Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr.31

Rīgā 2008.gada 22.janvārī (prot. Nr.5 3.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 8.marta noteikumos Nr.127 "Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības noteikumi"
Izdoti saskaņā ar Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likuma 7.pantu

Izdarīt Ministru kabineta 2004.gada 8.marta noteikumos Nr.127 "Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 39.nr.; 2005, 98.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.4. neapbūvējamas publiskās ārtelpas, kuru robežas nosaka teritorijas plānojumā:".

2. Izteikt 2.4.10.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.4.10. Latviešu strēlnieku laukums;".

3. Papildināt noteikumus ar 2.4.12. un 2.4.13.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.4.12. Vecpilsētas laukums;

2.4.13. Rīgas vēsturiskā centra ielas;".

4. Izteikt 2.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.5. parki, dārzi un vēsturiskās kapsētas:".

5. Izteikt 2.5.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.5.5. Lielie kapi, Pokrova kapi un Jēkaba kapi;".

6. Svītrot 3.punktā vārdu "šādi".

7. Aizstāt 3.1.1.apakšpunktā vārdus "pilsētas attīstības plānā" ar vārdiem "teritorijas plānojumā".

8. Izteikt 3.1.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.1.3. kvartāla funkciju maiņa vai jebkura apbūve, kas vairākkārt palielina transporta novietošanas slodzi un pieplūdumu tajā;".

9. Izteikt 3.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.2. Rīgas vēsturiskā centra aizsardzības zonā - jauna apbūve, kas saistīta ar pilsētas teritorijas plānojumā norādītās dabas pamatnes un vēsturisko ūdenstilpju samazināšanu."

10. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas ēkas un būves remontējamas un restaurējamas laikus. Kultūrvēsturiski unikālām, ļoti vērtīgām un vērtīgām ēkām, veicot remontu, saglabājams ēkas apjoms, jumta forma, fasāžu apdare, oriģinālie vēsturiskie logi un durvis, konstruktīvā sistēma un plānojums, kā arī kultūrvēsturiski vērtīgie interjeri un iekārtas. Ja kultūrvēsturiski unikāla, ļoti vērtīga vai vērtīga ēka ir bojāta tā, ka nav iespējama tās renovācija un restaurācija un ir zudusi attiecīgās ēkas kultūrvēsturiskā vērtība, tās vietā pieļaujama tikai tāda paša apjoma un būvmateriāla ēkas būvniecība, saglabājot esošās autentiskās kultūrvēsturiskās vērtības."

11. Papildināt 5.2.apakšpunktu aiz vārda "rekonstrukcijas" ar vārdu "(pārbūves)".

12. Aizstāt 6.2.apakšpunktā vārdus "vēsturiski oriģinālos" ar vārdiem "oriģinālos vēsturiskos".

13. Papildināt noteikumus ar 6.3. un 6.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.3. kultūrvēsturiski unikālām un ļoti vērtīgām ēkām mainīt jumtu formu un seguma veidu un izbūvēt jaunus no publiskās ārtelpas redzamus jumta logus;

6.4. kultūrvēsturiski vērtīgām ēkām mainīt jumtu formu un seguma veidu, ja tas degradē kultūrvēsturisko vidi skatos no publiskās ārtelpas."

14. Izteikt 7.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"7. Lai noteiktu attiecīgās kultūrvēsturiskās vides vērtībai atbilstošas prasības, Rīgas vēsturiskais centrs un tā aizsardzības zona sadalīta šādās daļās (1. un 2.pielikums), kurās noteikti attiecīgi apbūves ierobežojumi:".

15. Izteikt 7.1.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.1.2. projektējot jaunu apbūvi starp kultūrvēsturiski unikālām, ļoti vērtīgām un vērtīgām ēkām, tās augstums katrā konkrētā gadījumā nosakāms pēc ielas ainavas telpiskās analīzes, pilsētvidē saglabājot vēsturiskās apbūves mērogu un tradicionālo ielu un laukumu telpas ainavu. Augstumu saskaņo Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Rīgas pilsētas būvvalde, bet tas nedrīkst pārsniegt augstāko blakus esošo ēku vairāk kā par vienu stāvu un teritorijas plānojumā noteikto maksimālo ēkas augstumu;".

16. Izteikt 7.1.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.1.4. kultūrvēsturiski unikālām, ļoti vērtīgām un vērtīgām ēkām saglabājama vēsturiskā jumta forma. Izņēmumi pieļaujami, ja pārveidojumi uzlabo jumtu ainavu vai tie nepieciešami ēkas saglabāšanai. Tie iepriekš saskaņojami ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, Rīgas pilsētas būvvaldi un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomi;".

17. Izteikt 7.2.2. un 7.2.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.2.2. projektējot jaunu apbūvi starp kultūrvēsturiski unikālām, ļoti vērtīgām un vērtīgām ēkām, tās augstums katrā konkrētā gadījumā nosakāms pēc ielas ainavas telpiskās analīzes, pilsētvidē saglabājot vēsturiskās apbūves mērogu un tradicionālo ielu un laukumu telpas ainavu. Augstumu saskaņo Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Rīgas pilsētas būvvalde, bet tas nedrīkst pārsniegt augstāko blakus esošo ēku vairāk kā par vienu stāvu un teritorijas plānojumā noteikto maksimālo ēkas augstumu;

7.2.3. kultūrvēsturiski unikālām, ļoti vērtīgām un vērtīgām ēkām saglabājama vēsturiskā jumta forma. Izņēmumi pieļaujami, ja pārveidojumi uzlabo jumtu ainavu vai tie nepieciešami ēkas saglabāšanai. Tie iepriekš saskaņojami ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, Rīgas pilsētas būvvaldi un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomi;".

18. Aizstāt 7.3.apakšpunktā un 1. un 2.pielikumā vārdus "jūgendstila centrs" ar vārdiem "Rīgas vēsturiskā centra kodols".

19. Izteikt 7.3.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.3.2. projektējot jaunu apbūvi starp kultūrvēsturiski unikālām, ļoti vērtīgām un vērtīgām ēkām, tās augstums katrā konkrētā gadījumā nosakāms pēc ielas ainavas telpiskās analīzes, pilsētvidē saglabājot vēsturiskās apbūves mērogu un tradicionālo ielu un laukumu telpas ainavu. Augstumu saskaņo Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Rīgas pilsētas būvvalde, bet tas nedrīkst pārsniegt augstāko blakus esošo ēku vairāk kā par vienu stāvu un teritorijas plānojumā noteikto maksimālo ēkas augstumu;".

20. Izteikt 7.3.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.3.4. kultūrvēsturiski unikālām, ļoti vērtīgām un vērtīgām ēkām saglabājama vēsturiskā jumta forma. Izņēmumi pieļaujami, ja pārveidojumi uzlabo jumtu ainavu vai tie nepieciešami ēkas saglabāšanai. Tie iepriekš saskaņojami ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, Rīgas pilsētas būvvaldi un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomi;".

21. Izteikt 7.4.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.4.3. rekonstruējot (pārbūvējot) esošo apbūvi, nedrīkst būtiski izmainīt vēsturisko jumtu formu, ja tas neatbilst ēkas arhitektoniskajam stilam;".

22. Aizstāt 7.5.apakšpunktā un 1. un 2.pielikumā vārdus "Rīgas centra nomale un Citadeles austrumu daļa" ar vārdiem "Rīgas vēsturiskā centra kodola ārējās daļas".

23. Svītrot 7.5.4.apakšpunktu.

24. Izteikt 7.6.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.6.1. starp kultūrvēsturiski unikālām, ļoti vērtīgām un vērtīgām ēkām, projektējot jaunu apbūvi, pilsētvidē saglabājams vēsturiskās apbūves mērogs un tradicionālā ielu un laukumu telpas ainava. Jaunas apbūves augstums katrā konkrētā gadījumā nosakāms pēc ielas ainavas telpiskās analīzes. Augstumu saskaņo Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Rīgas pilsētas būvvalde;".

25. Papildināt 7.6.3.apakšpunktu aiz vārda "sistēma" ar vārdu "un".

26. Izteikt 7.7.2. un 7.7.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.7.2. projektējot vairāk nekā divus stāvus augstas jaunbūves, to augstums katrā konkrētā gadījumā nosakāms, veicot apkārtējās pilsētvides telpisko analīzi. Jaunbūvju augstumu saskaņo Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Rīgas pilsētas būvvalde;

7.7.3. rekonstruējot (pārbūvējot) esošo apbūvi, nav pieļaujamas vēsturiskā jumta formas izmaiņas, kas neatbilst ēkas arhitektoniskajam stilam vai pazemina jumtu ainavas kvalitāti;".

27. Aizstāt 7.9.1.apakšpunktā vārdus "veidots publiskās ārtelpas tīkls" ar vārdiem "veidota publiska ārtelpas sistēma".

28. Izteikt 7.9.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.9.2. apbūves akcenti ir pieļaujami atsevišķās no centra tālākās vietās atbilstoši detālplānojumam, bet ne augstāki par 121 m;".

29. Izteikt 7.10.1. un 7.10.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.10.1. jaunu ēku būvniecība pieļaujama tikai saskaņā ar teritorijas plānojumu;

7.10.2. apbūves augstums atsevišķās no centra tālākās vietās var būt palielināts, ja tas neietekmē Vecrīgas panorāmas vizuālo uztveri;".

30. Izteikt 8.4.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.4.4. mainīt jumtu segumu ar to celtniecības laikam neraksturīgiem materiāliem unikālās, ļoti vērtīgās un vērtīgās ēkās;".

31. Izteikt 12. un 13.punktu šādā redakcijā:

"12. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija:

12.1. konsultējoties ar UNESCO Pasaules mantojuma komiteju, izstrādā kritērijus Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas būtiskiem pārveidojumiem, kas saskaņojami ar Pasaules mantojuma komiteju;

12.2. konsultējoties ar UNESCO Latvijas nacionālo komiteju, nosaka Rīgas vēsturiskā centra saglabājamās un autentiskās kultūrvēsturiskās vērtības;

12.3. saskaņojot ar Rīgas pilsētas būvvaldi un, ja nepieciešams, konsultējoties ar Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomi, nosaka ēku (būvju un atsevišķu to elementu) kultūrvēsturisko vērtību atbilstoši šādiem vērtību līmeņiem:

12.3.1. kultūrvēsturiski unikālas ēkas;

12.3.2. kultūrvēsturiski ļoti vērtīgas ēkas;

12.3.3. kultūrvēsturiski vērtīgas ēkas;

12.3.4. ēkas ar nelielu kultūrvēsturisku vērtību;

12.3.5. ēkas bez kultūrvēsturiskas vērtības;

12.3.6. vidi degradējošas ēkas.

13. Valsts kultūras pieminekļu inspekcija un Rīgas pilsētas būvvalde izvērtē attīstības un ēku rekonstrukcijas (pārbūves) projektus, ņemot vērā ēku, būvju un to atsevišķu elementu kultūrvēsturiskās vērtības līmeņus. Ja ēkai nav noteikts kultūrvēsturiskās vērtības līmenis, to nosaka saskaņā ar šo noteikumu 12.2.apakšpunktu pēc attiecīgā būvniecības vai tās ieceres pieteikuma saņemšanas, par novērtēšanai nepieciešamo laiku pagarinot Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā būvniecības pieteikuma izskatīšanu."

32. Papildināt noteikumus ar 14., 15. un 16.punktu šādā redakcijā:

"14. Šo noteikumu 6.3. un 6.4.apakš­punkts neattiecas uz tiem ēku un būvju rekonstrukcijas, restaurācijas un attīstības projektiem, kuru īstenošanai līdz šo noteikumu 6.3. un 6.4.apakšpunkta spēkā stāšanās dienai saņemta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atļauja.

15. Ēku un būvju rekonstrukcijas, restaurācijas un attīstības projektiem, kuru īstenošana ir saskaņota ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai vai ir saņemta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atļauja attiecīgo darbību veikšanai, piemēro normatīvo aktu prasības, kas bija spēkā projekta saskaņošanas vai atļaujas saņemšanas dienā.

16. Rīgas dome nodrošina Rīgas vēsturiskā centra teritorijas plānojuma saskaņošanu ar šo noteikumu grozījumiem, kas paredz aizstāt 7.3.apakšpunktā vārdus "jūgendstila centrs" ar vārdiem "Rīgas vēsturiskā centra kodols", gada laikā no noteikumu grozījumu spēkā stāšanās dienas."

33. Izteikt 2.pielikuma 5.punktu šādā redakcijā:

"5. Rīgas vēsturiskā centra kodola ārējās daļas (daļa Nr.5) - sastāv no trijām daļām, kuras veido šādu ielu ass līnija:

5.1. pirmajai daļai - K.Valdemāra iela, Palīdzības iela, A.Briāna iela, Tallinas iela, A.Čaka iela, Matīsa iela, Avotu iela, Ģertrūdes iela, A.Čaka iela, Matīsa iela, Brīvības iela un Bruņinieku iela;

5.2. otrajai daļai - Pulkveža Brieža iela, Mednieku iela, Dzirnavu iela, Zaļā iela, E.Melngaiļa iela, Strēlnieku iela, Hanzas iela;

5.3. trešajai daļai - K.Valdemāra iela, Kronvalda bulvāris, Citadeles iela, Muitas iela, Eksporta iela."

Ministru prezidents I.Godmanis

Kultūras ministra vietā - reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs E.Zalāns
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 8.marta noteikumos Nr.127 "Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 31Pieņemts: 22.01.2008.Stājas spēkā: 26.01.2008.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 14, 25.01.2008.
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
169771
26.01.2008
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"