Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Konkurences padomes lēmums Nr.129

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 10.decembrī (prot. Nr.56, 10.§)

Par lietas neierosināšanu

 

Par SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" 13.11.2008. iesniegumu Nr.12/08


 

Konkurences padome 2008.gada 13.novembrī saņēma SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" 2008.gada 13.novembra iesniegumu par to, ka SIA "SPILVA" ir pārkāpusi Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 4. un 5.punktu un 18.panta pirmo un otro daļu (turpmāk - Iesniegums).

SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" Iesniegumā ir norādījusi, ka SIA "SPILVA" ar 2008.gada 1.novembri ir paaugstinājusi saražotās produkcijas cenu tikai SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS". Līdz ar to SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" uzskata, ka ar iepriekšminētajām darbībām SIA "SPILVA" mērķis ir izspiest sabiedrību no tirgus, jo arī pati SIA "SPILVA" nodarbojas ar savas ražotās produkcijas izplatīšanu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" lūdz Konkurences padomi:

1. konstatēt SIA "SPILVA" darbībās Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 4. un 5.punktā noteikto aizliegumu pārkāpumus;

2. konstatēt SIA "SPILVA" darbībās Konkurences likuma 18.panta pirmās daļas un otrās daļas pārkāpumus;

3. uzlikt SIA "SPILVA" tiesiskos pienākumus izbeigt konstatētos pārkāpumus, tajā skaitā izbeigt diskriminējošo cenu paaugstināšanu darījumos ar SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS";

4. uzlikt SIA "SPILVA" naudas sodu likumā noteiktajā kārtībā.

SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā, reģistrācijas numurs 40003453605, juridiskā adrese: Brīvības gatve 234-40, Rīga, LV-1039.

SIA "SPILVA" ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā, reģistrācijas numurs 50003090101, juridiskā adrese: Zvaigžņu iela 1, Babīte, Rīgas rajons, LV-2101.

Izvērtējot Iesniegumā ietverto, kā arī papildus iegūto informāciju, Konkurences padome 

konstatēja:

1. Saskaņā ar Konkurences likuma 23.panta pirmo daļu Konkurences padome lietu ierosina, ja likuma pārkāpuma novēršanā pamatoti ieinteresētā persona iesniedz rakstveida iesniegumu. Pamatoti ieinteresētā persona ir persona, kurai pārkāpuma dēļ ir radies vai var rasties tiesību vai tiesisko interešu aizskārums, kā arī pārkāpumā iesaistītā persona.

Iesniedzējs - SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" Konkurences likuma izpratnē ir uzskatāms par pamatoti ieinteresēto personu, jo 2001.gada 29.novembrī ir noslēgts izplatīšanas līgums (turpmāk - Līgums) ar SIA "SPILVA".

SIA "SPILVA" galvenie darbības virzieni ir ēdienu un ēdiena piedevu ražošana un vairumtirdzniecība.

Saskaņā ar Iesniegumā norādīto informāciju SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" nodarbojas ar pārtikas preču izplatīšanu un vairumtirdzniecību Latgales reģionā.

2. Konkurences likuma 23.panta otrās daļas 2.punktā noteikts, ka Konkurences padome ierosina lietu uz iesnieguma pamata, ja iesniegumā tiek norādīta dokumentāri pamatota informācija par pierādījumiem, kas liecina par iespējamo pārkāpumu un uz kuriem pamatots iesniegums. Iesniegumā tiek norādīts, ka SIA "SPILVA" dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana izpaužas, paaugstinot produkcijas cenu tikai attiecībā pret SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS".

3. Konkrētās preces tirgus konkrētajā gadījumā, saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu, ir ēdienu un ēdiena piedevu vairumtirdzniecības tirgus.

Savukārt saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu konkrētais ģeogrāfiskais tirgus lietā ir Latvijas teritorija.

Ņemot vērā iepriekš minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu, konkrētajā gadījumā kā konkrētais tirgus tiek noteikts ēdienu un ēdiena piedevu vairumtirdzniecības tirgus Latvijas teritorijā.

4. Iesniegumā SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" norāda uz to, ka SIA "SPILVA" darbībās tiek konstatēta dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana.

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 1.punktu dominējošais stāvoklis ir - tirgus dalībnieka vai vairāku tirgus dalībnieku ekonomisks (saimniecisks) stāvoklis konkrētajā tirgū, ja šis dalībnieks vai šie dalībnieki spēj ievērojami kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci jebkurā konkrētajā tirgū pietiekami ilgā laika posmā, darbojoties pilnīgi vai daļēji neatkarīgi no konkurentiem, klientiem vai patērētājiem.

Uz lēmuma pieņemšanas brīdi Konkurences padome nav ieguvusi informāciju, lai izdarītu secinājumu par to, vai SIA "SPILVA" atrodas dominējošā stāvoklī ēdienu un ēdiena piedevu vairumtirdzniecības tirgū Latvijas teritorijā.

5. Konkurences padomes Izpilddirekcijas amatpersonas 2008.gada 2.decembrī veica SIA "SPILVA" apmeklējumu, kura laikā tika iegūta šāda informācija: (*).

6. Izvērtējot un salīdzinot SIA "NELDA" un SIA "RX-Loģistika" pavadzīmes ar SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" pavadzīmēm par 2008.gada septembra un novembra mēnesi, Konkurences padome secina, ka SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" gala cena ar atlaidi, par kuru reāli tiek iegādāta SIA "SPILVA" produkcija (*).

7. Saskaņā ar Konkurences likuma 13.pantu jebkuram tirgus dalībniekam, kas atrodas dominējošā stāvoklī, ir aizliegts jebkādā veidā ļaunprātīgi to izmantot Latvijas teritorijā. Saskaņā ar Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 4.punktu dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana var izpausties arī kā netaisnīga pirkšanas vai pārdošanas cenu uzspiešana.

Savukārt saskaņā ar Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 5.punktu dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana var izpausties arī kā nevienādu noteikumu piemērošana ekvivalentos darījumos ar citu tirgus dalībnieku, radot tam konkurences ziņā nelabvēlīgākus apstākļus.

Konkurences padome secina, ka, slēdzot sadarbības līgumus, SIA "SPILVA" ir noteikti kritēriji katras komercsabiedrības atlaides procenta lieluma noteikšanai (*).

Konkurences padome uzskata, ka nav pamata uzskatīt, ka SIA "SPILVA" ir pārkāpusi iepriekšminētās normas, jo šīs normas neaizliedz dominējošam uzņēmumam realizēt jebkādu atšķirīgu attieksmi pret citiem tirgus dalībniekiem, ja atšķirīga attieksme ir objektīvi pamatota un tā tiek piemērota visiem tirgus dalībniekiem, kas atbilst noteiktiem kritērijiem.

Tādējādi, ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome konstatē, ka Iesniegumā norādītā informācija nesatur Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 4. un 5.punkta pārkāpuma pazīmes.

8. 16.04.2008. ir stājies spēkā likums "Grozījumi Konkurences likumā" (izsludināts 02.04.2008. laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", Nr.51). Saskaņā ar minētā likuma 18.¹panta otro daļu šā likuma 18.panta otrajā daļā, kā arī trešās daļas 1.,2. un 5.punktā minētos pārkāpumus izskata tiesa, līdz ar to SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" Iesniegumā norādīto iebildumu par SIA "SPILVA" darbībām izvērtēšana nav Konkurences padomes kompetencē.

Pamatojoties uz iepriekš minēto un Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 13.panta pirmās daļas 4. un 5.punktu, 18¹.panta otro daļu, 23.panta otro, trešo, ceturto un ceturto prim daļu, Konkurences padome 

nolēma:

neierosināt lietu uz SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" 13.11.2008. iesnieguma Nr.12/08 pamata.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

(*) - Ierobežotas pieejamības informācija.

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. R.Jonītis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par lietas neierosināšanu Par SIA "LATGALES TIRDZNIECĪBAS SERVISS" 13.11.2008. iesniegumu Nr.12/08 Izdevējs: Konkurences padome Veids: lēmums Numurs: 129Pieņemts: 10.12.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 200, 23.12.2008.
185683
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"