Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta rīkojums Nr.521

Rīgā 2008.gada 26.augustā (prot. Nr.60 41.§)

Par Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un nodrošināšanas pamatnostādnēm 2008.-2012.gadam

 

1. Atbalstīt Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un nodrošināšanas pamatnostādnes 2008.-2012.gadam (turpmāk - pamatnostādnes).

2. Atbildīgā institūcija pamatnostādņu izpildes koordinācijā ir Tieslietu ministrija.

3. Pamatnostādņu īstenošanā iesaistītajām institūcijām reizi gadā līdz kārtējā gada 1.novembrim iesniegt Tieslietu ministrijā pārskatu par uzdevumu izpildi. Tieslietu ministram reizi divos gados (sākot ar 2009.gadu) līdz 1.februārim iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par pamatnostādnēs noteikto uzdevumu izpildi.

4. Ministrijām pamatnostādņu projekta īstenošanu 2008.gadā nodrošināt no piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu 2009.gadā un turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu budžeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot valsts budžeta projektu kārtējam gadam.

5. Tieslietu ministrijai sadarbībā ar Kultūras ministriju intelektuālā īpašuma tiesību ekspertu grupā izvērtēt Latvijas tiesību normu un prakses efektivitāti intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības nodrošināšanā interneta vidē, salīdzināt to ar citu Eiropas valstu pieredzi un līdz 2009.gada 1.oktobrim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā attiecīgu informatīvo ziņojumu.

Ministru prezidenta vietā - satiksmes ministrs A.Šlesers

Tieslietu ministra vietā - ekonomikas ministrs K.Gerhards


 

(Ministru kabineta

2008.gada 26.augusta rīkojums Nr.521)

Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un nodrošināšanas pamatnostādņu 2008.-2012.gadam kopsavilkums

Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un nodrošināšanas pamatnostādnes 2008.-2012.gadam ir politikas plānošanas dokuments, kas nosaka Latvijas valdības intelektuālā īpašuma tiesību politikas (turpmāk - politika) pamatprincipus, mērķus un rīcības virzienus turpmākajiem 5 gadiem.

 

I. Pamatnostādņu mērķis ir situācijas uzlabošana valstī - uzņēmēj­darbība ar augstāko pievienoto vērtību intelektuālā īpašuma tiesību jomā, sabiedrības izglītošana, paaugstināts novitāšu aizsardzības līmenis.

Jārisina šādas galvenās intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un nodrošināšanas problēmas:

1. Nepilnības izglītības jomā.

2. Nepilnības sabiedrības informēšanas jomā.

3. Nepilnības izgudrotājdarbības veicināšanā.

4. Nepilnības informācijas apmaiņā starp tiesībaizsardzības iestādēm.

5. Rūpnieciskā īpašuma objektu veidu iespējamā paplašināšana Latvijā un Eiropas patentu sistēmas harmonizācijas ietekme.

6. Pētījumu trūkums par intelektuālā īpašuma jautājumiem.

7. Nepilnības un neprecizitātes normatīvajos aktos attiecībā uz intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību.

8. Trūkumi cīņā ar pirātismu internetā.

9. Nepietiekami policijas resursi un iespējas saistībā ar intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību.

10. Nepietiekama valsts institūciju un privāto institūciju sadarbība.

Politikas pamatprincipi ir:

1. Izpratne - informētība intelektuālā īpašuma tiesību jomā.

2. Sadarbība - valsts institūciju un privāto institūciju savstarpēja sadar­bība, kā arī pētniecības un uzņēmējdarbības jomu sadarbība.

3. Attīstība - jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādes un ražošanas attīstības iespējas.

 

II. Pamatnostādnēs izvirzīto mērķu sasniegšanai noteikti šādi rīcības pamatvirzieni:

1. Izpratnes veicināšana intelektuālā īpašuma tiesību jomā:

1.1. izglītības joma - pirmsskolas vecuma bērnu un obligātās izglītības vecuma bērnu un jauniešu iepazīstināšana ar intelektuālā īpašuma tiesībām, intelektuālā īpašuma tiesību jautājumu iekļaušana augstāko mācību iestāžu mācību programmās, tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku (muitas darbinieku, tiesnešu, prokuroru) apmācības turpināšana;

1.2. sabiedrības informēšanas joma - pieaugušo informēšana būtiski atšķiras no bērnu un pusaudžu informēšanas, jo galvenokārt tiek īstenota ar plašsaziņas informācijas līdzekļu un reklāmas materiālu starpniecību.

2. Izgudrotājdarbības veicināšana - dažādu apmācības kursu un mācību līdzekļu veidošana, konsultāciju un pakalpojumu iespēju paplašināšana Patentu valdē, perspektīvu izgudrojumu patentēšanas izmaksu daļēja samaksa mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un universitātēm, atbalsts patentēšanas izmaksu sniegšanai.

3. Sadarbības uzlabošana intelektuālā īpašuma tiesību jomā:

3.1. informācijas apmaiņa starp tiesīb­aizsardzības iestādēm - katra institūcija tehnoloģiski nodrošina citām iesaistītajām institūcijām piekļuvi savai attiecīgajai informācijas bāzei, tādējādi būtiski atvieglojot tiesībaizsardzības institūciju sadarbību un cīņu pret intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem;

3.2. sadarbības sistēmas pilnveidošana starp valsts un privātajām institūcijām - muitas iestāžu un uzņēmēju savstarpējās uzticēšanās un sadarbības izvērtēšana.

4. Pētījumu veikšana intelektuālā īpašuma tiesību jomā - uzņēmēju izpratnes līmeņa noskaidrošana, vēlmju izzināšana saistībā ar problēmām un nepieciešamajiem uzlabojumiem intelektuālā īpašuma tiesību jomā, kas skar uzņēmējus, sabiedrības izpratnes līmeņa noskaidrošana par intelektuālā īpašuma tiesībām, Latvijas un Eiropas Kopienu tiesas spriedumu analīze intelektuālā īpašuma tiesību jomā, pētījuma veikšana par intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības objektu veidiem un to papildināšanu Latvijā.

5. Trūkumu un neprecizitāšu novēršana normatīvajos aktos attiecībā uz intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību - intelektuālā īpašuma tiesību normatīvās bāzes sakārtošana un pilnveidošana, lai tā atbilstu esošajai praksei un starptautiskajām prasībām.

6. Policijas resursu un iespēju palielināšana saistībā ar intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību - rīcības plāna izstrādāšana policijas resursu un iespēju palielināšanai saistībā ar intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību.

 

III. Pamatnostādnēs noteikto intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un nodrošināšanas īstenošanai laikposmā no 2008. līdz 2012.gadam nepieciešams indikatīvais kopējais papildu finansējums aptuveni 804400 latu apmērā, tai skaitā:

1.  2008.gadā piešķirtais finansējums (tai skaitā struktūrfondi) - 128830 latu.

2.  2009.gadā plānotās izmaksas (tai skaitā struktūrfondi) - 207100 latu.

3.  2010.gadā plānotās izmaksas (tai skaitā struktūrfondi) - 187100 latu.

4.  2011.gadā plānotās izmaksas (tai skaitā struktūrfondi) - 194100 latu.

5.  2012.gadā plānotās izmaksas (tai skaitā struktūrfondi) - 216100 latu.

 

IV. Pamatnostādnēs paredzētais nepieciešamā finansējuma avots - valsts budžets.

Tieslietu ministra vietā - ekonomikas ministrs K.Gerhards

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un nodrošināšanas pamatnostādnēm 2008.–2012.gadam Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 521Pieņemts: 26.08.2008.Stājas spēkā: 26.08.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 133, 28.08.2008.
180292
26.08.2008
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"