Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2002. gada 23. aprīļa noteikumus Nr. 170 "Kārtība, kādā akreditējamas vispārējās izglītības un profesionālās izglītības programmas, izglītības iestādes un eksaminācijas centri".

 Ministru kabineta noteikumi Nr. 400

Rīgā 1999.gada 7.decembrī (prot. Nr. 68, 5.§)

Kārtība, kādā akreditējamas vispārējās izglītības un profesionālās izglītības programmas un izglītības iestādes

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 14.panta 8. un 11.punktu, 15.panta 5.punktu,
27.pantu, 33.panta trešo daļu un Vispārējās izglītības likuma 4.panta 1.punktu

 

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā akreditējamas: :

1.1. izglītības programmas, kuras apgūstot iegūst vispārējo pamatizglītību vai vidējo izglītību, profesionālo pamatizglītību, arodizglītību vai profesionālo vidējo izglītību, vai valstī atzītu otrā vai trešā līmeņa profesionālo kvalifikāciju;

1.2. vispārējās izglītības un profesionālās izglītības iestādes (turpmāk - izglītības iestāde), kuras īsteno šo noteikumu 1.1.apakšpunktā minētās izglītības programmas.

2. Izglītības iestāde tiek akreditēta, pamatojoties uz izglītības iestādes dibinātāja vai vadītāja iesniegumu vai tās ministrijas iesniegumu, kuras pārziņā ir izglītības iestāde, vai Izglītības valsts inspekcijas priekšlikumu.

3. Jautājumu par izglītības programmas un izglītības iestādes akreditāciju izskata un lēmumu pieņem izglītības un zinātnes ministra apstiprināta vispārējās izglītības akreditācijas komisija vai profesionālās izglītības akreditācijas komisija (turpmāk - akreditācijas komisija).

4. Akreditācijas komisija, akreditējot izglītības programmu:

4.1. novērtē izglītības programmas īstenošanas kvalitāti, teorētisko un praktisko mācību norisi, mācību procesu un sasniegumus, izglītojamo un pedagogu darba apstākļus, kā arī dokumentāciju, kas saistīta ar izglītības programmas īstenošanu;

4.2. pieņem lēmumu par izglītības programmas īstenošanas kvalitātes atbilstību Izglītības likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām;

4.3. izsniedz noteikta parauga dokumentu - izglītības programmas akreditācijas lapu (1.pielikums), kas izglītības iestādei piešķir tiesības turpināt licencētās izglītības programmas īstenošanu un izsniegt valsts atzītu vispārējo izglītību vai profesionālo izglītību, vai profesionālo kvalifikāciju apliecinošu dokumentu par attiecīgās izglītības programmas apguvi.

5. Akreditācijas komisija, akreditējot izglītības iestādi:

5.1. novērtē izglītības iestādes darba organizāciju un resursus - pedagogu kvalifikāciju, metodisko un materiāltehnisko nodrošinājumu, kas nepieciešams attiecīgās akreditētās izglītības programmas īstenošanai, mācību metodiskā darba veikšanai, kā arī centralizēto vispārizglītojošo mācību priekšmetu vai centralizēto profesionālās kvalifikācijas eksāmenu organizācijai;

5.2. pieņem lēmumu par izglītības iestādes darbības atbilstību Izglītības likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām;

5.3. izsniedz noteikta parauga dokumentu - izglītības iestādes akreditācijas lapu (2.pielikums), kas izglītības iestādei piešķir tiesības pretendēt uz centralizēto vispārizglītojošo mācību priekšmetu vai centralizēto profesionālās kvalifikācijas eksāmenu organizāciju vai valsts finansētu profesionālās tālākizglītības programmu īstenošanu.

6. Izglītības iestādi akreditē pēc tajā īstenoto izglītības programmu akreditācijas vai reizē ar to.

7. Izglītības programmu vai izglītības iestādi akreditē uz laiku, kas nav mazāks par gadu un nav ilgāks par sešiem gadiem, un to nosaka īstenojamās izglītības programmas ilgums.

8. Akreditācijas komisijas vadītājs ir izglītības un zinātnes ministra pilnvarots pārstāvis. Akreditācijas komisijas sastāvā tiek iekļauti:

8.1. tās ministrijas pilnvaroti pārstāvji, kuras pārziņā ir izglītības iestāde;

8.2. Izglītības valsts inspekcijas pilnvarots pārstāvis;

8.3. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pilnvarots pārstāvis;

8.4. Latvijas Pašvaldību savienības pilnvarots pārstāvis;

8.5. Latvijas Darba devēju konfederācijas pilnvarots pārstāvis (profesionālās izglītības programmas vai profesionālās izglītības iestādes akreditācijā).

9. Akreditācijas komisija:

9.1. izveido ekspertu komisijas;

9.2. nosaka ekspertu komisijas darbības uzsākšanas termiņu;

9.3. akreditē izglītības programmas vai izglītības iestādes un, pamatojoties uz ekspertu komisijas lēmumu, ne agrāk kā 10 dienas un ne vēlāk kā 15 dienas pēc ekspertu komisijas lēmuma saņemšanas, bet ne vēlāk kā 30 dienas pēc noteiktā akreditācijas sākuma termiņa pieņem lēmumu par:

9.3.1. attiecīgās akreditācijas lapas izsniegšanu vai atteikumu izsniegt akreditācijas lapu, vai par izsniegtās akreditācijas lapas anulēšanu;

9.3.2. akreditācijas lapas derīguma termiņu;

9.4. sagatavo un izsniedz akreditācijas lapu vai sniedz motivētu rakstisku atteikumu izsniegt akreditācijas lapu;

9.5. izskata iebildumus pret ekspertu komisijas lēmumu un, ja nepieciešams, izveido citu ekspertu komisiju.

10. Akreditācijas komisija un ekspertu komisija darbojas saskaņā ar izglītības un zinātnes ministra apstiprinātu pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpes programmu akreditācijas un vispārējās izglītības un profesionālās izglītības iestāžu akreditācijas nolikumu.

11. Ekspertu komisijas vadītājs ir Izglītības valsts inspekcijas pilnvarots pārstāvis. Ekspertu komisijas sastāvā tiek iekļauti:

11.1. ekspertu komisijas vadītāja vietnieks - attiecīgās pašvaldības pilnvarots pārstāvis (profesionālās izglītības programmas vai profesionālās izglītības iestādes akreditācijā - izglītības un zinātnes ministra pilnvarots pārstāvis);

11.2. izglītības programmas profilam atbilstošās nozares pārstāvji.

12. Ekspertu komisija:

12.1. 15 dienu laikā izvērtē akreditējamās izglītības programmas īstenošanas kvalitāti vai akreditējamās izglītības iestādes darbību;

12.2. pieņem lēmumu par izglītības programmas vai izglītības iestādes akreditāciju, iepazīstina ar to izglītības iestādes vadītāju un iesniedz lēmumu apstiprināšanai akreditācijas komisijā.

13. Akreditācijas lapu kopijas un akreditācijas komisijas lēmuma kopijas glabājas Izglītības un zinātnes ministrijā.

14. Ja izglītības iestāde nepiekrīt ekspertu komisijas lēmumam, tā ne vēlāk kā 10 dienas pēc ekspertu komisijas lēmuma saņemšanas iesniedz akreditācijas komisijā rakstisku motivētu iesniegumu ar lūgumu noteikt citu ekspertu komisiju.

15. Akreditācijas izdevumus - organizatoriskos un noformēšanas izdevumus, kā arī ekspertu komandējumu izmaksas un darba samaksu par nostrādātajām stundām atbilstoši no valsts budžeta finansējamo iestāžu devītās amata kvalifikācijas kategorijas darbinieku darba samaksai - apstiprina izglītības un zinātnes ministrs.

16. Akreditācijas izdevumus sedz:

16.1. valsts izglītības iestādēm - no tai ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem, kuras pārziņā ir izglītības iestāde;

16.2. pašvaldību izglītības iestādēm - no pašvaldību budžeta līdzekļiem;

16.3. privātajām izglītības iestādēm - attiecīgās izglītības iestādes dibinātājs.

Ministru prezidents A.Šķēle

Izglītības un zinātnes ministre S.Golde

1. pielikums
Ministru kabineta
1999. gada 7. decembra
noteikumiem Nr. 400

Izglītības un zinātnes ministre S.Golde

2. pielikums
Ministru kabineta
1999. gada 7. decembra
noteikumiem Nr. 400

 

Izglītības un zinātnes ministre S.Golde

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā akreditējamas vispārējās izglītības un profesionālās izglītības programmas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 400Pieņemts: 07.12.1999.Stājas spēkā: 10.12.1999.Zaudē spēku: 11.05.2002.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 408/409, 09.12.1999.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
14452
10.12.1999
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"