrol, high-octane

gasoline, high-octane benzine

v. hochklopffestes Benzin n,

oktanreiches Benzin n

kr. высокооктановый бензин

Benzīns ar augstu oktānskaitli (ap 100). Šim benzīnam ir paaugstinātas pretdetonēšanas īpašības, tāpēc tas lietojams motoros ar augstu kompresijas pakāpi.

augstspiediena plunžersūknis

a. high-pressure plunger pump

v. Hochdruckkolbenpumpe f

kr. плунжерный насос высокого давления

Degvielas augstspiediena sadalītājsūknis, kurš degvielu pa cilindriem (sprauslām) sadala ar plunžeri. Plunžeris, kustoties gan virzē, gan griezē, savieno virsplunžera telpu, kurā degviela atrodas zem spiediena, ar vajadzīgā cilindra spiedkanālu.

augstspiediena rotorsūknis

a. high-pressure rotor pump

v. Hochdruckrotorpumpe f

kr. роторный насос высокого давления

Degvielas augstspiediena sadalītājsūknis, kurš degvielu pa cilindriem (sprauslām) sadala ar rotoru. Rotors griežas nekustīgā izciļņripā, kas ar saviem izciļņiem iedarbojas uz rullīšiem un tālāk uz opozitīviem plunžeriem. Degviela tiek spiesta un pa plunžera sadales rievu, tai atrodoties pret kādu no izplūdes kanāliem, nonāk attiecīgajā sprauslā.

augstspiediena sadalītājsūknis

a. high-pressure distributive pump,

high-pressure single plunger pump

v. Hochdruckverteilerpumpe f

kr. насос высокого давления

распределительного типа

Degvielas augstspiediena sūknis, kura sekciju (plunžerpāru) skaits neatbilst motora cilindru skaitam. Augstspiediena sadalītājsūknim ir tikai viens vai divi plunžerpāri, kas padod degvielu vairākām sprauslām, atbilstoši motora darbības secībai. Augstspiediena sadalītājsūkņus pēc konstruktīvā izveidojuma iedala augstspiediena plunžersūkņos un augstspiediena rotorsūkņos.

augstspiediena sekcijsūknis

a. high-pressure section pump

v. Hochdrucksektionpumpe f

kr. секционный насос высокого давления

Degvielas augstspiediena sūknis, kura sekciju (plunžerpāru) skaits atbilst motora cilindru skaitam. Katrs plunžerpāris padod degvielu vienai sprauslai. Augstspiediena sekcijsūkņus pēc sekciju novietojuma iedala vienrindas, divrindu un V veida sūkņos, pēc sekciju skaita - divsekciju, trīssekciju, četrsekciju un daudzsekciju sūkņos.

augšējais vārsts 

a. overhead valve, upper valve,

valve in head

v. hängendes Ventil n

kr. подвесной клапан, верхний клапан

Augšvārstu mehānisma detaļa - vārsts, kas cilindru galvā novietots ar galvu uz kloķvārpstas pusi.

augšvārstu mehānisms

a. overhead valve mechanism,

overhead valve control

mechanism

v. Steuerung (f) mit hängenden

Ventilen

kr. клапанный механизм с верхним

расположением, клапанный механизм

верхнего расположения

Vārstu mehānisms, kurā vārsti novietoti cilindru galvā. Sadales vārpsta vai vairākas vārpstas var būt novietotas cilindru galvā vai cilindru blokā. Tas ir izplatītākais vārstu mehānisma tips mūsdienu spēkratos (izņemot viengrambas spēkratus).

augšvārstu motors

a. overhead-valve engine,

overhead motor

v. obengesteuerter Motor m,

Motor (m) mit hängenden

Ventilen

kr. верхнеклапанный мотор,

верхнеклапанный двигатель

Virzuļmotors ar augšvārstu gāzes sadales mehānismu, kurā vārsti cilindru galvā novietoti ar galvu uz leju (uz kloķvārpstas pusi).

automobiļu benzīns 

a. motor benzine, motor petrol,

motor gasoline

v. Kraftfahrzeugbenzin n

kr. автомобильный бензин

Benzīns, kas paredzēts kā degviela automobiļu dzirksteļaizdedzes motoriem. Tas tiešas pārtvaices procesā izdalās no naftas ap 50-180 oC temperatūrā.

balongāze 

a. bottled gas

v. Flaschengas n

kr. баллонный газ

Gāze, kas iepildīta balonā. Spēkratu iekšdedzes motoru barošanai parasti lieto piemērotos balonos iepildītu sašķidrinātu vai saspiestu propāna un butāna maisījumu.

barošana

a. feeding

v. Speisung f

kr. питание

Motora darbībai nepieciešamo vielu pievade un sagatavošana. Spēkratu motorus baro ar šķidro, gāzveida vai cieto degvielu un gaisu, ko barošanai atbilstoši kvantitatīvi un kvalitatīvi sagatavo un sajauc vajadzīgajā degmaisījumā.

barošanas sistēma

a. feed system, fuel system

v. Kraftstoffanlage f,

Brennstoffsystem n

kr. система питания

Motora sistēma, kas nodrošina degmaisījuma sagatavošanu un padevi degkamerā. Virzuļmotoram - motora cilindros. Dzirksteļaizdedzes virzuļmotora barošanas sistēma degmaisījumu var sagatavot ārpus cilindriem, dīzeļmotora barošanas sistēma sagatavo un ievada cilindros gaisu, kurā iesmidzina degvielu saspiedes takta beigās. Barošanas sistēma nodrošina arī degvielas un gaisa tīrīšanu, izplūdes gāzu izvadīšanu un to radītā trokšņa slāpēšanu.

benzīna stabilitāte

a. petrol stability, gasoline stability

v. Benzinbeständigkeit f

kr. стабильностъ бензина

Benzīna ķīmisko īpašību rādītājs, kas nosaka tā vieglo frakciju saglabāšanās un darvošanās tieksmi ilgstošā glabāšanā. To nosaka pēc vieglo frakciju sastāva un darvas produktu daudzuma izmaiņām benzīnā glabāšanas laikā.

benzīnmotors

a. petrol engine, petrol motor,

gasoline engine

v. Benzinmotor m

kr. бензиновый мотор,

бензиновый двигатель

Motors, kas paredzēts barošanai ar benzīnu. Dzirksteļaizdedzes benzīnmotorus galvenokārt lieto motocikla tipa spēkratos un vairumā vieglo automobiļu. Tas ir izplatītākais motoru veids.

benzīns 

a. petrol, gasoline, gas, benzine

v. Benzin n

kr. бензин

Naftas pārtvaices vai pārstrādes produkts - viegli uzliesmojoša šķidrā degviela, kuru plaši lieto dzirksteļaizdedzes motoru barošanai. Naftas pārtvaices procesā, karsējot un pārtvaicējot naftu, no tās izdalās sākumā vieglākās, tad smagākās frakcijas. Benzīns kā viena no vieglākajām frakcijām izdalās jau 50-180 oC temperatūrā. Tālāk, termiski pārstrādājot naftu un mainot ogļūdeņražu struktūru, no naftas smagākās daļas iegūst benzīnu.

bezgaleņa smidzinātājs

a. hole type nozzle, orifice nozzle

v. zapfenlose Düse f

kr. бесштифтовый распылитель

Viencauruma smidzinātājs ar adatu bez galeņa. Smidzinātāju noslēdz plakans vai konisks adatas gals, kas balstās pret atbilstošu plakanu vai konisku slēdzējvirsmu, aizsedzot iesmidzināšanas caurumu (vai vairākus caurumus).

bezkompresora dīzeļmotors

a. airless injection diesel engine,

airless injection diesel motor,

v. verdichterloser Dieselmotor m

kr. бескомпресорный дизельный мотор,

бескомпресорный дизельный

двигатель

Dīzeļmotors, kuram gaisa ievadīšanai degkamerās nelieto kompresoru. Maisījuma sagatavošanai gaiss tiek saspiests tikai cilindrā, nevis arī ārpus tā.

bezvārstu gāzu sadale

a. valveless gas control,

valveless timing

v. ventillose Steuerung f,

Schiebersteuerung f

kr. беcклапанное газораспределение

Degmaisījuma vai gaisa ievade motora cilindros un sadedzes produktu izvade no tiem pa attiecīgiem kanāliem, kurus nenoslēdz vārsti. Gāzu sadali īsteno virzulis vai kustīga čaula - plūsmdalis. Parasti izmanto divtaktu motoros.

bezvārstu motors

a. valveless engine, valveless motor

v. ventilloser Motor m

kr. бесклапанный мотор,

бесклапанный двигатель

Virzuļmotors, kurā gāzu sadales kanālus nenoslēdz vārsti. Piemēram, divtaktu motors ar bezvārstu gāzu sadali, virzulim aizsedzot un atsedzot logus cilindra sienā.

blokkarteris 

a. blok-case

v. Blockgehäuse n

kr. блок-картер

Virzuļmotora pamatdaļa, pie kuras piestiprina pārējās motora detaļas un mezglus. Blokkarterī veidotas cilindru vietas un daļa no kartera, kurā atrodas kloķvārpstas pamatgultņu un gāzu sadales vārpstas gultņu ligzdas, dzeses un eļļošanas sistēmu kanāli un telpas u. c.

boksermotors, opozitīvais motors

a. boxer motor, opposed-cylinder

engine

v. Boxermotor m, Motor (m) mit

entgegengesetzten Zylindern

kr. оппозитивный мотор, оппозитивный

двигатель, двигатель с

противолежащими цилиндрами

Divrindu horizontālais motors, kam cilindru rindas novietotas viena otrai pretī tā, ka saistītas ar vienu kopīgu kloķvārpstu.

brīvgaitas raksturlīknes

a. no-load characteristic

v. Leerlaufcharakteristik f

kr. характеристика холостого хода

Motora raksturlīknes, kas darbības raksturlielumu (jaudas, griezes momenta, degvielas patēriņa u. c.) izmaiņas attēlo atkarā no motora griešanās ātruma (kloķvārpstas griešanās frekvences) brīvgaitas režīmā.

brīvgaitas sistēma

a. idle running system

v. Leerlaufsystem n,

Leergangsystem n

kr. система холостого хода

Karburatora degvielas un gaisa kanālu sistēma, kas nodrošina motora darbību brīvgaitā ar mazu griešanās frekvenci. Tā darbojas režīmā, kad droseļvārsts ir aizvērts, gaisa plūsma minimāla un galvenā dozējošā sistēma praktiski nestrādā, piegādā motoram minimāli nepieciešamo trekna degmaisījuma daudzumu.

caurplūdes kartera ventilācija

a. flo-thru crankcase ventilation

v. Durchflußlüftung (f)

des Kurbelgehäuses

kr. проточная вентиляция картера

Kartera ventilācija divtaktu motorā ar slēgto sauso karteri, izmantojot gāzu caurplūdi. Karterī vispirms ievada svaigu gaisu (divtaktu dīzeļmotorā) vai degmaisījumu (dzirksteļaizdedzes motorā), kur tas sajaucas ar kartera gāzēm, kopā ar tām tiek saspiests un pa īpašu pārplūdes kanālu ieplūst cilindrā, kur sadeg.

caurpūte

a. scavenge, blowing out

v. Spülung f, Spülen n

kr. продувка

Divtaktu virzuļmotoros - ieplūdes procesa daļa, kas apvieno sadegušo gāzu izplūdi no cilindra ar degmaisījuma (dīzeļmotoros - gaisa) pārplūdi no kartera telpas uz cilindru. Caurpūte notiek, kamēr virzuļa augšmala ir atvērusi pārplūdes kanālus. Caurpūtes laikā svaigais degmaisījums ar spiedienu izspiež no cilindra sadedzes produktus, bet reizē ar tiem arī daļu vēl nesadegušā darbmaisījuma, kas pasliktina motora darbības ekonomiskumu.

caurpūtes koeficients

a. scavenging factor

v. Spülgrad m

kr. коэффициент продувки

Koeficients, kas virzuļmotoros raksturo caurpūtes pakāpi fāžu pārsedzes laikā: divtaktu motoros -, kad atvērti kā izplūdes, tā pārplūdes logi, četrtaktu motoros -, kad atvērti kā ieplūdes, tā izplūdes vārsti.

centrbēdzes tīrīšana 

a. centrifugal purification

v. Fliehkraftreinigung f

kr. ценробежная очистка

Tīrīšana, izmantojot centrbēdzes spēku. Piemēram, centrbēdzes gaisa tīrītājā putekļainais gaiss ciklonā tiek savirpuļots un putekļu daļiņas ar centrbēdzes spēku atsviež pret tīrītāja sieniņu.

cetānskaitlis 

a. cetane number

v. Cetanzahl f

kr. цетановое число

Skaitlis, kas raksturo dīzeļdegvielas pašuzliesmošanas spēju. To nosaka kā cetāna procentuālo sastāvu cetāna (C16H34) un alfametilnaftalīna C10H7CH3) maisījumā, kas pēc uzliesmošanas aizkavējuma īpašībām ir identisks pārbaudāmajai degvielai. Jo lielāks cetānskaitlis, jo mīkstāka ir dīzeļmotora darbība.

cieta darbība

a. rough running

v. harte Arbeit f, harte Tätigkeit f

kr. жёсткая работа

Motora darbības režīms, kuru degmaisījuma sadedzes procesa laikā raksturo straujš spiediena pieaugums, kas dzirdams kā metāliski trokšņi. Tas rada kloķa-klaņa mehānisma detaļu pārslodzi un ātrāku nolietošanos.

cietā degviela

a. solid fuel

v. fester Kraftstoff m, fester

Brennstoff m

kr. твёрдое топливо

Viens no motoros izmantojamās degvielas veidiem. Degviela cietā stāvoklī (malka, kūdra, salmi u. tml.), no kuras,to sadedzinot, piemēram, gāzģeneratorā, iegūst motorā izmantojamu gāzi.

cikla laiks

a. cycletime

v. Zykluszeit f; Zyklusdauer f

kr. цикловое время

Motora darba cikla ilgums. Tas ir viens no parametriem, kurš ietekmē motora darbības lietderības koeficientu.

cikla padeve

a. cycle feed, cycle delivery,

cycle supply

v. Zykluszufuhr f

kr. цикловая подача

Degvielas daudzums (cm3), kādu iesmidzina dīzeļmotora degkamerā vienā darba ciklā. Spēkratu dīzeļmotoros tas parasti ir robežās no 0,05 līdz 0,25 cm3/ciklā.

ciklons 

a. cyclone

v. Zyklon m

kr. циклон

Gaisa tīrītājs, kas veic centrbēdzes tīrīšanu. Ciklons parasti izveidots kā cilindriska vai koniska tvertne, kuras sānos slīpi pret tvertnes asi ir ieplūdes sprauga vai vadlāpstiņas, kas gaisu ciklonā spēcīgi savirpuļo. Smagākās piemaisījumu daļiņas atsviež pret ciklona sienām, un pa apakšējo atveri tās izkrīt no tvertnes putekļu vācelē, bet attīrītais gaiss pa ciklona centrā novietotu izplūdes cauruli plūst uz motoru.

cilindra čaula 

a. cylinder liner, cylinder sleeve

v. Laufbuchse f

kr. гильза цилиндра

Virzuļmotora cilindrs, kas izgatavots kā atsevišķa detaļa. Tā ļauj izgatavot cilindru no augstvērtīgāka materiāla nekā materiāls, no kāda izgatavots blokkarteris, kurā čaula ievietota, un atvieglo motora remontu.

cilindra darba tilpums

a. cylinder displacement,

displacement volume,

stroke capacity

v. Zylindervolumen n, Zylinderraum m

kr. рабочий объём цилиндра

Motora viena cilindra telpas tilpumu starpība starp augstāko un zemāko maiņas punktu.

cilindra darbvirsma

a. cylinder face

v. Zylinderlaufbahn f

kr. зеркало цилиндра

Virzuļmotora cilindra iekšējā virsma, kas vada virzuli. Lai palielinātu smagos apstākļos strādājošās virsmas darbmūžu, to precīzi apstrādā, līdz tā ir gluda un spīd kā spogulis.

cilindra galva

a. cylinder head

v. Zylinderkopf m

kr. головка цилиндра

Virzuļmotora detaļa, kas noslēdz cilindru tā augšdaļā. Vairākcilindru motoriem katru cilindru rindu var noslēgt viena kopīga galva. Tajā katram cilindram izvieto degkameru, vārstu ligzdas un citus cilindram piederīgus motora elementus.

cilindra pilnais tilpums

a. cylinder capacity

v. Vollvolumen (n) des Zylinders

kr. полный объём цилиндра

Motora cilindra kompresijas telpas tilpuma un darba tilpuma summa.

cilindriskā degkamera

a. cylindrical combustion chamber

v. zylindrische Brennkammer f;

zylindrischer Verbrennungsraum m

kr. цилиндрическая камера сгорания

Kompakta cilindriskas formas degkamera, kas izveidota cilindra galvā tieši virs cilindra. Tai ir mazi siltuma zudumi, un tā labi atbrīvojas no atgāzēm.

cilpu oscilogrāfs

a. loop oscillograph

v. Schleifenoszillograph m

kr. шлейфовый осциллограф

Oscilogrāfs, kuram katrs mērkanāls apgādāts ar tievā stieplītē vai stieplītes cilpā iekārtu spogulīti, kas, elektriskā impulsa vadīts, pagriežas un atbilstoši pienākošās strāvas stiprumam novirza uz to nomērķēto gaismas staru uz jutīga fotopapīra, tā zīmējot parametra izmaiņas sakarību laikā. Stieplītē iekārtais spogulītis ir ar niecīgu inerci, tāpēc izmantojams strauji mainīgu motora darbības procesu pētīšanai.

cilpveida caurpūte

a. loop scavening

v. Umkehrspülung f

kr. петлевая продувка

Divtaktu virzuļmotoros - caurpūtes veids, ko izmanto, lai samazinātu ar nesadegušās darbmaisījuma daļas izplūdi saistīto nelietderīgo degvielas patēriņu caurpūtē. Šim nolūkam virzuļa galvas virsā izveido deflektoru, kas novirza svaigā degmaisījuma plūsmu cilindrā virpuļa vai cilpas veidā. Tas uzlabo motora darbības ekonomiskumu.

četrciļņu izcilnis

a. four-lug cam

v. Nocken (m) mit vier Vorsprüngen

kr. кулачок с четырьмя выступами

Izciļņvārpstas izcilnis ar četriem ciļņiem. Tādu lieto, piemēram, dīzeļmotora degvielas augstspiediena plunžersūknim, ar vienu izcilni viena apgrieziena laikā padodot degvielu četrām sprauslām.

četrtaktu cikls

a. four-stroke cycle

v. Viertaktzyklus m

kr. четырёхтактный цикл

Iekšdedzes motora darbības raksturotājs. Pilns motora darbības cikls notiek četru virzuļa gājienu (taktu) jeb divu kloķvārpstas apgriezienu laikā, darbojoties vienā virzuļa pusē.

četrtaktu motors

a. four-stroke engine, four-cycle motor

v. Viertaktmotor m

kr. четырёхтактный мотор,

четырёхтактный двигатель

Motors, kura darbība notiek pēc četrtaktu cikla. Četrtaktu motors ir ekonomiskāks par divtaktu motoru. Četrtaktu motorus plaši izmanto automobiļos un traktoros.

dabasgāze 

a. natural gas, rock gas

v. Erdgas n

kr. картерный газ

No zemes dzīlēm iegūta gāze, parasti gāzu maisījums. Iekšdedzes motoros izmantojamajā dabasgāzē ir gan degošās gāzes, gan nedegošās inertās gāzes. Dabasgāzes izmantošana par degvielu palielina eļļas un motora darbmūžu un samazina atmosfēras piesārņojumu.

dalītā degkamera

a. divided combustion chamber

v. geteilte Brennkammer f;

geteilter Verbrennungsraum m

kr. разделённая камера сгорания

Vairākās nevienādās daļās sadalīta degkamera, kuras daļas izveidotas cilindrā, virzulī un/vai ar motora cilindru savienotā atsevišķā telpā cilindra galvā. Dalītajai degkamerai ir liela siltumatdeves virsma, tāpēc lielāks degvielas patēriņš un grūtāka motora iedarbināšana nekā nedalītās degkameras gadījumā.

dalītā kloķvārpsta

a. divided crankshaft

v. geteilte Kurbelwelle f

kr. составной коленчатый вал,

разъёмный коленчатый вал

Virzuļmotora kloķvārpsta, kas dalīta vairākās daļās. Kloķvārpstas atsevišķās daļas savieno presējot. Dalītās kloķvārpstas parasti lieto divtaktu motoros ar ritgultņiem kā pamatgultņiem un/vai klaņa gultņiem.

darba cikls

a. working cycle, operating cycle,

duty cycle

v. Arbeitsspiel n

kr. рабочий цикл

Visu motora darbības laikā cilindrā notiekošo procesu norise (bez atkārtošanās). Tā ir stingri noteiktā secībā periodiski mainīgu procesu kopa. Iekšdedzes motora darba ciklā ietilpst degmaisījuma vai gaisa ieplūde, saspiede, sadedze, gāzu izplete un izplūde.

darba gāze 

a. work-gas

v. Arbeitsgas n

kr. рабочий газ

Gāze, kas motora cilindros veic noteiktu darbu. Darba gāzi veido sadegušais un/vai nesadegušais degmaisījums un atliku gāze.

darba process

a. operating procedure

v. Arbeitprozess m, Arbeitsvorgang m

kr. рабочий процесс, процесс работы

Motora darba cikla daļa - secīga stāvokļu maiņa, kuras laikā degvielas siltuma enerģija tiek pārveidota mehāniskajā enerģijā.

darba takts

a. power stroke, working stroke,

driving stroke

v. Arbeitstakt m

kr. рабочий такт, такт работы

Virzuļmotora darbības cikla daļa, kuras laikā virzulis cilindrā, gāzēm izplešoties, pārvietojas no augstākā maiņas punkta uz zemāko un, uztverot cilindrā degošo gāzu spiedienu, dara darbu. Četrtaktu virzuļmotorā darba takts lielākajā daļā visi vārsti ir aizvērti. Divtaktu trīskanālu virzuļmotorā gandrīz visā darba takts laikā visi kanāli ir aizvērti, bet tuvu zemākajam maiņas punktam virzuļa augšmala atver vispirms izplūdes un tad pārplūdes kanālu.

darbmaisījums

a. hot mixture, gas mixture,

explosive mixture

v. Brennstoff -Luft-Gemisch n,

Kraftstoff-Luft-Gemisch n

kr. рабочая смесь

Degvielas, gaisa un atgāzu maisījums, kas izveidojas motora cilindrā pēc degmaisījuma ievadīšanas, degmaisījumam sajaucoties ar atliku gāzēm.

daudzbalstu vārpsta

a. multi-support shaft

v. vielfach gekröpte Welle f

kr. многоопорный вал

Vārpsta, kas balstās daudzos gultņos. Daudzbalstu kloķvārpstas ir mazāk pakļautas liecei starp gultņiem, tāpēc tās izmanto motoros ar lielu cilindru skaitu. Daudzbalstu kloķvārpstas pamatgultņu skaits var sasniegt deviņus.

daudzcaurumu smidzinātājs

a. multihole nozzle, multi-jet nozzle

v. Mehrlöchzerstäuber f,

Mehrlöcherdüse f

kr. многодырчатый распылитель

Sprauslas smidzinātājs, kuram degvielas iesmidzināšanai ir vairāki urbumi vai spraugas. Parasti daudzcaurumu smidzinātājam ir četri līdz septiņi iesmidzināšanas urbumi 0,3-0,4 mm diametrā. Tie var būt izvietoti vienmērīgi vai nesimetriski, piemēroti degkameras formai.

daudzstrūklu sprausla

a. multi-spray injector,

multi-jet injector

v. Vielstrahleinspritzdüse f,

Mehrlöcheinspritzdüse f

kr. многоструйная форсунка

Sprausla ar daudzcaurumu smidzinātāju. To lieto traktoru un automobiļu ātrrites dīzeļmotoros ar nedalīto degkameru un degvielas tiešo iesmidzināšanu.

dažādu degvielu dzinējs

a. multifuel engine, multifuel motor

v. Vielstofftriebwerk n, Triebwerk (n)

verschiedener Kraftstoffer pl

kr. многотопливный двигатель,

всеядный двигатель

Dzinējs, kura barošanai var izmantot dažādas degvielas (benzīnu, petroleju, dīzeļdegvielu, naftu, gāzi u. c.).

deflektors

a. deflector, baffle

v. Deflektor m

kr. дефлектор, отражатель

Divtaktu virzuļmotora virzuļa elements - nagveida izciļņa pielējums uz virzuļa galvas virsas. To izmanto cilpveida caurpūtē.

deforsētais motors

a. derated engine, derated motor

v. deforcierter Motor m

kr. дефорсированный мотор,

дефорсированный двигатель

Motors, kuram ar forsēšanai pretējiem paņēmieniem samazināta litrjauda. Piemēram, benzīnmotors, kuram mākslīgi palielināta degkamera, lai samazinātu kompresijas pakāpi un varētu lietot benzīnu ar mazāku oktānskaitli.

degkamera

a. combustion chamber

v. Brennkammer f;

Verbrennungsraum m

kr. камера сгорания

Slēgta telpa, ko veido motora cilindra telpas daļa un ar cilindru savienota telpa un kas paredzēta degmaisījuma sadedzināšanai. Tās forma var būt dažāda atkarā no degmaisījuma sagatavošanas paņēmiena, vārstu mehānisma tipa u. c. faktoriem.

degmaisījums

a. fuel mixture, fuel-air mixture,

combustible mixture

v. Kraftstoffgemisch n, Brenngemisch n

kr. горючая смесь

Svaigs degvielas un gaisa maisījums, kas tiek ievadīts cilindrā ieplūdes taktī. Degmaisījumu sagatavo tiešās iesmidzināšanas veidā (dīzeļmotorā un tiešās iesmidzināšanas dzirksteļaizdedzes motorā) vai ārpus cilindra (karburatormotorā un dzirksteļaizdedzes motorā ar iesmidzināšanu ieplūdes traktā).

degvielas augstspiediena sūknis

a. high-pressure fuel pump

v. Hochdruckkraftstoffpumpe f

kr. топливный насос высокого давления

Dīzeļmotora barošanas sistēmas agregāts, kas dozē vajadzīgo degvielas daudzumu un noteiktā brīdī ar vajadzīgo spiedienu padod to sprauslām. Augstspiediena sūknim ir jāattīsta konstrukcijā paredzētais spiediens (parasti 15-20 MPa, bet dažos dīzeļmotoros 50-100 MPa), precīzi jādozē degviela un jānodrošina degvielas padeves optimālais likums atbilstoši motora slodzes un ātruma režīmam. Pēc darbības rakstura degvielas augstspiediena sūkņus iedala sekcijsūkņos un sadalītājsūkņos.

degvielas īpatpatēriņš 

a. specific fuel consumption

v. spezifischer Kraftstoffverbrauch m

kr. удельный расход топлива

Motora darbības ekonomiskuma raksturotājs: degvielas patēriņš, kas attiecināts uz jaudas vienību, g/kW.h. Degvielas īpatpatēriņš raksturo motora degvielas izmantošanas efektivitāti.

degvielas dozēšana

a. fuel dosage, fuel proportioning

v. Kraftstoffdosierung f,

Brennstoffdosierung f,

Brennstoffzuteilung f

kr. дозировка топлива

Degvielas sadalīšana noteiktās devās, porcijās. Lai mainītu dīzeļmotora augstspiediena sūkņa vienā reizē padotās degvielas daudzumu, dozē saspiedē, dozē ieplūdē vai dozē tilpumiski, izmantojot speciālu vārstu.

degvielas mērītājs, degvielmēris

a. fuel-quantity meter

v. Kraftstoffmesser m

kr. измеритель расхода топлива,

топливомер

Mērierīce degvielas patēriņa mērīšanai. Parasti mēra absolūto degvielas patēriņu pēc tilpumiskās vai svariskās metodes. Var mērīt arī degvielas īpatpatēriņu, bet šie mērītāji ir sarežģīti un neprecīzi.

degvielas patēriņš 

a. fuel consumption

v. Kraftstoffverbrauch m

kr. расход топлива

Degvielas izlietojums, kas attiecināts uz kādu vienību. Motoros degvielas patēriņu attiecina uz ciklu (mg/ciklā, kg/ciklā) vai uz laika vienību - stundu (kg/h).

degvielas zemspiediena sūknis

a. boost pump, booster

pump

v. Unterdruckpumpe (f)

des Brennstoffs

kr. подкачивающий насос,

подкачивающая помпа

Dīzeļmotora sūknis degvielas novadīšanai uz augstspiediena sūkni. Zemspiediena sūknis rada nelielu spiedienu (0,1-0,2 MPa), kas nepieciešams, lai pārvarētu filtru un degvielas vadu hidraulisko pretestību zemspiediena tīklā un novērstu gaisa pūslīšu un tvaika izdalīšanos no degvielas.

dekompresija

a. decompression

v. Dekompression f

kr. декомпрессия

Motora kompresijas samazināšana vai likvidēšana. Dīzeļmotoros dekompresija nepieciešama, kad kloķvārpsta jāpagriež noteiktā stāvoklī, piemēram, regulēšanas darbu laikā, jo augstās kompresijas pakāpes dēļ saspiedes taktī pretspiediens uz virzuli ir ievērojams, it īpaši lielas litrāžas motoriem aukstā laikā. Dekompresiju izmanto arī auksta motora atvieglinātai iedarbināšanai. Dekompresiju veic vai nu ar dekompresijas mehānismu piespiedu kārtā atverot vārstus, vai atverot kādu urbumu, kas savieno cilindru ar atmosfēru, piemēram, izskrūvējot degkameras ieliktņa fiksēšanas skrūvi (motoram D-50).

detonācija 

a. detonation, knock

v. Detonation f, Klopfen n

(des Brennstoffes)

kr. детонация

Dzirksteļaizdedzes motora darbība detonatīvā sadedzē. Detonāciju pavada klaudzošs troksnis. Spēcīga detonācija motoram ir ļoti kaitīga, motors pārkarst un, ilgstoši darbojoties, var rasties dobumi un caurumi (kavernas) virzulī un cilindru galvā. Detonācijas novēršanai jālieto piemērota degviela (ar augstu oktānskaitli) un vēlāka aizdedze. Braucot detonāciju novērš, samazinot motora slodzi, piemēram, pieverot droseļvārstu vai pārslēdzot zemāku pārnesumu.

detonatīvā sadedze

a. detonation combustion

v. Detonationsverbrennung f

kr. детонационное сгорание

Darbmaisījuma sadedzes procesa veids dzirksteļaizdedzes motoros. Tas ir nenormāls degšanas process, kas sākas normāli, bet tad pāriet sprādzienveida degšanā, kad gāzu temperatūra un spiediens ļoti strauji paaugstinās, veidojas triecienviļņi, liesmas fronte izplatās ar virsskaņas ātrumu līdz 2000 m/s. Detonatīvā sadedze rodas, ja degkameras dažādās vietās vēl nesadegušajā degvielā koncentrējas peroksīdu perēkļi, izveidojot lokālus eksplozijas centrus. Detonatīvo sadedzi rada un veicina nepiemērotas degvielas lietošana, pārāk agra aizdedze un liela slodze mazā ātrumā.

dezaksāža

a. desaxe

v. Desaxialität f

kr. дезаксиальность, смещение осей

Konstruktīvs paņēmiens: virzuļmotora virzuļa pirksta ass nobīde no cilindra ass uz maksimālā sānspēka darbības pusi. Dezaksāža parasti ir 3-5 mm robežās. Tā mazina sānspēku un virzuļa spiedienu uz cilindra sienu, virzuļa svārstības un troksni, un tādējādi samazinās cilindra un virzuļa dilšana.

diafragmas sūknis

a. diaphragm-type pump

v. Diaphragmapumpe f

kr. диафрагменный насос

Sūknis, kurā sūknēšanu veic ar diafragmu. Piemēram, karburatormotora degvielas sūknis ar korpusā nekustīgi iestiprinātu apaļu elasīgu diafragmu, uz kuru no vienas puses iedarbojas atspere, no otras puses - izciļņvārpsta ar sviru un bīdītāju.

diagrammas noapaļojuma

koeficients

a. diagram round-off coefficient,

diagram round-off factor

v. Koeffizient (m) des

Diagrammabrundens

kr. коэффициент скругления диаграммы,

коэффициент неполноты диаграммы

Koeficients, kas raksturo reālās indigrammas atšķirību no teorētiskās. To izsaka kā reālās indigrammas laukuma attiecību pret teorētisko vai atbilstošā īstenā spiediena attiecību pret teorētisko.

divcilindru motors

a. two-cylinder engine,

two-cylinder motor

v. Zweizylindermotor m

kr. двухцилиндровый мотор,

двухцилиндровый двигатель

Virzuļmotors ar diviem cilindriem. Divcilindru motors salīdzinājumā ar viencilindra motoru strādā vienmērīgāk. Palielinot dzirksteļaizdedzes motora cilindru skaitu tādā pašā litrāžā, samazinās cilindru izmēri un uzlabojas cilindru dzesēšana, un tādējādi var paaugstināt kompresijas pakāpi un līdz ar to - ekonomiskumu.

divbalstu vārpsta

a. double support shaft

v. Zweistützwelle f

kr. двухопорный вал

Vārpsta, kas balstās divos gultņos. Divbalstu kloķvārpstas ar diviem pamatgultņiem izmanto nelielos motoros ar mazu cilindru skaitu (vienu, diviem).

divrežīmu regulators

a. two-speed governor

v. Zweistufenregler m

kr. двухрежимный регулятор

Regulators, kas automātiski uztur noteiktu, iepriekš iestatītu motora griešanās frekvenci divos ātruma režīmos. Parasti tas regulē motora maksimālo un minimālo griešanās frekvenci. Citās frekvencēs degvielas padevi regulē manuāli, atbilstoši slodzei un vēlamajam ātrumam. Šādu regulatoru lieto, piemēram, divtaktu dīzeļmotoriem.

divrindu motors

a. double-row engine, two-bank motor

v. zweireihiger Motor m

kr. двухрядный мотор,

двухрядный двигатель

Vairākcilindru motors ar divās rindās novietotiem cilindriem. Abas cilindru rindas var atrasties blakus, kādā leņķī, vai viena otrai pretī.

divtaktu cikls

a. two-stroke cycle

v. Zweitaktzyklus m

kr. двухтактный цикл

Iekšdedzes motora darbības raksturotājs. Pilns motora darbības cikls notiek divu virzuļa gājienu (taktu) jeb viena kloķvārpstas apgrieziena laikā, darbojoties abās virzuļa pusēs.

divtaktu motors

a. two-stroke engine, two-cycle motor

v. Zweitaktmotor m

kr. двухтактный мотор,

двухтактный двигатель

Motors, kura darbība notiek divtaktu ciklā. Motora karteris ir hermētiski slēgts. Divtaktu motors ir vienkāršāks nekā četrtaktu motors, ar vienmērīgāku gaitu (vajadzīgs mazāks spararats), vienkāršāku kopšanu, bet neekonomiskāks un ar detaļu lielāku termisko noslodzi. Divtaktu motorus plaši izmanto motocikla tipa spēkratos un kā traktoru iedarbināšanas motorus.

divtraktu karburators 

a. double-throat carburetor,

double-choke carburettor,

twin-choke carburetter

v. Zweiwegvergaser m

kr. двухгорловый карбюратор

Karburators ar divām samaisīšanas kamerām un diviem droseļvārstiem. Pludiņkamera var būt kopīga. Tāds karburators dod iespēju droseļvārstus ieslēgt darbā gan paralēli, gan secīgi, uzlabojot degmaisījuma sagatavošanas kvalitāti dažādos motora darba režīmos. Secīgas ieslēgšanas gadījumā otras (sekundārās) kameras droseļvārsts atveras tad, ja slodze palielinās.

divvārpstu motors

a. two-shaft engine, two-shaft motor

v. zweiwelliger Motor m

kr. двухвальный мотор,

двухвальный двигатель

Motors ar divām izejas vārpstām (kloķvārpstām). Tāds ir, piemēram, pretkustības motors.

dīzeļa cikls

a. diesel cycle

v. Dieselzyklus m

kr. цикл дизеля

Iekšdedzes motora teorētiskās darbības raksturotājs. Tas ir noslēgts darbības posms: motora cilindrā iesūc nevis degmaisījumu, bet gaisu, to stipri saspiež līdz stāvoklim, kad karstajā gaisā iesmidzinātā degviela uzliesmo un sadeg. Uzskata, ka teorētiskajā dīzeļa ciklā siltumu pievada izobāriski un aizvada izohoriski, bet saspiede un pēcizplete notiek adiabātiski, ar nemainīgu pakāpes rādītāju.

dīzeļdegviela

a. diesel fuel

v. Dieselkraftstoff m

kr. дизельное топливо

Viens no motoros izmantojamās šķidrās degvielas veidiem. Dīzeļdegviela paredzēta spēkratu dīzeļmotoriem. Tā tiešas pārtvaices procesā izdalās no naftas ap 220-350 oC temperatūrā. Dīzeļdegvielas sastāvā ir 85-86 % oglekļa, 12-13 % ūdeņraža un neliels daudzums skābekļa, sēra un slāpekļa; tās blīvums ir 0,82-0,86 g/cm3.

dīzeļmotors

a. diesel engine, compression

ignition motor, oil motor

v. Dieselmotor m

kr. дизельный мотор,

дизельный двигатель

Motors, kurš darbojas ar dīzeļdegvielu pēc vācu inženiera R. Dīzeļa izstrādātā cikla. Dīzeļmotorā degvielas tvaiki aizdegas no liela spiediena radītā karstuma. Dīzeļmotors ir ekonomiskāks par dzirksteļaizdedzes motoru, bet arī smagāks, dārgāks, trokšņaināks un vairāk piesārņo gaisu ar kvēpiem. Dīzeļmotorus plaši izmanto traktoros, kravas, kā arī citos automobiļos, kur ekonomiskumam ir lielāka nozīme par sadārdzinājumu, troksni un motora masu.

dozēšana ieplūdē

a. dosage at intake,

proportioning at intake

v. Einlassdosierung f,

Einlasszuteilung f

kr. дозировка на впуске

Degvielas dozēšana ieplūdes gājienā. Dīzeļmotorā šim nolūkam ierobežo degvielas augstspiediena sūkņa opozitīvi novietoto plunžeru pārvietojumu vai izmanto droselējošu dozatoru ieplūdes kanālā. Pagriežot dozatoru, mainās padotās degvielas daudzums, kas ieplūst virsplunžera telpā. Šajā gadījumā plunžerpāra konstrukcija ir vienkārša, degvielas padeve visiem cilindriem ir vienmērīga un regulēšanas parametru stabilitāte - augsta.

dozēšana saspiedē

a. dosage at forcing, proportioning

at forcing

v. Druckdosierung f, Druckzuteilung f

kr. дозировка на нагнетании

Degvielas dozēšana saspiedes gājienā. Dīzeļmotorā šim nolūkam degvielu dozē saspiedes procesā un augstspiediena sūkņa padevi atcērt saspiedes beigās. Nemainot padeves sākumu, bet mainot padeves beigu momentu, mainās degvielas doza. To panāk ar sekcijsūkni, pagriežot plunžeri un mainot atcirtes malas stāvokli pret pārplūdes urbumu. Šajā gadījumā samazinās padeves laiks un degvielas padeves likums kļūst izdevīgāks, bet tad nevienmērīgāka kļūst degvielas padeve.

dūmošanas robežas

ātrumraksturlīknes

a. smoking limit speed characteristic

v. Geschwindigkeitscharakteristik (f)

der Rauchgrenze

kr. скоростная характеристика

предела дымления

Motora raksturlīknes, kas darbības raksturlielumu (jaudas u. c.) izmaiņas attēlo atkarā no motora griešanās ātruma (kloķvārpstas griešanās frekvences) dūmošanas sākuma režīmā. Šīs raksturlīknes nosaka dīzeļmotoram, ieturot tādu degvielas padevi, kas katrā kloķvārpstas griešanās frekvencē atbilst motora dūmošanas sākumam, kad dūmošana tikko konstatējama. Pēc dūmošanas robežas ātrumraksturlīknēm var spriest par dīzeļmotora forsēšanas robežu, aiz kuras motora jaudas tālāka forsēšana ir neracionāla.

dzese, dzesēšana

a. cooling

v. Kühlung f

kr. охлаждение

Darbība, ar kuru no sakarsušām motora daļām novada lieko, neizmantoto siltumu un uztur normālu siltuma režīmu. Ja motora temperatūru neietur optimālās robežās, pasliktinās berzes virsmu eļļošana, eļļa papildus izdeg un motora detaļas, piemēram, izplūdes vārsti, pārkarst vai pat sadeg, pastiprinās motora dilšana, var rasties kustīgo detaļu iesprūšana un lūšana. Pārkaršana arī samazina pildījuma koeficientu un veicina detonāciju. Nevēlama ir arī motora pārdzese, kas veicina piededžu rašanos, pasliktina degmaisījuma veidošanās procesu un kavē aizdegšanos, samazina sadedzes ātrumu, rada jaudas un ekonomiskuma zudumus. Atkarā no siltumneša veida izšķir gaisdzesi, šķidrumdzesi un iztvaices dzesi.

dzeses sistēma

a. cooling system, coolant system

v. Kühlsystem n

kr. система охлаждения

Motora sistēma, kas nodrošina dzesi un motora temperatūras uzturēšanu optimālās robežās. Šķidrumdzeses sistēmu, kas pastāvīgi savienota ar atmosfēru, sauc par vaļējo, bet hermētiski noslēgtu un ar atmosfēru nesavienotu vai tikai ar tvaika vai gaisa vārsta nostrādi savienotu sistēmu - par slēgto. Slēgtajā sistēmā darba temperatūra ir vidēji par 10 oC augstāka nekā vaļējā sistēmā, palielinās radiatora siltumatdeve, un tas ļauj samazināt radiatora izmērus un masu. Sistēmā ir palielināts spiediens, kas aizkavē iztvaikošanu, samazinās šķidruma zudumi un patēriņš.

dzesētājapvalks 

a. cooling jacket, water jacket

v. Kühlermantel m

kr. рубашка охлаждения

Slēgta telpa motora blokkarterī un cilindru galvā, kurā cirkulē dzeses šķidrums. No ārpuses apskalojot cilindrus, cilindru galvu un citas sakarsušās motora daļas, dzeses šķidrums dzesētājapvalkā uzņem lieko siltumu un novada to uz radiatoru.

dzinējs

a. engine

v. Triebwerk n

kr. двигатель

Spēkratu agregāts, kas noteikta veida enerģiju (piemēram, siltuma vai elektrisko enerģiju) pārveido mehāniskajā. Dzinēja radīto mehānisko enerģiju izmanto spēkratu kustības un palīgagregātu piedziņas nodrošināšanai. Brīvvirzuļu dzinējs piegādā gāzi gāzturbīnai. Dzinēju ar rotējošu izejas vārpstu sauc par motoru.

dzirksteļaizdedze 

a. spark ignition, SI, electric ignition

v. Funkenzündung f

kr. искровое зажигание

Darbmaisījuma aizdedze degkamerā ar elektrisko dzirksteli. Dzirksteli rada ar sveci, kuras gals ar elektrodiem ir degkameras iekšpusē. Aizdedzes sistēmai ir jānodrošina pietiekama temperatūra un dzirksteles enerģija, lai starp elektrodiem pārlēktu dzirkstele un aizdedzinātu darbmaisījumu.

dzirksteļaizdedzes motors

a. spark ignition engine,

spark ignition motor, SI engine

v. Ottomotor m, Motor (m)

mit Funkenzündung

kr. мотор с искровим зажиганием,

двигатель с искровим зажиганием,

двигатель искрового зажигания

Motors ar dzirksteļaizdedzi. Šajos motoros izmanto vieglās degvielas, visbiežāk - benzīnu, un tos parasti lieto vieglajos automobiļos, jo tie ir vieglāki un klusāki par dīzeļmotoriem, kā arī motocikla tipa spēkratos.

efektīvais darbs

a. effective work

v. effektive Arbeit f

kr. эффективная работа

Fizikāls lielums, viens no virzuļmotora darba cikla rādītājiem, kas raksturo reāli izmantojamā gāzu radītā spiediena spēka iedarbību. Efektīvais darbs ir praktiski izmantojamās enerģijas mērs, to izsaka džoulos un aprēķina kā reāla motora gāzu spiediena spēka reizinājumu ar virzuļa pārvietojuma ceļu. Siltuma un mehānisko zudumu dēļ efektīvais darbs ir mazāks par indicēto darbu.

efektīvais lietderības koeficients

a. effective coefficient efficiency,

effective performance factor

v. effektiver Wirkungsgrad m

kr. эффективный коэффициент

полезного действия

Viens no virzuļmotora darba cikla pamatrādītājiem: koeficients, kas raksturo degvielas siltuma izmantošanas pakāpi kopumā, ietverot arī motora siltuma un mehāniskos zudumus, t. i., motora darbības ekonomiskumu kopumā. To nosaka kā efektīvā darbā pārvērstā siltuma daudzuma attiecību pret visu siltuma daudzumu, kas varētu rasties, degvielai sadegot cilindros tā paša cikla laikā.

efektīvā jauda

a. effective power, effective output,

actual output

v. Effektivleistung f

kr. эффективная мощность

Fizikāls lielums, motora darba rezultāta rādītājs. Tā ir faktiskā jauda, ko noņem no motora izejas vārpstas (kloķvārpstas) un izmanto lietderīgam darbam. Efektīvo jaudu nosaka motora izmēģināšanas laikā; to aprēķina, no indicētās jaudas atskaitot mehānisko zudumu jaudu, izsaka kW (CGS sistēmā - zirgspēkos).

ekonomaizers 

a. economizer

v. Ekonomiser m,

Speisewasservorwärmer m

kr. экономайзер

Karburatora sistēma, kas ļauj neproporcionāli patreknināt degmaisījumu, pārejot no ekonomiskā režīma maksimālās slodzes režīmā. Tas dod iespēju izveidot un ieregulēt karburatora galveno dozētājsistēmu vidējas un mazas slodzes režīmā liesa degmaisījuma iegūšanai, līdz ar to ekonomējot degvielu. Ekonomaizers vadāms mehāniski vai pneimatiski.

ekonostats 

a. econostat

v. Ekonostat m

kr. эконостат

Ekonomaizers bez vārstiem un piedziņas mehānisma. Tas ir vienkāršākais ekonomaizera veids, kas novērš pārmērīgu degmaisījuma liesēšanu liela griešanās ātruma apstākļos, motoram darbojoties vidējā un maksimālā slodzē.

eksperimentālais motors

a. experimental engine,

experimental motor, pilot engine

v. Prüfmotor m

kr. опытный мотор, опытный двигатель

Motora sākotnējais modelis, kas paredzēts izmēģināšanai, lai noteiktu motora darbības rādītājus: jaudu, degvielas patēriņu, atgāzu toksiskumu u. c., kā arī novēršamos trūkumus.

eļļas migla

a. oil mist

v. Ölnebel m

kr. маслянный туман

Darba vide virzuļmotora slapjajā karterī, kas rodas, smalki izšķaidītai eļļai sajaucoties ar kartera gāzēm. Raksturīga šķaideļļošanas gadījumā, kad ar eļļas miglu tiek eļļotas motora berzes virsmas: cilindri, virzuļu pirksti u. c.

eļļas patēriņš 

a. oil consumption

v. Ölverbrauch m

kr. расход масла

Eļļas izlietojums kādā laika periodā. Parasti to aprēķina atkarā no degvielas patēriņa (3-5 %). Palielināts eļļas patēriņš var būt kloķa-klaņa mehānisma izdiluma un kartera ventilācijas traucējumu gadījumā vai arī kā tiešas noplūdes sekas neblīvos savienojumos.

eļļošana

a. lubrication

v. Ölung f, Schmierung f

kr. смазка

Eļļas un/vai ziežvielu pievienošana un/vai nodrošināšana starp berzes virsmām. Motorā to veic eļļošanas sistēma. Eļļošana mazina berzes zudumus un berzei pakļauto detaļu dilšanu, palīdz dzesēt virsmas un aizsargāt tās no korozijas. Atkarā no eļļas pievades veida izšķir šķaideļļošanu, spiedieneļļošanu, pašteces un kombinēto eļļošanu. Pēc darbības nepārtrauktības izšķir nepārtraukto un periodisko eļļošanu.

eļļošanas īpašības

a. lubricating property

v. Schmierfähigkeit f

kr. смазочные свойства

Motora eļļas īpašību kopums, kas raksturo eļļas spēju samazināt berzes zudumus eļļojamos berzes pāros, īpaši - slīdgultņos, un atbilstošo motora nolietošanos.

eļļošanas sistēma

a. lubrication system,

lubricating system

v. Schmiersystem n

kr. система смазки

Motora sistēma, kas nodrošina motora berzes virsmu eļļošanu, kā arī siltuma un berzes produktu aizvadīšanu no berzes virsmām. Virzuļmotorā eļļošanas sistēma palīdz nodrošināt arī blīvējumu starp virzuļa kompresijas gredzeniem un cilindra darbvirsmu, mazinot gāzu noplūdes zudumus.

etalonsprausla

a. standard injector

v. Standardeinspritzdüse f

kr. эталонная форсунка

Aparāts sprauslu izsmidzināšanas spiediena pārbaudei lauka apstākļos. Etalonsprausla ir tāda pati sprausla kā pārbaudāmā, kas noregulēta standartspiedienam. To pieslēdz paralēli pārbaudāmajai sprauslai un darbina sūkni. Ja abas sprauslas neizsmidzina vienādi, pārbaudāmo sprauslu regulē.

etilētais benzīns 

a. ethylated petrol,

ethylated gasoline, leaded

benzine

v. Äthylbenzin n, äthyliertes Benzin n,

verbleites Benzin n

kr. этилированный бензин

Benzīns, kuram kā antidetonators piejaukts ļoti indīgais tetraetilsvins. Lai šo indīgo šķidrumu atšķirtu no tīra benzīna, tam pievieno krāsvielu, iekrāsojot benzīnu oranžu, zaļu, zilu vai dzeltenu.

1.fāžu pārsedze

a. phase overlap, valve overlap

v. Phasenüberschneidung f

kr. перекрытие фаз, перекрытие клапанов

Stāvoklis, kad paralēli vienlaikus darbojas divas gāzu sadales fāzes: izplūde - ieplūde. Šai gadījumā atvērti kā ieplūdes, tā izplūdes vārsti vai logi un degkamerā ieplūstošais svaigais degmaisījums (dīzeļmotorā - gaiss) palīdz atbrīvot degkameru no atgāzēm.

filtrēšana 

a. filtration, filtering, straining

v. Filtrieren n

kr. фильтрация

Tīrīšana, izvadot tīrāmo plūsmu caur porainu materiālu. Piemēram, gaisa filtrā putekļainā gaisa plūsma tiek sūkta caur hidrofobā kartona filtru, kurā aizķeras un paliek putekļu daļiņas.

forsētais motors

a. hopped-up engine, hopped-up

motor

v. forcierter Motor m

kr. форсированный мотор,

форсированный двигатель

Motors, kuram ar kādiem īpašiem paņēmieniem, t. i., ar forsēšanu, ir palielināta litrjauda.

frakciju sastāvs

a. fractional composition

v. Fraktionenzusammensetzung f

kr. фракционный состав

Degvielas sastāva raksturotājs, kas rāda degvielas sastāvdaļu procentuālo sastāvu. Tas ietekmē degvielas iztvaikošanas īpašības un ietekmē pašuzliesmošanas aizkaves perioda ilgumu, motora iedarbināšanu un darbības ekonomiskumu.

F veida degkamera

a. F-shaped combustion chamber

v. F-förmige Brennkammer f,

F-förmiger Verbrennungsraum m

kr. F-образная камера сгорания

Burta F formā izveidota degkamera cilindru galvā. Degkamerai ir izstiepta forma, kas nelabvēlīgi ietekmē sadedzes procesu un veicina detonāciju. To lieto apakšvārstu motoros, kad vārsti cilindru blokā novietoti vienā cilindru pusē.

gaisa kamera 

a. air chamber

v. Luftkammer f

kr. воздушная камера

Dīzeļmotora degmaisījuma sagatavošanas īpaša telpa - kamera, kas izveidota cilindru galvā un saistīta ar cilindru. Tas ir dalītās degkameras paveids ar divām priekškamerām: galveno un gaisa kameru, kurā saspiedes laikā akumulējas gaiss. Gaisa kameras tilpums ir neliels - ap 20 % no kopējā degkameras tilpuma. To izmanto labākai degmaisījuma sagatavošanai.

gaisa kameras dīzeļmotors

a. air chamber diesel engine,

air chamber diesel motor

v. Luftkammerdieselmotor m

kr. воздушно-камерный дизельный мотор,

воздушно-камерный дизельный

двигатель

Dīzeļmotors, kura cilindru galvā izveidota gaisa kamera. Ar sprauslu, kuras ass sakrīt ar gaisa kameras asi, degvielu iesmidzina virs virzuļa astotnieka veidā izveidotā galvenajā kamerā, kas tālāk savienota ar gaisa kameru. Saspiedes takta laikā gaiss akumulējas gaisa kamerā un intensīvi savirpuļojas galvenajā kamerā, veicinot labāku gaisa sajaukšanos ar degvielu un līdz ar to labāku degmaisījuma sagatavošanu, kā arī mīkstāku motora darbību. Tomēr šie motori strādā neekonomiskāk un ir grūtāk iedarbināmi.

gaisa pāruma koeficients

a. air excess factor

v. Koeffizient (n) des Luftüberschusses

kr. коэффициент избытка воздуха

Koeficients, kas raksturo gaisa saturu degmaisījumā un līdz ar to - degmaisījuma kvalitatīvo sastāvu. To izsaka kā motora cilindrā faktiski ieplūstošā gaisa daudzuma attiecību pret degvielas pilnīgai sadegšanai teorētiski nepieciešamo. Tas atkarīgs no motora tipa un degmaisījuma sagatavošanas paņēmiena. Atkarā no gaisa pāruma koeficienta nosaka degmaisījuma treknumu vai liesumu.

gaisa patēriņš 

a. air consumption

v. Luftverbrauch m

kr. расход воздуха

Gaisa izlietojums motorā cikla laikā (mg/ciklā, kg/ciklā vai g/s) vai attiecinājumā uz degvielas patēriņu (kg/kg).

gaisdzese

a. air cooling

v. Luftkühlung f

kr. воздушное охлаждение

Dzese, kurā dzesēšanai izmanto gaisa plūsmu. Gaisdzeses sistēma ir vienkārša, tai nav vajadzīgs radiators, sūknis u. c., bet tā nedzesē tik kvalitatīvi kā šķidrumdzese. Gaisdzesi galvenokārt lieto nelielas jaudas dzirksteļaizdedzes motoros, piemēram, motociklu un mopēdu motoros.

gaisdzeses motors

a. air-cooled engine, air-cooled motor

v. Luftkühlungsmotor m

kr. мотор воздушного охлаждения,

двигатель воздушного охлаждения

Motors, kuru dzesē ar intensīvu gaisa plūsmu, nelietojot dzeses šķidrumu. Iekšdedzes motorā gaisa plūsmas intensitāti palielina radiālais vai aksiālais ventilators. Lai palielinātu dzeses virsmu, gaisdzeses motora cilindru bloku izveido ar izteiktām dzeses ribām.

galeņa smidzinātājs

a. pintle nozzle

v. Zapfendüse f

kr. штифтовый распылитель

Slēgtās sprauslas viencauruma smidzinātājs ar cilindrisku vai konisku adatas galeni, kas ar nelielu spraugu ievietots iesmidzināšanas urbumā. Galenis darba stāvoklī var iznākt ārpus smidzinātāja gala virsmas un veidot iesmidzinājuma strūklas tukšvidus konusu.

galvas blīve 

a. cylinder gasket

v. Zylinderkopfdichtung f

kr. прокладка головки блока

Blīvējoša detaļa, kuru virzuļmotora cilindru noblīvēšanai ievieto starp cilindru bloku un galvu. Galvas blīvei, kas veido daļu no degkameras, jāiztur augsta temperatūra un gāzu spiediens, tāpēc cilindru bloka un galvas saskarvirsmas, starp kurām atrodas galvas blīve, tiek precīzi un gludi apstrādātas.

gargājiena motors

a. long-stroke engine, long-stroke motor

v. langhubiger Motor m

kr. длинноходный мотор,

длинноходный двигатель

Virzuļmotors, kura virzuļa gājiens ir lielāks par virzuļa diametru.

gāzdegviela

a. gas fuel, gaseous fuel

v. gasförmiger Kraftstoff m,

gasförmiger Brennstoff m

kr. газообразное топливо

Motora darbināšanai izmantojama degviela gāzes stāvoklī, (parasti - dabasgāze, koksagāze vai deggāze). Spēkratu motorus baro ar gāzdegvielu saspiestā vai šķidrā (sašķidrinātā) veidā. Gāzdegvielai ir labākas antidetonācijas īpašības (oktānskaitlis 90-110) nekā šķidrajai degvielai. Atšķirībā no šķidrās degvielas gāzdegviela neatšķaida kartera eļļu, un tas palielina kā eļļas, tā motora darbmūžu. Gāzdegvielas trūkums ir tās zemā siltumspēja.

gāzes aparatūra

a. gas-fittings

v. Gasapparatur f, Gasanlage f

kr. газоаппаратура

Gāzmotora barošanas sistēmas aparatūra, kas paredzēta gāzes uzglabāšanai, sajaukšanai ar gaisu un caurplūdes daudzuma regulēšanai cilindrā, kā arī šķidras gāzes iztvaicēšanai un citām operācijām, kas nodrošina motora darbību. Tā kā gāzei un gaisam ir vienāds agregātstāvoklis, gāzmotora gāzes aparatūra var būt vienkāršāka nekā motoriem, kurus baro ar šķidro degvielu. Balonos ārpus cilindriem gāzi uzglabā saspiestā vai šķidrā stāvoklī. Gāzdegvielas zemās siltumspējas dēļ gāzes aparatūra aizņem relatīvi daudz vietas un ir smagāka nekā šķidrās degvielas aparatūra.

gāzjaucis 

a. gas-mixer

v. Gasmischgerät n

kr. вздушно-газовый смесителъ

Gāzmotora barošanas sistēmas aparāts gāzes un gaisa maisījuma sagatavošanai. Gāzjaucī notiek gāzes un gaisa sajaukšana proporcijās, kas atbilst vajadzīgajām motora slodzes un ātruma īpašībām. Gāzjauča konstrukcija un ekspluatācija ir ievērojami vienkāršāka par karburatora konstrukciju un ekspluatāciju.

gāzmotors

a. gas engine, gas motor,

flame engine

v. Gasmotor m

kr. газовый мотор, газовый двигатель

Virzuļmotors, kas paredzēts darbam ar gāzdegvielu. Motors gāzi saņem vai nu no spēkratiem uzstādīta gāzģeneratora, vai no atsevišķiem baloniem. Gāzmotori var būt īpaši konstruēti gāzdegvielas izmantošanai un universāli, kas var strādāt kā ar šķidro degvielu, tā ar gāzdegvielu. Pateicoties labākām gāzdegvielas antidetonācijas īpašībām, īpaši gāzdegvielai konstruētiem gāzmotoriem iespējama augstāka kompresijas pakāpe (līdz 14) nekā dzirksteļaizdedzes motoriem, kurus baro ar šķidro degvielu, tiem ir augstāks vidējais efektīvais spiediens un mazāks degvielas īpatpatēriņš. Gāzmotoru izplūdes gāzēs ir mazāk toksisko vielu, un tās mazāk piesārņo atmosfēru.

gāzturbīnas motors

a. gas-turbine engine,

gas-turbine motor

v. Gasturbinenmotor m

kr. газотурбинный мотор,

газотурбинный двигатель

Motors ar gāzes turbīnu kā dzinējiekārtu. Turbīnu darbina ar gāzēm, kuras iegūst, nepārtraukti sadedzinot degvielas un gaisa maisījumu motora degkamerā. Darba procesa nepārtrauktība ļauj mazu izmēru motoram iegūt lielu jaudu, turklāt jaudas maiņai atkarībā no ātruma ir vēlamāks raksturs. Gāzturbīnas motors darbojas ar jebkuru šķidro vai gāzveida degvielu, to vieglāk iedarbināt aukstā laikā, un izplūdes gāzes ir mazāk toksiskas, bet tas ir dārgs un neekonomisks. Izmanto automobiļos, kur nepieciešama liela jauda un ekonomiskumam nav nozīmes, piemēram, sacīkšu automobiļos.

gāzu sadales fāze

a. gas distribution phase

v. Steuerphase f

kr. фаза газораспределения

Ieplūdes un izplūdes vārstu vai logu atvēruma ilgums, kas izteikts motora kloķvārpstas pagrieziena grādos, skaitot no maiņas punktiem.

gāzu sadales fazogramma

a. valve timing diagram

v. Phasendiagramm (n)

der Motorsteuerung

kr. диаграмма фаз газораспределения

Apļa diagramma, kas grafiski attēlo gāzu sadales fāzes: vārstu (logu) atvēršanās un aizvēršanās momentus, to sākuma un beigu stāvokļus, kā arī motora darbības taktis atkarā no kloķvārpstas pagrieziena leņķa.

gāzu sadales mehānisms

a. gas-distribution mechanism,

valve control

v. Motorsteuerung f

kr. механизм газораспределения

Četrtaktu virzuļmotora sistēma, kas, vārstiem atveroties un aizveroties, ļauj degmaisījumam vai gaisam ieplūst cilindrā un atgāzēm izplūst no cilindra. Šī mehānisma uzdevums ir noteiktā laikā nodrošināt degmaisījuma (dzirksteļaizdedzes motorā) vai gaisa (dīzeļmotorā) ielaišanu katrā cilindrā un sadegušo gāzu izlaišanu no tā.

griešanās ātruma ierobežotājs

a. limiter of revolutions

v. Drehgeschwindigkeitsbegrenzer m

kr. ограничитель оборотов,

ограничитель скорости вращения

Karburatormotora barošanas sistēmas aparāts motora griešanās ātruma ierobežošanai. Tas nodrošina motora darbu uzdotās ātruma režīma robežās, ļaujot ieturēt noteiktās robežās degvielas patēriņa un motora detaļu diluma vajadzīgos parametrus. Griešanās ātruma ierobežotājiem ir pneimatiska vai pneimocentrbēdzes vadība.

grupēšana

a. grouping

v. Gruppierung f

kr. группировка

Virzuļmotora detaļu sadalīšana noteiktās grupās, parasti pēc izmēriem, to pielaides robežās. Cilindru grupēšana pēc to faktiskā diametra vienkāršo to ražošanu uz mehāniskās apstrādes lielāku pielaižu rēķina. Grupas zīmi iesit uz cilindra čaulas gala vai sānu virsmas vai uz blokkartera augšējās virsmas blakus cilindram.

ģeneratora gāze 

a. generation gas, producer gas

v. Generatorgas n, Gaserzeugergas n

kr. генераторный газ

Iekšdedzes motora darbināšanai izmantojama gāze, kuru ražo spēkratiem uzstādīts gāzģenerators. Gāzģeneratorā gāzi iegūst, sadedzinot malku vai cita veida cieto kurināmo.

ģeometriskā kompresijas pakāpe

a. standard compression ratio

v. geometrischer Kompressionsgrad m,

geometrischer Verdichtungsgrad m

kr. номинальная степень сжатия

Kompresijas pakāpes iedalījuma veids: teorētiski (ģeometriski) noteiktā kompresijas pakāpe kā ģeometrisko lielumu (telpas tilpumu) attiecība. Tā izskaitļojama no cilindra izmēriem. Ģeometrisko kompresijas pakāpi sauc arī par nominālo.

hidrauliskais visrežīmu regulators

a. hydraulic variable speed governor,

hydraulic all-speed governor

v. hydraulischer Verstellregler m,

hydraulischer Allstufenregler m

kr. гидравлический всережимный

регулятор

Visrežīmu regulators, kas darbojas ar šķidrumu. Tam uz augstspiediena sūkņa sliedi no vienas puses iedarbojas darba šķidruma (eļļas vai dīzeļdegvielas) spiediens, no otras - atsperes spēks.

horizontālais motors

a. horizontal engine, horizontal motor,

flat engine

v. liegender Motor m

kr. горизонтальный мотор,

горизонтальный двигатель

Motors ar horizontāli guļus novietotu cilindru (cilindriem). Lieto, piemēram, autobusos, horizontālo motoru novietojot zem grīdas, lai tādējādi palielinātu pasažieru salona izmantojamo platību un/vai pazeminātu salona grīdu.

iedarbināšanas atvieglošanas ierīce

a. starting facilitated device

v. Vorrichtung (f)

für Anlasserleichterung

kr. устройство для облегчения пуска

Iedarbināšanas sistēmas daļa, kas atvieglina iedarbināšanu. Spēkratu motoru iedarbināšanu, it īpaši aukstā laikā, atvieglina kvēlsveces, dekompresijas mehānisms, pirmsiedarbināšanas sildītājs ar karstu ūdeni, papildu vieglās degvielas ielaišana motora cilindrā, ieplūdes kolektorā vai gaisa tīrītājā u. c.

iedarbināšanas sistēma

a. starting system

v. Antriebssystem n

kr. система пуска

Motora sistēma, kas nodrošina motora iedarbināšanu. Iekšdedzes virzuļmotora iedarbināšanas sistēma sevī ietver motora kloķvārpstas iegriešanas iekārtu, kā arī iedarbināšanas atvieglošanas ierīci un iesildīšanas iekārtu.

iegriešanas iekārta

a. starting device

v. Andrehgerät n

kr. раскручивающее устройство

Iedarbināšanas sistēmas daļa, kas nodrošina kloķvārpstas iegriešanu režīmā, kurā motors var sākt darboties. Iekšdedzes motoru var iegriezt, izmantojot roku vai kāju spēku, elektrisko, pneimatisko, hidraulisko vai inerces starteri, iedarbināšanas motoru vai pirotehnisko paņēmienu (piropatronas). Motocikla un mopēda motora iegriešanai bieži izmanto kāju spēku (kikstarteris, pedāļi), iedarbināšanas motora iegriešanai - roku spēku; traktoru, automobiļu un citu spēkratu motoru iegriešanai - elektrisko starteri, jaudīgu dīzeļmotoru iegriešanai - iedarbināšanas motoru. Pārējos iegriešanas veidus spēkratu motoriem izmanto reti.

iekšdedzes motors

a. internal-combustion engine,

combustion engine,

internal-combustion motor

v. Verbrennungsmotor m

kr. мотор внутреннего сгорания,

двигатель внутреннего сгорания

Motors, kurā degviela sadeg un enerģijas pārveides procesi notiek tieši cilindros. Tas ir spēkratos visplašāk lietotais motora tips.

iekšējā maisījuma sagatavošana

a. internal mixture formation

v. innere Gemischbildung f

kr. внутреннее смесеобразование

Maisījuma sagatavošana pašos motora cilindros. Piemēram, dīzeļmotora cilindros atsevišķi iesūc gaisu un iesmidzina degvielu, kas cilindrā sajaucas ar gaisu.

ieliektais izcilnis

a. concave cam

v. konkaver Nocken m,

eingebogener Nocken m

kr. вогнутый кулачок

Izciļņvārpstas izcilnis ar ieliektu profilu, kuru veidojošās līknes liekuma centrs vērsts projām no izciļņa centra. Tādu lieto, piemēram, dīzeļmotora degvielas augstspiediena plunžersūknī, kura vārpstas viens izcilnis viena apgrieziena laikā padod degvielu vienai pēc otras divām sprauslām.

ieplūdes kolektors

a. intake manifold, inlet manifold,

suction manifold

v. Ansaugkollektor m,

Einlasskollektor m

kr. всасывающий коллектор,

впускной коллектор

Barošanas sistēmas daļa, kas paredzēta svaiga degmaisījuma (dīzeļmotoros - gaisa) pievadīšanai motora cilindriem. To piestiprina cilindru blokam un savieno ar degmaisījuma sagatavošanas vai gaisa pievades (filtra) iekārtu. Parasti to novieto cieši blakus izplūdes kolektoram, lai izmantotu tā siltumu degmaisījuma sildīšanai, kas veicina tā iztvaikošanu.

ieplūdes process

a. intake process, inlet process

v. Ansaugprozess m, Einlassprozess m

kr. процесс впуска

Virzuļmotora darbības cikla daļa, kuras laikā ir atvērti ieplūdes vārsti vai logi un svaigais degmaisījums (dīzeļmotoram - gaiss) ieplūst cilindrā (divtaktu motoram - karterī). Četrtaktu motoram ieplūdes process sākas izplūdes takts beigās un beidzas saspiedes takts sākumā. Divtaktu motoram ieplūde notiek zemvirzuļa telpā - karterī, kad, virzulim cilindrā pārvietojoties no zemākā maiņas punkta uz augstāko maiņas punktu, tas ar apakšmalu ir atvēris ieplūdes kanālu un aizvēris pārplūdes kanālu. Darba takts beigās, virzulim cilindrā atverot pārplūdes kanālu, kad ieplūdes kanāls ir slēgts, notiek degmaisījuma pārplūde no kartera telpas uz cilindru, kas faktiski ir degmaisījuma ieplūde cilindrā.

ieplūdes takts

a. intake stroke, inlet stroke,

admission stroke

v. Ansaugtakt m, Einlasstakt m

kr. такт впуска

Četrtaktu virzuļmotora darbības cikla daļa, kuras laikā virzulis cilindrā pārvietojas no augstākā maiņas punkta uz zemāko. Šai laikā ieplūdes vārsts (vārsti) ir atvērts (atvērti) un degmaisījums (dīzeļmotoram - gaiss) ieplūst cilindrā.

ieplūdes vārsts 

a. intake valve, inlet valve,

admission valve, suction

valve

v. Saugventil n, Ansaugventil n

kr. впускной клапан,

всасывающий клапан

Gāzu sadales mehānisma detaļa, kas atveroties ieplūdes procesā ielaiž cilindrā svaigu degmaisījumu vai gaisu un aizveroties cilindru blīvi noslēdz.

iesildīšanas iekārta

a. heating device

v. Erwärmungseinrichtung f

kr. устройство обогрева

Iedarbināšanas sistēmas daļa, kas nodrošina motora iesildīšanu optimālā režīmā. Optimālā režīmā motora iesildīšanai jānotiek bez slodzes (brīvgaitā), barojot motoru ar ļoti treknu (sākumā) vai treknu degmaisījumu. Iesildīšanas iekārtai ir pieteikami ātri jāpaceļ auksta motora temperatūra līdz normālai darba temperatūrai un jādarbojas, spēkratiem kā stāvot, tā braucot.

iesmidzināšana

a. injection

v. Einspritzung f

kr. впрыск

Process, kurā degvielu ar sūkni ievada motora degkamerā, ieplūdes kanālā vai kolektorā. Iesmidzināšanu raksturo iesmidzinājuma daudzums, ilgums, intensitāte un tās sadalījums laikā. No iesmidzināšanas procesa un rezultāta ir atkarīgi motora dinamiskie un ekonomiskie rādītāji, darbības cietība.

iesmidzināšanas apsteidzes leņķis

a. injection advance angle

v. Einspritzvoreilwinkel m

kr. угол опережения впрыска

Motora barošanas procesa raksturlielums - leņķis, par kādu pagriežas kloķvārpsta no iesmidzināšanas sākuma līdz augstākajam maiņas punktam (AMP). Lai nodrošinātu pilnīgāku sadedzi, degvielu sāk iesmidzināt jau saspiedes takts laikā 10-20o pirms AMP.

ilgstošie kontrolizmēģinājumi 

a. long duration check test

v. dauerhafter Kontrolversuch m,

dauerhafte Teste pl

kr. кратковременные

контрольные испытания

Ilglaicīgi periodiski kontrolizmēģinājumi, kuros pārbauda izgatavotā motora darbības rādītāju stabilitāti un mehānismu darba drošību, ilgstoši strādājot slodzē, kas imitē ekspluatācijas apstākļus.

indicētais darbs

a. indicated work

v. indizierte Arbeit f

kr. индикаторная работа

Fizikāls lielums, motora darba rezultāta rādītājs, kas raksturo gāzu radītā spiediena spēka iedarbību uz virzuli, to izsaka džoulos. Vienam teorētiskam ciklam to aprēķina kā starpību starp gāzu pozitīvo darbu izpletes procesā un negatīvo darbu saspiedes procesā. Nosaka pēc indigrammas atbilstošo laukumu starpības.

indicētais lietderības koeficients

a. indicated efficiency, indication

performance factor

v. indizierter Wirkungsgrad m

kr. индикаторный

коэффициент полезного действия

Viens no virzuļmotora darba cikla pamatrādītājiem - koeficients, kas raksturo siltuma izmantošanas pakāpi motora īstenajā darbības ciklā, t. i., šī cikla ekonomiskumu. To nosaka kā indicētajā darbā pārvērstā siltuma daudzuma attiecību pret visu siltuma daudzumu, kas varētu rasties, degvielai sadegot cilindros tā paša cikla laikā.

indicētā jauda

a. indicated output

v. indizierte Leistung f

kr. индикаторная мощность

Fizikāls lielums, motora darba rezultāta rādītājs - darbs laika vienībā, kas gāzu indicētā spiediena rezultātā attīstās motora cilindros. To parasti nosaka ar indigrammu, ko uzņem motora izmēģinājumos. Indicētā jauda ir atkarīga no sadedzes procesā izdalītā siltuma daudzuma laika vienībā un indicētā lietderības koeficienta.

indigramma, indikatora diagramma

a. indicator diagram

v. Indikatordiagramm n

kr. индикаторная диаграмма

Motora darbības raksturotāja diagramma, kas uzņemta ar indikatoru un rāda gāzu spiediena maiņu cilindrā darba cikla laikā. Virzuļmotora indigrammā uz abscisu ass attēlots cilindra virsvirzuļa telpas tilpums atbilstoši virzuļa pārvietojumam, uz ordinātu ass - attiecīgais gāzu spiediens. To var uzskatīt par motora darbības grafiku, kuru var izmantot motora darba procesa pētīšanai.

inerces tīrīšana 

a. cleaning, purification

v. Trägheitsreinigung f

kr. инерционная очистка

Tīrīšana, izmantojot inerces spēku. Piemēram, inerces gaisa tīrītājā putekļainā gaisa plūsma strauji maina kustības virzienu, bet putekļu daļiņas inerces dēļ turpina kustību iepriekšējā virzienā, kur arī tiek savāktas un aizvāktas prom no attīrītā gaisa.

īsgājiena motors

a. short-stroke engine,

short-stroke motor

v. kurzhubiger Motor m

kr. короткоходный мотор,

короткоходный двигатель

Virzuļmotors, kura virzuļa gājiens ir mazāks par virzuļa diametru.

īslaicīgie kontrolizmēģinājumi 

a. short-time check test

v. kurzfristige Kontrollversuche pl,

kurzfristige Teste pl

kr. кратковременные контрольные

испытания

Īslaicīgi periodiski kontrolizmēģinājumi, kuros pārbauda, vai motora galvenie darbības rādītāji atbilst standarta un tehnisko noteikumu prasībām. Tajos nosaka motora dinamiskos un ekonomiskos rādītājus, uzņem ātruma un slodzes raksturlīknes (dzirksteļaizdedzes motoram) un/vai regulatoriskās raksturlīknes (dīzeļmotoram).

īstenais cikls

a. actual cycle

v. Echtzyklus m

kr. действительный цикл

Iekšdedzes motora faktiskās darbības raksturotājs. Tas ir vaļējs darbības posms reālā motorā. Īstenais cikls atšķiras no ideālā teorētiskā cikla ar motora darbību reālos apstākļos. Īstenais cikls ir teorētiski grūti precīzi aprakstāms.

īstenā kompresijas pakāpe

a. true compression ratio

v. echter Kompressionsgrad m,

echter Verdichtungsgrad m

kr. действительная степень сжатия

Kompresijas pakāpes iedalījuma veids: faktiskā kompresijas pakāpe kā gāzu faktiskā tilpuma attiecība saspiedes sākumā un beigās. Reālos apstākļos ieplūdes vārstu vēlas aizvēršanās dēļ saspiede samazinās par 10-30 %, bet dažos gadījumos arī vairāk. Atbilstoši samazinās arī īstenā kompresijas pakāpe, salīdzinot ar ģeometrisko.Bez tam īstenā kompresijas pakāpe samazinās arī degmaisījuma agras aizdedzes vai agras iesmidzināšanas dēļ.

izcilnis

a. cam

v. Nocken m

kr. кулачок

Izvirzījums, cilnis vārpstas piedziņas elementā, kas paredzēts kādu kustināmu detaļu darbināšanai. Griežoties vārpsta ar izcilni parasti spiež tieši uz kustināmo elementu, piemēram, kustīgo kontaktu, vai arī uz bīdītāju, kurš tālāk darbina vārstu, sūkņa plunžeri vai citu elementu.

izcilņvārpsta

a. camshaft

v. Nockenwelle f

kr. кулачковый вал

Vārpsta ar izciļņiem, kas, vārpstai griežoties, var iedarboties uz bīdītājiem vai šūpolēm. Izciļņvārpstas lieto četrtaktu virzuļmotoru gāzu sadales mehānismos vārstu piedziņai un dīzeļmotora augstspiediena sūkņos plunžerpāru piedziņai.

izejas parametri 

a. output data

v. Ausgangsparameter pl,

Ausgangskennzahlen pl

kr. выходные показатели,

выходные параметры

To raksturlielumu komplekts, ar kuriem apraksta no motora iegūtos vai iegūstamos radītājus. Iekšdedzes virzuļmotoru izejas parametriem parasti pieskaita motora jaudu, griezes momentu, degvielas patēriņu un citus parametrus.

izliektais izcilnis

a. convex cam

v. konvexer Nocken m

kr. выпуклый кулачок

Izciļņvārpstas izcilnis ar izliektu profilu, kura veidotājlīknes liekuma centrs vērsts uz izciļņa centra pusi. Tādu lieto, piemēram, dīzeļmotora degvielas augstspiediena sekcijsūkņa izciļņvārpstai. Šāda profila izcilnis samazina degvielas ieplūdes ilgumu.

izobāriskais process

a. isobaric process

v. isobarischer Prozess m

kr. изобарический процесс

Motora darbības teorētiskā cikla daļas norise, kuras laikā nemainās spiediens cilindrā. Šāds pieņēmums idealizē motora darbības ciklu, kas neatbilst reālajam, bet palīdz noteikt teorētiskā cikla parametrus izpletes sākuma posmā dīzeļa un jauktajā ciklā.

izohoriskais process

a. isochoric process

v. isohorischer Prozess m

kr. изохорический процесс

Motora darbības teorētiskā cikla daļas norise, kuras laikā nemainās cilindra tilpums. Šāds pieņēmums idealizē motora darbības ciklu, kas neatbilst reālajam, bet palīdz noteikt teorētiskā cikla parametrus, kad virzulis cilindrā atrodas kādā no galējiem stāvokļiem: AMP vai ZMP.

izplešanās process, izpletes process

a. expansion process

v. Ausdehnungsprozess m,

Expansionsprozess m

kr. процесс расширения

Virzuļmotora darbības cikla daļa, kuras laikā gāzes cilindrā izplešas, gāzu spiediens pārvieto virzuli un siltuma enerģija pārtop lietderīgā mehāniskā darbā. Šī procesa izpildes lielākajā daļā visi vārsti vai logi ir aizvērti, degošais darbmaisījums izplešoties spiež uz virzuli un darbina motoru. Izpletes (izplešanās) process notiek darba takts laikā.

izpletes koeficients

a. expansion factor, expansion rate

v. Ausdehnungskoeffizient m,

Ausdehnungszahl f

kr. коэффициент расширения

Koeficients, kas iekšdedzes motoros raksturo gāzu izpletes pakāpi. To nosaka kā gāzu tilpumu izpletes beigās attiecinājumā pret gāzu tilpumu sadedzes beigās. Skaitliski izpletes koeficients ir mazliet mazāks par kompresijas pakāpi.

izplūdes gāze 

a. exhaust gas, waste gas

v. Auspuffgas n

kr. выхлопной газ

Motorā nostrādājusī no izplūdes caurules izplūstošā gāze. Tā var būt neattīrīta vai arī katalizatorā vai citā agregātā no kaitīgām komponentēm daļēji attīrīta atgāze.

izplūdes kolektors

a. exhaust manifold

v. Auspuffkollektor m

kr. выхлопной коллектор,

выпускной коллектор

Motora cilindru blokam piestiprināta barošanas sistēmas daļa, kas paredzēta atgāzu izvadīšanai no motora cilindriem. Izplūdes kolektors savienots ar izplūdes cauruli vai trokšņa slāpētāju.

izplūdes process

a. exhaust process

v. Auslassprozess m, Auspuffprozess m

kr. процесс выпуска

Virzuļmotora darbības cikla daļa, kuras laikā ir atvērti izplūdes vārsti vai logi un sadedzes produkti tiek izvadīti no cilindra. Četrtaktu motorā izplūdes process sākas darba takts beigās un beidzas ieplūdes takts sākumā. Divtaktu motorā izplūde sākas tad, kad virzulis, pārvietojoties cilindrā no augstākā maiņas punkta uz zemāko, ar augšmalu sāk atvērt izplūdes kanālu, un beidzas, kad nākamās takts laikā virzulis šo kanālu aizver.

izplūdes takts

a. exhaust stroke

v. Auslasstakt m, Expansionstakt m

kr. такт выпуска

Četrtaktu virzuļmotora darbības cikla daļa, kuras laikā virzulis cilindrā pārvietojas no zemākā maiņas punkta uz augstāko un atgāzes tiek izvadītas no cilindra. Šai laikā izplūdes vārsts (vārsti) ir atvērts (atvērti). Divtaktu trīskanālu virzuļmotorā izplūde sākas darba takts beigās un turpinās nākamās takts sākumā, kamēr cilindrs savienots ar izplūdes kanālu.

izplūdes vārsts 

a. exhaust valve, outlet valve,

release valve

v. Auslassventil n, Auspuffventil n

kr. выпускной клапан

Gāzu sadales mehānisma detaļa, kas atveroties izplūdes procesā izlaiž no cilindra atgāzes un aizveroties cilindru blīvi noslēdz. Izplūdes vārsts ir pakļauts augstai atgāzu temperatūrai (ap 900 oC), tāpēc darināms no karstumizturīga tērauda.

iztvaices dzese

a. ebullition cooling

v. Verdampfungskühlung f

kr. испарительное охлаждение

Dzese, kurā dzesēšanai izmanto šķidruma (ūdens, tosola u. tml.) iztvaikošanas efektu. Iztvaices dzeses gadījumā siltumu absorbē iztvaikojošais šķidrums, kas apskalo sakarsušās detaļas. Šo dzeses veidu spēkratu motoros lieto reti, dažkārt to lieto forsētos lieljaudas motoros.

jaudas parametri 

a. power data

v. Leistungsparameter pl

kr. мощностные показатели,

мощностные параметры

To raksturlielumu komplekts, ar kuriem apraksta motora enerģētiskās īpašības, kas saistītas ar jaudu. Iekšdedzes motora jaudas parametriem parasti pieskaita motora nominālo un maksimālo jaudu, kā arī īpatjaudu.

joņošana 

a. racing, overspeeding, running-away

v. Durchgehen n

kr. разнос

Virzuļmotora darbība, kad kloķvārpstas griešanās frekvence patvaļīgi lavīnveidīgi un neapturami palielinās. Šo bīstamo parādību izraisa regulatora vai degvielas pievadīšanas aparatūras darbības kļūme, kad, mazā slodzē griešanās ātrumam palielinoties, degvielas cikla padeve tiek nekontrolēti progresīvi palielināta. Joņošana var būt motora avārijas cēlonis.

karburācija 

a. carburation

v. Vergasung f, Kraftstoffzerstäubung f

kr. карбюрация

Degmaisījuma sagatavošanas process karburatormotorā. Karburācijas procesā izsmidzina un daļēji iztvaicē šķidro degvielu un, sajaucot tās tvaiku un gaisu noteiktās proporcijās, rada vajadzīgajam motora darba režīmam - slodzei un ātrumam - atbilstošu degmaisījumu, lai pievadītu to motora cilindriem.

karburatormotors

a. carburetor engine, carburetor

motor, vaporizer engine

v. Vergasermotor m, Ottomotor m

kr. карбюраторный мотор,

карбюраторный двигатель

Dzirksteļaizdedzes motors, kurā gaisa un degvielas tvaiku maisījumu sagatavo ārpus cilindra īpašā aparātā - karburatorā.

karburators 

a. carburetor (US), carburettor,

carburetter (GB)

v. Vergaser m

kr. карбюратор

Karburatormotora aparāts karburācijas nodrošināšanai. Karburatorā notiek degvielas iztvaicēšana un tās tvaiku un gaisa sajaukšana proporcijās, kas atbilst vajadzīgajam motora darba režīmam.

kartera ventilācija

a. crankcase ventilation

v. Kurbelgehäuselüftung f

kr. вентиляция картера

Lieko gāzu un tvaiku izvadīšana no motora kartera, nepieļaujot tajā bīstamu pārspiedienu. Ja kartera ventilācija nenotiek vai notiek nekvalitatīvi, tad no degkameras gar gredzeniem karterī iekļuvušie degvielas sadedzes produkti un tvaiki nepieļaujami palielina spiedienu karterī un var izraisīt eļļas sūci gar kloķvārpstas galiem, straujāk pasliktinās arī kartera eļļas kvalitāte. Lai nepiesārņotu atmosfēru ar kartera gāzu toksiskām vielām, izveido kartera piespiedu ventilāciju.

kartergāze 

a. crancase gas

v. Restgas n, restliches Gas n

kr. остаточный газ

Gāze, kas rodas motora karterī, no cilindriem iekļūstot atgāzēm un degvielas tvaikiem, kā arī iztvaikojot eļļai.

katalizatoraizdedze 

a. catalytic ignition

v. Katalysatorzündung f

kr. каталитическое зажигание

Darbmaisījuma aizdedze ar sakarsētu katalizatoru.

keramiskais motors

a. ceramic engine, ceramic motor

v. Keramikmotor m

kr. керамический мотор,

керамический двигатель

Motors, kura izgatavošanā plaši izmantoti keramiskie materiāli.

klanis

a. connecting rod

v. Pleuel m, Pleuelstange f, Schubstange f

kr. шатун

Virzuļmotora kloķa-klaņa mehānisma mezgls, kas savieno virzuli ar kloķvārpstu un pārnes spēkus starp tiem. Klanim ir kāts, augšējā un apakšējā galva ar gultņu vietām.

klaņa apakšējā galva

a. connecting rod big end,

connecting rod big head

v. unterer Schubstangenkopf m

kr. нижняя головка шатуна

Virzuļmotora klaņa galva, kas paredzēta savienošanai ar kloķvārpstu. Parasti tajā ir ligzda dalītam gultņa ieliktnim, lai klani varētu pievienot kloķvārpstai.

klaņa augšējā galva

a. connecting rod small end,

connecting rod little head

v. oberer Schubstangenkopf m

kr. верхняя головка шатуна

Virzuļmotora klaņa galva, kas paredzēta savienošanai ar virzuļa pirkstu. Parasti tajā iepresēts nedalīts slīdgultņa bronzas ieliktnis virzuļa pirksta ievietošanai.

klaņa dalītā galva,

klaņa sadalāmā galva

a. connecting rod split end,

connecting rod split

head

v. lösbarer Schubstangenkopf m,

zerlegbarer Schubstangenkopf m

kr. разъёмная головка шатуна

Virzuļmotora klaņa galva, kas ir izjaucama, veidota no diviem gabaliem. Dalītā parasti ir klaņa apakšējā galva.

klaņa galva

a. connecting rod end,

connecting rod head

v. Schubstangenkopf m

kr. головка шатуна

Virzuļmotora klaņa noslēdzošā detaļa ar gultņa vietu slīdgultnim vai ritgultnim. Katram klanim ir divas galvas: augšējā un apakšējā. Parasti augšējā galva ir nedalīta, apakšējā - dalīta.

klaņa nedalītā galva,

klaņa nedalāmā galva

a. connecting rod solid end,

connecting rod unsplit

head

v. unlösbarer Schubstangenkopf m,

unzerlegbarer Schubstangenkopf m

kr. неразъёмная головка шатуна

Virzuļmotora klaņa galva, kas nav izjaucama, veidota vienā gabalā. Nedalīta parasti ir klaņa augšējā galva.

kloķa-klaņa mehānisms

a. crankshaft mechanism,

crank mechanism

v. Kurbeltrieb m, Kurbelgetriebe n

kr. кривошипно-шатунный

механизм

Virzuļmotora sistēma, kas uzņem sadegušā darbmaisījuma gāzu spiediena spēku un pārveido virzuļa taisnvirziena turpatpakaļ kustību kloķvārpstas griezes kustībā. Šajā mehānismā ietilpst kloķvārpsta, klaņi, virzuļi ar gredzeniem, spararats, savienojošās detaļas u. c.

kloķis

a. crank

v. Kurbel f

kr. кривошип

Kloķvārpstas elements, kas savieno pamatgultņus ar klaņa gultņiem. Teorētiski kloķi izsaka kā atstatumu (plecu) starp kloķvārpstas un klaņa gultņu griezes asīm. Praktiski tas izveidots kā no augstvērtīga tērauda vai čuguna kalts vai liets kloķvārpstas vaigs.

kloķvārpsta

a. crankshaft

v. Kurbelwelle f

kr. коленчатый вал

Kloķa-klaņa mehānisma vārpsta ar kloķiem, pie kuriem gultņos stiprina klaņus. Kloķvārpsta motorā atbalstās un griežas pamatgultņos, tās galā parasti ir nostiprināts spararats. Kloķvārpsta var būt viengabala vai dalīta, to kaļ vai lej no augstvērtīga tērauda vai čuguna.

kombinētais motors

a. combined engine, combined

motor

v. kombinierer Motor m

kr. комбинированный мотор,

комбинированный двигатель

Motors, kurā jaudu regulē ar kombinēto metodi: mainot gan degmaisījuma daudzumu, gan kvalitāti. Degmaisījuma kvalitāti regulē, mainot pievadītās degvielas daudzumu, bet nemainot cilindros ievadītā gaisa daudzumu.

kombinētā eļļošana

a. combined lubrication

v. kombinierte Ölung f,

kombinierte Schmierung f

kr. комбинированная смазка

Eļļošanas veids, kurā motora berzes virsmas vienlaikus tiek eļļotas ar vairākiem eļļošanas paņēmieniem. Piemēram, traktoru un automobiļu motoros vienlaikus lieto spiedieneļļošanu, šķaideļļošanu un pašteces eļļošanu. Ar spiedienu eļļo kloķvārpstas un sadales vārpstas gultņus, ar šķaideļļošanu un pašteci - cilindru darbvirsmas, virzuļu pirkstus, vārstu kātus u. c.

kompresijas aizdedze 

a. compression ignition, CI

v. Kompressionszündung f

kr. воспламенение от сжатия

Darbmaisījuma aizdedze ar sakarsētu gaisu, kas saspiests līdz degvielas pašuzliesmošanas temperatūrai. To lieto dīzeļmotoros.

kompresijas pakāpe

a. compression ratio

v. Verdichtung f, Kompressionsgrad m,

Verdichtungsgrad m

kr. степень сжатия

Motora konstruktīvais parametrs - cilindra pilnā tilpuma un degkameras (kompresijas telpas) tilpuma attiecība. Kompresijas pakāpe ietekmē visus galvenos iekšdedzes motora darbības rādītājus - jaudu, ekonomiskumu u. c. Kompresijas pakāpi palielinot, uzlabojas gan enerģētiskie, gan ekonomiskie rādītāji, bet samazinās pretestība detonācijai, kas ierobežo kompresijas pakāpes palielināšanas iespējas. Izšķir ģeometrisko jeb nominālo un īsteno kompresijas pakāpi.

kompresijas telpa 

a. compression volume

v. Kompressionsraum m

kr. объём камеры сжатия

Cilindra telpa virs virzuļa, kurš atrodas augstākajā maiņas punktā.

kompresora dīzeļmotors

a. compressor diesel engine,

air-injection diesel motor

v. Kompressordieselmotor m,

Verdichterdieselmotor m

kr. компрессорный дизельный мотор,

компрессорный дизельный двигатель

Dīzeļmotors ar kompresoru degkamerās ieplūstošā gaisa iepriekšējai saspiešanai. Ieplūstošā gaisa saspiešana ar pārspiedienu 0,13-0,15 MPa ievērojami palielina motora jaudu.

konstruktīvie parametri

a. design parameters, design data

v. konstruktive Parameter pl,

konstruktive Daten pl

kr. конструктивные показатели,

конструктивные параметры

To raksturlielumu komplekts, ar kuriem apraksta motora konstruktīvās īpašības. Iekšdedzes virzuļmotoru konstruktīvajos parametros parasti iekļauj motora tipu, taktību, cilindru skaitu, litrāžu, masu, arī cilindra diametru, virzuļa gājienu un citus parametrus.

kontakttīrīšana 

a. contact cleaning,

contact purification

v. Kontaktreinigung f

kr. контактная очистка

Tīrīšana, izmantojot tīrāmās plūsmas saskari (kontaktu) ar kādu aiztures virsmu. Piemēram, gaisa kontakttīrītājā putekļainā gaisa plūsma saskaras ar šķērsli, kura virsma pārklāta ar eļļu, un putekļi pielīp šai virsmai.

kontrolizmēģinājumi 

a. production control test, check

testing, monitoring test, audit testing

v. Kontrollversuche pl, Teste pl

kr. контрольные испытания

Izmēģinājumi, kurus veic sērijā ražotajiem motoriem pēc to izgatavošanas vai remonta, lai pārbaudītu, vai to darbības rādītāji atbilst standarta un tehnisko noteikumu prasībām. Kontrolizmēģinājumi var būt īslaicīgi vai ilgstoši.

kvalitatīvā regulēšana

a. quality regulation

v. Qalitätsregulierung f,

Qalitätsregelung f

kr. качественное регулирование

Motora griešanās ātruma regulēšana, mainot motora cilindrā iesmidzināmās degvielas daudzumu, nemainoties iesūcamā gaisa daudzumam. Dīzeļmotorā to dara, iedarbojoties uz degvielas sūkņa padevi. Reizē ar cikla padevi mainās arī degvielas un gaisa attiecība. Kvalitatīvo regulēšanu dīzeļmotorā veic regulators.

kvantitatīvā regulēšana

a. quantitative regulation

v. Quantitätsregulierung f,

Quantitätsregelung f

kr. количественное регулирование

Motora griešanās ātruma regulēšanas veids, mainot motora cilindrā ieplūstošā degmaisījuma daudzumu. Dzirksteļaizdedzes motorā to dara, atverot vai pieverot droseļvārstu.

kvēlaizdedze 

a. hot bulb ignition, hot tube ignition

v. Glühzündung f

kr. калильное зажигание

Aizdedzes veids, kurā darbmaisījumu aizdedzina ar kvēlķermeni, piemēram, līdz augstai temperatūrai sakarsētu kalorizatoru vai kvēlsveci. Kvēlaizdedzi lieto, piemēram, kvēlaizdedzes motoros. Patvaļīga kvēlaizdedze citos motoros, kas tam nav piemēroti, ir kaitīga, jo izraisa darbības cietību, piemēram, patvaļīga kvēlaizdedze dzirksteļaizdedzes motorā, kas dažkārt notiek, strauji samazinot slodzi, ja motora kompresijas pakāpe ir augsta.

kvēlaizdedzes motors

a. colorizer engine, colorizer motor

v. Glühkopfmotor m

kr. калоризаторный мотор,

калоризаторный двигатель

Iekšdedzes motors, kas piemērots darbmaisījumu aizdedzināšanai ar kvēlaizdedzes paņēmienu. Divtaktu kvēlaizdedzes motori ir vienkārši izgatavojami un lietojami, tie ļauj izmantot zemas kvalitātes degvielu, bet ir neekonomiski. Tie izmantoti nelielas jaudas traktoros.

ķīļveida degkamera

a. wedge-type combustion chamber,

wedge section combustion chamber

v. keilförmige Brennkammer f,

keilförmiger Verbrennungsraum m

kr. клиновидная камера сгорания

Ķīļa formas degkamera, kas izveidota cilindra galvā tieši virs cilindra. Degkamera ir visai kompakta, tā labi nodrošina cilindra pildījumu un atbrīvošanos no atgāzēm. To lieto augšvārstu dzirksteļaizdedzes motoros ar vienā rindā slīpi novietotiem vārstiem.

laika-šķēluma diagramma

a. time-section diagram

v. Zeitschnittdiagramm n

kr. диаграмма "время-сечение"

Diagramma vārsta caurlaides spējas raksturošanai. Virzuļmotora laika - šķēluma diagrammā uz abscisu ass attēlots laiks un/vai kloķvārpstas pagrieziena leņķis, uz ordinātu ass - attiecīgais vārsta atvērtais caurplūdes laukums.

lēndedzes periods

a. slow combustion period

v. Langsamverbrennungsperiode f

kr. период замедленного сгорания,

период медленного сгорания

Darbmaisījuma sadedzes procesa posms, kam raksturīga darbmaisījuma normāla sadegšana visā degkamerā. Tas ir sadedzes procesa trešais periods, kad temperatūra degkamerā paaugstinās, bet spiediens cilindrā samazinās.

lēngaitas motors

a. low-speed engine, slow-speed motor

v. Langsamläufermotor m,

Langsamläufer m

kr. тихоходный мотор,

тихоходный двигатель

Virzuļmotors, kura virzuļa vidējais ātrums nominālā darba režīmā ir mazāks par 6,5 m/s. No mūsdienu spēkratos lietojamiem motoriem tādi ir tikai daži traktoru dīzeļmotori.

lēnrites motors

a. slow-running engine,

slow-running motor

v. langsamdrehender Motor m

kr. низкооборотный мотор,

низкооборотный двигатель,

малооборотный двигатель

Virzuļmotors, kura kloķvārpstas griešanās frekvence nominālā darba režīmā ir mazāka par 2000 apgr./min. Lēnrites motoriem ir piederīgi lieljaudas traktoru un smagu kravas automobiļu dīzeļmotori.

līdzsvarošana 

a. balancing

v. Ausgleich m

kr. уравновешивание

Darbība, kas vērsta uz mainīgo inerces spēku negatīvās ietekmes mazināšanu - tāda stāvokļa panākšanu, kad spēki un momenti, kas darbojas motorā, pēc virziena un lieluma ir nemainīgi. Nelīdzsvarotie inerces spēki un momenti var stipri noslogot detaļas, palielinot berzi starp slīdvirsmām, tāpēc motors vibrē, savienojumi kļūst vaļīgi, kloķa-klaņa mehānisma detaļas pastiprināti dilst. Līdzsvaro ar pretsvariem (vai urbumiem), kurus izvieto uz kloķvārpstas, spararata un/vai ķīļsiksnas skriemeļa. Dažos motoros izveido īpašu līdsvarošanas mehānismu.

liesmas izplatīšanās ātrums

a. flame velocity

v. Geschwindigkeit (f)

der Flammenausbreitung

kr. скорость распространения пламени

Darbmaisījuma sadedzes procesa raksturojums dzirksteļaizdedzes motoros: ātrums, ar kādu degkamerā pārvietojas liesmas fronte. Šo ātrumu (vidējo) nosaka kā attiecību starp ceļu, ko liesma noiet no sveces elektrodiem līdz vistālākajam degkameras punktam, un atbilstošo šīs liesmas izplatīšanās laiku. Lielāks liesmas izplatīšanās ātrums nodrošina ekonomiskāku motora darbu.

liesmkamera

a. torch chamber, flame chamber

v. Flammenkammer f

kr. факельная камера

Ar cilindru savienota noslēgta maza tilpuma priekškamera. Liesmkamera paredzēta trekna degmaisījuma aizdedzināšanai ar tajā ievietoto sveci. To lieto liesmkameras motoros, īstenojot liesmkameras aizdedzi.

liesmkameras aizdedze 

a. torch ignition

v. Fakelzündung f

kr. факельное зажигание

Darbmaisījuma aizdedze, izmantojot liesmkameru. Liesmkamerā pa īpašu kanālu no papildkarburatora ievada un ar elektrisku dzirksteli aizdedzina ļoti treknu degmaisījumu, kurš ar liesmu tālāk aizdedzina ļoti liesu degmaisījumu (kas citādi neuzliesmotu) galvenajā degkamerā, tā nodrošinot ļoti liesā maisījuma pilnīgu sadegšanu (kas nav iespējama citos dzirksteļaizdedzes motoros).

liesmkameras motors

a. flame ignition engine,

flame ignition motor

v. Flammenzündungsmotor m

kr. мотор с факельным зажиганием,

двигатель с факельным

зажиганием

Dzirksteļaizdedzes motors ar liesmkameras aizdedzi. Katram cilindram ir sava liesmkamera. Liesmkameras motors strādā ekonomiski un mazāk piesārņo atmosfēru. Konstruktīvi šis motors ir daudz sarežģītāks par citiem dzirksteļaizdedzes motoriem, kuros izmanto vieglās degvielas. Sarežģītāka ir arī motora apkalpošana un regulēšana.

liess degmaisījums

a. diluted fuel mixture,

diluted combustible mixture

v. mageres Kraftstoffgemisch n,

mageres Brenngemisch n

kr. обеднённая горючая смесь

Degmaisījums, kurā ir līdz 15 % vairāk gaisa, nekā nepieciešams degvielas pilnīgai sadegšanai. Benzīnmotora liesā degmaisījumā gaisa pāruma koeficienta vērtība ir lielāka par 1 (līdz 1,15). Ar šādu maisījumu notiek vispilnīgākā degvielas sadegšana, benzīnmotors strādā ekonomiski, bet jauda ir mazliet mazāka nekā normāla degmaisījuma gadījumā. To lieto, motoram strādājot vidējas slodzes režīmā.

ligroīns

a. ligroin, naphtha

v. Ligroin n

kr. лигроин

Motoros izmantojama šķidrā degviela. Tā saukta arī par smago benzīnu un izmantota galvenokārt traktoru karburatormotoros. Ligroīns izdalās no naftas tiešas pārtvaices procesā ap 120-220 oC temperatūrā.

litra jauda

a. liter capacity, performance

per litre, power-to-volume

ratio

v. Literleistung f

kr. литровая мощность

Viens no motora konstruktīvajiem parametriem, kas rāda, kādu efektīvo jaudu iegūst no cilindra darba tilpuma viena litra. To aprēķina kW/l, maksimālo efektīvo jaudu attiecinot uz motora litrāžu. Izmanto, lai salīdzinātu dažādas litrāžas motorus: jo lielāka litra jauda, jo labāk organizēts motora darba process, mazāki motora izmēri un masa. Litra jaudu palielina, motoru forsējot.

litrmasa 

a. litermass

v. Litermasse f, Hubraummasse f

kr. литровая масса

Viens no motora konstruktīvajiem parametriem, kas rāda, kāda ir motora sausmasas daļa, kura ir attiecināta uz litrāžu. Mēra kg/l. Izmanto, lai novērtētu motora konstrukcijas pilnības pakāpi un motora konstruktīvo materiālu kvalitāti: jo mazāka litrmasa, jo relatīvi vieglāks motors, veiksmīgāk izmantoti konstruktīvie materiāli.

logs

a. port

v. Schlitz m

kr. окно

Motoros - atvere cilindra sienā gāzu ielaišanai vai izlaišanai. Logs savienots ar atbilstošo kanālu (ieplūdes, izplūdes, caurpūtes). Īstenojot gāzu sadali divtaktu motorā, logu atver un aizver virzulis.

ļoti liess degmaisījums

a. lean fuel mixture, weak combustible

mixture, poor fuel-air mixture

v. sehr mageres Kraftstoffgemisch n,

sehr mageres Brenngemisch n

kr. бедная горючая смесь

Degmaisījums, kurā ir virs 15 % vairāk gaisa, nekā nepieciešams degvielas pilnīgai sadegšanai. Benzīnmotora ļoti liesā degmaisījumā gaisa pāruma koeficienta vērtība ir lielāka par 1,15. Šāda maisījuma degšanas ātrums ir mazs, benzīnmotors strādā ļoti ekonomiski (līdz gaisa pāruma koeficienta vērtībai 1,2), bet attīsta mazāku jaudu nekā normāla degmaisījuma gadījumā.

ļoti trekns degmaisījums

a. rich fuel mixture,

rich combustible mixture

v. sehr fettes Kraftstoffgemisch n,

sehr fettes Brenngemisch n

kr. богатая горючая смесь

Degmaisījums, kurā ir virs 20 % mazāk gaisa, nekā nepieciešams degvielas pilnīgai sadegšanai. Benzīnmotora ļoti treknā degmaisījumā gaisa pāruma koeficienta vērtība ir mazāka par 0,8. Ar ļoti treknu degmaisījumu degviela sadeg nepilnīgi, motora jauda samazinās un degvielas patēriņš pieaug. Šādu maisījumu lieto auksta benzīnmotora iedarbināšanai, brīvgaitas režīmā (koeficients 0,5-0,8) un liesmkamerā (koeficients 0,6-0,7).

maiņas punkts

a. dead center, dead point

v. Totpunkt m

kr. мёртвая точка

Virzuļmotora virzuļa stāvoklis cilindrā, darbības laikā mainot kustības virzienu. Izšķir augstāko un zemāko maiņas punktu.

maisījuma pārtreknināšana

a. overfueling

v. Gemischüberfettung f

kr. переобогащение смеси

Degmaisījuma sagatavošana ar tik mazu gaisa pārumu, ka tā uzliesmošana un sadegšana kļūst apgrūtināta vai neiespējama.

maisījuma sagatavošana

a. mixture formation

v. Gemischbildung f

kr. смесеобразование

Motora barošanai nepieciešamo sastāvdaļu (degvielas, gaisa) sajaukšana noteiktās proporcijās, veidojot cilindros degtspējīgu maisījumu.

maksimetrs 

a. injection pressure indicator

v. Einspritzdruckprüfgerät n

kr. максиметр

Aparāts sprauslu izsmidzināšanas spiediena pārbaudei lauka apstākļos. Maksimetrs ir veidots kā sprausla ar maināmu iesmidzināšanas spiedienu. To pieslēdz pie augstspiediena sūkņa, padeves vada vietā, tam virknē pieslēdz pārbaudāmo sprauslu un darbina sūkni. Mainot maksimetra iesmidzināšanas spiedienu, panāk, ka maksimetra un pārbaudāmā sprausla iesmidzina vienādi un uz maksimetra skalas nolasa iesmidzināšanas spiedienu.

mazgātspēja

a. washing property

v. Waschfähigheit f, Waschwirkung f

kr. моющее свойство

Motora eļļas īpašība, kas raksturo eļļas disperģējošo spēju novērst vai kavēt netīrumu nosēšanos uz motora detaļām. Netīrumi uz kloķa-klaņa mehānisma cilindru-virzuļu grupas detaļām samazina to darbmūžu.

mazlitrāžas motors

a. small displacement engine,

small displacement motor

v. Kleinmotor m

kr. малолитражный мотор,

малолитражный двигатель

Virzuļmotors ar nelielu litrāžu, izmēriem un masu. To lieto mazlitrāžas automobiļos un motociklos.

maztoksisks motors

a. low-toxicity engine,

low-toxicity motor

v. geringtoxischer Motor m

kr. малотоксичный мотор,

малотоксичный двигатель

Motors, kura atgāzēs, salīdzinot ar citiem motoriem, ir mazāk toksisko vielu.

mikrolitrāžas motors

a. micro-displacement engine,

micro-displacement motor

v. Kleinstmotor m

kr. микролитражный мотор,

микролитражный двигатель

Virzuļmotors ar niecīgu litrāžu (parasti līdz 50 cm3), izmēriem un masu. To lieto mopēdos.

mīksta darbība

a. soft running

v. weiche Arbeit f, weiche Tätigkeit f

kr. мягкая работа

Motora darbības režīms, ko raksturo mērens spiediena pieaugums cilindros degmaisījuma sadedzes procesa laikā. Tas ir motoram saudzīgs režīms, kas nerada motora mehānismu detaļu pārslodzi.

modifikācija

a. modification

v. Modifikation f

kr. модификация

Motora modeļa konstruktīvo vai ekspluatatīvo parametru nebūtiska izmaiņa, kas neskar modeļa maiņu. Motorus parasti modificē pēc jaudas, griezes momenta u. c. parametriem, vai konstruktīvi mainot gaisa filtru u. tml.

motora ārējās raksturlīknes

a. engine external characteristic,

engine external performance diagram

v. äußere Charakteristik (f) des

Motors, äußere Motorkennlinien pl

kr. внешняя характеристика двигателя

Motora darbības raksturlielumu (jaudas, griezes momenta, degvielas patēriņa u.c.) izmaiņu grafisks attēlojums pilnas degvielas padeves gadījumā. Parasti par argumentu izmanto motora griešanās frekvenci.

motora darbības secība

a. engine operation procedure

v. Arbeitsfolge (f) des Motors

kr. порядок работы двигателя

Vairākcilindru virzuļmotora darba taktu secīgs izkārtojums cilindros. Tas atkarīgs no cilindru novietojuma, kā arī no kloķvārpstas un sadales vārpstas izveidojuma. Piemēram, sešcilindru vienrindas motoram darba taktis var sekot pēc kārtas cilindros 1-5-3-6-2-4.

motora forsēšana 

a. engine overloading

v. Forzieren (n ) des Motors m,

Forzierung (f ) des Motors

kr. форсировка двигателя

Motora litrjaudas palielināšana ar kādiem īpašiem paņēmieniem, nemainot motora galvenos izmērus. Motora forsēšanai izmanto vidējā efektīvā spiediena un kloķvārpstas griešanās frekvences palielināšanu, ko panāk ar pūti, kompresijas pakāpes palielināšanu u. c. paņēmieniem.

motora griešanās frekvence,

motora griešanās ātrums

a. motor rotation frequency

v. Motordrehfrequenz f

kr. частота вращения двигателя

Motora izejas vārpstas (kloķvārpstas) griešanās ātruma mērs. Tā mērvienība, atbilstoši SI sistēmai ir rad/s, bet izmanto arī apgr./min. Pēc griešanās frekvences motorus iedala lēnrites un ātrrites motoros.

motora griezes moments

a. engine torque

v. Motordrehmoment n, Drehmoment n

kr. крутяший момент двигателя,

вращающий момент двигателя

Viens no motora darba pamatrādītājiem - kloķvārpstas teorētiskā kloķa garuma un kloķim tangenciāli pieliktā cikla vidējā spēka reizinājums. To noņem no motora izejas vārpstas (kloķvārpstas) un izmanto lietderīgam darbam. No motora griezes momenta ir atkarīgs spēkratu vilces spēks. Motora griezes momentu nosaka motora izmēģināšanas laikā.

motora īpatjauda 

a. engine specific power

v. specifische Motorleistung f

kr. удельная мошность двигателя

Motora konstruktīvo un dinamisko īpašību vērtēšanas parametrs - jauda, kas attiecināta uz kādu no citiem motora raksturlielumiem, piemēram, motora masu.

motora izejas vārpsta,

motora vārpsta

a. engine shaft, output shaft

v. Ausgangswelle f

kr. вал двигателя, выходной вал

Motora galvenā jeb izejas vārpsta, no kuras noņem griezes momentu mehānismu darbināšanai. Virzuļmotoram tā ir kloķvārpsta.

motora litrāža

a. engine displacement, liter

capacity

v. Hubraum m, Hubvolumen n

kr. литраж двигателя

Visu motora cilindru darba tilpumu summa, kas izteikta litros. To izmanto motora lieluma raksturošanai.

motora maksimālā jauda

a. engine ultimate output, engine

maximum power, engine full output

v. Höchtsleistung (f) des Motors

kr. максимальная мощность двигателя

Viens no motora galvenajiem raksturojošiem parametriem - motora jaudas vislielākā iegūstamā vērtība. Motora maksimālo jaudu nosaka motora izmēģināšanas laikā.

motora mehāniskais

lietderības koeficients

a. coefficient of engine mechanical

efficiency, engine mechanical

efficiency

v. mechanischer Wirkungsgrad (m)

des Motors

kr. механический коэффициент полезного

действия двигателя

Viens no virzuļmotora darba cikla pamatrādītājiem - koeficients, kas rāda, kāda daļa no indicētās jaudas pārvēršas efektīvajā jaudā. To nosaka kā motora efektīvās jaudas attiecību pret indicēto jaudu. Mehānisko lietderības koeficientu ietekmē motora konstruktīvais izveidojums, eļļošanas apstākļi, kompresijas pakāpe, motora noslodze u. c. apstākļi.

motora mehānisko zudumu jauda

a. power of engine mechanical losses

v. Leistung (f) mechanischer

Verluste des Motors

kr. мощность механических

потерь двигателя

Motora indicētās jaudas daļa, ko patērē berzes pārvarēšanai mehānismu kustīgajās daļās, palīgmehānismu piedziņai un aerodinamisko pretestību pārvarēšanai ieplūdes un saspiedes taktu laikā. Galvenie virzuļmotora mehānismu berzes pāri, kuru kustīgo daļu berze ir jāpārvar, ir virzuļu gredzeni pret cilindru sienām, kloķvārpstas un sadales vārpstas gultņi. Galvenie palīgmehānismi motorā ir degvielas, eļļas un ūdens sūkņi, ventilators, ģenerators un kompresors. Motora mehānisko zudumu jauda parasti ir 15-20% no indicētās jaudas.

motora nominālā

griešanās frekvence

a. engine nominal rotation frequency,

motor rated rotation frequency

v. nominale Motordrehfrequenz f

kr. номинальная частота

вращения двигателя

Motora griešanās ātruma rādītājs. Tā ir motora nominālajai jaudai atbilstošā griešanās frekvence rad/s vai apgr./min, ko izgatavotājrūpnīca uzrāda motora pasē.

motora nominālais griezes moments

a. engine rated torque

v. Nenndrehmoment (n) des Motors

kr. номинальный крутяший момент

двигателя

Motora griezes momenta nosacīts rādītājs. Tas ir motora efektīvais griezes moments, ko izgatavotājrūpnīca uzrāda motora pasē un garantē noteiktiem darba apstākļiem - konkrētai kloķvārpstas griešanās frekvencei, noteiktai dzeses šķidruma un eļļas temperatūrai u. c.

motora nominālā jauda

a. engine nominal output, engine

rated power, engine rated output

v. Nennleistung (f) des Motors

kr. номинальная мощность двигателя

Motora jaudas nosacīts rādītājs. Tā ir motora efektīvā jauda, ko izgatavotājrūpnīca uzrāda motora pasē un garantē noteiktiem darba apstākļiem - konkrētai kloķvārpstas griešanās frekvencei, noteiktai dzeses šķidruma un eļļas temperatūrai u.c.

motora raksturlīknes

a. engine characteristics

v. Motorcharakteristik f

kr. характеристики двигателя

Motora darbības rādītāju (jaudas, griezes momenta, degvielas patēriņa u. c.) izmaiņu grafisks attēlojums atkarā no motora darba režīma, ko pieņem par argumentu.

motora slodzes raksturlīknes

a. engine load characteristic

v. Motorlastkennlinien pl,

Motorlastcharakteristik f

kr. нагрузочная характеристика

двигателя, дроссельная

характеристика двигателя

Motora raksturlīknes, kas darbības raksturlielumu (jaudas, griezes momenta, degvielas patēriņa u. c.) izmaiņas attēlo atkarā no motora ārējās slodzes vai jaudas nemainīga griešanās ātruma režīmā, piemēram, dzirksteļaizdedzes motoram dažādā droseļvārsta atvērumā, ar slodzes maiņu ieturot konstantu griešanās ātrumu.

motorizācija

a. motorization

v. Motorisierung f

kr. моторизация

Motoru plaša ieviešana un lietošana dažādās tautsaimniecības nozarēs (transportā, rūpniecībā, lauksaimniecībā u. c.), kā arī bruņotajos spēkos.

motors

a. engine, motor

v. Motor m

kr. мотор, двигатель

Spēkratu dzinējs ar rotējošu vārpstu mehāniskās enerģijas pārvadei. Motora mehānisko enerģiju izmanto spēkratu piedziņas vārpstu griešanai.

multiciklons 

a. multicyclon

v. Mehrfachzyklon m

kr. мультициклон

Gaisa tīrītājs, kurā izmantots ciklonu bloks ar vairākiem cikloniem. Piemēram, dažos dīzeļmotoros vienā blokā izmanto 46 ciklonus. Ciklonus tīrītājā var papildināt arī ar filtrējošiem elementiem.

nedalītā degkamera

a. open combustion chamber

v. ungeteilte Brennkammer f;

ungeteilter Verbrennungsraum m

kr. неразделённая камера сгорания

Dīzeļmotora kompakta degkamera, kas izveidota virzulī un/vai arī cilindra galvā (tieši virs cilindra). Salīdzinājumā ar dalīto degkameru, nedalītajai degkamerai ir maza siltumatdeves virsma, tāpēc mazāks degvielas patēriņš un vieglāka auksta motora iedarbināšana.

neetilētais benzīns 

a. unleaded petrol, clear gasoline,

non-leaded benzine

v. nicht äthyliertes Benzin n,

reines Benzin n

kr. неэтилированный бензин

Benzīns, kuram kā antidetonators nav piejaukts ļoti indīgais tetraetilsvins.

2.neforsētais motors

a. non-hopped-up engine,

non-hopped-up motor

v. nicht forcierter Motor m

kr. нефорсированный мотор,

нефорсированный двигатель

Motors, kuram litrjaudas palielināšanai nav lietoti forsēšanas paņēmieni.

nejutīguma pakāpe

a. unsensitivity ratio,

unsensitivity degree

v. Unempfindlichkeitsgrad m

kr. степень нечувствительности

Motora regulatora darbības raksturlielums, kas raksturo regulatora reakcijas ātrumu, mainoties slodzes režīmam. To izsaka, attiecinot griešanās frekvenču starpību, kad, slodzei mainoties, regulators sāk mainīt degvielas padevi, to samazinot vai palielinot, pret atbilstošo nostabilizējušos griešanās frekvenci. Nejutīguma pakāpei nevajadzētu pārsniegt 0,05. Regulatora reakcijas aizkavējumu sekmē berzes spēku pretestība un atstarpes, kas palielinās, regulatora un augstspiediena sūkņa detaļu savienojumiem dilstot.

nekaitīgais antidetonators

a. harmless antidetonant,

harmless antiknock [component]

v. unschädlicher Antidetonator m

kr. безвредный антидетонатор

Antidetonators, kas nav kaitīgs cilvēka veselībai. Tāds ir, piemēram, cilvēka ādai nekaitīgais mangāna organiskais savienojums MnC5H5 (CO)3.

nepārtrauktā eļļošana

a. continuous lubrication

v. ununterbrochene Ölung f,

ununterbrochene Schmierung f

kr. непрырывная смазка

Eļļošana, motora berzes virsmām pievadot eļļu nepārtrautā plūsmā. To lieto atbildīgu un ļoti noslogotu berzes virsmu eļļošanai ar sūkņa spiestu eļļu, piemēram, kloķvārpstas un sadales vārpstas gultņu un zobratu asu eļļošanai.

netiešās darbības regulators

a. indirect action governor,

indirect operation regulator

v. Regler (m) indirekter Wirkung,

Regulator (m) indirekter Wirkung

kr. регулятор непрямого действия

Regulators, kura jutīgais elements ar savu sviru sistēmu iedarbojas uz degvielas padeves maiņas sviru nevis tieši, bet ar īpaša servomehānisma starpniecību. Jutīgais elements tikai vada servomehānismu. Regulators parasti darbina hidraulisku servomehānismu, kas, pārvietojot sliedi, maina degvielas augstspiediena sūkņa padotās degvielas daudzumu. To lieto lielākas jaudas dīzeļmotoriem.

nevienmērīguma pakāpe

a. non-uniformity ratio,

degree of irregularity

v. Ungleichmäßigkeitsgrad m,

Ungleichförmigkeitsgrad m

kr. степень неравномерности

Motora gaitas nevienmērīguma raksturlielums - motora vārpstas griešanās leņķātruma lielākās starpības (maksimālā mīnus minimālā) attiecība pret vidējo griešanās ātrumu tai pašā laikā. Parasti to izsaka procentos.

nodokļjauda

a. tax output, tax power

v. Steuerleistung f

kr. налоговая мощность

Formāls motora parametrs, kas izmantojams nodokļa summas aprēķināšanai (pēc īpašas empīriskas formulas, kas dažādām valstīm ir atšķirīga).

normālā sadedze

a. normal combustion

v. Normalverbrennung f

kr. нормальное сгорание

Darbmaisījuma sadedzes procesa raksturojums dzirksteļaizdedzes motoros. Normālas sadedzes gadījumā liesma pakāpeniski izplatās visā degkamerā ar pieaugošu ātrumu, kas sasniedz 20-30 m/s.

normāls degmaisījums

a. correct fuel mixture,

correct combustible mixture

v. normales Kraftstoffgemisch n,

normales Brenngemisch n

kr. нормальная горючая смесь

Degmaisījums, kurā gaisa ir tieši tik, cik nepieciešams degvielas pilnīgai sadegšanai. Benzīnmotora normālā degmaisījumā viena daļa benzīna sajaukta ar 15 daļām gaisa, gaisa pāruma koeficienta vērtība ir 1. Ar normālu degmaisījumu motors var attīstīt maksimālajai tuvu jaudu, un degvielas patēriņš ir normas robežās.

oktānskaitlis 

a. octane value, octane number

v. Oktanzahl f

kr. октановое число

Skaitlis, kas raksturo degvielas pretdetonēšanas īpašības. To uzrāda benzīna markā. Oktānskaitlis ir vienāds ar praktiski nedetonējošā izooktāna C8H18 procentuālo daudzumu maisījumā ar viegli detonējošo heptānu C7H16 etalondegvielā, kuras pretdetonēšanas īpašības ir tādas pašas kā pārbaudāmajai degvielai.

oscilogrāfs

a. oscillograph

v. Oszillograph m

kr. осциллограф

Elektrooptisks mērinstruments, kas mērāmos parametrus pieraksta uz kustīgas fotopapīra (vai papīra) lentes. Oscilogrāfs var mērīt un pierakstīt vienlaikus un sinhroni līdz 15 parametriem, kas izteikti ar elektriskiem impulsiem, tāpēc visi mērāmie parametri jāizsaka elektriskos impulsos. Oscilogrāfus plaši izmanto ātri mainīgu procesu pētīšanai, arī motoros.

oscilogramma

a. oscillogram

v. Oszillogramm n

kr. осциллограмма

Oscilogrāfa mērījumu resp. parametru izmaiņas pieraksts. Cilpu oscilogrāfā oscilogrammu pieraksta ar gaismas staru uz fotopapīra lentes, kas pēc mērījumiem atbilstoši jāattīsta, vai ievadot datorā.

paātrinātājsūknis

a. acceleration pump, accelerator pump

v. Beschleunigungspumpe f

kr. ускорительный насос

Karburatora sistēma, kas ļauj neproporcionāli patreknināt degmaisījumu gadījumā, ja pēkšņi jāpalielina motora jauda, strauji atverot droseļvārstu. Degvielas papilddevas iesmidzināšanai samaisīšanas kamerā karburatorā iebūvē diafragmas vai virzuļsūkni ar mehānisko vai pneimatisko vadību. Paātrinātājsūknis ļauj uzlabot spēkratu dinamiku, it īpaši, spēkratiem ieskrienoties.

padeves apsteidze 

a. feed advance, delivery advance

v. Förderungsvoreilug f

kr. опережение подачи

Motora barošanas procesa daļas raksturotājs - degvielas padeve no dīzeļmotora augstspiediena sūkņa, kamēr virzulis cilindrā vēl nav sasniedzis augstāko maiņas punktu saspiedes takta beigās.

parciālās raksturlīknes

a. partial characteristic

v. Teilcharakteristik f, Teilkennlinien pl

kr. частичная характеристика

Motora raksturlīknes, kas darbības raksturlielumu (jaudas, griezes momenta, degvielas patēriņa u. c.) izmaiņas attēlo atkarā no motora griešanās ātruma (kloķvārpstas griešanās frekvences) daļējas slodzes režīmā. Dzirksteļaizdedzes motoram, piemēram, tas ir dažādos droseļvārsta atvērumos.

pārkarsis motors

a. overheated engine, overheated motor

v. überhitzter Motor m

kr. перегретый мотор,

перегретый двигатель

Motors, kura temperatūra ir pārsniegusi normālo darba temperatūru. Pārkarsušam motoram samazinās jauda, palielinās degvielas patēriņš un dilšana, var rasties darbmaisījuma detonācija.

pārliesināts degmaisījums

a. fully lean fuel mixture,

overdiluted combustible mixture

v. über mäßigmageres

Kraftstoffgemisch n, über

mäßigmageres Brenngemisch n

kr. переобеднённая горючая смесь

Degmaisījums, kurā gaisa ir pārāk daudz, lai degviela normāli uzliesmotu un sadegtu. Benzīnmotora pārliesinātā degmaisījumā gaisa pāruma koeficienta vērtība ir lielāka par 1,3. Šāds degmaisījums no dzirksteles neuzliesmo vai uzliesmo ar grūtībām, ievērojami palielināts ir uzliesmošanas aizkavējuma periods, tāpēc ar šādu maisījumu benzīnmotors praktiski nestrādā, izņemot liesmkameras motoru, kurā pārliesināto maisījumu aizdedzina ar gatavu liesmu.

pārtreknināts degmaisījums

a. overrich fuel mixture,

overrich combustible mixture

v. überfettes Kraftstoffgemisch n,

überfettes Brenngemisch n

kr. переобогащённая горючая смесь

Degmaisījums, kurā gaisa ir pārāk maz, lai degviela normāli uzliesmotu un sadegtu. Benzīnmotora pārtrekninātā degmaisījumā gaisa pāruma koeficienta vērtība ir mazāka par 0,5. Šādā maisījumā liesma neizplatās vai izplatās ar grūtībām, ievērojami palielināts ir uzliesmošanas aizkavējuma periods, tāpēc ar šādu maisījumu benzīnmotors praktiski nestrādā.

pašteces eļļošana

a. gravity lubrication

v. Schmierung (f) im Selbstfluss,

Ölung (f) im Selbstfluss

kr. смазка самотёком

Eļļošana, eļļas pievadīšanai motora berzes virsmām izmantojot gravitācijas spēku. Eļļošanas kvalitāte nav augsta, tāpēc pašteces eļļošanu lieto tikai gadījumos, kad ar spiedienu eļļot nav iespējams (piemēram, eļļojot atklātas virsmas) vai ja eļļošanas kvalitātes prasības nav augstas.

pašuzliesmošana

a. spontaneous ignition,

deposit-induced ignition

v. Selbstentzündung f,

Selbstentflammung f

kr. самовоспламенение

Darbmaisījuma pašaizdegšanās ar liesmu motora degkamerā (dzirksteļaizdedzes motorā - bez dzirksteles klātbūtnes). Pašuzliesmošanu sekmē darbmaisījuma saskare ar sakarsušām degkameras virsmām.

pašuzliesmošanas temperatūra

a. spontaneous ignition temperature,

autoignition temperature

v. Temperatur (f)

der Selbstentflammung

kr. температура самовоспламенения

Degvielas īpašību raksturlielums - zemākā temperatūra, kurā degviela pati uzliesmo (un deg) bez atklātas liesmas klātbūtnes.

patērētā jauda, izlietotā jauda

a. consumed power

v. verbrauchte Leistung f

kr. потребляемая мошность,

расходуемая мошность

Spēkratu motora jauda, kas konkrētos ekspluatācijas apstākļos tiek noņemta no motora izejas vārpstas (kloķvārpstas) kādu mehānismu piedziņai.

pēcdedzes periods,

turpmākdedzes periods

a. subsequent combustion period

v. Nachverbrennungsperiode f

kr. период последуюшего сгорания

Darbmaisījuma sadedzes procesa posms, kam raksturīga normālā degšanas procesā vēl nesadegušās degvielas un disociācijas produktu izdedzināšana sadedzes beigās. Tas ir sadedzes procesa ceturtais, noslēguma periods. Jo vairāk šis periods ieilgst, jo augstāka ir atgāzu temperatūra, lielāka termiskā iedarbība uz motora detaļām, lielāki siltuma zudumi un sliktāks motora ekonomiskums.

pēcuzliesmošana

a. post ignition

v. Nachentzündung f

kr. последующее воспламенение

Darbmaisījuma vēl nesadegušās daļas novēlota uzliesmošana. Pēcuzliesmošanu rada nesadegušā darbmaisījuma saskare ar kvēlojošiem piededžiem. Tas raksturīgi tikai motoram ar augstu kompresijas pakāpi, kurš strādā ar augstoktāna benzīnu un kura slodzi strauji samazina no maksimālās līdz minimālai.

pētnieciskie izmēģinājumi

a. investigative testing

v. Forschungsversuche pl

kr. исследовательские испытания,

исследовательское испытание

Izmēģinājumi, kurus veic pētnieciskos nolūkos, lai noskaidrotu, kādu efektu dod motora pilnveidošana un/vai modernizēšana, jaunu materiālu, degvielu lietošana u. tml. Pētnieciskos izmēģinājumus veic pēc speciālas programmas.

pieņemšanas izmēģinājumi

a. acceptance test, recetion testing,

approval test

v. Annahmeversuche pl

kr. приёмочные испытания,

приёмочное испытание

Izmēģinājumi, kurus veic visiem sērijā ražotajiem motoriem pēc to izgatavošanas, lai pārbaudītu motora kvalitāti, pareizu komplektējumu un regulēšanu. Kvalitāti nosaka piestrādes laikā, izvērtējot vai dinamiskie un ekonomiskie darbības rādītāji atbilst tehnisko noteikumu prasībām.

piespieddzese

a. forced cooling

v. Zwangskühlung f

kr. принудительное охлаждение

Šķidrumdzese, kurā šķidruma piespiedu cirkulāciju rada sūknis (parasti centrbēdzes sūknis). Tas dod iespēju dzesēt intensīvāk nekā termosifona dzesē un izveidot kompaktāku motora dzesētājapvalku un radiatoru.

piespiedu kartera ventilācija

a. forced crankcase ventilation,

induced crankcase ventilation

v. Zwangslüftung (f) des Kurbelgehäuses

kr. принудительная вентиляция

картера

Kartera ventilācija, atsūcot kartera gāzes uz motora gaisa pievadsistēmu, lai turpmāk tās ievadītu cilindru degkamerās pilnīgai sadedzināšanai.

pildījuma koeficients

a. coefficient of-charge, air-filling

factor

v. Luftfüllungsgrad m

kr. коэффициент наполнения

Koeficients, kas raksturo motora cilindra piepildīšanos ar darbmaisījumu (dzirksteļaizdedzes motorā) vai gaisu (dīzeļmotorā). To izsaka kā faktiski ieplūstošā svaigā pildījuma masas attiecību pret teorētiski iespējamo, ja tā temperatūra un spiediens būtu vienādi ar apkārtējās vides temperatūru un spiedienu. Jo lielāka ir pildījuma koeficienta vērtība, jo lielāku jaudu motors var attīstīt. Tas atkarīgs no ieplūdes trakta pretestības, gāzu sadales fāžu izvēles, atliku gāzu daudzuma cilindrā, ieplūstošā degmaisījuma vai gaisa temperatūras un spiediena, kā arī citiem faktoriem.

plunžerpāris

a. pump element, pump couple

v. Kolbenpaar n, Tauchkolbenpaar n

kr. плунжерная пара

Dīzeļmotora augstspiediena sūkņa plunžera tipa precīzijas detaļu pāris, kas nodrošina precīzu degvielas padevi ar augstu spiedienu regulatora noteiktajā dozā. Plunžerpāris sastāv no plunžera un čaulas.

precīzijas pāris

a. precision pair, precision couple

v. Präzisionspaar n

kr. прецизионная пара

Precīzi salāgotu detaļu pāris, kura daļas nav izkomplektējamas un atsevišķi nomaināmas ar rezerves daļām. Precīzijas pāri ir, piemēram, plunžerpāris un sprauslas smidzinātāja korpuss ar adatu.

pretkonusa smidzinātājs

a. reversed cone nozzle

v. Zapfendüse (f) mit reversiertem

Kegel

kr. распылитель с обратным

конусом распыла

Galeņa smidzinātājs ar konisku adatas galeni, kura konusa virsotne vērsta uz ārpusi (projām no smidzinātāja). Galenis ar pretkonusu veido šaurstrūklas izsmidzinājumu ar lielu izsmidzinājuma tālumu, bet nenodrošina labu izsmidzinājuma kvalitāti, degviela sliktāk sajaucas ar gaisu. Izgatavošana ir vienkāršāka un lētāka nekā tiešā konusa smidzinātājam.

pretkorozijas īpašības

a. anticorrosive property

v. Antikorrosionseigenschaften pl

kr. антикоррозионные свойства

Šķidrās degvielas vai motora eļļas īpašību kopums, kas raksturo šīs degvielas un eļļas korozijas iedarbības pakāpi uz motora barošanas sistēmas un kloķa-klaņa mehānisma detaļām un atbilstošo motora nolietošanos. Korozijas iedarbību veicina sēra, skābju un sārmu saturs degvielā un eļļā. Pretkorozijas īpašības uzlabo ar pretkorozijas piedevām.

pretkorozijas piedeva

a. anticorrosion additive,

anti-rust agent

v. Korrosionsinhibitor m,

Rostschutzzugabe f

kr. антикоррозионная присадка

Šķidrajām degvielām un eļļām piejaucama viela, kas uzlabo pretkorozijas īpašības, aizsargā motora detaļas no agresīvo vielu aktivizētās korozijas un neitralizē šo vielu iedarbību.

pretkustības motors

a. opposed-piston engine,

opposed-piston motor

v. Gegenkolbenmotor m

kr. двигатель с противоположно

движущимися поршнями

Divrindu horizontālais motors, kam cilindru rindas novietotas opozitīvi tā, ka vienā kopīgā cilindrā divi virzuļi pārvietojas viens otram pretim. Darbtelpa cilindrā veidojas starp abiem virzuļiem. Katrai cilindru rindai ir atsevišķa kloķvārpsta.

priekškamera 

a. precombustion chamber,

preignition chamber

v. Vorkammer f

kr. предкамера, форкамера

Dalītās degkameras veids dīzeļmotorā - cilindriskas formas kamera, kas izveidota cilindra galvā un ar difuzoru saistīta ar cilindru. To lieto dīzeļmotoros labākai gaisa sajaukšanai ar degvielu, kuru iesmidzina priekškamerā.

priekškameras dīzeļmotors

a. prechamber diesel engine,

antechamber diesel motor,

precombustion chamber diesel

engine

v. Vorkammer-Dieselmotor m

kr. предкамерный дизельный мотор,

предкамерный дизельный двигатель

Dīzeļmotors, kura cilindru galvā izveidota ar cilindru saistīta īpaša telpa - priekškamera, kuras tilpums ir ap 25-40 % no kopējā degkameras tilpuma. Dīzeļdegvielu iesmidzina priekškamerā, kur 25-30 % no tās sadeg. Tālāk ar lielu ātrumu plūstot caur difuzoru uz cilindru, vēl pilnīgi nesadegušie degvielas tvaiki labi sajaucas ar gaisu, kas nodrošina pilnīgāku degvielas sadegšanu, ekonomiskāku darbību un mazāku atgāzu toksiskumu.

priekšlaicīgā uzliesmošana

a. preignition, premature ignition

v. vorfristige Zündung f,

vorfristige Entflammung f

kr. преждевременное воспламенение

Darbmaisījuma patvaļīga uzliesmošana no kvēlaizdedzes pirms laika. Priekšlaicīgo uzliesmošanu rada darbmaisījuma saskare ar pārkarsušām degkameras virsmām un/vai kvēlojošiem piededžiem.

pulsējošā eļļošana

a. intermittent lubrication

v. pulsierende Ölung f,

pulsierende Schmierung f

kr. периодическая смазка

Eļļošana, motora berzes virsmām pievadot eļļu periodiski pārtrauktā plūsmā. To lieto vāji vai vidēji noslogotu berzes virsmu eļļošanai ar sūkņa spiestu eļļu, kas periodiski (pulsējoši) izdalās no eļļošanas sistēmas, piemēram, vienu reizi uz katru vārpstas apgriezienu (šūpoļu gultņos), kā arī gadījumos, kad pārmērīga eļļas padeve var būt kaitīga (vārstu mehānismā).

pussfēriskā degkamera

a. hemispherical combustion

chamber

v. halbsphärische Brennkammer f;

halbsphärischer

Verbrennungsraum m

kr. полусферическая камера сгорания

Pussfēriskas formas degkamera, kas izveidota cilindra galvā tieši virs cilindra. Šī degkamera ir visai kompakta, tā veicina darbmaisījuma virpuļošanos un līdz ar to - labākus sajaukšanās un degšanas apstākļus. Lieto augšvārstu dzirksteļaizdedzes motoros ar vārstu novietojumu divās vai vairākās rindās.

pusšķidrā berze

a. semi-fluid friction,

semi-liquid friction

v. halbflüssige Reibung f

kr. полужидкостное трение

Berzes veids, kurā starp berzes virsmām ir eļļas kārtiņa, kas daļēji atdala vienu virsmu no otras, neizslēdzot iespēju tām vietumis saskarties. Eļļas kārtiņas biezums nav lielāks par lielāko berzes virsmu nelīdzenumu augstumu. Pusšķidrā berze veidojas, piemēram, berzes pārī cilindrs - virzulis.

pūte

a. supercharge, supercharging

v. Aufladung­ f

kr. наддув

Svaigā maisījuma padeves veids - maisījuma iepludināšana darbtelpā (cilindrā) ar virsspiedienu. Divtaktu motoros maisījumu iepriekš saspiež zemvirzuļa telpā. Četrtaktu motoros to dara, izmantojot inerci, kompresoru vai gāzturbīnu. Izmantojot turbokompresoru, kas ir efektīvākais veids, panāk mehāniskā lietderības koeficienta palielinājumu līdz 10 %, tam atbilstošu motora jaudas palielinājumu un degvielas īpatpatēriņa samazinājumu.

pūtes motors

a. supercharged engine, supercharged

motor, forced induction engine

v. Motor (m) mit Aufladung

kr. мотор с наддувом,

двигатель с наддувом

Iekšdedzes motors, kurā gaisu vai darbmaisījumu ievada ar virsspiedienu.

recirkulācija

a. recirculation

v. Rezirkulation f

kr. рециркуляция

Cirkulācija noslēgtā ciklā. Iekšdedzes motorā - atgāzu ievadīšana cilindrā no izplūdes kolektora.

regulatoriskās raksturlīknes

a. regularitory characteristic

v. Reglercharakterkurven pl,

Reglerkennlinien pl

kr. регуляторная характеристика

Motora raksturlīknes, kas darbības raksturlielumu (kloķvārpstas griešanās frekvences, griezes momenta, degvielas patēriņa u. c.) izmaiņas grafiski attēlo atkarā no motora attīstītās jaudas nemainīgā regulatora vadības sviras stāvoklī. Dīzeļmotoram tās uzņem, nostiprinot regulatora vadības sviru noteiktā pozīcijā un mainot ārējo slodzi no brīvgaitas līdz pilnas slodzes režīmam.

regulators

a. governor, regulator

v. Regler m, Regulator m

kr. регулятор

Barošanas sistēmas agregāts, kas paredzēts motora barošanas režīma automātiskai uzturēšanai mainīgas slodzes apstākļos un tā mainīšanai. Regulatoru parasti uzstāda spēkratiem ar dīzeļmotoru, lai veiktu kvalitatīvo regulēšanu. Pēc jutīgā elementa darbības principa regulatorus iedala mehāniskajos, hidrauliskajos, pneimatiskajos, elektriskajos un kombinētajos regulatoros. Spēkratu motoros parasti lieto mehānisko centrbēdzes tipa jutīgo elementu. Pēc darbības principa izšķir vienrežīma, divrežīmu un visrežīmu regulatorus. Pēc jutīgā elementa iedarbības veida izšķir tiešās un netiešās darbības regulatorus.

relatīvais lietderības koeficients

a. relative coefficient efficiency,

relative efficiency, relative

performance factor

v. relativer Wirkungsgrad m

kr. относительный коэффициент

полезного действия

Koeficients, kas raksturo motora darbības īsteno ciklu atšķirībā no teorētiskā. To nosaka kā indicētā lietderības koeficienta attiecību pret termisko lietderības koeficientu.

rindmotors

a. row engine, row motor

v. Reihenmotor m

kr. рядный мотор, рядный

двигатель

Vairākcilindru motors ar rindā(s) novietotiem cilindriem. Katrā rindā cilindri novietoti viens blakus otram un tiem ir kopīga kloķvārpsta.

Rikardo degkamera

a. Ricardo combustion chamber

v. Ricardo Brennkammer f,

Ricardo Verbrennungsraum m

kr. Рикардо камера сгорания

F veida degkamera, kurā virs vārstiem cilindra galvā izveidots pussfērisks paplašinājums vai attiecībā pret degkameru tangenciāli novietots ieplūdes kanāls. Tas uzlabo degmaisījuma ieplūdi, savirpuļošanu un sadedzi, kā arī atgāzu izplūdi.

rites berze

a. rolling friction

v. Rollreibung f

kr. трение качения

Berzes veids, kurā viena berzes virsma rit pa otru. Rites berze nodrošina daudz mazāku berzes pretestību nekā slīdes berze. Motorā rites berze veidojas ritgultņos (lodīšu, rullīšu gultņos), kurus dažos motoros lieto kā kloķvārpstas gultņus, šūpoļu gultņus u. c.

robežberze

a. boundary friction

v. Grenzreibung f

kr. граничное трение

Berzes veids, kurā, iedarbinot aukstu motoru, starp berzes virsmām ir ļoti plāna (≤ 0,1 μm) eļļas kārtiņa, kas daļēji atdala vienu virsmu no otras, nenodrošinot šķidro berzi. Robežberze veidojas tādēļ, ka eļļa ir bieza un tās padeve uz berzes virsmām ir apgrūtināta. Kad motors iesilst, robežberze pakāpeniski pāriet šķidrajā berzē.

rokiedarbināšana,

manuālā iedarbināšana

a. hand starting, manual starting

v. manuelles Anlassen n

kr. пуск от руки, запуск от руки

Motora iedarbināšana, izmantojot cilvēka roku spēku. Šis iedarbināšanas veids ir ļoti vienkāršs un var tikt īstenots divējādi: griežot kloķvārpstu ar kloķi vai raujot auklu, kas tam paredzētā rievā aptīta ap spararatu.

rokas sūknis 

a. hand pump

v. Handpumpe f

kr. ручной насос

Sūknis, kuru darbina ar roku. Tas var būt kā virzuļsūknis, tā diafragmas sūknis, kuram paralēli mehāniskajai piedziņai paredzēta arī manuālā piedziņa, parasti ar īpašu roksviru.

rotormotors 

a. rotary engine, rotary motor

v. Rotormotor m, Wankelmotor m

kr. роторно-поршневой двигатель,

роторный двигатель

Iekšdedzes motors, kurā degmaisījuma ieplūde, saspiede, sadedze un izplūde notiek mainīga tilpuma kamerās, kuras, korpusa ovāla profila dobumā griežoties, veido rotors ar trīsstūrveida profilu. Rotors vienlaikus veic vārstu un virzuļu funkcijas. Izgudrotāja vārdā šo motoru sauc arī par Vankeļa motoru. Rotormotoram, salīdzinot ar virzuļmotoru, ir vienkāršāka konstrukcija, mazāki gabarīti un masa, augstāka litrjauda, bet tas ir neekonomiskāks, toksiskāks, ātrāk dilst un ir grūtāk remontējams.

sadales vārpsta

a. camshaft, distributing shaft

v. Nockenwelle f, Steuerwelle f

kr. распределительный вал

Četrtaktu virzuļmotora izciļņvārpsta, kas vada vārstu atvēršanos un aizvēršanos. Vārstu vadīšanai sadales vārpstai ir izciļņi, kuri, vārpstai griežoties, iedarbojas uz mehānismu, kas atver vārstu (bīdītāji, bīdstieņi, šūpoles).

sadedzes process

a. combustion process

v. Verbrennungsprozess m

kr. процесс сгорания

Virzuļmotora darbības cikla daļa, kuras laikā darbmaisījums uzliesmo un sadeg. Šī procesa norises lielākajā daļā visi vārsti vai logi ir aizvērti, degošais darbmaisījums izplešoties spiež uz virzuli un darbina motoru. Sadedzes process notiek darba takts laikā, bet tas sākas saspiedes takts beigās un beidzas izplūdes takts sākumā.

sadedzes siltuma

izmantošanas koeficients

a. combustion heat utilization factor

v. Wärmeausnutzungsfaktor m,

Wärmeausnutzungsgrad m

kr. коэффициент изпользования

теплоты при сгорании

Koeficients, kas raksturo siltuma lietderīgas izmantošanas pakāpi. Sadedzes siltuma izmantošanas koeficients ir atkarīgs no motora un tā degkameras tipa, griešanās frekvences, konstrukcijas, dzeses sistēmas, degmaisījuma sagatavošanas veida, slodzes, gaisa pāruma koeficienta u. c. faktoriem.

sadedzes siltums

a. heat value, combustion heat

v. Verbrennungswärme f

kr. теплота сгорания

Degvielas īpašību raksturlielums - siltuma daudzums, kas izdalās, sadegot vienam kilogramam degvielas. Sadedzes siltums nosaka to enerģijas daudzumu, kas iegūstams motora lietderīgai darbībai. Izšķir augstāko un zemāko sadedzes siltumu.

sākotnējās izpletes koeficients,

sākotnējās izplešanās koeficients

a. pre-expansion coefficient

v. Koeffizient (n) der ursprünglichen

Ausdehnung

kr. коэффициент предварительного

расширения

Viens no dīzeļa teorētiskā cikla raksturlielumiem. To izsaka kā izmantojamā cilindra tilpuma attiecību siltuma pievades beigās un sākumā. Jo mazāks sākotnējās izpletes koeficients, jo lielāks ir lietderības koeficients un labāks motora degvielas ekonomiskums.

saspiedes process

a. compression process

v. Verdichtungsprozess m

kr. процесс сжатия

Virzuļmotora darbības cikla daļa, kuras laikā ir aizvērti visi vārsti vai logi un darbmaisījums (dīzeļmotoram - gaiss) cilindrā tiek saspiests. Saspiedes process sākas un beidzas nepilna saspiedes takta laikā. Divtaktu motorā saspiede sākas, kad virzuļa augšmala aizver vispirms pārplūdes un tad izplūdes kanālu.

saspiedes takts

a. compression stroke

v. Verdichtungstakt m

kr. такт сжатия

Četrtaktu virzuļmotora darbības cikla daļa, kuras laikā virzulis cilindrā pārvietojas no zemākā maiņas punkta uz augstāko un cilindrā esošās gāzes tiek saspiestas. Saspiedes takts lielākajā daļā visi vārsti ir aizvērti un cilindrā tiek saspiests darbmaisījums (dzirksteļaizdedzes motorā) vai gaiss (dīzeļmotorā). Divtaktu motorā saspiedes takts ir daļēji apvienota ar izplūdi un ieplūdi (pārplūdi).

saspiestā gāze 

a. compressed gas, pressure gas

v. verdichtetes Gas n

kr. сжатый газ

Gāze, kas saspiesta līdz 20 MPa un izmantojama spēkratu iekšdedzes motoru barošanai. Parasti šim nolūkam izmanto dabasgāzi, koksagāzi vai deggāzi.

sausā berze

a. dry friction

v. Trockenreibung f

kr. сухое трение

Berzes veids, kurā starp berzes virsmām nav eļļas kārtiņas vai arī tās biezums nepārsniedz berzes virsmu nelīdzenumu augstumu un berzes virsmas tieši saskaras. Sausā berze, salīdzinot ar citiem berzes veidiem, rada vislielāko berzes pretestību. Motoros tā nav pieļaujama.

sausā čaula 

a. dry liner, dry sleeve

v. trockene Laufbuchse f

kr. сухая гильза

Cilindra čaula, kurai nav tieša kontakta ar dzeses šķidrumu. To iepresē kā ieliktni cilindru blokā vai cilindra čaulā, parasti tikai tās augšējā daļā, kas pakļauta lielākajam gāzu spiedienam un augstākajai temperatūrai. Ja sausā čaula iepresēta slapjajā, veidojas kombinētā bimetāliskā čaula.

sausā tīrīšana 

a. dry cleaning, dry purification

v. trockene Reinigung f

kr. сухая очистка

Tīrīšana, neizmantojot šķidrumu. Piemēram, gaisa sausajā tīrītājā putekļainā gaisa plūsma sausā veidā tiek attīrīta ar centrbēdzes paņēmienu ciklonā un/vai filtrējot ar maināmu papīra filtrējošo elementu.

sauskartera eļļošana

a. dry-sump lubrication

v. Trockengehäuseölung f,

Trockengehäuseschmierung f

kr. смазка при сухом картере

Eļļošanas veids, kad motora karterī eļļas nav. Atbildīgās un/vai ļoti noslogotās berzes virsmas tiek eļļotas ar sūkņa spiestu eļļu, kas glabājas atsevišķā tvertnē. To lieto, piemēram, dažos divtaktu motoros.

sērijas motors

a. quantity-built engine,

quantity-built motor

v. Serienmotor m

kr. серийный мотор, серийный двигатель

Viens no motoriem, kurus izgatavo lielā skaitā sērijveida ražošanā.

simetriskais izcilnis

a. symmetric cam

v. symmetrischer Nocken m

kr. симметричный кулачок

Izciļņvārpstas izcilnis, kura profils ir vienāds izciļņa simetrijas ass abās pusēs. Tādu izcilni ar vienādu pacēlumu kā labajā, tā kreisajā pusē lieto, piemēram, dīzeļmotora gāzu sadales vārpstai un degvielas augstspiediena sūkņa izciļņvārpstai.

slapjā čaula 

a. wet liner, wet sleeve

v. nasse Laufbuchse f

kr. мокрая гильза

Cilindra čaula, kuru no ārpuses tieši apskalo dzeses šķidrums. Šķidrumdzeses motorā slapjā čaula dzesējas labāk nekā sausā.

slapjā tīrīšana 

a. wet cleaning, wet purification

v. nasse Reinigung f, Nassreinigung f

kr. мокрая очистка

Tīrīšana, izmantojot tīrāmās plūsmas saskari ar šķidrumu. Piemēram, gaisa slapjajā tīrītājā putekļainā gaisa plūsma eļļas tvertnē saskaras ar eļļu un, aizraujot tās daļiņas sev līdzi, samitrina filtrējošo kaseti. Putekļi pielīp eļļainajām virsmām.

slēgtā kartera ventilācija

a. closed crankcase ventilation

v. geschlossene Kurbelgehäuselüftung f

kr. закрытая вентиляция картера

Kartera ventilācija, kartera gāzēm izplūstot atmosfērā tikai caur speciālu motoram pievienotu spiediena izlīdzinātāju.

slēgtā sprausla

a. closed type injector

v. geschlossene Einspritzdüse f

kr. закрытая форсунка

Sprausla ar smidzinātāja noslēdzējierīci. Slēgtajai sprauslai parasti ir adatas tipa noslēdzējierīce ar atsperi, kas tur smidzinātāju noslēgtā stāvoklī, kad smidzinātāja urbums nav savienots ar degkameru. Smidzinātāju atver mehāniski vai ar pietiekami augstu degvielas spiedienu, kas iedarbojas uz adatas pacēlējkonusu. Pēdējā gadījumā iesmidzinājuma spiediens konkrētai adatas konstrukcijai ir atkarīgs tikai no noslēdzējierīces atsperes spriegojuma. Pateicoties augstam darbderīgumam, tas spēkratu dīzeļmotoros ir izplatītākais sprauslas tips.

slīdes berze

a. sliding friction

v. Gleitreibung f

kr. трение скольжения

Berzes veids, kurā berzes virsmas slīd viena pa otru neritot. Slīdes berzi rada nelīdzenumi - mikroizciļņi, iedobumi un plaisas berzes virsmās. Lai slīdes gadījumā samazinātu berzes zudumus, starp berzes virsmām jāievada eļļa, radot šķidro berzi. Motorā slīdes berze veidojas slīdes gultņos, piemēram, kloķvārpstas gultņos, kā arī gredzeniem slīdot pa cilindra darbvirsmu u. c.

slīpais motors

a. slanted engine, inclined motor

v. Schrägmotor m, geneigter Motor m

kr. наклонный мотор, наклонный двигатель

Vienrindas motors ar slīpi sagāztiem cilindriem. Cilindru sagāzums (parasti 15-20o pret vertikāli) ļauj samazināt motora aizņemtās telpas augstumu un atvieglo piekļuvi starterim, degvielas sūknim, ģeneratoram u. c. mezgliem to ērtākai kopšanai un regulēšanai.

smidzinātāja hidrauliskās

raksturlīknes

a. nozzle hidraulic characteristic

v. hydraulische Charakteristik (f)

des Zerstäubers

kr. гидравлическая характеристика

распылителя

Smidzinātāja darbības raksturojums ar diagrammu, kas rāda sakarību starp degvielas spiedienu sprauslas spiedkamerā un no smidzinātāja izplūdušās degvielas daudzumu. Pēc šī raksturojuma var spriest par smidzinātāja izgatavošanas kvalitāti un piemērotību konkrētajam motoram.

smidzinātājs

a. nozzle

v. Zerstäuber m, Düse f

kr. распылитель

Ierīce degvielas izsmidzināšanai. Karburatormotorā - kanāla atvere vai cauruļveida uzgalis karburatora difuzorā, dīzeļmotorā - sprauslas gala daļa, pa kuru tiek iesmidzināta degviela. Degvielas iesmidzināšanai sprauslas smidzinātājam ir viens vai vairāki urbumi vai spraugas.

spararats

a. flywheel

v. Schwungrad n

kr. махoвик

Virzuļmotora kloķa-klaņa mehānisma detaļa, kas palielina kloķvārpstas inerces momentu, lai uzlabotu darbības vienmērību. Parasti tas ir kloķvārpstas galā nostiprināts smags čuguna disks ar uzpresētu zobvainagu savienošanai ar starteri.

spiediena pieauguma pakāpe

a. pressure increase ratio

v. Druckanstiegsgrad m

kr. степень повышения давления

Iekšdedzes motora darbības cikla raksturlielums: saspiedes procesa beigu spiediena attiecība pret spiedienu šī procesa sākumā.

spiedieneļļošana

a. pressure lubrication,

forced feed lubrication

v. Druchölung f, Druckschmierung f

kr. смазка под давлением

Eļļošana, kurā motora berzes virsmas eļļo ar sūkņa spiestu eļļu, kas cirkulē motora eļļošanas sistēmā. Spiedieneļļošanas kvalitāte ir augsta, tā var nodrošināt berzes virsmām pietiekamu eļļas daudzumu un intensīvu eļļas cirkulāciju.

sprausla

a. injector, atomizer, sprayer

v. Einspritzdüse f

kr. форсунка

Dīzeļmotora barošanas sistēmas mezgls, kas paredzēts degvielas iesmidzināšanai degkamerā. Sprauslai jānodrošina degvielas iesmidzināšana ar noteiktu spiedienu un padeves strauju atcirti, lai iesmidzināšanas beigās nebūtu degvielas pilienveida noplūdes. No sprauslas darbības kvalitātes lielā mērā atkarīgi dīzeļmotora darbības parametri: jauda, ekonomiskums.

stendizmēģinājumi 

a. bench test, rig test

v. Standversuche pl

kr. стендовые испытания,

стендовое испытание

Motora izmēģinājumi, kurus veic uz šim nolūkam paredzēta stenda. Stends parasti aprīkots ar statni motora uzstādīšanai un nostiprināšnai, bremzēšanas iekārtu, griezes momenta, degvielas patēriņa u. c. parametru noteikšanas iekārtām un aparatūru.

sūknis-sprausla

a. pump-and-injector unit,

united injector

v. Pumpe-Einspritzdüse f

kr. насос-форсунка

Dīzeļmotora barošanas sistēmas mezgls, kas kompaktā konstrukcijā apvieno degvielas augstspiediena sūkni un sprauslu. Tas ļauj iztikt bez degvielas vada, kas savieno augstspiediena sūkni un sprauslu un maina faktisko degvielas padeves apsteidzes leņķi. Tomēr sūknis-sprausla ātri izregulējas un zūd atcirtes asums, tāpēc spēkratu motoros to lieto reti.

svariskā metode

a. weight method, method by weight

v. Gewichtsverfahren n

kr. весовой метод

Mērīšanas metode, ar kuru nosaka mērāmās vielas svaru. Spēkratu izmēģinājumos to lieto, galvenokārt, lai sverot noteiktu vielu patēriņu, piemēram, motora izlietotās degvielas svaru.

šķaideļļošana

a. splash lubrication, bath-splash

lubrication, constant level lubrication

v. Spritzölschmierung f

kr. смазка разбрызгиванием

Eļļošana, kurā motora berzes virsmas eļļo ar karterī izšķaidītu eļļu. Kartera eļļu, kloķvārpstai griežoties, izšķaida ar speciāliem klaņa izciļņiem. Šķaideļļošana ir vienkāršākais eļļošanas veids, bet eļļošanas kvalitāte nav augsta.

šķidrā berze

a. fluid friction, liquid friction

v. Flüssigkeitsreibung f

kr. жидкостное трение

Berzes veids, kurā starp berzes virsmām ir eļļas kārtiņa, kas pilnīgi atdala vienu virsmu no otras. Eļļas kārtiņas biezums ir lielāks par jebkura berzes virsmas nelīdzenuma augstumu. Salīdzinot ar citiem berzes veidiem, šķidrā berze nodrošina vismazāko berzes pretestību. Šķidrā berze veidojas gultņos, kurus eļļo ar spiedienu, piemēram, kloķvārpstas gultņos.

šķidrā degviela

a. liquid fuel

v. flüssiger Kraftstoff m,

flüssiger Brennstoff m

kr. жидкое топливо

Motoros izmantojamas degvielas veids - degviela šķidrā agregātstāvoklī. Parasti tas ir naftas vai minerālvielu pārtvaices produkts, no kura, to sadedzinot, piemēram, motora cilindros, iegūst motora darbam izmantojamu gāzi.

šķidrā gāze 

a. condensed gas, liquefied gas,

liquid gas

v. Flüssiggas n

kr. сжиженный газ

Sašķidrināta gāze, kas izmantojama spēkratu iekšdedzes motoru barošanai. Šķidrā gāze ir ogļūdeņražu maisījums, kurš normālā spiedienā (līdz 1,6 MPa) un temperatūrā (20 oC) ir gāzveida stāvoklī, bet paaugstināta spiediena un pazeminātas temperatūras apstākļos pārvēršas šķidrumā. Parasti šim nolūkam izmanto butāna, propāna un propilēna maisījumu ar izobutāna, izobutilēna u. c. gāzu nelielu piejaukumu. Propāns un propilēns ir šīs gāzes galvenās sastāvdaļas, kas parasti ir 60-75 % no visas masas.

šķidrumdzese

a. fluid cooling, liquid cooling

v. Flüssigkeitskühlung f

kr. жидкостное охлаждение

Dzese, kurā kā dzesētājs siltumnesis tiek izmantota šķidruma (ūdens, tosola u. tml.) plūsma. Šķidrumdzese ir galvenais dzeses veids spēkratu motoriem, izņemot motocikla tipa spēkratus. Pēc darbības principa šķidrumdzesi iedala piespieddzesē un termosifona dzesē.

3.šķidrumdzeses motors

a. liquid-cooled engine,

liquid-cooled motor

v. flüssigkeitsgekühlter Motor m

kr. мотор жидкостного охлаждения,

двигатель жидкостного охлаждения

Motors, kuru dzesē, izmantojot šķidrumdzesi. Šķidrumdzeses motorā siltumu no sakarsētajām motora daļām aizvada ar piespieddzeses vai termosifona dzeses sistēmu.

takts

a. stroke

v. Takt m

kr. такт

Virzuļmotora darbības cikla daļa, kas notiek viena virzuļa gājiena laikā. Viss virzuļmotora darbības cikls notiek divu (divtaktu motoriem) vai četru (četrtaktu motoriem) taktu laikā.

tangenciālais izcilnis

a. tangential cam

v. tangentialer Nocken m

kr. тангенциальный кулачок

Izciļņvārpstas izcilnis ar izliektu profilu un izteikti pagarinātu izciļņa augšdaļu, kuras liekuma rādiuss ir nemainīgs. Tādu lieto, piemēram, dīzeļmotora degvielas augstspiediena sekcijsūkņa izciļņvārpstai. Šāda profila izcilnis nodrošina lielāku plunžera kustības ātrumu un līdz ar to uzlabo motora ekonomiskumu.

teorētiskais cikls

a. theoretical cycle

v. theoretischer Zyklus m

kr. теоретический цикл

Iekšdedzes motora teorētiskās darbības raksturotājs. Tas ir noslēgts darbības posms iedomātā motorā ar pastāvīgu nemainīgu darba ķermeņa (degmaisījuma) porciju. Pieņem, ka teorētiskajā ciklā siltumnecaurlaidīga materiāla motora cilindrā ir pastāvīgs gāzes daudzums, cikls ir noslēgts, ieplūdes un izplūdes procesiem darbu nepatērē, īstenā cikla sadedzes un izplūdes procesus aizstāj ar siltuma pievades un atvades procesiem, bet saspiedes un izpletes procesus uzskata par adiabātiskiem. Teorētiskā cikla izpēte ļauj noteikt parametrus, kas īstenajā ciklā ir grūti nosakāmi to sarežģīto apstākļu ietekmētā neskaidrā apraksta dēļ.

termiskais lietderības koeficients

a. thermal efficiency, coefficient

of thermal efficiency, thermal

performance factor

v. thermischer Wirkungsgrad m

kr. термический коэффициент

полезного действия

Viens no virzuļmotora teorētiskā cikla pamatrādītājiem - koeficients, kas raksturo maksimālo siltuma izmantošanas pakāpi reāla motora īstenajā darbības ciklā.

termosifona dzese

a. thermosiphon cooling,

gravity-system cooling

v. Thermosyphonkühlung f

kr. термосифонное охлаждение

Šķidrumdzese, kurā šķidruma dabisko cirkulāciju rada tikai karstā un aukstā škidruma blīvuma starpība. Tā kā dzeses šķidruma cirkulācijas ātrums ir neliels, motora dzesētājapvalks un pārējie dzeses sistēmas elementi jāizgatavo ar lielāku ietilpību un lielākiem izmēriem nekā piespieddzeses gadījumā.

tiešā iesmidzināšana

a. direct injection

v. Direkteinspritzung f

kr. непосредственный впрыск

Degmaisījuma sagatavošanas paņēmiens, kurā degvielu ar sūkni ievada tieši motora cilindrā (nevis priekškamerā vai virpuļkamerā). Lieto motoros ar nedalītu degkameru.

tiešā konusa smidzinātājs

a. direct cone nozzle

v. Zapfendüse (f) mit direktem Kegel

kr. распылитель с прямым

конусом распыла

Galeņa smidzinātājs ar konisku adatas galeni, kura konusa virsotne vērsta uz adatas pusi. Galenis ar tiešo konusu veido platstrūklas izsmidzinājumu, nodrošina labu izsmidzinājuma kvalitāti un degvielas sajaukšanos ar gaisu. Izgatavošana ir sarežģītāka un dārgāka nekā citiem smidzinātāja veidiem.

tiešās darbības regulators

a. direct action governor,

direct operation regulator

v. Regler (m) mit direkter Wirkung,

Regulator (m) direkter Wirkung

kr. регулятор прямого действия

Regulators, kura jutīgais elements ar sviru sistēmu iedarbojas tieši uz degvielas padeves maiņas sviru. Dīzeļmotoros tā parasti ir degvielas augstspiediena sūkņa sliede vai dozators. Šādā gadījumā regulatora pretestība visā pārvada sviru sistēmā no regulatora uz degvielas augstspiediena sūkni ir jāpārvar ar jutīgā elementa enerģiju. Tāpēc to lieto tikai nelieliem motoriem, kuru degvielas padeves regulēšanas mehānisma pārvietošanas pretestība ir maza.

tilpumiskā degmaisījuma

sagatavošana

a. volumetric fuel mixture formation

v. Volumengemischbildung f;

Raumgemischbildung f

kr. объёмное смесеобразование, К-процесс

Degmaisījuma sagatavošana visā degkameras tilpumā. Dīzeļmotoros to veic, iesmidzinot degvielu degkamerā, kur tā sajaucas ar gaisu.

tilpumiskā dozēšana 

a. volume dosage,

proportioning by volume

v. Volumendosierung f,

Volumenzuteilung f

kr. объёмная дозировка

Degvielas dozēšana, izmantojot speciālu vārstu. Dīzeļmotorā šim nolūkam degvielu dozē ar augstspiediena plunžerī iemontētu vārstu. Šādā gadījumā konstrukcija ir sarežģīta, to izmanto reti, piemēram, mazgabarīta augstspiediena sekcijsūkņos.

tilpumiskā metode

a. volume method, method by volume

v. Volumenverfahren n

kr. объёмный метод

Mērīšanas metode, ar kuru nosaka mērāmā parametra tilpumu. Spēkratu izmēģinājumos to lieto, galvenokārt, lai noteiktu vielu patēriņu, izmērot vielas atbrīvoto tilpumu, piemēram, nosakot degvielas patēriņu ar mērcilindru.

tipveida izmēģinājumi 

a. type test

v. Typenversuche pl

kr. типовые испытания,

типовое испытание

Izmēģinājumi, kurus veic, lai noskaidrotu, kā mainās motora dinamiskie un ekonomiskie darbības rādītāji atkarā no konstruktīvā izveidojuma vai izgatavošanas tehnoloģijas. Tipveida izmēģinājumus veic pēc īslaicīgo un ilgstošo izmēģinājumu programmas vai arī pēc īpašas ar pasūtītāju saskaņotas programmas.

tīrīšana 

a. cleaning, purification

v. Reinigung f

kr. очистка

Darbība, ko veic, lai atdalītu ko nevajadzīgu, atbrīvotu no piejaukumiem. Piemēram, gaisa tīrīšana no putekļiem, eļļas vai degvielas tīrīšana no mehāniskiem piemaisījumiem. Motoros barošanas un eļļošanas sistēmās tīrīšanu veic ar dažādiem paņēmieniem - filtrēšanu, centrbēdzes vai inerces tīrīšanu un kontakttīrīšanu.

trekninājuma pakāpe

a. enrichment ratio,

enrichment degree

v. Anreicherungsgrad m

kr. степень обогащения

Visrežīmu regulatora bagātinātāja darbības raksturlielums, kas raksturo ar bagātinātāju apgādāta regulatora iespēju treknināt darbmaisījumu iedarbināšanas režīmā. Bagātinātāju biežāk lieto traktoru dīzeļmotoros. Trekninājuma pakāpi izsaka, degvielas cikla padeves starpību iedarbināšanas un nominālajā režīmā attiecinot pret atbilstošo cikla padevi nominālajā režīmā.

trekns degmaisījums

a. enriched fuel mixture,

enriched combustible mixture

v. fettes Kraftstoffgemisch n,

fettes Brenngemisch n

kr. обогащённая горючая смесь

Degmaisījums, kurā gaisa ir līdz 20 % mazāk, nekā nepieciešams degvielas pilnīgai sadegšanai. Benzīnmotora treknā degmaisījumā gaisa pāruma koeficienta vērtība ir 0,8-1. Trekns degmaisījums deg ātrāk un ar to benzīnmotors sasniedz maksimālo jaudu, bet degvielas patēriņš ir lielāks nekā normāla degmaisījuma gadījumā. Šādu maisījumu lieto, motoram strādājot pilnas slodzes režīmā, kā arī iesildīta motora brīvgaitas režīmā.

trīskanālu motors

a. three-channel engine,

three-channel motor

v. Dreikanalmotor m

kr. трехканальный мотор,

трехканальный двигатель

Iekšdedzes motors ar trim motoru un/vai tā cilindrus apkalpojošiem kanāliem. Piemēram, divtaktu dzirksteļaizdedzes motors ar atsevišķiem ieplūdes, pārplūdes un izplūdes kanāliem, kurus noteiktos brīžos atver un aizver virzulis, veicot gāzu sadales mehānisma funkcijas.

trīsrindu motors

a. Y-engine, Y-motor

v. Y-Motor m, dreireihiger Motor m

kr. У-образный двигатель

Vairākcilindru motors ar cilindru novietojumu trīs rindās noteiktā (parasti 120o) leņķī. Visām cilindru rindām ir kopīga kloķvārpsta.

turbokompresors

a. turbo-compressor, turbo-supercharger

v. Turbolader m, Turbokompressor m

kr. турбокомпрессор, турбонагнетатель

Kompresora dīzeļmotora vai dzirksteļaizdedzes motora agregāts, ko veido gāzturbīna un kompresors. Gāzturbīnas un kompresora darbrati nostiprināti uz kopīgas vārpstas, tāpēc gāzturbīna, kuru darbina motora atgāzes, piedzen kompresoru, kurš padod cilindros gaisu vai gāzes ar spiedienu, veidojot pūti. Tas dod iespēju palielināt motora jaudu.

turbomotors,

turbokompresora motors

a. turbosupercharged engine,

turbocharged motor,

forced induction engine

v. Turbomotor m, Motor (m)

mit Turboaufladung

kr. мотор с турбонаддувом,

двигатель с турбонаддувом,

турбокомпрессорный двигатель

Kompresora dīzeļmotors vai dzirksteļaizdedzes motors, kura kompresoru piedzen motora atgāzu darbināta turbīna (turbokompresors).

tvaika virzuļmotors

a. steam piston engine,

steam piston motor

v. Dampfkolbenmotor m

kr. паровой поршневой мотор,

паровой поршневой двигатель

Virzuļmotors, kurā virzuļa darbināšanai izmanto ārpus cilindra iegūtu tvaiku.

uzliesmojamība

a. ignitability, inflammability

v. Entzündbarkeit f,

Entflammbarkeit f

kr. воспламеняемость

Darbmaisījuma un degvielas spēja uzliesmot. To parasti raksturo ar temperatūru, kurā degviela vai maisījums uzliesmo. Dīzeļdegvielas uzliesmojamība raksturo tās spēju pašuzliesmot pēc iesmidzināšanas motora cilindrā; to vērtē ar pašuzliesmošanas aizkavējuma perioda garumu un cetānskaitli.

uzliesmojums

a. flash

v. Aufflammen n

kr. вспышка

Darbmaisījuma spontāna aizdegšanās un degšana ar liesmu motora degkamerā.

uzliesmošana

a. inflammation, ignition

v. Entzündung f, Entflammung f

kr. воспламенение

Aizdegšanās ar liesmu, uzliesmojuma sākums. Piemēram, darbmaisījuma aizdegšanās ar liesmu motora degkamerā vai eļļas aizdegšanās no atklātas liesmas. Uzliesmošanas temperatūra ir viens no šķidro degvielu un eļļu raksturlielumiem.

vācele 

a. sump

v. Ölwanne f

kr. поддон

Virzuļmotora detaļa (parasti - pannveida), kas noslēdz blokkartera apakšējo virsmu un kalpo kā eļļas tvertne un savāktuve.

vairākcilindru motors

a. multicylinder engine,

multicylinder motor

v. Mehrzylindermotor m

kr. многоцилиндровый мотор,

многоцилиндровый двигатель

Virzuļmotors ar vairākiem cilindriem. Vienmērīgākas darbības nodrošināšanai jaudīgos spēkratu motoros parasti lieto 3-16 cilindrus.

vaļējā sprausla

a. open-type injector

v. offene Einspritzdüse f

kr. открытая форсунка

Sprausla ar nenoslēdzamu smidzinātāju. Smidzinātāja urbums vienmēr ir savienots ar spiedvadu un degkameru. Vaļējā sprausla iesmidzina degvielu, tiklīdz augstspiediena sūknis to padod spiedvadā. Iesmidzinājuma spiediens ir atkarīgs no sūkņa plunžera kustības ātruma un smidzinātāja urbuma diametra. Vaļējai sprauslai ir ļoti vienkārša un lēta konstrukcija, bet darbības kvalitāte tai ir ievērojami zemāka nekā slēgtajām sprauslām. Lieto, piemēram, kvēlaizdedzes motoros.

vārstu mehānisms

a. valve mechanism,

valve control mechanism

v. Ventilsteuerung f

kr. клапанный механизм

Četrtaktu virzuļmotora gāzu sadales mehānisms, kas darbina ieplūdes un izplūdes vārstus. Spēkratu motoros tas ir visbiežāk lietotais gāzu sadales mehānisma tips (izņemot viengrambas spēkratus).

vibrāciju mērītājs, vibrometrs

a. vibration meter

v. Vibrometer n

kr. вибромер, виброизмеритель

Mērierīce mehānisko svārstību parametru mērīšanai. Parasti mēra svārstību frekvenci un/vai amplitūdu. Izšķir stacionāros un mobilos (rokas) vibrometrus. Mobilie ir vienkāršāki un lētāki, stacionārie - precīzāki. Vibrometrs ir nepieciešams motora vibrāciju pētīšanai, lai tās samazinātu vai novērstu.

vidējais efektīvais spiediens 

a. mean effective pressure

v. mittlerer effektiver Druck m

kr. среднее эффективное давление

Viens no virzuļmotora darba cikla galvenajiem pamatrādītājiem - vidējā indicētā un mehānisko (sūknēšanas) zudumu spiediena starpība. To nosaka, reizinot vidējo indicēto spiedienu ar mehānisko lietderības koeficientu. Vidējais efektīvais spiediens raksturo motora konstrukcijas pilnību.

vidējais indicētais spiediens 

a. mean indicated pressure

v. mittlerer indizierter Druck m

kr. среднее индикаторное давление

Viens no virzuļmotora darba cikla pamatrādītājiem - nosacīts nemainīgs spiediens, kas, darbodamies uz virzuli, darba gājiena laikā veic tādu pašu darbu kā faktiskais mainīgais gāzu spiediens cilindrā visā cikla laikā. Palielinot vidējo indicēto spiedienu, palielinās motora indicētā jauda. Vidējā indicētā spiediena palielināšanai paaugstina kompresijas pakāpi, uzlabo cilindru pildījumu, lietojot pūti un citus paņēmienus, izveido racionālas degkameras ar maziem siltuma zudumiem u. c.

viencauruma smidzinātājs

a. one-hole nozzle, single hole nozzle

v. Einlochzerstäuber f, Einlochdüse f

kr. однодырчатый распылитель

Sprauslas smidzinātājs, kuram degvielas iesmidzināšanai ir tikai viens, parasti centrāls, caurums: urbums vai sprauga.

viencilindra motors

a. single-cylinder engine,

one-cylinder motor

v. Einzylindermotor m

kr. одноцилиндровый мотор,

одноцилиндровый двигатель

Virzuļmotors ar vienu cilindru. Tam ir vienkārša un lēta konstrukcija, tāpēc tos kā mazjaudas motorus lieto, piemēram, mopēdiem, vai kā traktoru iedarbināšanas motorus.

vienrežīma regulators

a. single duty governor

v. Einstufenregler m

kr. однорежимный регулятор

Regulators, kas automātiski jebkurā slodzē uztur tikai vienu noteiktu, iepriekš iestatītu motora griešanās frekvenci. Parasti tas regulē motora maksimālo griešanās frekvenci. Citās frekvencēs degvielas padevi regulē manuāli, atbilstoši slodzei un vēlamajam ātrumam. Šādu regulatoru lieto, piemēram, dīzeļmotoros, kas paredzēti darbam stabilā un nemainīgā slodzē.

vienrindas motors

a. single-row engine, straight-line

motor, in-line engine

v. Einreihenmotor m

kr. однорядный мотор,

однорядный двигатель

Vairākcilindru motors ar vienā rindā novietotiem cilindriem. Traktoros un mazjaudas automobiļos visbiežāk izmantotais motora tips.

vienstrūklas sprausla

a. single-spray injector

v. Einlocheinspritzdüse f

kr. одноструйная форсунка

Sprausla ar viencauruma smidzinātāju. To lieto dīzeļmotoros ar dalīto degkameru, kur degvielas galīgai sajaukšanai ar gaisu izmanto sadedzes sākumā iegūto enerģiju.

vienvārpstas motors

a. single-shaft engine,

single-shaft motor

v. einwelliger Motor m

kr. одновальный мотор,

одновальный двигатель

Motors ar vienu izejas vārpstu (kloķvārpstu).

virpuļkamera 

a. swirl chamber, turbulence

chamber, vortex chamber

v. Wirbelkammer f

kr. вихревая камера, камера завихрения

Dalītās degkameras veids dīzeļmotorā - sfēriskas formas kamera, kas izveidota cilindra galvā un saistīta ar cilindru. To lieto gaisa intensīvai savirpuļošanai. Virpuļkameru parasti izveido ar ieliekamu apakšējo daļu, kas izgatavota no karstumizturīga tērauda.

virpuļkameras dīzeļmotors

a. whirl chamber diesel engine,

whirl chamber diesel motor

v. Wirbelkammer-Dieselmotor m

kr. вихрекамерный дизельный мотор,

вихрекамерный дизельный двигатель

Dīzeļmotors, kura cilindru galvā izveidota virpuļkamera. Saspiedes takta laikā virpuļkamerā slīpi iesmidzina degvielu, kur tā labi sajaucas ar savirpuļoto gaisu. Tas veicina degvielas pilnīgāku sadedzi, mīkstu motora darbību un mazāku atgāzu toksiskumu.

virsmiskā degmaisījuma

sagatavošana

a. surface fuel mixture formation

v. Oberflächengemischbildung f

kr. поверхностное смесеобразование,

плёночное смесеобразование,

М-процесс

Degmaisījuma sagatavošana, veidojot plēvīti uz virzuļa galvā izveidotas īpašas nesimetriskas degkameras virsmas. Dīzeļmotoros to īsteno, iesmidzinot degvielu šaurā leņķī uz īpatnējās degkameras sienas intensīvā gaisa plūsmā, kur daļa degvielas veido ap 0,02 mm biezu degvielas plēvīti, bet pārējā degvielas daļa ātri uzliesmo un sadeg, veicinot arī plēvītes pakāpenisku iztvaikošanu un sadegšanu. Degvielas pakāpeniskā iztvaikošana palielina degšanas ilgumu, ievērojami samazina motora darbības cietību un uzlabo ekonomiskumu. Šo procesu, godinot tā izgudrotāju S. Maureru, dēvē arī par M procesu.

virzulis

a. piston

v. Kolben m

kr. поршень

Virzuļmotora kloķa-klaņa mehānisma detaļa, kas iesūc cilindrā degmaisījumu, saspiež to, uzņem gāzu radīto spiedienu, pārnes to kā spēku uz klani un izgrūž atgāzes no cilindra. Divtaktu motorā virzulis veic arī gāzu sadales funkcijas, atverot un aizverot logus cilindrā.

virzuļa gājiens

a. piston stroke, engine stroke,

piston travel

v. Hub (m) des Kolbens

kr. ход поршня

Virzuļmotora virzuļa pārvietojums no augstākā maiņas punkta (AMP) līdz zemākajam maiņas punktam (ZMP) vai otrādi.

virzuļjauda 

a. specific piston power

v. Kolbenleistung f

kr. поршневая мощность,

отделённая поршневая мощность

Spēkratu motora mehāniskās un termiskās piepūles raksturotājs. To izsaka kā motora maksimālās efektīvās jaudas attiecību pret virzuļa virsas summāro laukumu, kW/dm2.

virzuļmotors

a. piston engine, piston motor

v. Kolbenmotor m

kr. поршневой мотор,

поршневой двигатель

Motors, kurā gāzes vai tvaika spiediena uztveršanai un mehāniskās kustības radīšanai izmanto tā cilindros ievietotus virzuļus.

virzuļsūknis 

a. piston pump

v. Kolbenpumpe f

kr. поршневой насос

Sūknis, kurā sūknēšanu veic ar virzuli. Piemēram, degvielas zemspiediena sūknis ar abpusējas darbības virzuli, uz kuru no vienas puses iedarbojas atspere, no otras puses - izciļņvārpsta ar bīdītāju.

visrežīmu regulators

a. variable speed governor,

all-speed governor

v. Verstellregler m, Allstufenregler m

kr. всережимный регулятор

Regulators, kas automātiski uztur jebkuru noteiktu, iepriekš iestatītu motora griešanās frekvenci. Pārvietojot visrežīmu regulatora ārējo sviru, kas saistīta, piemēram, ar akseleratora pedāli, samazina regulatora atsperes priekšspriegojumu, tā iegūstot neierobežoti daudz iestatīto motora ātruma režīmu. Šādu regulatoru lieto vairumā spēkratu četrtaktu dīzeļmotoru.

V veida motors

a. V-engine, V-type motor

v. V-Motor m

kr. V-образный мотор,

V-образный двигатель

Divrindu motors, kurā cilindru rindas novietotas noteiktā (parasti 90o, 120o vai 60o) leņķī. Abām cilindru rindām ir kopīga kloķvārpsta.

zemākais maiņas punkts, ZMP

a. bottom dead centre, BDC

v. unterer Totpunkt m

kr. нижняя мёртвая точка, Н.М.Т.

Kloķvārpstai tuvākais maiņas punkts.

zemākais sadedzes siltums

a. lower heat value

v. niedrigste Verbrennungswärme f

kr. низшая теплота сгорания

Degvielas sadedzes siltuma vērtējums: starpība starp augstāko sadedzes siltumu un tvaiku veidošanai patērēto siltumu. Ar tvaiku veidošanos sadedzes procesā saprot visa degvielas mitruma pāreju tvaika stāvoklī. Siltuma aprēķinos lieto zemāko sadedzes siltumu kā motorā reāli izmantojamo.

zvaigžņmotors

a. radial engine, radial motor

v. Sternmotor m

kr. звездообразный мотор,

звездообразный двигатель,

радиальный двигатель

Vairākcilindru motors ar radiālu cilindru novietojumu vienā vai vairākās plaknēs. Visiem cilindriem ir kopīga kloķvārpsta.

žiklers

a. jet, spraying nozzle

v. Düse f

kr. жиклёр

Kalibrēts urbums ar noteiktu caurlaides spēju karburatora smidzinātājā. Kalibrētais urbums limitē degvielas vai gaisa caurplūdi, parasti atbilstoši kādam noteiktam režīmam.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par spēkratu motora teorijas un konstrukcijas terminu saraksta apstiprināšanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Veids: lēmums Numurs: 68Pieņemts: 18.12.2007.Stājas spēkā: 18.12.2007.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 119, 29.07.2009.
195407
18.12.2007
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"