Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Finanšu ministrijas lēmums Nr.199

Rīgā 2008.gada 1.septembrī

Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Ilģuciema sievietes"

 

Finanšu ministrija izskatīja Sabiedriskā labuma komisijas 2008.gada 13.augusta atzinumu Nr.13-2008/169 "Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Ilģuciema sievietes"", biedrības iesniegtos dokumentus par 2007.gadā veikto sabiedriskā labuma darbību un uzsāka lietu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Ilģuciema sievietes" (turpmāk - Biedrība).

Pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2006.gada 20.decembra atzinumu Nr.27-2006/480, Finanšu ministrija 2006.gada 29.decembrī pieņēma lēmumu Nr.329 "Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu biedrībai "Ilģuciema sievietes"". Biedrībai sabiedriskā labuma organizācijas statuss tika piešķirts sabiedriskā labuma darbības veidiem - pilsoniskās sabiedrības attīstība un trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu sociālās labklājības celšana.

Atbilstoši Sabiedriskā labuma organizāciju likuma (turpmāk tekstā - Likums) 5.pantam Finanšu ministrija ir tiesīga piešķirt sabiedriskā labuma organizācijas statusu biedrībām, nodibinājumiem, reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm un atbilstoši 13.pantā noteiktajam Finanšu ministrijai ir pienākums uzraudzīt sabiedriskā labuma organizācijas, īpašu uzmanību vēršot šo organizāciju saņemto ziedojumu izlietojumam.

Saskaņā ar Likuma 3.pantu sabiedriskā labuma organizācijas pamatdarbība ir sabiedriskā labuma darbība un saņemtos ziedojumus tā ir tiesīga izlietot, ievērojot Likuma 11. un 12.pantā noteiktos ierobežojumus.

Likuma 11.panta otrā daļa nosaka, ka sabiedriskā labuma organizācijai, kuras saņemto ziedojumu kopsumma kalendārajā gādā pārsniedz 12 minimālās mēneša darba algas, ir pienākums ne mazāk kā 75 procentus no izlietoto ziedojumu un dāvinājumu kopsummas izmantot tikai tām sabiedriskā labuma darbībām, kuras minētas Finanšu ministrijas lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu attiecīgajai organizācijai.

Savukārt Likuma 11.panta trešā daļa paredz, ka sabiedriskā labuma organizācija administratīvajiem izdevumiem drīkst izlietot ne vairāk kā 25 procentus no vispārējiem ziedojumiem.

Ministru kabineta 2006.gada 3.novembra noteikumu Nr.808 "Noteikumi biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem" 52.punkts nosaka, ka Ziedojumu un dāvinājumu pārskatā ir norādāma saņemto ziedojumu un dāvinājumu summa, izdalot atsevišķi mantiskos un naudas ziedojumus vai dāvinājumus.

Saskaņā ar Likuma 9.panta pirmo daļu ziedojums ir manta vai finanšu līdzekļi, kurus persona (ziedotājs) bez atlīdzības, pamatojoties uz savstarpēju vienošanos, nodod sabiedriskā labuma organizācijai tās statūtos, satversmē vai nolikumā norādīto mērķu sasniegšanai un kuriem var piemērot nodokļu atvieglojumus.

Finanšu ministrija 2007.gada 15.augusta vēstulē Nr.5-6-08/5547 izteica brīdinājumu Biedrībai par to, ka tiks izskatīts jautājums par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu Biedrībai, ja tā arī 2007.gadā neizlietos Likuma 11.panta otrajā daļā noteikto saņemto ziedojumu apjomu sabiedriskā labuma darbībai un pārsniegs Likuma 11.panta trešajā daļā noteikto administratīvo izdevumu apjomu no vispārējiem ziedojumiem.

Izvērtējot Biedrības iesniegtos dokumentus par 2007.gadā veikto sabiedriskā labuma darbību un uzklausot tās valdes priekšsēdētājas Dainas Strelēvicas paskaidrojumus, Sabiedriskā labuma komisija konstatēja, ka Biedrība arī 2007.gadā ir saņēmusi 1710 latus kā vispārējos ziedojumus, no kuriem administratīvajiem izdevumiem Biedrība izlietoja 1364,84 latus, tas ir, 80 procentus no vispārējiem ziedojumiem, līdz ar to Biedrība ir pārsniegusi Likuma 11.panta trešajā daļā noteikto administratīvo izdevumu apjomu no vispārējo ziedojumu apjoma. Turklāt Biedrība Iepriekšējā darbības pārskatā un nākamā pārskata gada darbības plāna veidlapā norādīja un valdes priekšsēdētāja Daina Strelēvica informēja Sabiedriskā labuma komisiju par to, ka tai 2007.gadā ir bijuši mantiskie ziedojumi no Nīderlandes sociālās palīdzības fonda "Communicantes", no Toronto Sv.Andreja draudzes, no biedrības "Palīdzība Latvijai" un no citām organizācijām, kas nav uzrādītas kā ziedotāji un to ziedojumi nav iekļauti Ziedojumu un dāvinājumu pārskatā. Tādejādi Biedrība nav ievērojusi Ministru kabineta 2006.gada 3.novembra noteikumu Nr.808 "Noteikumi biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem" 52.punktu un nav norādījusi ziedotājus, kā arī to mantiskos ziedojumus.

Ņemot vērā minēto, Biedrība ir atkārtoti pārkāpusi Likuma 11.panta trešajā daļā noteikto.

Sabiedriskā labuma komisija 2008.gada 13.augusta atzinumā Nr.13-2008/169, pamatojoties uz Biedrības norādīto saņemto ziedojumu izlietojumu 2006. un 2007.gadā, ieteica Finanšu ministrijai pieņemt lēmumu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu Biedrībai.

Tā kā Biedrība ir vairākkārt pārkāpusi Likuma 11.panta trešajā daļā un Ministru kabineta 2006.gada 3.novembra noteikumos Nr.808 "Noteikumi biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem" noteikto, kā arī nav ņēmusi vērā Finanšu ministrijas brīdinājumu, pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas 2008.gada 13.augusta atzinumu Nr.13-2008/169, un saskaņā ar Likuma 14.panta pirmās daļas 1. un 4.punktu Finanšu ministrija nolemj atņemt sabiedriskā labuma organizācijas statusu biedrībai "Ilģuciema sievietes" (reģ. Nr. 40008071105, juridiskā adrese: Rīga, Vienības gatve 70-5/6).

Atbilstoši Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 2.panta pirmajai daļai sabiedriskā labuma organizāciju mērķis ir darbība, kas sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai vai kādai tās daļai. Turklāt ziedotie līdzekļi, kuriem tiek piemēroti nodokļu atvieglojumi saskaņā ar nodokļus reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, faktiski ir valsts budžetā neienākušie nodokļu maksājumi. Pamatojoties uz iepriekš minēto, šis administratīvais akts stājas spēkā Administratīvā procesa likuma 70.panta pirmās daļas noteiktajā kārtībā un, šo administratīvo aktu pārsūdzot, tā darbība netiek apturēta saskaņā ar Likuma 14.panta piekto daļu.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 76.panta otro daļu un 79.panta pirmo daļu šo lēmumu viena mēneša laikā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Rīgā, Antonijas ielā 6, LV-1010).

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos D.Tauriņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu biedrībai "Ilģuciema sievietes" Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Finanšu ministrija Veids: lēmums Numurs: 199Pieņemts: 01.09.2008.Stājas spēkā: 01.09.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 139, 09.09.2008.
Saistītie dokumenti
  • Citi saistītie dokumenti
  • Ārējās saites
180775
01.09.2008
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"